2 Vormen van huidveroudering die verschillende kenmerken en gevolgen hebben

Veroudering is een natuurlijk proces dat ons allemaal treft, maar wist je dat er verschillende vormen van huidveroudering zijn? Deze vormen hebben elk hun unieke kenmerken en gevolgen voor onze huid. In deze blog gaan we dieper in op twee verschillende vormen van huidveroudering: atrofische en hypertrofische vorm. Ontdek hoe deze vormen zich manifesteren en welke impact ze hebben op onze huid. Begrijpen hoe deze processen werken, kan ons helpen bij het vinden van effectieve strategieën om de tekenen van veroudering te verminderen en een gezonde, jeugdig uitziende huid te behouden.

2 Vormen van veroudering

Atrofische veroudering verwijst naar het dunner worden van de huid en het verlies van volume en elasticiteit. Dit kan het gevolg zijn van natuurlijke veroudering, genetische factoren, blootstelling aan de zon en andere omgevingsfactoren. Bij atrofische veroudering neemt de productie van collageen en elastine af, waardoor de huid fragieler en dunner wordt. Dit kan leiden tot het ontstaan van fijne lijntjes, rimpels en een slappere huid. Ook kunnen bloedvaten meer zichtbaar worden, en kunnen er pigmentvlekken ontstaan. De huid kan droger aanvoelen en gevoeliger zijn voor beschadiging.

Huidtype

Hypertrofische veroudering daarentegen verwijst naar het verdikken en verharden van de huid. Dit kan het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan schadelijke invloeden zoals UV-straling, roken, slechte voeding en chronische ontstekingen. Bij hypertrofische veroudering neemt de activiteit van de fibroblasten in de huid toe, wat kan leiden tot een verdikte en stugge huid. Hierdoor kunnen diepe rimpels, grove poriën en een ongelijkmatige textuur ontstaan. De huid kan er ook ruwer en stugger uitzien en voelen. Meer over rimpels

Mensen met een Fitzpatrick huidtype I en II (respectivelijk rood en blond haar met blauwe ogen) hebben de neiging om het atrofische foto-veroudering fenotype te vertonen, met dunne fijne rimpels en pigment veranderingen zoals sproeten en naevi. Bovendien komt teleangiëctasien (bloedvaatjes) vaak voor bij mensen die klinisch gezien het AP vertonen. Daarentegen vertonen mensen met een huidtype III (donker haar en bruine ogen – mediterraanse huidtype ) het hypertrofische foto-veroudering fenotype en hebben zij klinisch gezien reacties zoals bruining, diepe rimpels, grofheid, een leerachtige uitstraling van de huid en lentigines.

Huidtype

Een van de veroudering type geeft meer kans op huidkanker!

De gevolgen van atrofische en hypertrofische veroudering verschillen. Atrofische veroudering resulteert vaak in een dunne, fragiele huid met fijne lijntjes, rimpels en een slappere uitstraling. Hypertrofische veroudering daarentegen leidt tot een dikkere, stuggere huid met diepere rimpels en grove poriën. Beide vormen van huidveroudering kunnen invloed hebben op het zelfvertrouwen en het algemene uiterlijk van een persoon.

Het is belangrijk op te merken dat een goede huidverzorgingsroutine, het beschermen tegen de zon, een gezonde levensstijl en regelmatige huidbehandelingen kunnen helpen bij het verminderen van de tekenen van zowel atrofische als hypertrofische veroudering en het behouden van een gezonde huid. Het raadplegen van een dermatoloog of een huidspecialist kan ook nuttig zijn om de beste behandelingsopties voor individuele behoeften te bepalen.

Huidkanker risico

Wat betreft het risico op huidkanker, wordt aangenomen dat atrofische veroudering bij mannen een hoger risico met zich meebrengt dan hypertrofische veroudering. Bij atrofische veroudering wordt de huid dunner en verliest ze haar beschermende vetlaag, waardoor ze gevoeliger wordt voor beschadiging door UV-straling. Bovendien kunnen de bloedvaten dichter aan het huidoppervlak komen te liggen, waardoor de blootstelling aan UV-straling toeneemt. De dunne huid met verminderde elasticiteit kan ook gemakkelijker beschadigd raken door zonlicht, waardoor het risico op huidkanker, zoals basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom, toeneemt.

Atrofische huid veroudering heeft een hoger huidkanker risico dan de hypertrofische vorm

Hypertrofische veroudering daarentegen gaat gepaard met een dikkere huid. Hoewel dit op zichzelf de huid niet direct gevoeliger maakt voor UV-straling, kan het de detectie van vroege tekenen van huidkanker bemoeilijken. Verdikte huidlagen kunnen ervoor zorgen dat verdachte plekjes minder zichtbaar zijn, wat het moeilijker kan maken om huidkanker in een vroeg stadium op te sporen en te behandelen.

Met andere woorden

Het is belangrijk op te merken dat zowel atrofische als hypertrofische veroudering gepaard kunnen gaan met andere risicofactoren voor huidkanker, zoals langdurige blootstelling aan de zon, een voorgeschiedenis van zonverbranding, een verzwakt immuunsysteem en genetische aanleg. Het dragen van zonnebrandcrème, beschermende kleding en het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon blijven cruciaal, ongeacht het type huidveroudering, om het risico op huidkanker te verminderen.

Het is altijd verstandig om regelmatig uw huid te controleren op verdachte plekjes en verdachte veranderingen aan uw dermatoloog te rapporteren. Een vroegtijdige diagnose en behandeling van huidkanker vergroten de kans op een succesvolle behandeling en herstel. Meer over Diagnose huidkanker, wat nu?

Het begrijpen van de verschillende vormen van huidveroudering, zoals atrofische en hypertrofische veroudering, kan u helpen om beter voor uw huid te zorgen en te streven naar een gezonde, stralende huid op elke leeftijd. Onthoud dat preventie en vroegtijdige interventie de sleutel zijn tot het behoud van een jeugdige uitstraling en het verminderen van het risico op huidkanker. Raadpleeg altijd een dermatoloog voor advies op maat en geniet van een gezonde en stralende huid gedurende uw hele leven.

Iconic Elements advies:

Veroudering
Foto van Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.