Kaalheid bij vrouwen door zonnebrand filters?

De stoffen kunnen haarfollikels verstoppen, met alle gevolgen van dien

Onlangs lazen we het bericht dat bepaalde anti-zonnbrandfilters kaalheid van de hoofdhuid in de hand zouden kunnen werken. Het gaat dan om synthetische filters als oxybenzone, avobenzone, benzofenone. De aandoening heeft inmiddels een naam: Frontale Fibroserende Alopecia.

Het gaat om kaalheid rond het hoofd, waardoor de haarlijn naar achter wijkt. Dermatologen tasten vooralsnog in het duister en wijzen voorzichtig naar bepaalde cosmeticastoffen: zonnefilters.

Mogelijke veklaring:

‘In de praktijk zie ik ook toename frontal fibrosing alopecia vooral bij postmenopauzale vrouwen en veel mindere mate ook bij mannen. Bij 8% is er sprake van een positieve familie geschiedenis, dat wil zeggen dat het in de familie voorkomt.

Haargroei toename na stoppen gebruik van zonnefilters

‘Er is nu een discussie over het gebruik van cosmetica en zonnebrandcrème en het ontstaan van FFA. Op basis van observationele – en onderzoeksstudies – in de eerste publicatie in 2016 hadden 105 van de 205 vrouwen FFA die minimaal 2 x per week zonnebrandcrème gebruikten. In 2019 zagen ze ook op basis van een survey studie een mogelijke relatie tussen FFA en gebruik van zonnebrandcrèmes. Een Australische studie zag weer haargroei na het staken van zonnebrandcrème (Cranwell WC 2019).

Verstoppende haarfollikel

Het is nog niet duidelijk welke cosmetische ingrediënten hier voor verantwoordelijk zijn. Een theorie is dat zonnebrandcrème in het bovenste deel van het haarfollikel ( haar infundibulum) terecht komt.

In combinatie met een verminderde talg productie  in de loop der jaren, worden de exogene ingrediënten die in het  haar binnenkomen niet goed verwijderd. Met als gevolg ontsteking in de haren en daarna verlittekening.’

Aanbevolen berichten