Niacinamide één werkzame stof, ontelbaar positieve effecten.

Vorige week werden de nadelige effecten van zichtbaar licht beschreven. Laten we het dit keer positief houden. Niacinamide een ingrediënt waar de cosmetische industrie niet meer zonder kan en wetenschappelijk bewezen effectief is.

Wat is niacinamide?

Niacinamide oftewel vitamine B3 is één van de acht B-vitamines (vitamine B-3). B-vitamines zijn zogeheten essentiële vitamines. Dat houdt in dat er slecht een klein deel opgeslagen kan worden in ons lichaam. Het is dus van groot belang dat we deze vitamines via voeding binnen krijgen. Gelukkig komen ze in veel verschillende voedselbronnen voor zoals groente, granen, vlees en noten.

Deze B-vitaminen helpen bij een goede spijvertering en houden de energieproductie op peil. Daarnaast helpt Vitamine B-3 om je huid, haar, ogen, lever en zenuwstelsel gezond te houden.

Vitamine-B3 heeft twee vormen.

– niacine, deze vorm komt voornamelijk voor in plantaardige producten

– niacinamide, deze vorm komt voornamelijk voor in dierlijke producten.

Deze twee vormen hebben echter dezelfde functies en worden ook beide toegepast in voedingssupplementen.

Echter is er meer wetenschappelijk onderzoek gedaan/bekend naar de effecten van niacinamide op de huid.

Waarom niacinamide op de huid?

Niacinamide heeft een verscheidenheid aan aangetoonde effecten.

Niacinamide bevorderd de aanmaak van ceramiden, vrije vetzuren en cholesterol in het menselijke lichaam. Dit zijn natuurlijke huidvetten die zorgen voor een beschermlaag op de huid. Waardoor de barrièrefunctie van de huid versterkt wordt en het TEWL (trans epidermal water loss) zo min mogelijk blijft. De huid verliest minder vocht en is beter bestand tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Niacinamide zorgt voor meer lichaamseigen antioxidanten. Antioxidanten beschikken over de eigenschap om vrije radicalen (die belangrijke moleculen in je lichaam aanvallen) te neutraliseren. Niacinamide biedt bescherming tegen vrije radicalen is deze werkzame stof perfect om anti-aging tegen te gaan.

Niacinamide herstelt door UV veroorzaakte DNA-schade in de menselijke melanocyten. Maar ook remt niacinamide de pigment overdracht van melanocyten (pigment aanmaak cellen) naar keratinocyten (huidcellen). Hierdoor verminderen gepigmenteerde gerelateerde huidproblemen zoals hyperpigmentatie na bijvoorbeeld zonschade en melasma (zwangerschapsmasker).

Niacinamide remt de door de propionibacterium acnes (veel voorkomende bacterie op de huid, die een belangrijke rol speelt bij acne) geïnduceerde ontstekingsreacties. Daarnaast heeft het een remmende werking op de talgproductie. Dit heeft een gunstig effect op grove poriën en acne.

Naast dat het gunstig werkt bij acne heeft niacinamide ook een gunstig effect bij patiënten met rosacea. De barrièrefunctie van de epidermis (bovenste huidlaag) bij patiënten met rosacea is aangetast waardoor de huid gevoeliger is voor invloeden van buitenaf. Hierdoor is de kans op een ontstekingsreactie groter. Zoals hier boven wordt beschreven helpt niacinamide de huid barrière op te bouwen en te versterken met behulp van de natuurlijke huidvetten; ceramiden en vrije vetzuren.

Doordat het gemakkelijk doordringt in de huid kan het gemakkelijk in crème/gel vorm aangebracht worden op de huid.

Wist je dat?

o Naast voeding kan ons lichaam ook zelf niacinamide produceren?

Dit wordt gedaan door met behulp van ijzer, vitamine B2 en vitamine B6 zelf niacine te vormen uit het aminozuur tryptofaan afkomstig van eiwitten in onze voeding. Vervolgens zet het lichaam niacine om in niacinamide.

o Niacinamide de huid minder gevoelig maakt en roodheden weg neemt?

Een recente klinische studie van Nisbet (2019) onderzocht de veranderingen in roodheid van het gezicht van 59 vrouwelijke deelnemers met huiderythema (roodheid van de huid). De studie omvatte twee testbehandelingsgroepen met vrijwilligers die tweemaal daags twee verschillende niacinamide substanties gedurende 28 dagen toepasten. De onderzoekers vonden een statistisch significante vermindering van roodheid in het gezicht voor beide groepen na 15 dagen vergeleken met een basislijn. Ze rapporteerden ook dat na 29 dagen behandeling de werkzaamheid hoger was bij proefpersonen met ernstig erytheem dan bij proefpersonen met matige roodheid in het gezicht.

Studie

o Een Australische studie een vermindering toonden van actinische keratose (voorloper van huidkanker, plaveiselcelcarcinoom) na gebruik van 1% niacinamide crème. Zelfs lage doses Uv-straling kunnen meetbare DNA schade in de huid aanrichten. Niacinamide is in staat dit herstel te verbeteren en vermindert de door UV-straling veroorzaakte onderdrukking van immuunreacties van de huid.

o Mannen hebben niet alleen een verhoogd risico op het krijgen van huidkanker maar hierbij het sterfgeval ligt hoger? Dit komt doordat er bij mannen 40% sneller immunosuppressie optreedt doormiddel van UV straling dan bij vrouwen. Immunosuppressie is het onderdrukken van immunologische verschijnselen. Onderdrukken van de natuurlijke afweerreactie tegen lichaamseigen stoffen. Het topicaal aanbrengen van niacinamide voorafgaande zonblootstelling gaat dit proces tegen.

Spotreducer

De spotreducer van iconic elements niacinamide bevat.

Onderzoek laat zien dat niacinamide effectief hyperpigmentatie en ouderdomsvlekken verbetert. Niacinamide remt het proces waarbij de melanosomen worden overgedragen aan de huidcellen.

Niet zo gek he dat niacinamide HET skincare-ingrediént van dit moment is.

Literatuur:

Bissett, D. L., Oblong, J. E., Berge, C.A. (2005) Niacinamide: A B vitamin that improves again facial skin appearance. Dermatologic surgery. 31:860-865.

Damian, D. L. (2017) Nicotinamide for skin cancer chemoprevention. Australasian journal of dermatology. 58, 174-180.

Damian, D. L., Patterson, C. R. S., Stapelberg, M., Park, J., Barnetson, R. ST. C., Halliday, G. M. (2008) UV radiation-induced immunosuppression is greater in men and prevented by topical nicotinamide. Journal of investigative dermatology. 128,447-454.

Farris, P. P. (2016) Efficacy and Tolerability of a Skin Brightening/Anti-Aging Cosmeceutical Containing Retinol 0.5%, Niacinamide, Hexylresorcinol, and Resveratrol. Journal of drugs in dermatology. 15(7).

Iliopoulos, F., Sil, B. C., Monjur Al Hossain, A. S. M., Moore, D. J., Lucas, R. A., Lane, M. E. (2020) Topical delivery of niacinamide: influence of neat solvents. International Journal of Pharmaceutics. 119137.

Aanbevolen berichten