8 Populaire huismiddeltjes tegen acne – wat niet zinvol is!

Acne is een veelvoorkomend huidprobleem dat veel stress en frustratie oplevert. Vaak wordt er voor huismiddeltjes gekozen, ondanks er vele bewezen behandelmogelijkheden zijn. In onderstaande blog worden de 8 meest gangbare huismiddeltjes beoordeeld en wordt er advies gegeven om een weloverwogen keuze te maken over je huidverzorging.  Lees meer over acne

Huismiddeltjes

1. Puistjes aanstippen met tandpasta

Tandpasta  Huismiddeltjes

Er komen vaak filmpjes langs op sociale media waarin wordt beweerd dat tandpasta effectief is voor het behandelen van acne. Er zijn mensen die inderdaad hun acne hebben verminderd door het gebruik van tandpasta, echter is het wel belangrijk om te weten dat tandpasta de huid kan beschadigen. Het ingrediënt in tandpasta dat kan zorgen voor vermindering van acne is triclosan, zo is gebleken uit een onderzoek van (Dall’Oglio et al., 2015).

 Triclosan is een ingrediënt met een antibacteriële werking. In 2016 is door de European Parliament triclosan als ingrediënt verboden vanwege negatieve bijeffecten. Door het verbod op dit ingrediënt bevat tandpasta nu geen ingrediënten meer welke kunnen zorgen voor vermindering van acne. 

Daarnaast bevat tandpasta ingrediënten als chloorhexidine welke de huid juist kunnen irriteren en beschadigen. Dit ingrediënt wordt daarom ook afgeraden volgens Henrich en Baumann (2006). We adviseren daarom om geen tandpasta te gebruiken voor het behandelen van acne. 

Mocht u toch overwegen om tandpasta te gebruiken, adviseren we eerst een allergietest te doen door een kleine hoeveelheid op de pols aan te brengen. Gebruik tandpasta daarnaast nooit op een gevoelige of beschadigde huid. 

2. Het drinken van karnemelk 

Karnemelk bevat lactoferrine en de lactobacillus bacterie, welke beide gunstig zijn tegen acne. Zo is dit gebleken uit het onderzoek van Podgórska et al. (2021). Wel is bij dit onderzoek gebruik gemaakt van een hoge dosering lactoferrine, welke je niet snel binnen zal krijgen. Daarnaast bevat karnemelk melkzuur. Melkzuur kan helpen bij het exfoliëren van de huid en het verminderen van ontstekingen. Echter zijn deze effecten alleen gebleken uit het direct aanbrengen van melkzuur op de huid, vandaar dat het ook wordt gebruikt in peelings. Of het drinken van melkzuur hetzelfde effect geeft, is niet bewezen.

Waar wel bewijs van is, is dat het drinken van zuivelproducten, waaronder karnemelk juist kan bijdragen aan het ontstaan van acne (Meixiong et al., 2022).  Mogelijk komt dit doordat zuivelproducten hormonen bevatten, zoals androgenen, oestrogeen en progesteron (Kolok et al., 2018). Deze hormonen kunnen juist bijdragen aan het ontstaan van acne.

3. Zonnen

De zon kan de bijdragen aan het verminderen van talgproductie en het verminderen van de bacteriën die acne veroorzaken.  Op korte termijn kan de zon dus bijdragen aan het verminderen van acne. Echter zorgt zonblootstelling voor een langere periode voor het dikker worden van de huid. Door verdikking van de huid ontstaan er sneller verstoppingen in de afvoergang van de talgklier, waardoor acne juist weer wordt veroorzaakt. Daarnaast kan langdurige zonblootstelling ook veel andere nadelige gevolgen hebben als huidkanker.

Het is dus van groot belang om gebruik te maken van een zonnefilter wanneer je wordt blootgesteld aan de zon. Het nadeel is dat bepaalde chemische zonnefilters comedogeen zijn en ontstekingen veroorzaken. We adviseren daarom om minerale zonnefilters te gebruiken bij een acnegevoelige huid. Een voorbeeld van een mineraal zonnefilter is zinkoxide. Naast dat zinkoxide beschermt tegen zowel UV-A als UV-B straling, werkt het namelijk ook ontstekingsremmend (Azad et al., 2014). Meer over UV-A, UV-B stralen

4. Aanstippen met appelciderazijn 

Appelciderazijn bevat azijnzuur dat antibacterieel en ontstekingsremmend is. Theoretisch kan appelciderazijn dus inderdaad acne verminderen. Echter is appelciderazijn erg sterk geconcentreerd. Het is zo zuur dat het de pH-balans van de huid kan verstoren, de huid kan irriteren en zelf chemische brandwonden kan veroorzaken. We raden het gebruik van appelciderazijn als behandeling van acne dus ook sterk af.

5. Een wattenschijfje met citroenzuur deppen op de huid

Citroensap bevat citroenzuur en ascorbinezuur. Deze zuren werken zowel antibacterieel als exfoliërend. Acne wordt deels veroorzaakt door het ophopen van huidcellen in de talgklieruitgang. Door het exfoliëren van de huid en dus het verwijderen van deze dode huidcellen, zou acne dus inderdaad minder kunnen worden. Echter is net als bovenstaande thuismiddelen, ook citroensap geconcentreerd met een hoge zuurgraad waardoor het meer kans geeft op huid irritatie. We adviseren dan ook niet om zelf citroenzuur aan te brengen op de huid, maar te kiezen voor een peeling met citroenzuur bij een van onze huidtherapeuten (meer over Peelings). Hierbij weet u zeker dat er met een veilige concentratie wordt behandeld. 

6. Zout water aanbrengen op de huid

Zout water heeft van nature een antiseptisch en antibacterieel effect, waardoor talg en huidcellen kunnen worden verwijderd. Er is echter geen medisch bewijs dat zout water een positief effect heeft op acne. Het nadeel van zout water aanbrengen op de huid is dat de huid erg wordt uitgedroogd. Uitdroging van de huid kan weer leiden tot overmatig afschilferen van de huid, waardoor de afvoergangen van de talgklieren juist weer extra worden verstopt en de acne toeneemt. 

7. Pijnstillers – Paracetamol & Aspirine

Paracetamol werkt niet antimicrobieel of ontstekingsremmend. Paracetamol werkt enkel pijn- en koortsverlagend. Het aanbrengen van paracetamol op acne is dus ook geen effectieve behandeling. Aspirine bevat daarentegen de stof acetylsalicylzuur, wat qua samenstelling erg lijkt op salicylzuur. Salicylzuur is een middel dat daadwerkelijk wordt gebruikt ter behandeling van acne. Echter zou het aanbrengen van aspirine op de huid veel geconcentreerder zijn dan de concentratie salicylzuur die wordt gebruikt bij een acnebehandeling, waardoor de huid sneller wordt uitgedroogd. 

Aspirine Huismiddeltjes

8. Biergist tabletten 

Er zijn geen goedgekeurde gezondheidsclaims voor biergist volgens de Europese voedselautoriteit. Wel is het zo dat biergist van nature B-vitamines, zoals vitamine B2, B3 en B8, bevat.

Uit het onderzoek van Podgórska et al. (2021) is gebleken dat B-vitamines een gunstig effect hebben op acne. B-vitamines remmen namelijk de talgafscheiding en verminderen de kolonisatie van de P.acnes bacterie, welke verantwoordelijk is voor het veroorzaken van acne. 

Daarnaast is in een oud onderzoek van Weber et al. (1989) de invloed van biergist op acne onderzocht in vergelijking met een placebo. Het resultaat van het onderzoek was dat bij meer dan 80% van de patiënten de acne als verbeterd werd ervaren. Bij de placebogroep was dit slechts 26%. Er is dus enigszins bewijs dat biergist een positief effect heeft op het behandelen van acne, echter is er meer en recenter onderzoek nodig om het positieve effect volledig te kunnen bevestigen. 

Er zijn dus een aantal thuismiddeltjes die theoretisch gezien acne zouden kunnen verminderen, echter adviseren we vanwege de grote kans op nadelige gevolgen toch het gebruik van goedgekeurde middelen.  Denk bijvoorbeeld aan benzoylperoxide, wat ook verkrijgbaar is bij de drogisterij zonder recept. 

Deze blog is samen met Jamy van den Brink geschreven

Literatuur:

Azad, M., Nasrollahi, & Firooz, A. (2014). Zinc oxide in sunscreen products. Dermatology & Cosmetic.5(1), 41–48. 

Dall’Oglio, F., Tedeschi, A., Fabbrocini, G., Veraldi, S., Picardo, M., & Micali, G. (2015). Cosmetics for acne: indications and recommendations for an evidence-based approach. Giornale italiano di dermatologia e venereologia150(1), 1–11.

European Parliament. (2016, 3 oktober). Parliamentary question – P-006697/2016(ASW. Europarl.europa.eu.

Henrich, E. W., & Baumann, T. (2006). De beoordeling van cosmetische ingrediënten aan de hand van de INCI-benamingen.

Kolok, A. S., Ali, J. M., Rogan, E. G., & Bartelt-Hunt, S. L. (2018). The Fate of Synthetic and Endogenous Hormones Used in the US Beef and Dairy Industries and the Potential for Human Exposure. Current Environmental Health Reports5(2), 225–232

Meixiong, J., Ricco, C., Vasavda, C., & Ho, B. K. (2022). Diet and acne: A systematic review. JAAD International7, 95–112. 

Podgórska, A., Puścion-Jakubik, A., Markiewicz-Żukowska, R., Gromkowska-Kępka, K. J., & Socha, K. (2021). Acne Vulgaris and Intake of Selected Dietary Nutrients—A Summary of Information. Healthcare9(6), 668. 

Weber, G., Adamczyk, A., & Freytag, S. (1989). [Treatment of acne with a yeast preparation]. Fortschritte der Medizin107(26), 563–566.

Foto van Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.