Acne en chocolade: een mythe of werkelijke relatie?

Chocolade, een heerlijke lekkernij geliefd door velen, heeft de reputatie een rol te spelen bij het ontstaan en verergeren van acne, een veelvoorkomende huidaandoening. In deze blog duiken we dieper in de relatie tussen acne en chocolade. Gaat het hier om een mythe of is er daadwerkelijk een verband? Laten we de feiten onder de loep nemen en ontdekken wat de waarheid is.

Wat is acne?

Acne is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door puistjes, mee-eters, rode ontstekingen en soms zelfs cysten. Het treft vaak het gezicht, de nek, de borst en de rug. Acne wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder overmatige talgproductie, verstopte poriën en bacteriële ontstekingen. Uitgebreid over acne

Argumenten voor/tegen de chocolade-acne connectie:

De rol van voeding bij Acne wordt al lange tijd gespeculeerd. Een veelbesproken onderwerp is de rol van chocolade. Sommige mensen beweren dat het eten van chocolade kan leiden tot acne-uitbarstingen, terwijl anderen dit idee afdoen als een mythe. Laten we eens kijken naar de argumenten aan beide kanten.

Argumenten tegen de Chocolade-Acne Connectie:

 1. Gebrek aan Wetenschappelijk Bewijs: Tot op heden is er geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat een direct verband aantoont tussen het consumeren van chocolade en het ontstaan of verergeren van acne. Veel studies hebben geen consistent verband kunnen vinden en er zijn andere factoren die mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van acne, zoals hormonale schommelingen en genetische aanleg.
 2. Dieet en Levensstijl: Acne wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder dieet en levensstijl. Mensen die regelmatig chocolade consumeren, kunnen ook andere voedings- en leefgewoonten hebben die van invloed kunnen zijn op hun huid. Het is moeilijk om het specifieke effect van chocolade op acne vast te stellen, omdat het vaak samenhangt met andere factoren.
 3. Veel Variabelen:Er zijn veel andere factoren die de relatie tussen chocolade en acne kunnen beïnvloeden. Dingen zoals stress, hormonale veranderingen, genetische aanleg en hoe goed we voor onze huid zorgen, kunnen allemaal bijdragen aan het ontstaan van puistjes. Het is moeilijk om te zeggen dat chocolade direct verantwoordelijk is voor acne zonder rekening te houden met al deze andere factoren. Met andere woorden, er zijn veel verschillende dingen die kunnen bijdragen aan het ontstaan van acne, dus het is lastig om te zeggen dat chocolade de enige oorzaak is.

Argumenten voor de Chocolade-Acne Connectie:

 1. Insuline en IGF-1: Chocolade bevat suiker en melk, die de insuline- en IGF-1-spiegels in het lichaam kunnen verhogen. Deze hormonen staan bekend om hun invloed op talgproductie en ontstekingsreacties in de huid, wat acne kan verergeren.
 2. Cacao en Cacaoboter: Hoewel pure cacao mogelijk niet direct acne veroorzaakt, kunnen toegevoegde ingrediënten zoals suiker en melk in chocoladeproducten wel invloed hebben op acne. Cacaoboter, een veelvoorkomend ingrediënt in chocolade, heeft een hoge comedogene rating, wat betekent dat het de poriën kan verstoppen en acne kan veroorzaken.
 3. Individuele Gevoeligheid: Het is belangrijk op te merken dat iedereen anders reageert op voeding. Sommige mensen kunnen gevoeliger zijn voor de effecten van chocolade op hun huid en ervaren mogelijk acne-uitbarstingen na het consumeren ervan.

Hier zijn enkele aanvullende tips voor het omgaan met acne:

 1. Houd een gezond voedingspatroon aan: Hoewel de relatie tussen chocolade en acne niet definitief is bewezen, is het belangrijk om over het algemeen een gezond voedingspatroon te volgen. Eet een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten. Dit kan bijdragen aan een gezonde huid.
 2. Verzorg je huid goed: Een goede huidverzorgingsroutine is essentieel voor het beheersen van acne. Reinig je huid dagelijks met milde reinigingsmiddelen en gebruik producten die zijn geformuleerd voor acne-gevoelige huid. Vermijd het gebruik van agressieve scrubmiddelen die de huid kunnen irriteren.
 3. Vermijd het uitknijpen van puistjes: Hoewel het verleidelijk kan zijn om puistjes uit te knijpen, kan dit de situatie verergeren en leiden tot littekens. Laat puistjes op natuurlijke wijze genezen of raadpleeg een dermatoloog voor professionele behandelingen.
 4. Raadpleeg een dermatoloog: Als je last hebt van aanhoudende acne die je dagelijks leven beïnvloedt, is het raadzaam om een dermatoloog te raadplegen. Een dermatoloog kan de ernst van je acne beoordelen en je de juiste behandelingen en producten aanbevelen.

Cosmetische ingrediënten

Er zijn verschillende cosmetische ingrediënten die kunnen helpen bij het verminderen van acne. Hier zijn enkele veelvoorkomende ingrediënten die acne kunnen helpen behandelen:

 1. Benzoylperoxide: Dit ingrediënt heeft een antibacteriële werking en kan helpen bij het verminderen van acne door de groei van acne-veroorzakende bacteriën te remmen en de ontsteking te verminderen.
 2. Salicylzuur: Het is een exfoliërend ingrediënt dat dode huidcellen helpt verwijderen, poriën ontstopt en de talgproductie reguleert. Het kan ook ontstekingen verminderen en mee-eters verminderen.
 3. Glycolzuur: Dit fruitzuur is afkomstig van suikerriet en heeft exfoliërende eigenschappen. Het helpt bij het verwijderen van dode huidcellen, het verminderen van verstopte poriën en het verbeteren van de huidtextuur. Glycolzuur kan ook helpen bij het verminderen van acne-littekens en het egaliseren van de huidskleur. Meer over Glycolzuur, wat doet het op je huid
 4. Retinoïden: zijn afgeleid van vitamine A en kunnen helpen bij het verminderen van acne door de celvernieuwing te stimuleren, poriën te ontstoppen en ontstekingen te verminderen. Retinoïden zijn vaak verkrijgbaar op recept, zoals tretinoïne of adapaleen.
 5. Tea tree olie: heeft antibacteriële eigenschappen en kan helpen bij het bestrijden van acne-veroorzakende bacteriën. Het kan ook ontstekingen verminderen en de huid kalmeren.
 6. Nicotinamide (Vitamine B3): Nicotinamide is een vorm van vitamine B3 en heeft verschillende gunstige effecten op de huid, waaronder het verminderen van ontstekingen en het reguleren van de talgproductie. Het heeft ook antimicrobiële eigenschappen, wat kan helpen bij het bestrijden van acne-veroorzakende bacteriën. Bovendien kan nicotinamide de huidbarrière versterken en de huid hydrateren, wat kan bijdragen aan een gezondere huid en het verminderen van acne-uitbarstingen.
 7. Avena sativa (Haver): Avena sativa, ook bekend als haver, wordt vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten vanwege de kalmerende en verzachtende eigenschappen. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en irritaties geassocieerd met acne. Haver bevat ook stoffen zoals beta-glucaan, die de huid kunnen helpen kalmeren, hydrateren en de genezing van beschadigde huid bevorderen. Het kan ook de talgproductie reguleren en de poriën ontstoppen, waardoor het risico op acne wordt verminderd.

Hoewel de relatie tussen chocolade en acne nog steeds onderwerp van discussie is, is het belangrijk om te onthouden dat acne een complexe aandoening is met meerdere oorzaken. Voeding kan een rol spelen, maar het is waarschijnlijk niet de enige factor die acne veroorzaakt of verergert. Als je merkt dat chocolade je acne beïnvloedt, kan het de moeite waard zijn om je consumptie ervan te verminderen en te zien of dit een positief effect heeft op je huid.

Lees ook een korte online stuk in de: Quest

Iconic Elements Tips

In een gerandomiseerde studie uit 2006 werd het effect van gezichtsreiniging op acne vulgaris bij mannen onderzocht.De conclusie van de studie toonde aan dat de acne aanzienlijk verergerde in de groep die slechts eenmaal per dag reinigde. Daarentegen werd er een significante verbetering van acne waargenomen in de groep die tweemaal per dag hun gezicht reinigde met een milde reiniger.

Op basis van deze bevindingen is het advies voor zowel mannen als vrouwen om hun huid tweemaal daags zorgvuldig te reinigen met een milde gezichtsreiniger.

Acne Gezichtsreiniging Chocolade
Webshop: Huidreinigingsproducten

Niacinamide, ook bekend als vitamine B3, in cosmetische huidverzorgingsproducten om kan acne helpen te verminderen en pigmentvlekken (postinflammatoire hyperpigmentatie) veroorzaakt door acne te verminderen.

Chocolade Acne
Webshop

Bescherm je huid overdag met een minerale zonnebrandcrème en voeg twee keer per dag een product met niacinamide toe aan je routine. Zorg ervoor dat de niacinamide dosering in je huidverzorging minimaal 4% is.

Maak gebruik van deze adviezen om acne te verminderen en een egale huid te bereiken. Ontdek de voordelen van niacinamide in je huidverzorging en neem vandaag nog de eerste stap naar een gezondere huid.

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.