Iconic Elements huidverzorgingsingrediënten zijn microplastic vrij

In sommige cosmetische huidverzorging producten zijn plastic microdeeltjes verwerkt. Dit zijn  met het blote oog niet te zien, maar komen na het wassen/douchen via onze riolering in onze rivieren, zeeën en oceanen terecht. Dit heeft impact op onze ecologisch systeem, daar de zeedieren de microplastic voor voedsel aanzien, eindigt dit vaak ook op onze eigen bord als onderdeel van de voedselketen.

Het is daarom de verantwoordelijkheid van de cosmetische fabrikanten om producten te vervaardigen die vrij zijn van micro-plastic. De plasticfoodfoundation.org is een stichting die zich bezig houdt met het identificeren van schadelijke ingrediënten voor ons milieu. Met de app Beat the Microbead kan eenvoudig opgezocht worden of een product microplastic bevat.

We zijn dan ook heel trots op onze nieuwe internationale erkenning ZERO PLASTIC INSIDE. Al onze ingrediënten die we in onze huidverzorgingslijn gebruiken zijn microplastic vrij. Om in aanmerking te komen moeten alle ingrediënten gescreend worden en alleen dan ontvangt je dit certificaat.

Eerdere blog over microplastic in cosmetica .

Microplastics in de voedselketen: iedere week een creditcard op het menu

Twee rapporten vestigen de aandacht op de hoeveelheid plastic we binnen krijgen via voedsel en dranken. Het eerste rapport werd in 2019 door het Wereld Natuur Fonds gepubliceerd. Dit rapport vergelijkt de gegevens van 52 onderzoeken naar de opname van microplastic. Hieruit blijkt dat mensen het risico lopen om ongeveer 5 gram plastic per week binnen te krijgen. Ter vergelijking: dat is ongeveer gelijk aan een creditcard.

Het tweede onderzoek verscheen in het tijdschrift Environmental Science and Technology. De onderzoekers melden dat Amerikanen naar schatting 39.000 tot 52.000 microplasticdeeltjes per jaar consumeren uit zeevruchten, water, suikers, zouten en alcohol alleen.

Microplastics in cosmetica

Natuurlijke afbreekbare exfoliërende ingrediënten, denk bijvoorbeeld aan scrubkorreltjes, zijn door een aantal cosmetische bedrijven vervangen door microplastics. Vaak zie je dit op het etiket beschreven als “microbeads” of “micro-exfoliates”. Deze microbeads zijn meestal samengesteld uit polyethyleen, een veelgebruikt onderdeel van kunststoffen, maar ze kunnen ook gemaakt worden uit polypropyleen, polyethyleentereftalaat (PET) of nylon.

Microbeads worden steeds vaker aangetroffen in handzepen en andere producten voor persoonlijke verzorging. Het gevolg is dat deze minieme (plastic)deeltjes direct na gebruik in het riool terechtkomen, waar ze door het kleine formaat, niet volledig kunnen worden uitgefilterd door afvalwaterzuiveringsinstallaties.

Uiteindelijk komen de microbeads terecht in rivieren, zeeën en oceanen. Van kleine tot grote zeedieren: allemaal krijgen ze – via hun voedsel – deeltjes binnen en zo stapelt de hoeveelheid zich steeds verder op. Via een omweg belanden de microbeads uit cosmeticaproducten dus uiteindelijk op jouw bord.

Microplastics ín cosmeticaproducten, lees meer over de rode vlaggen lijst van plastic in cosmetica

Hier de link van Iconic Elements producten op de plastic soup website

zero plastic Iconic Elements
Alle Iconic Elements huidverzorgingsproducten zijn microplastic vrij!

Over Francis Wu

‘In mijn dermatologiepraktijk kom ik vaak mensen tegen die last hebben van jeuk. Ik zie waar zij mee worstelen en merk helaas te vaak dat bepaalde verzorgingsproducten iemand van de regen in de drup helpen. Omdat ik wil dat je als gebruiker kunt vertrouwen op het middel dat je smeert, heb ik een eigen skincare lijn ontwikkeld: Iconic-Elements. Een complete huidverzorgingslijn die eruit springt omdat het (evidence-based) werkt!’ 

Aanbevolen berichten

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment