Iconic Elements huidverzorgingsingrediënten zijn microplastics vrij

Microplastic Vrij

Microplastics zijn minuscule plastic deeltjes die in cosmetische huidverzorgingsproducten worden gebruikt of vrijkomen. Hoewel ze niet zichtbaar zijn voor het blote oog, belanden ze na het wassen of douchen via onze riolering in rivieren, zeeën en oceanen. Dit heeft een aanzienlijke impact op ons ecologisch systeem, omdat zeedieren vaak deze microplastics als voedsel beschouwen. Uiteindelijk belanden deze microplastics zelfs op ons eigen bord, aangezien ze deel gaan uitmaken van de voedselketen.

Het is daarom de verantwoordelijkheid van de cosmetische fabrikanten om producten te vervaardigen die vrij zijn van microplastic. De plasticfoodfoundation.org is een stichting die zich bezig houdt met het identificeren van schadelijke ingrediënten voor ons milieu. Met de app Beat the Microbead kan eenvoudig opgezocht worden of een product microplastic bevat.

We zijn dan ook heel trots op onze nieuwe internationale erkenning ZERO PLASTIC INSIDE. Al onze ingrediënten die we in onze huidverzorgingslijn gebruiken zijn microplastic vrij. Om in aanmerking te komen moeten alle ingrediënten gescreend worden en alleen dan ontvangt je dit certificaat.

Eerdere blog over microplastic in cosmetica .

Microplastics in de voedselketen: iedere week een creditcard op het menu

Twee rapporten vestigen de aandacht op de hoeveelheid plastic we binnen krijgen via voedsel en dranken. Het eerste rapport werd in 2019 door het Wereld Natuur Fonds gepubliceerd. Dit rapport vergelijkt de gegevens van 52 onderzoeken naar de opname van microplastic. Hieruit blijkt dat mensen het risico lopen om ongeveer 5 gram plastic per week binnen te krijgen. Ter vergelijking: dat is ongeveer gelijk aan een creditcard.

Het tweede onderzoek verscheen in het tijdschrift Environmental Science and Technology. De onderzoekers melden dat Amerikanen naar schatting 39.000 tot 52.000 microplasticdeeltjes per jaar consumeren uit zeevruchten, water, suikers, zouten en alcohol alleen.

Op RTL nieuws 28 april 2023, duurt het nog 12 jaar voordat microplastic uit onze cosmetica verdwijnt.

Microplastics in cosmetica

Natuurlijke afbreekbare exfoliërende ingrediënten, denk bijvoorbeeld aan scrubkorreltjes, zijn door een aantal cosmetische bedrijven vervangen door microplastics. Vaak zie je dit op het etiket beschreven als “microbeads” of “micro-exfoliates”. Deze microbeads zijn meestal samengesteld uit polyethyleen, een veelgebruikt onderdeel van kunststoffen, maar ze kunnen ook gemaakt worden uit polypropyleen, polyethyleentereftalaat (PET) of nylon.

Microbeads worden steeds vaker aangetroffen in handzepen en andere producten voor persoonlijke verzorging. Het gevolg is dat deze minieme (plastic)deeltjes direct na gebruik in het riool terechtkomen, waar ze door het kleine formaat, niet volledig kunnen worden uitgefilterd door afvalwaterzuiveringsinstallaties.

Uiteindelijk komen de microbeads terecht in rivieren, zeeën en oceanen. Van kleine tot grote zeedieren: allemaal krijgen ze – via hun voedsel – deeltjes binnen en zo stapelt de hoeveelheid zich steeds verder op. Via een omweg belanden de microbeads uit cosmeticaproducten dus uiteindelijk op jouw bord.

Microplastics ín cosmeticaproducten, lees meer over de rode vlaggen lijst van plastic in cosmetica

Hier de link van Iconic Elements producten op de plastic soup website

Zero Plastic Iconic Elements Microplastic
Alle Iconic Elements huidverzorgingsproducten zijn microplastic vrij!

Over Francis Wu

‘In mijn dermatologiepraktijk kom ik vaak mensen tegen die last hebben van jeuk. Ik zie waar zij mee worstelen en merk helaas te vaak dat bepaalde verzorgingsproducten iemand van de regen in de drup helpen. Omdat ik wil dat je als gebruiker kunt vertrouwen op het middel dat je smeert, heb ik een eigen skincare lijn ontwikkeld: Iconic-Elements. Een complete huidverzorgingslijn die eruit springt omdat het (evidence-based) werkt!’ 

Nu je hier bent

Het is de zoveelste term in beautyland die iets suggereert. Is het pure marketing of dekt het écht de lading? Wat clean beauty nu precies inhoudt, onderzoeken we in dit artikel. Aan het woord komen Dr. Francis P.K. Wu en Marlijn van Straaten, CEO bij het merk dr. Hauschka.
Clean beauty klinkt goed! Zeker in een tijd waarin duurzaamheid belangrijker lijkt dan ooit en we steeds bewuster zijn van wat we op onze huid smeren. We willen geen ‘troep’ in onze cosmetica én in ons milieu, dus als een merk zich profileert met de term Clean Beauty, dan willen we daar meer van weten!

Zeker voor schoonheidsspecialisten is het interessant om te snappen wat die term nu precies inhoudt en hoe zij hun klanten zo goed mogelijk uitleg hierover kunnen geven. Het is een hot topic. Mede dankzij de beautybloggers en influencers die massaal aan de haal gaan met deze relatief nieuwe term. Niemand is vies van schoon. En dus slaat het aan.

Maar hoe clean is clean beauty nu eigenlijk? Bestaat niet elk product in the end uit chemicaliën? Want ‘goed beschouwd is zelfs water een chemicalie’, stelt dr. Jetske Ultee in een blog. Gebruikt elke leverancier die zegt clean te zijn, duurzame verpakkingen? Mag je de term dan zomaar inzetten zonder dat er controle op is? Meer hierover – klik

Microplastic, Icoontjes Iconic Elements Fruit Acids, Targeted Pigment Serum, Light Skin Peeling
Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.