Alle redenen waarom jij je huid moet reinigen met een goede cleanser

Een interessante nieuws item van onze gast blogster Sabrina Haazer – van Schooten van skincarespecialist

Goede Cleanser

Ik kom het nog zo vaak tegen in de salon, mensen die hun huid niet reinigen, alleen afspoelen met water, een make-up doekje over hun gezicht halen of erger nog: met zeep wassen.

Als iemand huidproblemen heeft, ben ik er ergens wel een beetje blij mee, omdat er dan veel eer te behalen en snel resultaat te boeken is.

Waarom is het zo belangrijk om een goede gezichtsreiniger (cleanser) te gebruiken, waar moet je op letten en hoe vaak en hoe moet je het toepassen? Onderaan vind je de verschillende cleansers, zodat je weet welke voor jouw huid geschikt is.

Allereerst ben ik groot voorstander van cosmeceuticals. Deze zijn alleen te verkrijgen bij de gespecialiseerde salons, huidtherapeuten en dermatologen. Deze bevatten geen stoffen waar de huid allergisch op kan reageren, zoals parfum, parabenen, olie en alcohol. Het is de bedoeling dat de huid gereinigd wordt en hersteld, en juist niet dat de huid irritaties ervaart. Kies daarom voor een reiniger die ervoor zorgt dat je huid na het reinigen prettig aanvoelt. Dat is natuurlijk ook persoonlijk. Wil jij bijvoorbeeld graag een volle crèmige reiniger, of meer een facewash of een gel?

Ik raad je aan, zeker bij het dragen van make up, de huid in de avond 2x te reinigen. Dit om eerst de make up te verwijderen en daarna de huid echt te reinigen.

Waarom zou je dat doen?

Ik hoor ook vaak: “ik draag geen make up dus waarom moet ik dan mijn gezicht schoonmaken?”. Logische vraag toch?

Je reinigt je huid niet alleen om de huid schoon te maken van eventuele make up, maar ook om alle invloeden van buitenaf te verwijderen. Neem bijvoorbeeld uitstoot van auto’s, rook, luchtvervuiling en bijvoorbeeld aanslag op je gezicht van het koken en of bakken. Ook zit je dagelijks met enige regelmaat aan je gezicht met je (vieze) handen etc. Dit ligt allemaal op je huid en trekt tevens in je huid. Bah!

Een goede reiniger ervoor dat de pH waarde (zuurgraad) van de huid weer terug in balans komt. Als deze niet in balans is, gaat de huid heel hard zijn best doen dit te herstellen. Smeer jij er in de tussentijd een crème op zal daar niets mee gebeuren, want de huid is nog druk bezig met het herstellen van de pH waarde. Zonde van de crème dus.

Je reinigt de huid dus om de huid schoon te maken, maar ook om deze klaar te maken en voor te bereiden op de volgende stap, het serum, een masker of een crème.

Waarom 2 keer per dag reinigen?

Aan het einde van de dag vinden veel mensen het logisch, anderen doen het alleen als ze onder de douche staan. Iedereen heeft een eigen ritme. Maar wat is nu het beste? Het beste is uiteraard voordat je ‘iets’ op je huid gaat smeren. Als het goed is smeer je in de avond een nachtcrème op je gezicht op de huid om voeding- en bouwstoffen te geven voor als hij aan het werk gaat. Ook reinig je in de avond omdat je er make up op hebt zitten en omdat je de uitstoot van de dag er vanaf wil halen voor je naar bed gaat.

Maar waarom moet je in de ochtend reinigen als je het in de avond al gedaan hebt? Je bent immers nergens geweest behalve in je schone bed. Nou daar hebben we het, wist je dat je kussen voor een derde bestaat uit bacteriën, uitwerpselen en beestjes. Aaaaah! Echt hè dit is geen grapje. Eens in de 3 maanden je kussen wassen op 60 graden is dan ook een belangrijk advies. Maar jouw gezicht ligt daar dus ook een nacht op. Je kwijlt erop, ademt warme lucht uit en maakt hem warm met je huid. Perfect dus voor de bacteriën om op je huid te klimmen en daar te nestelen en broeden. Bij acné is ook bijna altijd de slaapkant van het gezicht erger dan de andere kant van het gezicht. Daarom moet je dus in de ochtend ook je huid reinigen.

Waarom ik 2 reinigers adviseer?

Ik adviseer voor de ochtend en avond een andere reiniger, omdat de avond de huid grondig moet reinigen van make up en het liefst ook alvast exfolieert. Dat is een milde manier van het losmaken van de dode huidcellen van de huid. Tussen 23:00 uur en 3:00 uur werkt je huid namelijk het hardst van een heel etmaal. Wil jij dus pigment, rimpels of ontstekingen aanpakken, zorg dan dat je huid helemaal klaar is voor de producten om aan de slag te gaan. In de ochtend is een mildere reiniger voldoende. Het moet de viezigheid van je kussen van je gezicht verwijderen en op een milde wijze klaarmaken voor je dagverzorging. Natuurlijk kan je ook voor alleen een milde reiniger kiezen, of 2 pittige reinigers als je bijvoorbeeld acné hebt.

Welke goede cleanser?

Ik vertelde al dat een (make up) reinigingsdoekje door veel mensen dagelijks gebruikt wordt als reiniger. Helaas verwijdert deze alleen oppervlakkige viezigheid. Het doet niks in je huid of in je poriën. Ook herstelt het niet de pH waarde van de huid en zorgt het wel voor het samentrekken van de poriën, waardoor viezigheid opgesloten wordt in je huid. Dan laat het vaak een laagje achter dat verdampt incl. het vocht uit je huid waardoor deze een trekkerig gevoel geeft. Handig om zichtbaar make up te verwijderen verder niet.

Afraders!

Wassen met alleen water raad ik ook af. In water zit chloor, medicijnen, kalk etc. wat allemaal in je poriën gaat zitten. Ook dit verdampt van de huid waardoor de huid uitdroogt.

Wassen met zeep is een absolute no go! Zeep verwijdert namelijk de beschermlaag van de huid, waardoor invloeden van buitenaf in je huid trekken en je huid kwetsbaar wordt.

Reinigen met producten die je zo in de winkel koopt (OTC) hebben niet mijn voorkeur in verband met alcohol, parfum en parabenen in deze reinigers. Deze zijn echt niet goed voor de huid.

Wat ik eerder al schreef, ik ben groot fan van cosmeceuticals en werk met IMAGE Skincare en Toskani. Deze hebben reinigers die je er vanaf spoelt met water. Ja water. Huh? Deze reinigingen beschermen de huid terwijl je deze reinigt en voedt. Als je dit afspoelt met water, zal het water geen negatief effect hebben op jouw huid.

Lees ook over gewoontes die je huid teveel irriteren

Hulpmiddelen voor een betere reiniging gebruiken?

Ik hoor tegenwoordig vaak een borstelapparaat dat gebruikt wordt voor het reinigen van de huid. Het zou intensiever zijn dan met je handen. In theorie klinkt dat logisch, maar hoe hard is het borsteltje? Hoeveel druk zet je op de huid? Span je de huid tijdens het gebruik? En heel belangrijk hoe reinig en vooral desinfecteer jij het borsteltje?

Een cosmeceutical werkt snel en efficiënt zonder de huid te beschadigen. Deze heeft geen borstel nodig alleen 2 handen die wat bevochtigd zijn en een draaibeweging maken.

Wel kun je maskersponsjes gebruiken, mits je deze goed uitspoelt en dagelijks op 60 graden wast. Washandjes raad ik af omdat ze snel te ruw zijn. Je handen zijn prima hulpmiddelen die nog schoon en hygiënisch zijn ook. En je hebt ze altijd bij je ;). Tonics kan je uiteraard altijd met een watje aanbrengen.

Conclusie

Was 2 maal daags (ochtend en avond) je huid met een reinigingsproduct die voor je gezicht is. Liefst een cosmeceutical, omdat deze het effectiefste en vriendelijkste is.

Draag je make up overdag, dan raad ik aan in de avond 2x de huid te reinigen. Voor meer informatie en contact met Sabrina – www.sense4beauty.nl

Nu je hier bent:

Interesse om een extra podium te hebben voor jouw blogs, interessante nieuwsitems en huidbehandelingen. Dat kan! Op onze Iconic Elements site.

Laat het ons weten info@iconic-elements.com

Picture of Sabrina Haazer

Sabrina Haazer

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Aanbevolen berichten

jeuk door verschillende oorzaken
Dermatologie

Processierups – seizoensgebonden jeuk?

Processierupsen zijn er weer, gelukkig in minder grote aantallen. Omdat processierupsen in eikenbomen voorkomen worden ze ook wel eikenprocessierupsen genoemd.  Op de processierupsen zitten er

Lees meer »
Dermatologie

Kenmerken van een Aziatische huid

Je denkt het misschien niet, maar een Aziatische huid is een donkere huid. De huid kan worden onderverdeeld in verschillende huidtypes. Volgens de classificatie van

Lees meer »
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.