Allergie: zelf cosmetica producten thuis testen (ROAT)

Verdenk je jezelf op een allergie of heb je af en toe last van huidirritaties en vraagt je af of je verzorgingsproducten hierbij een rol spelen. Er is een betrouwbare truc die je kunt proberen om dit te achterhalen, namelijk de ROAT-test.

korte samenvatting

Wat is ROAT?

Het staat voor Repeated open Application Test (ROAT), het wordt gebruikt om te onderzoeken of je een allergie hebt voor een bepaald (huidverzorgings-) product. Het voordeel van de ROAT is dat je deze gemakkelijk thuis kan uitvoeren, zonder dat je hiervoor naar een dermatoloog moet. Als er echter een huidreactie ontstaat, maak dan een afspraak met een arts of met je dermatoloog.

Roat Test In Elleboogsplooi Om Huidverzorging Te Testen Als Je Het Niet Zeker Weet Of Je Er Allergisch Voor Bent Allergie
Roat-Allergie-Test-Thuis-Huidverzorging

Hoe doe je de ROAT allergie test thuis?

Smeer in één elleboogsplooi 2x daags dun met één product gedurende 14 achtereenvolgende dagen.

Geen huidreactie = geen allergie

Roodheid, jeuk en/of schilferingen = allergie

Was je handen om eventuele verspreiding van het product naar andere huidgebieden bijv. het gezicht te voorkomen. Een tweede of meerdere producten kan je tegelijkertijd op dezelfde manier in de andere elleboogsplooien, knieholtes of het huiddeel achter de oren testen. Deze test kan uitsluitend gebruikt worden voor producten die op de huid mogen blijven zitten en dus niet afgespoeld moeten worden. Dus geen douchegel, shampoos, zeep, tandpasta of agressieve stoffen. Bij twijfel neem dan eerst contact op met je dermatoloog.

Hoe beoordeel je de ROAT ?

Ontstaat er jeuk, roodheid of eczeem, stop dan en laat de reactie aan je dermatoloog zien. Of maak alvast foto’s om later aan je dermatoloog te laten zien.

Wanneer er met de ROAT een allergie voor het product is aangetoond, is nog niet bekend welke grondstof van dat product voor de allergie verantwoordelijk is. Om daarachter te kunnen komen dient een aanvullende plaktest gedaan te worden met de afzonderlijke ingrediënten van het product. Is eenmaal bekend om welk ingrediënt het gaat, kunt u via de verpakkingstest van cosmetica een alternatief uitzoeken.

Lees meer over: de gevoelige huid

Kent de ROAT ook bijwerkingen ?

Behalve de eerder genoemde mogelijke huidreacties kent de ROAT geen vervelende bijwerkingen.

Kan ik gewoon douchen tijdens de test ?

Ja dat kan, tijdens de testperiode mag je gewoon douchen.

Hoe kan Iconic Elements je helpen?

Iconic Elements Calming Cream met Ectoine, Avena Sativa en Marshmallow Root voor een kalme, geïrriteerde huid. Of probeer onze Natural Body Moisturizer Cream met een drievoudige werking, verrijkt met natuurlijke balsem, ceramide, squalane en glycerine, perfect voor de droge huid.

Nu je hier bent:

Er zijn zoveel verschillende huidverzorgingsproducten en welke product is nou geschikt voor mijn huid! Wij krijgen deze vragen ook en om je daarbij te helpen, hebben wij een IE infographic gemaakt. Lees meer: Welke Iconic Elements producten past bij mij?

Iconic Elements Huidverzorging Huidtest Allergie
Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.