Allergie: zelf cosmetica thuis testen

Soms is je huid geirriteerd en je wilt weten of het mogelijk van je eigen verzorgingsproducten komt. Een betrouwbare truc is de ROAT test.

Wat is ROAT dat?

Het staat voor Repeated open Application Test (ROAT), het wordt gebruikt om te onderzoeken of je een allergie heeft voor een bepaald (huidverzorgings-) product. Het voordeel van de ROAT is dat u deze gemakkelijk thuis kan uitvoeren, zonder dat u hiervoor naar een dermatoloog moet. Als er echter een huidreactie ontstaat, dient u deze ALTIJD door uw dermatoloog te laten beoordelen.

roat test in elleboogsplooi om huidverzorging te testen als je het niet zeker weet of je er allergisch voor bent
roat-allergie-test-thuis-huidverzorging

Hoe doe je de ROAT test thuis?

Smeer in één elleboogsplooi 2x daags dun met één product gedurende 14 achtereenvolgende dagen.

Geen huidreactie = geen allergie

Roodheid, jeuk en/of schilferingen = allergie

Was je handen om eventuele verspreiding van het produkt naar andere huidgebieden bijv. het gezicht te voorkomen. Een tweede of meerdere produkten kan je tegelijkertijd op dezelfde manier in de andere elleboogsplooi, knieholtes of het huiddeel achter de oren testen. Deze test kan uitsluitend gebruikt worden voor producten die op de huid mogen blijven zitten en dus niet afgespoeld moeten worden. Dus geen douchegel, shampoo’s, zeep, tandpasta of agressieve stoffen. Bij twijfel neem dan eerst contact op met je dermatoloog.

Hoe beoordeel je de ROAT ?

Ontstaat er jeuk, roodheid of eczeem, stop dan en laat de reactie aan je dermatoloog zien. Of maak alvast foto’s om later aan je dermatoloog te laten zien.

Wanneer er met de ROAT een allergie voor het product is aangetoond, is nog niet bekend welke grondstof van dat product voor de allergie verantwoordelijk is. Om daarachter te kunnen komen dient een aanvullend plaktest gedaan te worden met de afzonderlijke ingrediënten van het product. Is éénmaal bekend om welk ingrediënt het gaat, kunt u via de verpakkingstekst van cosmetica een alternatief uitzoeken.

Lees meer over: de gevoelige huid

Kent de ROAT ook bijwerkingen ?

Behalve de eerder genoemde mogelijke huidreacties kent de ROAT geen vervelende bijwerkingen.

Kan ik gewoon douchen tijdens de test ?

Ja dat kan, tijdens de testperiode mag je gewoon douchen.

Nu je hier bent:

Er zijn zoveel verschillende huidverzorgingsproducten en welke product is nou geschikt voor mijn huid! Wij krijgen deze vragen ook en om je daarbij te helpen, hebben wij een IE infographic gemaakt. Lees meer: Welke Iconic Elements producten past bij mij?

Aanbevolen berichten