Alles over topicaal hyaluronzuur – Wat is het, wat doet het en hoe gebruik je het?

Hyaluronzuur is een opvallend ingrediënt in de wereld van huidverzorging vanwege de vele voordelen die het kan bieden. De wereld van huidverzorging is voortdurend in beweging, met steeds nieuwe ingrediënten die hun intrede doen en de markt betreden. Dit specifieke ingrediënt heeft echter de aandacht getrokken van huidverzorgingsliefhebbers en wordt vaak gewaardeerd vanwege de hydraterende eigenschappen en anti-aging voordelen. Wat maakt het zo bijzonder? Laten we in deze blog dieper ingaan op deze trend:

Wat is hyaluronzuur?

Het is een fascinerende gelachtige stof die van nature in ons lichaam aanwezig is. Het behoort tot de familie van glycosaminoglycanen, die cruciaal zijn in het menselijk lichaam. Ze spelen een essentiële rol bij de opbouw en het behoud van de structurele integriteit van verschillende weefsels, zoals kraakbeen, bindweefsel en botten.

Een van de opmerkelijke eigenschappen van hyaluronzuur is dat het overvloedig voorkomt in de extracellulaire matrix van ons lichaam. Deze matrix is als het ware het ‘skelet’ van onze weefsels en biedt de nodige stevigheid en structuur. Het fungeert als een soort ‘vulmiddel’ tussen cellen en draagt bij aan de elasticiteit en soepelheid van de huid en andere weefsels.

Deze substantie staat ook bekend om haar opmerkelijke vermogen om water vast te houden – zelfs tot honderden keren haar eigen gewicht! Dit maakt hyaluronzuur tot een krachtige humectant voor de huid, omdat het in staat is om vocht aan te trekken en vast te houden. Hierdoor draagt het bij aan de natuurlijke hydratatie en het behoud van een gezonde, jeugdige uitstraling van de huid.

Hoe wordt cosmetisch hyaluronzuur gemaakt?

Het kan op verschillende manieren worden verkregen. Het kan worden geëxtraheerd uit dierlijke bronnen, zoals hanenkammen, of het kan worden geproduceerd door middel van biotechnologische processen, waarbij bacteriën worden gebruikt om het te produceren. In huidverzorgingsproducten is het meestal van biotechnologische oorsprong en heeft een laag moleculair gewicht, wat betekent dat het gemakkelijk door de huid kan worden opgenomen.

Effecten van hyaluronzuur op de huid

Hyaluronzuur heeft verschillende effecten op de huid, waardoor het een populair ingrediënt is in huidverzorgingsproducten. Hier zijn enkele van de belangrijkste effecten:

  1. Intense hydratatie: Hyaluronzuur heeft het unieke vermogen om vocht vast te houden, waardoor het zorgt voor intense hydratatie in de opperhuid. Dit helpt bij het verminderen van droogheid en het verbeteren van de elasticiteit van de huid.
  2. Opvulling van fijne lijntjes en rimpels: Hyaluronzuur kan fijne lijntjes opvullen en diepere rimpels verzachten, waardoor de huid er gladder en jonger uitziet.
  3. Verbetering van de huidtextuur: Door de hydraterende eigenschappen kan hyaluronzuur de huidtextuur verbeteren en de huid een gezonde, stevige uitstraling geven.
  4. Versterking van de huidbarrière: Hyaluronzuur kan helpen bij het versterken van de huidbarrière, waardoor de huid beter beschermd is tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Waarom is hyaluronzuur trending in huidverzorging?

Er zijn verschillende redenen waarom hyaluronzuur zo populair is geworden in de wereld van huidverzorging:

1. Breed toepassingsgebied: Hyaluronzuur is geschikt voor bijna alle huidtypen, wat het toegankelijk maakt voor een breed publiek. Het kan worden gevonden in diverse huidverzorgingsproducten, van serums en crèmes tot gezichtsmaskers en injectables.

2. Bewezen effectiviteit: Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt de hydraterende en anti-aging voordelen van hyaluronzuur. Mensen ervaren vaak merkbare verbeteringen in de textuur en het uiterlijk van hun huid na regelmatig gebruik.

3. Minimale bijwerkingen: In tegenstelling tot sommige andere huidverzorgingsingrediënten veroorzaakt hyaluronzuur over het algemeen weinig bijwerkingen en is het goed verdragen door de meeste mensen.

Hoe gebruik je topicaal hyaluronzuur?

Topicaal hyaluronzuur is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals serums, crèmes en maskers. Het kan worden gebruikt als onderdeel van je dagelijkse huidverzorgingsroutine. Breng het aan op een gereinigde huid en volg het op met een moisturizer om de hydratatie vast te houden. Het kan zowel ‘s ochtends als ‘s avonds worden gebruikt, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en behoeften. Het samenvoegen van serums met hyaluronzuur en andere crèmes, ook wel bekend als ‘layering’ genoemd, biedt een krachtige synergie.

Hyaluronzuur Hyaluronic Acid. Hyaluronic Acid In Skin-Care Products. Laag En Hoog Moleculair. Verschillen

Wist je dat Iconic Elements Serums hyaluronzuur bevat?

We hebben geleerd dat een synergie van zowel hoge als lage hyaluronzuursuikers een nog effectievere opname in de huid mogelijk maakt. Daarom bevatten de Iconic Elements-serums een combinatie van zowel hoog- als laagmoleculair hyaluronzuur.

Hyaluronzuur Firming Booster Serum Targeted Pigment Serum
Webshop: Serums

Targeted Pigment serum

Ons Targeted Pigment Serum is speciaal ontworpen om pigmentvorming effectief aan te pakken, en het doet dit in elke fase van het proces. Dit serum werkt op een drievoudige manier:

In de eerste fase remt het de pigmentproductie, wat de vorming van pigmentcellen beïnvloedt.

Daarnaast vermindert het serum de overdracht van pigment van pigmentcellen naar huidcellen, wat de tweede fase van pigmentvorming is.

Tenslotte zorgt het serum voor een milde exfoliatie van de opperhuid, wat de derde fase van pigmentvorming beïnvloedt. Hierdoor wordt de huid vernieuwd en helpt het om bestaande pigmentvlekken te verminderen.

Firming booster serum

Ons Firming Booster Serum draait om het krachtige ingrediënt Bakuchiol. Bakuchiol wordt beschouwd als een effectief alternatief voor vitamine A, zonder de vaak voorkomende irritatie die vitamine A-gebruik kan veroorzaken. Dit ingrediënt is afkomstig van de zaden en bladeren van de Babchi-plant en heeft zijn wortels in de Ayurvedische en traditionele Chinese geneeskunde.

Een ander opvallend ingrediënt in ons serum is Witte Thee Extract. Dit extract, afkomstig van de Camellia Sinensis-struik, bevat rijke antioxidanten. Antioxidanten spelen een cruciale rol bij het neutraliseren van vrije radicalen en dragen bij aan het voorkomen van vroegtijdige huidveroudering.

Last but not least, laten we de bijzondere Cyclopeptide-5 niet vergeten. Deze unieke peptide bevordert niet alleen hydratatie, maar stimuleert ook het steunweefsel in de lederhuid, wat resulteert in een gewenste stevigheid van de huid.

Met andere woorden

Hyaluronzuur is een veelzijdig ingrediënt dat de huid intens hydrateert, fijne lijntjes en rimpels opvult, de huidtextuur verbetert en de huidbarrière versterkt. Het kan worden gebruikt als onderdeel van je dagelijkse huidverzorgingsroutine om de huid gezond en jeugdig te houden. Raadpleeg altijd een dermatoloog of huidspecialist voor advies op maat en om te bepalen welke producten het meest geschikt zijn voor jouw huidtype en behoeften.

Nu je hier bent

Ontdek Bakuchiol: Een zachter alternatief voor vitamine A-zuur tegen rimpels. Lees verder om erachter te komen waarom we bij Iconic-Elements dit natuurlijke ingrediënt aanbevelen voor huidveroudering en waarom we het verkiezen boven vitamine A-zuur. Je wilt dit niet missen!

Bakuchiol, Hyaluronzuur
Foto van Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.