Alles wat je moet weten over wratten:Oorzaken, besmettelijkheid en behandelingen

In onze blog gaan we deze keer dieper in op wratten, ookwel verruca vulgaris. Wratten zijn een veelvoorkomend dermatologisch probleem dat zowel volwassenen als kinderen treft. In deze blog bespreken we uitgebreid wat wratten zijn, de oorzaken, hoe besmettelijk ze zijn en behandelingsoptie, inclusief hun voor- en nadelen.

Wat zijn wratten (Verruca vulgaris)?

Het zijn kleine, harde knobbeltjes op de huid die worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Verruca vulgaris is de meest voorkomende vorm en komt voornamelijk voor op handen, vingers.

VERRUCA VULGARIS De gewone wrat, ook bekend als verruca vulgaris, is een ronde, scherp begrensde, sterk verhoornde groei met een bloemkoolachtig uiterlijk. Het meest opvallende kenmerk is de sterke verhoorning. Gewoonlijk verschijnen er meerdere wratten, voornamelijk op de handen, soms op de knieën, ellebogen en het gezicht.

Andere varianten zijn:

VERRUCA PLANTARIS: De voetwrat, ook bekend als verruca plantaris, wordt gevonden op de voetzool. Er zijn twee typen te onderscheiden: de mozaïekwrat (die oppervlakkig groeit) en de doornwrat (pijnlijk en dieper groeiend). Voetwratten gaan ook gepaard met sterke verhoorning. Ze kunnen zowel bij kinderen als volwassenen voorkomen.

VERRUCA PLANA: De vlakke wrat, ook bekend als verruca plana, is een glad, vlak bobbeltje dat slechts enkele millimeters groot is. Het heeft een huidkleurige of lichtbruine tint. Gewoonlijk komen ze in grote aantallen voor en worden ze voornamelijk gezien op het gezicht, de armen en benen.

Besmettelijkheid van verruca vulgaris:

Verruca vulgaris, ook wel bekend als gewone wratten, wordt veroorzaakt door een infectie met verschillende HPV stammen.
Verrucae vulgares, zowel plantaris (voetzoolwratten) als palmaris (handwratten), worden doorgaans veroorzaakt door HPV-typen 1, 2, 4 en 57. Aan de andere kant worden verrucae planae (vlakke wratten) meestal veroorzaakt door HPV-typen 3 en 10.

Hoe vindt deze infectie plaatsvindt:

 1. Overdracht van het HPV-virus wordt meestal overgedragen door direct contact met geïnfecteerde huid of voorwerpen die in contact zijn gekomen met het virus. Dit kan gebeuren door handen schudden, het delen van persoonlijke items zoals handdoeken, scheermesjes of nagelknippers, of door directe aanraking van geïnfecteerde huidoppervlakken.
 2. Binnendringen van de huid: Het HPV-virus dringt de bovenste laag van de huid, de epidermis, binnen via kleine beschadigingen in de huid, zoals snijwonden, schaafwonden, krassen of gebarsten huid. Deze beschadigingen kunnen ontstaan door activiteiten zoals scheren, krabben of blootstelling aan ruwe oppervlakken. Het virus kan de oppervlaktecellen van de huid binnendringen en zich vervolgens vermenigvuldigen.
 3. Infectieproces: Zodra het HPV-virus de huid is binnengedrongen, begint het zich te vermenigvuldigen in de cellen van de oppervlaktelaag van de huid, de epitheelcellen. Het virus verandert de normale groei- en delingsprocessen van de cellen, waardoor ze ongecontroleerd groeien en wratten vormen. Dit leidt tot de kenmerkende verheven, ruwe en bloemkoolachtige structuur van Verruca vulgaris.

Deze wratten kunnen gemakkelijk worden overgedragen van persoon tot persoon.

 1. Overdracht door direct contact: De wratten kunnen worden overgedragen door direct contact met de wrat zelf. Dit kan gebeuren door handen schudden, het delen van persoonlijke items zoals handdoeken, scheermesjes of nagelknippers, of door directe aanraking van de wrat op andere delen van het lichaam. Het virus kan de huid binnendringen via kleine wondjes, beschadigde huid of de dunne huidlagen tussen de vingers en tenen.
 2. Besmette oppervlakken: Verruca vulgaris kan ook worden overgedragen door contact met besmette oppervlakken. Als een persoon met wratten bijvoorbeeld een object aanraakt, zoals deurknoppen, sportuitrusting, zwembadoppervlakken of openbare douches, kan het virus op die oppervlakken blijven zitten. Als een andere persoon vervolgens het besmette oppervlak aanraakt en daarna zijn of haar huid aanraakt, kan het virus worden overgedragen.
 3. Risicogroepen: Mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals kinderen, ouderen of mensen met immunodeficiëntie, lopen een hoger risico op infectie. Hun immuunsysteem is mogelijk niet in staat om het virus effectief te bestrijden, waardoor de kans op besmetting groter wordt.

Het is belangrijk op te merken dat de besmettelijkheid van Verruca vulgaris varieert van persoon tot persoon en ook afhangt van de staat van de wratten. Wratten zijn het meest besmettelijk wanneer ze actief groeien en zichtbaar zijn op het huidoppervlak. Het is mogelijk dat mensen die drager zijn van het HPV-virus geen zichtbare wratten hebben, maar nog steeds anderen kunnen besmetten.

Om de verspreiding van Verruca vulgaris te voorkomen, zijn de volgende voorzorgsmaatregelen aan te raden:

 • Vermijd direct contact met wratten van andere mensen.
 • Vermijd het delen van persoonlijke items zoals handdoeken, sokken, schoenen of nagelknippers.
 • Draag slippers in openbare doucheruimtes en zwembaden om contact met besmette oppervlakken te vermijden.
 • Was regelmatig uw handen met water en zeep, vooral na het aanraken van wratten of besmette oppervlakken.
 • Bedek wratten met een waterdichte pleister of verband om het risico op verspreiding te verminderen.

Behandelingen voor verruca vulgaris:

 1. Topische behandelingen:
  • Salicylzuur: Een veelgebruikte behandeling die de bovenste laag van de wrat geleidelijk afbreekt. Het kan enkele weken tot maanden duren voordat resultaten zichtbaar zijn.
  • Cryotherapie: Hierbij wordt de wrat bevroren met vloeibare stikstof, waardoor de weefsels afsterven. Het kan enige ongemak veroorzaken en meerdere behandelingssessies zijn vaak nodig.
 2. Fysische behandelingen:
  • Elektrocauterisatie: Hierbij wordt de wrat weggebrand met een elektrisch geladen instrument. Het kan ongemak en littekens veroorzaken.
  • Lasertherapie: Gebruik van een laser om de wrat te vernietigen. Het kan effectief zijn, maar het kan gepaard gaan met pijn en littekens.
 3. Chirurgische behandelingen:
  • Curettage: Bij deze procedure schraapt de arts de wrat weg met behulp van een curette (een scherp lepeltje). Het kan lokaal ongemak en littekens veroorzaken.
  • Excisie: In sommige gevallen kan een wrat worden uitgesneden met een scalpel. Dit kan worden overwogen als de wrat groot is of niet goed reageert op andere behandelingen. Het kan enige tijd duren voordat het wondgebied volledig geneest
 4. Duct tape is een niet-conventionele behandelmethode die soms wordt gebruikt bij de behandeling van wratten. Hoewel het gebruik van duct tape voor wratten veel wordt besproken, is het belangrijk om te begrijpen dat er beperkt wetenschappelijk bewijs is om de effectiviteit ervan te ondersteunen. Voorstanders van het gebruik van duct tape geloven dat het de wrat verstikt en het immuunsysteem stimuleert om het virus aan te pakken. Het proces omvat meestal het aanbrengen van duct tape op de wrat gedurende een bepaalde periode, zoals enkele weken, gevolgd door het verwijderen en schrapen van de wrat.

Voor- en nadelen van de behandelingen:

Topische behandelingen zijn over het algemeen veilig, gemakkelijk verkrijgbaar en kunnen thuis worden toegepast. Ze hebben echter vaak langere tijd nodig voordat resultaten zichtbaar zijn.

Salicylzuur

Salicylzuur wordt vaak gebruikt in verschillende huidverzorgingsproducten, zoals acnebehandelingen, exfoliërende producten, wratten en eeltverwijderaars. Salicylzuur kan zowel synthetisch worden geproduceerd als worden verkregen uit natuurlijke bronnen. In de natuur komt salicylzuur voor in verschillende plantensoorten, met name in de schors van de wilgenboom (Salix) en de bast van de moerbei (Morus). Historisch gezien werd salicylzuur gewonnen uit de schors van wilgenbomen, vandaar de naam “salicylzuur” die is afgeleid van het Latijnse woord voor wilg (Salix).

Voordelen van salicylzuur behandeling: Beschikbaarheid: Salicylzuur is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals crèmes, gels en pleisters, en is zonder recept verkrijgbaar. Doorgaans veilig: Salicylzuur is over het algemeen veilig in gebruik en heeft meestal weinig bijwerkingen.

Nadelen van salicylzuur behandeling: Mogelijke huidirritatie: Salicylzuur kan bij sommige mensen huidirritatie veroorzaken, zoals roodheid, jeuk of een branderig gevoel. Er zijn verschillende salicylzuur concentraties, variërend van 5% tot 40%. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant op te volgen en voorzichtig te zijn bij het aanbrengen op gevoelige gebieden. Niet geschikt voor alle wratten: Salicylzuur kan effectief zijn bij gewone wratten, maar het kan mogelijk minder effectief zijn bij hardnekkige of diepere wratten.

Cryotherapie

Cryotherapie is een behandeling waarbij wratten worden bevroren met vloeibare stikstof, is een andere veelgebruikte optie. Hier zijn enkele voor- en nadelen van cryotherapie:

Voordelen van cryotherapie: Snelle behandeling: Cryotherapie kan wratten snel bevriezen, wat kan leiden tot snellere resultaten in vergelijking met sommige andere behandelingen. Breed toepasbaar: Cryotherapie kan worden gebruikt voor verschillende soorten wratten, waaronder gewone wratten, voetwratten en genitale wratten. Relatief veilig: Cryotherapie is over het algemeen veilig, maar er kunnen enkele bijwerkingen optreden, zoals pijn, roodheid of blaarvorming.

Wratten
Cryotherapie

Nadelen van cryotherapie: Pijnlijk: Cryotherapie kan ongemak en pijn veroorzaken tijdens de behandeling, vooral bij gevoelige gebieden of diepere wratten. Mogelijke uitbreiding van wratten: In sommige gevallen kan cryotherapie paradoxale resultaten opleveren, waarbij de wrat na de behandeling groter wordt of zich verspreidt, vooral bij voetwratten. Vereist meerdere behandelingen: Voor effectieve resultaten zijn mogelijk meerdere cryotherapiesessies nodig, met tussenpozen van enkele weken. Dit kan de behandelduur verlengen.

Wrat

Fysisch: elektrocauterisatie/laser

Fysische behandelingen, zoals elektrocauterisatie en lasertherapie, kunnen effectieve behandelingen zijn.

Voordelen van fysische behandelingen: Effectieve verwijdering: Elektrocauterisatie en lasertherapie kunnen zeer effectief zijn bij het verwijderen van wratten, vooral bij diepere en hardnekkige wratten die moeilijk te behandelen zijn met andere methoden. Gerichte aanpak: Met fysische behandelingen kan de arts de wrat nauwkeurig en gericht behandelen, waardoor omliggend gezond weefsel zo veel mogelijk wordt gespaard. Snelle resultaten: Deze behandelingen kunnen vaak in één enkel bezoek aan de arts worden uitgevoerd, en de resultaten zijn meestal direct zichtbaar. Dit betekent dat u mogelijk sneller van uw wratten af bent dan bij andere behandelingen.

Wratten
Elektrocauterisatie

Nadelen van fysische behandelingen: Ongemak: Fysische behandelingen kunnen gepaard gaan met enig ongemak, zoals pijn, branderigheid of tintelingen op de behandelde plek. De intensiteit van het ongemak kan variëren afhankelijk van de grootte en locatie van de wrat. Risico op littekens: Hoewel elektrocauterisatie en lasertherapie over het algemeen veilig zijn, kan er een risico op littekenvorming zijn, vooral bij diepere wratten. Het is belangrijk om de procedure uit te laten voeren door een ervaren professional om het risico op littekens te minimaliseren. Mogelijke bijwerkingen: Soms kunnen er bijwerkingen optreden na fysische behandelingen, zoals roodheid, zwelling of tijdelijke veranderingen in de pigmentatie van de huid. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen vanzelf.

Chirurgisch

Chirurgische behandelingen kunnen een effectieve optie zijn, vooral wanneer andere behandelingen niet succesvol zijn gebleken. Hier zijn enkele voor- en nadelen van chirurgische wratbehandelingen:

Voordelen van chirurgische behandelingen: Snelle resultaten: Chirurgische ingrepen kunnen wratten snel verwijderen, vaak tijdens één enkel bezoek aan de arts of dermatoloog. Geschikt voor hardnekkige wratten: Chirurgische behandelingen kunnen nuttig zijn bij het verwijderen van hardnekkige wratten die niet goed hebben gereageerd op andere behandelingen. Directe verwijdering: Met chirurgische ingrepen kunnen wratten direct worden verwijderd, wat betekent dat de wrat meestal volledig wordt verwijderd tijdens de procedure.

Nadelen van chirurgische behandelingen: Risico op littekens: Chirurgische ingrepen kunnen het risico op littekens met zich meebrengen, vooral bij diepere of grotere wratten. Het is belangrijk om de procedure uit te voeren met de juiste techniek en zorg om het risico op littekenvorming te minimaliseren. Vereist medisch bezoek: In tegenstelling tot sommige andere behandelingen, vereisen chirurgische ingrepen meestal een bezoek aan een arts of dermatoloog. Dit kan extra tijd en kosten met zich meebrengen. Mogelijke bijwerkingen: Hoewel chirurgische ingrepen over het algemeen veilig zijn, kunnen er enkele bijwerkingen optreden, zoals pijn, zwelling, bloeding of infectie. Het is belangrijk om de instructies van de arts op te volgen en eventuele complicaties te melden.

Duct tape

Duct tape is een niet-conventionele behandelmethode die soms wordt gebruikt bij de behandeling van wratten. Hoewel het gebruik van duct tape voor wratten veel wordt besproken, is het belangrijk om te begrijpen dat er beperkt wetenschappelijk bewijs is om de effectiviteit ervan te ondersteunen.

Wratten

Voorstanders van het gebruik van duct tape geloven dat het de wrat verstikt en het immuunsysteem stimuleert om het virus aan te pakken. Het proces omvat meestal het aanbrengen van duct tape op de wrat gedurende een bepaalde periode, zoals enkele weken, gevolgd door het verwijderen en schrapen van de wrat.

Voordelen van Duct tape: Kosten: Duct tape is over het algemeen goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar. Gemakkelijk thuis toe te passen: Duct tape kan eenvoudig thuis worden aangebracht zonder professionele hulp. Mogelijke effectiviteit: Sommige studies suggereren dat het gebruik van duct tape bij sommige wratten effectief kan zijn.

Nadelen van Duct tape: Ongemak en huidirritatie: Het dragen van duct tape op de huid kan ongemak en irritatie veroorzaken, vooral bij mensen met een gevoelige huid. Vertraging in het zoeken naar professionele hulp. Meer over duct tape en wratten

Belangrijke aandachtspunten:

 • Het is belangrijk om te benadrukken dat zelfbehandeling van wratten niet altijd effectief is en soms kan leiden tot complicaties of verspreiding van de infectie. Raadpleeg altijd een dermatoloog voor een juiste diagnose en behandeling.
 • Het vermijden van direct contact met wratten en het nemen van voorzorgsmaatregelen, zoals het dragen van slippers in openbare ruimtes, kan helpen de verspreiding van het virus te voorkomen.
 • Het versterken van het immuunsysteem door een gezonde levensstijl te volgen, zoals regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en evenwichtige voeding, kan helpen bij het voorkomen en bestrijden.

Met andere woorden

Verruca vulgaris, ook wel bekend als wratten, is een veelvoorkomende huidaandoening veroorzaakt door het HPV-virus. Het is besmettelijk en kan ongemak en esthetische zorgen veroorzaken. Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar, variërend van topische behandelingen tot fysische en chirurgische ingrepen. Het is essentieel om een dermatoloog te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling op basis van de individuele situatie. Het nemen van preventieve maatregelen en het behouden van een gezonde levensstijl kunnen helpen bij het voorkomen van wratten

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.