Aloe vera in huidverzorging, wat je moet weten

Aloe vera is een bekend ingrediënt in de cosmetica-industrie vanwege zijn hydraterende en kalmerende eigenschappen. Deze vetplant heeft een lange geschiedenis van gebruik in verschillende culturen, waaronder de Egyptenaren, Grieken en Indianen, vanwege de vele voordelen voor de gezondheid van de huid. Het wordt al duizenden jaren gebruikt. Egyptische hiërogliefen van 6000 jaar geleden vermelden de plant als een genezer van vele kwalen. Ze noemden het de plant van onsterfelijkheid en er wordt aangenomen dat het deel uitmaakte van Cleopatra’s schoonheidsroutine. In dit blog gaan we dieper in op de voordelen van aloe vera als cosmetisch ingrediënt en waarom het zo populair is in de beautyindustrie.

Aloe Vera

Hydraterend vermogen Aloe vera heeft een hoog gehalte aan water en bevat ook polysachariden die vocht vasthouden. Dit maakt het een uitstekend ingrediënt voor hydratatie van de huid. Wanneer het wordt aangebracht op de huid, vormt aloe vera een laagje dat vocht vasthoudt en voorkomt dat het verdampt. Dit helpt de huid gehydrateerd te blijven en voorkomt uitdroging, waardoor het een populair ingrediënt is in vochtinbrengende crèmes, lotions, gezichtsmaskers en serums. Het is ook populair als ingrediënt in shampoos en conditioners vanwege zijn hydraterende eigenschappen. Luister mee op Spotify over Aloe Vera, vanaf 7.39 min verteld dr Francis Wu meer daarover.

Anti-inflammatoire werking

Ontstekingsremmende eigenschappen Aloe vera bevat ook stoffen die ontstekingsremmende eigenschappen hebben, zoals anthraquinonen en glycosiden. Deze stoffen kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en roodheid van de huid, waardoor het een effectief ingrediënt is bij het behandelen van geïrriteerde huid, eczeem en acne.

Aloe vera bevat 6 antiseptische stoffen: Lupeol, salicylzuur, ureumstikstof, kaneelzuur, fenolen en zwavel. Ze hebben allemaal een remmende werking op schimmels, bacteriën en virussen.

Het kan ook helpen bij het verminderen van zwelling en het kalmeren van de huid na blootstelling aan de zon. Aloe vera gel heeft een beschermend effect tegen schade aan de huid door ultraviolette (UV) straling. Het is niet precies bekend hoe dit werkt, maar na het aanbrengen van aloe vera gel wordt een antioxidant eiwit genaamd metallothioneïne aangemaakt in de huid. Dit eiwit neutraliseert hydroxyl radicalen en voorkomt dat superoxide dismutase en glutathione peroxidase in de huid worden onderdrukt. Hierdoor vermindert de productie en afgifte van immunosuppressieve cytokines (signaal molecuul in je lichaam), zoals interleukine-10 (IL-10), en voorkomt het UV-geïnduceerde onderdrukking van type IV-overgevoeligheid.

Antioxidant eigenschappen Aloe vera bevat ook verschillende antioxidanten, waaronder vitamine A, C en E, evenals flavonoïden en carotenoïden. Deze antioxidanten helpen bij het beschermen van de huid tegen vrije radicalen en UV-straling, wat kan leiden tot vroegtijdige veroudering en beschadiging van de huid. Het gebruik van aloe vera in cosmetica kan helpen bij het beschermen en herstellen van de huid, waardoor deze er gezonder en jonger uitziet.

Pigment vermindering

Aloe vera bevat verschillende enzymen die kunnen helpen bij het verminderen van pigmentvlekken op de huid. Een van deze enzymen is tyrosinase, dat betrokken is bij de productie van melanine in de huid. Melanine is het pigment dat onze huidskleur bepaalt en overproductie ervan kan leiden tot hyperpigmentatie en donkere vlekken.

Aloe Vera

Door het aanbrengen van aloe vera op de huid, kunnen de enzymen in de plant helpen bij het afbreken van dode huidcellen en het verminderen van de productie van melanine. Dit kan leiden tot een verminderde zichtbaarheid van donkere vlekken op de huid, en kan de huid helderder en egaler maken. Het is belangrijk op te merken dat het gebruik van aloe vera alleen niet voldoende is om pigmentvlekken volledig te verwijderen. Het kan echter wel helpen bij het verminderen van de zichtbaarheid van deze vlekken en het verbeteren van de algehele uitstraling van de huid. Meer over pigmentvlekken

Aloe vera en huidstevigheid

Collageen en elastine zijn belangrijke structurele eiwitten in onze huid die verantwoordelijk zijn voor de stevigheid, elasticiteit en veerkracht. Wanneer we ouder worden, vertraagt de productie van deze eiwitten, wat leidt tot een verlies van stevigheid en elasticiteit en de ontwikkeling van rimpels en fijne lijntjes. Aloe vera bevat verbindingen zoals polysachariden en glycoproteïnen die kunnen helpen bij het stimuleren van de productie van collageen en elastine in de huid. Polysachariden zijn complexe suikermoleculen die bijdragen aan de hydratatie en de barrièrefunctie van de huid, terwijl glycoproteïnen eiwitten zijn die betrokken zijn bij de reparatie en groei van weefsel. Door het gebruik van producten met aloe vera kan de huid worden geholpen om collageen en elastine te behouden en te stimuleren, waardoor de huid steviger en gladder kan worden.

Met andere woorden

Aloe vera is een natuurlijk ingrediënt dat vele voordelen biedt voor de huid en het haar. Het heeft hydraterende, ontstekingsremmende, antioxidant, pigmentvlek-verminderende en elasticiteit-verbeterende eigenschappen. Het is ook duurzaam en hernieuwbaar en kan gemakkelijk worden gekweekt zonder gebruik van pesticiden of kunstmest. Bovendien kan het worden geoogst zonder de plant te doden, wat betekent dat het opnieuw kan worden gebruikt voor toekomstige oogsten. Als je op zoek bent naar huidverzorgingsproducten met aloe vera als ingrediënt, zorg er dan voor dat je de etiketten leest en controleert of het product geen schadelijke ingrediënten bevat.

Aloe Vera
Ontdek het op onze webshop

Nu je hier bent

Een andere plant met medicinale werking is de marshmallow root, in de volksmond ookwel heemstblad, witte malve, Spaanse maluwe of tandwortel genoemd. De officiële naam is Althaea officinalis L. Althaea komt van het Grieks ‘Althaia’. Dit betekent: genezer, gezond. ‘Officinalis’ wil zeggen: uit de apothekerswerkplaats en verwijst naar het voorkomen op de officiële lijst van de geneeskrachtige planten. Dit wijst op het traditioneel gebruikt als geneeskrachtig kruid. Meer over Marshmallow root

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.