Anti-aging effect met bakuchiol: een vitamine A alternatief

Ontdek de kracht van Bakuchiol: een effectief alternatief voor vitamine A zuur zonder irritatie. Veel mensen vragen huidspecialisten naar het beste antirimpel ingrediënt, en vaak wordt het antwoord “Vitamine A zuur” (tretinoïne) gegeven. Hoewel dit inderdaad waar is, wordt er niet altijd bij verteld dat het gebruik van vitamine A zuur de huid kan irriteren en soms lichamelijke klachten kan veroorzaken. Is het middel dan niet erger dan de kwaal? Bij Iconic-Elements hebben we een beter alternatief gekozen: Bakuchiol. In dit artikel leggen we uit waarom we dit natuurlijke ingrediënt aanbevelen als oplossing tegen huidveroudering en waarom we deze alternatief promoten.

Bakuchiol: een alternatief voor vitamine A zuur

Bakuchiol is een bestanddeel dat we terugvinden in de Ayurvedische en in de traditionele Chinese geneeskunst. Dit olie-extract is afkomstig uit de zaden en bladeren van de Psoralea Corylifolia-plant, die voornamelijk in India en China voorkomt. Het is een 100% natuurlijk en veganistisch ingrediënt. Het wordt van oudsher gebruikt vanwege de ontsmettende en ontstekingsremmende werking.

Bakuchiol is een plantaardig ingrediënt dat steeds populairder wordt in de huidverzorgingsindustrie vanwege de bewezen voordelen voor de huid. Hier zijn enkele aanvullende feiten over Bakuchiol:

  • Bakuchiol wordt beschouwd als een alternatief voor retinol, een ingrediënt dat bekend staat om zijn anti-aging eigenschappen. Hoewel Bakuchiol en retinol verschillen in chemische structuur, hebben ze vergelijkbare effecten op de huid.
  • Bakuchiol is een mild ingrediënt en veroorzaakt geen bijwerkingen zoals irritatie, roodheid en schilfering, die vaak geassocieerd worden met retinol. Het is daarom geschikt voor mensen met een gevoelige huid.
  • Bakuchiol stimuleert de collageenproductie en kan de vorming van pigmentvlekken tegengaan. Het heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van acne.
  • Bakuchiol kan worden gevonden in verschillende huidverzorgingsproducten, zoals serums, crèmes en oliën. Het kan worden gebruikt als onderdeel van een dagelijkse huidverzorgingsroutine om de huid te hydrateren, te verstevigen en te verjongen.

En dat is precies wat we willen!

Dezelfde voordelen, minder bijwerkingen

In een dubbelblinde studie werd aan vierenveertig patiënten gevraagd om gedurende twaalf weken tweemaal per dag 0,5% bakuchiol crème of eenmaal per dag 0,5% retinol crème te smeren. Behalve rimpels werden ook roodheid en pigmentvlekken beoordeeld.

Opvallende conclusie: In beide groepen werd een vergelijkbare verbetering van rimpels en pigmentvlekken gezien, maar… De retinol groep rapporteerde vaker een schilferig en een brandend gevoel als bijwerking.

Deze studie benadrukt dat bakuchiol niet alleen doeltreffend is tegen diverse tekenen van huidveroudering, maar ook opmerkelijke eigenschappen deelt met retinol. Bovendien vertoont het enkele nieuwe, positieve effecten, waaronder het stimuleren van het cruciale extracellulaire matrixcomponent, fibronectin en fibroblast growth factor. Ook draagt het bij aan het versnellen van het herstel van de opperhuid en wondgenezing, wat de veelzijdige voordelen van bakuchiol in de strijd tegen huidveroudering benadrukt.

Wat heeft een extracellulaire matrix te maken met wondgenezing?

Stel je voor dat je huid een heel speciale bouwplaats is. Deze bouwplaats heeft iets magisch, genaamd de “extracellulaire matrix.” Het is als het fundament of de stevige basis waarop je huid is gebouwd. Deze matrix is belangrijk omdat het je huid stevig en sterk maakt en bevindt zich in de lederhuid (dermis).

Nu, als er een klein wondje op je huid is, moet het snel genezen, toch? Bakuchiol is als een superwerker die op deze bouwplaats werkt. Het helpt bepaalde dingen in de extracellulaire matrix, zoals “fibronectin en fibroblast growth factor” te stimuleren. Dit betekent dat bakuchiol je huid als een magische helper sneller kan laten herstellen en genezen! Hoeveel keer sneller, na 4 weken zagen ze significante opbouw van wondgenezingseiwitten.

De werking van vitamine A zuur

Bakuchiol

Tretinoïne (vitamine A zuur) kan de huid verjongen en is uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar. Het stimuleert de vernieuwing van huidcellen door ze versneld af te laten schilferen, daarnaast stimuleert het de aanmaak van collageen. Dit collageen is belangrijk voor de elasticiteit van je huid.

Vanaf drie maanden zul je de grootste verbetering in de opperhuid zien. De diepere werking in de lederhuid zul je pas na zes maanden merken. Onderzoek toonde aan dat het huidverbeterende effect nog zes maanden na het stoppen met smeren aanhoudt.

Een alternatief voor tretinoïne is het vrij verkrijgbare retinol, dat honderd keer minder sterk is dan vitamine A zuur.

Nadelen van vitamine A zuur

Hoe hoger de concentratie retinol, hoe groter de kans op bijwerkingen zoals een geïrriteerde huid, vaak met roodheid en branderigheid als gevolg.

Een andere, minder besproken zorg, is de mogelijkheid dat het overschot aan vitamine A zuur wordt opgeslagen in je vetweefsel. Met andere woorden: je lichaam voert dit overschot niet af, maar slaat het op. Wat de effecten daarvan zijn is nog onvoldoende onderzocht.

Op basis van de Systemic Exposure Dose (SED) kun je het percentage van een cosmetisch product berekenen dat naar verwachting in de bloedbaan terechtkomt. Stel: je hebt een potje retinol van 2,5% gekocht bij de drogist en smeert dit iedere ochtend op je huid, dan krijg je alleen al door het smeren 200% van je dagelijkse dosis vitamine A binnen.
Doordat vitamine A zuur vetoplosbaar is, kan het worden opgeslagen in je eigen vetweefsel. Iedere dag een overschot, betekent dat dit stofje zich ophoopt in jouw lichaam. Het onderzoek naar de stapeling van vitamine A zuur in het lichaam staat nog in de kinderschoenen, maar er is in mijn ogen genoeg aanleiding om dit stapeleffect te willen voorkomen.

Teveel vitamine A kan behalve lokale huidirritatie ook andere klachten geven, zoals een maagdarmstoornis, botontkalking, hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, een algehele droge huid, schilferingen, jeukklachten en haaruitval. Daarom is de aanbeveling om maximaal 0,3% retinol te gebruiken.

Anti-aging op basis van bakuchiol: een goed werkend en veilig alternatief

Bakuchiol laat een vergelijkbare verbetering zien, zonder de bijwerkingen van retinol. Bakuchiol is bovendien een van de weinige ingrediënten die ook voor mensen met een gevoelige huid geschikt is.

Bakuchiol
Webshop: Firming Booster Serum

Vanwege de positieve huidverjongende werking en het ontbreken van vervelende bijwerkingen, heeft Iconic-Elements een serum ontwikkeld met bakuchiol als werkzaam bestanddeel.

Over Francis Wu

‘In mijn dermatologiepraktijk vragen mensen me vaak naar huidverbeterende producten. Ik zie waar zij mee worstelen en merk helaas te vaak dat bepaalde verzorgingsproducten iemand van de regen in de drup helpen.
Omdat ik wil dat je als gebruiker kunt vertrouwen op het middel dat je smeert, heb ik een eigen skincare lijn ontwikkeld: Iconic-Elements. Een complete huidverzorgingslijn die eruit springt omdat het (evidence-based) werkt!’ 

Meer over vitamine A: Consumer safety, the problem with vitamin A en retinol – Environmental Working Group (EWG)


Literatuur

Olson JM, Ameer MA, Goyal A. Vitamin A Toxicity. [Updated 2020 Oct 3]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532916/

Risk assessment of vitamin A (retinol and retinyl esters) in cosmetics

Dhaliwal S, Rybak I, Ellis SR, Notay M, Trivedi M, Burney W, Vaughn AR, Nguyen M, Reiter P, Bosanac S, Yan H, Foolad N, Sivamani RK. Prospective, randomized, double-blind assessment of topical bakuchiol and retinol for facial photoageing. Br J Dermatol. 2019 Feb;180(2):289-296.

Nu je hier bent

Als je huidverzorging uit reinigen, hydrateren en beschermen bestaat, dan kan een serum een extra stap zijn om je huid in conditie te houden.

Wat is een serum? Een serum is een gel-achtige vloeistof die dunner en lichter aanvoelt dan een creme of zalf. Vaak bestaat deze vloeistofbasis uit hyaluronzuur, soms uit olie. Deze basis wordt gecombineerd met geconcentreerde actieve bestanddelen zoals vitamine C, Vitamine B3, Bakuchiol of peptiden. Meer over serum en hoe past het in mijn huidroutine?

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.