Aziatische en donkere huidtype: de top 5 huidverzorgingsroutines om te vermijden

In de wereld van huidverzorging is het belangrijk om te begrijpen dat niet alle routines geschikt zijn voor elk huidtype. Dit geldt vooral voor de Aziatische en donkere huid, die specifieke behoeften en eigenschappen heeft. In deze blog bespreken we de 5 huidverzorgingsroutines die minder goed werken voor deze huidtypes en geven we alternatieve aanbevelingen voor een effectieve huidverzorging.

5 Huidverzorgingsroutines in praktijk

1.Exfoliatie van de huid

Overmatig gebruik van exfoliërende producten kan nadelige effecten hebben op de Aziatische en donkere huid. Hoewel exfoliatie essentieel is voor het verwijderen van dode huidcellen, kan te vaak exfoliëren leiden tot overgevoeligheid en irritatie van de huid. Het is daarom belangrijk om te begrijpen hoe exfoliatie werkt en hoe je het op een veilige en effectieve manier kunt toepassen.

Exfoliatie is een proces waarbij de bovenste laag van de huid wordt verwijderd, waardoor nieuwe, gezonde huidcellen aan de oppervlakte kunnen komen. Dit helpt de huid er fris, glad en stralend uit te laten zien.

Er zijn twee hoofdtypen exfolianten: fysieke en chemische

Fysieke exfolianten bevatten korrelige deeltjes die dode huidcellen mechanisch van de huid verwijderen. Deze kunnen bestaan uit ingrediënten zoals suiker, zout, microbeats, gemalen zaden of noten. Bij een Aziatische en donkere huid is het belangrijk om voorzichtig te zijn met fysieke exfolianten, omdat ze de huid kunnen beschadigen en irritatie kunnen veroorzaken. Kies in plaats daarvan voor fijnere, zachte korrels en gebruik ze met lichte, cirkelvormige bewegingen.

Chemische exfolianten bevatten zuren of enzymen die dode huidcellen oplossen en verwijderen. Deze kunnen bestaan uit ingrediënten zoals glycolzuur, salicylzuur of fruitenzymen. Voor de Aziatische en donkere huidtypen is het belangrijk om mildere chemische exfolianten te kiezen met lagere concentraties zuren om overgevoeligheid en irritatie te voorkomen. Begin met een lagere concentratie en bouw geleidelijk op, afhankelijk van hoe je huid reageert.

Naast het kiezen van de juiste exfoliant, is de frequentie van exfoliatie ook van belang. Overmatig exfoliëren kan de huidbarrière beschadigen en de natuurlijke oliën van de huid verwijderen, wat kan leiden tot droogheid, roodheid en gevoeligheid. Met als gevolg meer pigmentvlekken, ookwel postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH) – meer over PIH. Voor de Aziatische en donkere huid is het aanbevolen om exfoliatie te beperken tot maximaal één tot twee keer per week. Dit geeft de huid voldoende tijd om te herstellen en de natuurlijke balans te behouden.

2. Agressieve huidbleekmiddelen

Gebruik van agressieve bleekmiddelen kan nadelige effecten hebben op de Aziatische en donkere huidtypen. Sommige huidverzorgingsproducten bevatten bleekmiddelen die bedoeld zijn om pigmentvlekken, melasma of te verminderen. Een van de bekendste bleekmiddelen is hydrochinon. Hoewel deze ingrediënten effectief kunnen zijn in het verminderen van donkere vlekken en hyperpigmentatie, kunnen ze ook ernstige bijwerkingen veroorzaken, met name bij langdurig en onjuist gebruik.

Een van de bijwerkingen van agressieve bleekmiddelen is ochronose, een zeldzame huidaandoening die wordt gekenmerkt door blauwzwarte pigmentatie en verdikking van de huid. Ochronose treedt voornamelijk op bij mensen met een donkere huid en kan moeilijk te behandelen zijn.
De gemiddelde duur van het gebruik van hydrochinon bij gevallen van exogene ochronose was 5 jaar, waarbij slechts enkele gevallen werden gemeld met behandelingen van 3 maanden of korter, en acht gevallen werden gemeld met gebruik van 1 jaar of minder. De incidentie van exogene ochronose is rechtstreeks gerelateerd aan zowel de dosis als de duur van het gebruik van hydrochinon, hoewel het kan optreden bij het gebruik van 3% hydrochinon crème en op een blanke huid.

Een studie meldde dat het gebruik van hydrochinon verband houdt met een verhoogd risico op huidkanker bij mensen met een donkere huid.

Hydrochinon is een krachtig bleekmiddel dat de productie van melanine remt, het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van onze huid. Het kan effectief zijn bij het verminderen van donkere vlekken, zoals melasma of post-inflammatoire hyperpigmentatie. Echter, langdurig en ongecontroleerd gebruik van hydrochinon kan leiden tot ongelijkmatige bleking van de huid, wat resulteert in een onnatuurlijke uitstraling. Bovendien kan het de huid gevoeliger maken voor de zon, wat kan leiden tot zonnebrand en verdere huidschade.

Voor de Aziatische en donkere huid is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van agressieve bleekmiddelen. In plaats daarvan is het raadzaam om te kiezen voor mildere alternatieven die de huid niet agressief bleken, maar eerder helpen om de huidtint in balans te brengen. Natuurlijke ingrediënten zoals vitamine C, resveratrol, emblica, niacinamide, kojic acid en arbutine kunnen helpen bij het verminderen van hyperpigmentatie zonder de nadelige effecten van agressieve bleekmiddelen.

Daarnaast is het belangrijk om altijd een zon bescherming met een hoge SPF te gebruiken, omdat de Aziatische en donkere huid gevoeliger is voor de schadelijke effecten van de zon. Blootstelling aan de zon kan de bestaande hyperpigmentatie verergeren en de huid gevoeliger maken voor donkere vlekken en beschadiging. Het regelmatig gebruik van zon bescherming helpt om de huid te beschermen en verdere pigmentatie problemen te voorkomen.

3. Zonbescherming

Onvoldoende zonbescherming: Er bestaat vaak een misvatting dat de Aziatische en donkere huidtypen minder gevoelig is voor schade door de zon. Hoewel een hoger melanine gehalte de huid inderdaad enige bescherming biedt tegen schadelijke UV-straling, is het nog steeds van cruciaal belang om de huid te beschermen met een breed-spectrum minerale zonnebrandcrème. Het negeren van zonbescherming kan leiden tot hyperpigmentatie en vroegtijdige huidveroudering.

SPF

SPF (Sun Protection Factor) is een belangrijke factor bij het kiezen van zonnebrandcrème, en de keuze kan variëren afhankelijk van de huidskleur. Voor een blanke huid wordt over het algemeen geadviseerd om een zonnebrandcrème met een SPF van 30 of hoger te gebruiken. Dit komt doordat een blanke huid minder natuurlijke bescherming heeft tegen de zon en gevoeliger is voor verbranding en schade door UV-straling.

Bij Aziatische huid wordt geadviseerd om een iets lagere SPF te gebruiken, meestal tussen de SPF 15 en 30. Dit komt doordat de Aziatische huid van nature al wat meer melanine bevat, wat een bepaalde mate van natuurlijke bescherming biedt tegen UV-straling.

Voor een donkere huid wordt vaak aanbevolen om een zonnebrandcrème met een SPF van 15 of hoger te gebruiken. Dit komt doordat de donkere huid van nature meer melanine bevat, wat zorgt voor een zekere mate van natuurlijke bescherming tegen de zon. Desalniettemin is het nog steeds belangrijk om de huid te beschermen tegen schadelijke UV straling.

UVA bescherming

Over UVA bescherming is het belangrijk op te merken dat UVA-straling het hele jaar door aanwezig is en de huid kan beschadigen, ongeacht de huidskleur.

Zonnestraling van het UVA type kan schadelijk zijn voor de huid, zelfs als deze donkerder is. Korte blootstelling aan deze straling kan resulteren in huidverkleuring, vooral bij een donkere huidskleur. Dit is van belang voor mensen die verkleuring van de huid willen vermijden of verminderen.

Het gebruik van zonnebrandcrème met enkel SPF is niet afdoende, omdat het slechts beschermt tegen een ander type zonnestraling, UVB genaamd.

UVA straling heeft ook invloed op genetische expressie, wat kan leiden tot problemen zoals ontstekingen, huidveranderingen of zelfs kanker, zelfs bij mensen met een donkere huid, die eerder dachten dat ze van nature beschermd waren tegen de zon.

Huidtype Uva Uvb Bescherming
Uva Bescherming Gehele Jaar Door. Zonnebrand Met Spf30 Gedurende De Lente En Zomer Periode

Zichtbaar licht

Wat betreft bescherming tegen zichtbaar licht, kan het inderdaad gunstiger zijn voor donkere en Aziatische huidtypen om extra bescherming te bieden. Zichtbaar licht kan bijdragen aan de vorming van vrije radicalen en het ontstaan van pigmentproblemen. Hoewel er momenteel geen specifieke zonnebrand filters zijn die zich alleen richten op zichtbaar licht, kunnen het dragen van zonwerende kleding en het vermijden van blootstelling aan direct zonlicht tijdens piekuren ook bijdragen aan bescherming tegen zichtbaar licht. Ingredienten met anti-oxidante effecten kunnen ook bescherming bieden tegen zichtbaar licht

Huidtype Aziatisch Donkere Huid Blanke Huid
Fitzpatrick Huidtype Is Ingedeeld Naar De Reactie Van De Huid Op Ultraviolette Straling

Meer over zonbescherming en SPF

4.Huid hydratatie

Huidhydratie Huidtype

Studies hebben aangetoond dat Aziatische huidtype een hoger niveau van transepidermaal vochtverlies (TEWL) heeft dan andere huidtypes, wat aangeeft dat het mogelijk meer hydratatie nodig heeft om een gezonde huid te behouden. Afro-Amerikaanse huid vertoont hogere niveaus van huidhydratatie in vergelijking met blanke huid, wat suggereert dat het mogelijk ook meer hydratatie nodig heeft.

Het is essentieel om een huidverzorgingsroutine te hebben die voldoende hydratatie biedt om droogheid, schilfering en een doffe huid te voorkomen. Het is belangrijk om te investeren in specifieke hydraterende producten die speciaal zijn ontworpen voor deze huidtypes en die de natuurlijke vochtbarrière van de huid versterken. Deze producten bevatten vaak ingrediënten zoals hyaluronzuur, glycerine en ceramiden, die de huid diep hydrateren en vocht vasthouden. Door regelmatig gebruik te maken van deze hydraterende producten, kan de Aziatische en donkere huid gezond, gehydrateerd en stralend blijven.

5.Onvoldoende aandacht voor specifieke huidbehoeften

De Aziatische en donkere huid heeft vaak specifieke behoeften, zoals het verminderen van hyperpigmentatie, het behouden van een egale teint en het voorkomen van ingegroeide haartjes. Het laatste is een veelvoorkomend probleem bij de Aziatische en donkere huid. Vanwege de krullende structuur van het haar kunnen haartjes gemakkelijk in de huid terug groeien, wat kan leiden tot irritatie en ontstekingen. Het is daarom belangrijk om producten te gebruiken die de haargroei verzachten en ingegroeide haartjes voorkomen.

Een huidverzorgingsroutine die deze behoeften negeert, kan leiden tot ongewenste huidproblemen. Het is belangrijk om producten te kiezen die specifiek zijn ontwikkeld voor de Aziatische en donkere huid, en die ingrediënten bevatten die deze specifieke behoeften aanpakken.

Alternatieve aanbevelingen voor Aziatische en Donkere huidtype:

Het is belangrijk om een huidverzorgingsroutine te volgen die specifiek is afgestemd op de behoeften van de Aziatische en donkere huid. Door de juiste producten te kiezen en aandacht te besteden aan hydratatie, bescherming tegen de zon en het aanpakken van specifieke huidproblemen, kun je een gezonde en stralende huid bereiken.

Pigment controle: Voor de Aziatische en donkere huid is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van agressieve bleekmiddelen. In plaats daarvan is het raadzaam om te kiezen voor mildere alternatieven die de huid niet agressief bleken, maar eerder helpen om de huidtint in balans te brengen. Natuurlijke ingrediënten zoals vitamine C, resveratrol, emblica, niacinamide, kojic acid en arbutine kunnen helpen bij het verminderen van hyperpigmentatie zonder de nadelige effecten van agressieve bleekmiddelen.

Hydratatie en barrièrebescherming: Kies voor hydraterende producten met ingrediënten zoals hyaluronzuur, glycerine, ceramiden en plantaardige oliën. Deze helpen de natuurlijke vochtbalans van de huid te behouden en de huidbarrière te versterken.

Zonbescherming op maat: Gebruik een breed-spectrum zonnebrandcrème met een SPF die speciaal is ontwikkeld voor de Aziatische en donkere huid.

Voor alle huidtypen (Blanke, Aziatisch en Donker) hebben UVA bescherming nodig, in tegenstelling tot een blanke huid hoeft de SPF sterkte niet te hoog zijn.

Zoek naar producten die geen acne veroorzaken (comedogeen) zijn zoals minerale zonnebrandfilters ( met deze 2 filters Zinkoxide en Titaniumdioxide) en de huid niet uitdrogen.

Preventie van ingegroeide haartjes: Gebruik zachte exfoliërende producten om ingegroeide haartjes te voorkomen en verzachtende ingrediënten zoals niacinamide, aloë vera en kamille om irritatie na het scheren te verminderen. Meer over scheerbulten

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.