Bizarre social media huidverzorgingstrends

Tegenwoordig kan je door de vele sociale media’s (Youtube, IG, facebook, TikTok) snel een influencer worden. Zeker als je een simpele oplossing hebt voor een vervelend huid probleem, zoals acne. Een leger van volgers gaan deze quick-fix imiteren. Met als gevolg nieuwe dermatologische problemen die hiervoor weinig voorkwamen.

Hieronder een selectie van bizarre trends

Tandpasta op je puisten

Dit idee bestaat al lang en is gebaseerd op de antibacteriële eigenschappen van bepaalde stoffen, zoals waterstofperoxide, triclosan, dat eerder in tandpasta’s werden gestopt.

De meeste commercieel verkrijgbare tandpasta’s bevatten geen triclosan meer. Zelfs als dat wel het geval was, dan is er de mogelijkheid van irritatie en zelfs chemische brandwonden.

Bizarre trend – full face harsen uitgevoerd door een kapper

Hiervoor was dermatoloog Francis Wu live op de 5-uurs show geweest en commentaar op deze trend gegeven. Trend: je gezicht wordt bedekt met een warme dikke groene hars, zelfs de ogen en wenkbrauwen doen mee. Om te ademen steken wattenstaafjes uit je neus. Vervolgens met veel show wordt de wax eraf getrokken. Wat achterblijft is een rode huid en tranende ogen.

Nieuwsgierig: filmpje

Aardappel op puist trend

Een aardappel schijf op je puist om het als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. In aardappel bevat salicylzuur wat de hoornlaag als het ware weg kan peelen. Echter, de concentratie salicylzuur is heel laag en het aanbrengen op acne is niet effectief.

Ook al komt allergie voor aardappel weinig voor, maar het kan leiden tot eczeem. Daarnaast ook aardappel kruis reacties, voor latex en berkenpollen ontwikkelen. Met andere woorden, allergische klachten voor latex en berkenpollen krijgen als gevolg van aardappel allergie.

Pleister op je puist trend

Een andere bijzondere populaire trend op het gebied van acnebehandeling is het bedekken van je puisten met pleisters. Niet alleen ineffectief, maar ook kans op allergie op pleister lijm. En als de pleisters te lang blijven zitten zonder dat je je huid goed reinigt, kunnen er huidinfecties ontstaan. Dat zien we ook bij patiënten die na een operatie hun pleister niet durven te verwisselen.

Nieuwsgierig: filmpje

Citroensap om je huid te bleken of vermindering littekens

Het lijkt een goed idee, een zuur en vitamine C op je huid. Een zuur kan je huid zuurgraad verbeteren, huidpeeling en vitamine C, stimuleert je collageen aanmaak, bleekt pigmentvlekken op en zorgt voor een shine op je huid. Maar wacht…..

Citroenzuur heeft een lage zuurgraad, rond pH 2. Deze sterke pH kan je huid flink irriteren. Helemaal als je een gevoelige huid hebt.

Een ander probleem is dat citroensap een fototoxische reactie kan geven. Furocoumarines in citroensap, gecombineerd met UVA stralen uit daglicht – meer over UVA stralen, kunnen huidreacties geven zoals roodheid, branderigheid, jeuk en in ernstige gevallen forse blaren. Zie foto van een fototoxische reactie door citroen sap.

Nieuwsgierig: lemonmask trend

Foto: Mioduszewski M, Beecker J. Phytophotodermatitis from making sangria: a phototoxic reaction to lime and lemon juice. CMAJ. 2015;187(10):756.

Zeezout en acne trend

Instinctief zou je zeggen zeezout droogt de puistjes uit en op je huid kan een beetje zeezout geen kwaad. Er is hiervoor geen bewijs voor. Maar de trend gaat verder wanneer influencers claimen dat zeewater de huidzuurgraad herstelt en bacteriën dodend werkt. Dat gaat te ver.

Nieuwsgierig: zeezout trend

Hebben jullie andere bizarre trends gezien laat het ons weten. Mail: info@iconic-elements.com

Nu je hier bent

Er zijn bepaalde huidverzorgingsgewoonten waarvan we allemaal weten dat ze niet geweldig voor je huid zijn, zoals naar bed gaan zonder je make-up te verwijderen, op een zonnige dag zonder zonbescherming naar buiten gaan of gezicht wassen met een gewone blok handzeep.

Bizarre Trends

Deze zijn vrij logische voorbeelden maar toch zijn er andere gewoontes die niet altijd goed zijn voor je huid. Deze vallen dan onder de noemer ‘bad habits’ voor je huidbarrière. Voor meer informatie hierover – klik

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.