Dermatologische aandoeningen behandelen met botuline toxine

Botuline toxine kent iedereen als een cosmetische antirimpel behandeling. Het is wereldwijd de meest uitgevoerde medische handeling tegen een storende frons of voorhoofdsrimpel. De laatste jaren verschijnen er voor dit stofje nieuwe medische indicaties om dermatologische aandoeningen te behandelen. Een Italiaanse onderzoeksgroep heeft een review gepubliceerd over het effect van botuline toxine en behandeling van diverse huidziekten.

Goed om te weten wat zinvol is.

Wat doet botuline toxine op rimpels?

Botuline toxine is een natuurlijk eiwit en wordt gebruikt om bepaalde spieractiviteit te verminderen. Veel dynamische rimpels in het gelaat ontstaan door namelijk het willekeurig of onwillekeurig aanspannen van spiertjes vlak onder de huid, in het bijzonder de fronsrimpels op het voorhoofd en tussen de wenkbrauwen en (in mindere mate) de kraaienpootjes aan weerszijde van de ogen.

Botuline toxine blokkeert het ‘aanspan-signaal’ tussen de zenuwtjes in de huid en de huidspieren, waardoor de spiertjes in de huid niet meer (volledig) kunnen worden aangespannen. Botuline toxine wordt door de medisch specialist met een fijn naaldje in de spiertjes onder de huid gespoten.

Goed om te weten dat het proces omkeerbaar is! Meer over lijnen en rimpels

Van antirimpel naar dermatologische aandoeningen

Hieronder een rijtje onderzochte behandelingen van huidziekten met botuline toxine:

Lokale jeukklachten. Zoals notalgia paresthetica en lichen simplex chronicus kan botuline toxine eventueel ingezet worden als andere middelen niet werken.

Overmatig zweten. Meest gebruikt voor de oksels maar ook voor voetzolen, handpalmen, voorhoofd en liezen. Ervaring, dr. Francis Wu, de prikjes in de handpalmen en voetzolen zijn zonder verdoving zeer pijnlijk en het effect is wisselend succesvol.

Verdikte littekens. Voor zowel preventie als behandeling van verdikte littekens. Mensen die in het gezicht geen mooie littekens maken, kunnen vrij snel na een operatieve ingreep botuline toxine behandeling toegediend krijgen. Litteken wordt rustiger en mooier.

Vette huid met aanleg tot acne. Botuline toxine kan de talgproductie in de huid verminderen, zodat het minder vettig wordt. Hoe de vermindering van je talg door botuline toxine werkt is niet bekend.

Opvliegers, rosacea teleangiectasia, plotse roodheid, flushes in het gezicht zijn met botuline toxine behandeling onderzocht. De resultaten zijn wisselend. De tot nu toe uitgevoerde onderzoeken hebben een zeer korte follow-up met minimale langetermijngegevens over werkzaamheid en veiligheid.

Alopecia androgenetica, een van de mogelijke verklaring waarom botuline toxine werkt, is zuurstofspanning in de scalp. De enzymatische omzetting van testosteron in dihydrotestosteron, het eigenlijke hormoon dat verantwoordelijk is voor haaruitval, is afhankelijk van zuurstof. Dus waar de zuurstofsnelheid laag is, heeft deze omzetting de voorkeur, met als gevolg haaruitval. Terwijl in zuurstof rijke gebieden de omzetting lager is, wat leidt tot de omzetting van testosteron in estradiol. Botuline toxine injectie zorgt voor lokale toename van de bloedstroom en zuurstofconcentratie in de hoofdhuid.

Raynaud fenomeen behandeling met botuline toxine is ook onderzocht. Raynaud fenomeen is sprake van spasmen van kleine bloedvaten en verminderde bloedstroom in de handen/voeten veroorzaken als reactie op koude en emotionele stress. De behandel resultaten zijn wisselend en de onderzoeken waren matig van kwaliteit (geen standaardisatie botuline toxine protocol, geen onderscheidt tussen primaire of secundaire Raynaud fenomeen, voornamelijk case-reports en retrospective studies)

Psoriasis inversa, een psoriasis variant dat in de plooien (oksel, liezen, navel) bevindt kan botuline toxine helpen.

Wanneer mag je niet met Botuline toxine worden behandeld ?

Er zijn omstandigheden waaronder je extra voorzichtig moet zijn. Laat je behandelende arts weten of je onder één van de volgende punten valt:

Als je zwanger bent, overweegt op korte termijn zwanger te worden, of als je borstvoeding geeft.

Je jonger bent dan 18 jaar

Als je lijdt aan een spierziekte of neurologische aandoening

Als je spierontspannende, bloedverdunners gebruikt of een stollings aandoening hebt

In het verleden al problemen gehad heeft met botuline toxine

Eerder een chirurgische ingreep (neuscorrectie, voorhoofdlift, ooglid correctie) hebt gehad of lichamelijke trauma in het gebied die je wilt behandelen met botuline toxine.

Literatuur

Martina E, Diotallevi F, Radi G, Campanati A, Offidani A. Therapeutic Use of Botulinum Neurotoxins in Dermatology: Systematic Review. Toxins (Basel). 2021 Feb 5;13(2):120.

Nu je hier bent

Je bent bijna 30 jaar en je eerste storende rimpels verschijnen. Verschillende gedachtes gaan door je heen, zoals: moet ik nu beginnen met een anti-aging crème, of nee toch, BOTULINE TOXINE? Iedereen heeft stiekem een ​​hekel aan huidverzorging volgens je leeftijd. Een verklaring hiervoor is dat het stigmatiserend aanvoelt, want je voelt je namelijk jonger dan je kalenderleeftijd. Lees meer over: de wetenschap van huidverzorging volgens je leeftijd

Dermatologische Aandoeningen
Huidverzorging En Science
Foto van Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.