Bromhidrosis: Alles wat je moet weten over deze onaangename lichaamsgeur

Bromhidrosis, ook wel bekend als overmatige lichaamsgeur. In deze blog duiken we dieper in op deze aandoening, inclusief de oorzaken, triggers en effectieve behandelopties. Ontdek hoe je deze vervelende geur kunt aanpakken en je zelfvertrouwen kunt herstellen.

Wat is bromhidrosis?

Het is een medische term die verwijst naar de aanhoudende en overmatige lichaamsgeur die wordt veroorzaakt door de bacteriële afbraak van zweet. Het is een aandoening die veel mensen ervaren en kan leiden tot een onaangename geur die vaak als hinderlijk wordt ervaren in sociale situaties.

Zweet zelf is geurloos, maar wanneer het wordt afgebroken door bacteriën op het huidoppervlak, ontstaan er vluchtige stoffen die verantwoordelijk zijn voor de karakteristieke geur. Het zijn met name de bacteriën die van nature op onze huid voorkomen die betrokken zijn bij dit proces.

Oorzaken van bromhidrosis:

Bromhidrose, ook bekend als osmidrosis of ozochrotia, is een onaangename of aanstootgevende lichaamsgeur die veroorzaakt wordt door bacteriële en gistafbraak van zweetklierafscheidingen en celresten. Het kan verschillende oorzaken hebben, zoals slechte hygiëne, infecties, voeding, medicijnen of erfelijke stofwisselingsstoornissen.

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van overmatige lichaamsgeur. Ten eerste speelt overmatig zweten een rol. Mensen die van nature meer zweten, produceren een grotere hoeveelheid zweet die bacteriën kunnen afbreken, waardoor de geur sterker wordt. Hormonale veranderingen, zoals die tijdens de puberteit of de menopauze, kunnen ook de activiteit van de zweetklieren beïnvloeden en bijdragen aan bromhidrosis.

Bromhidrosis twee hoofdtypen: apocriene bromhidrose en eccriene bromhidrose.

Apocriene bromhidrose is de meest voorkomende vorm van bromhidrose bij volwassenen. Het treft meestal specifieke gebieden zoals de oksels en het anogenitale gebied. De apocriene klieren, gelegen in de oksels, rond de tepels, in het genitale gebied en rond de anus, spelen een belangrijke rol bij deze vorm van bromhidrose. De apocriene klieren produceren een dikker en vettiger zweet dan de eccriene klieren. Wanneer dit zweet wordt afgebroken door bacteriën op de huid, kan het een onaangename geur veroorzaken. Apocriene bromhidrose kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven van een persoon, omdat de geur zich kan verspreiden en sociale ongemakken kan veroorzaken.

Eccriene bromhidrose daarentegen manifesteert zich als een algemene kwalijke geur over het hele lichaam. Het kan gepaard gaan met aanvullende symptomen zoals slechte adem (halitose), een onaangename geur in het genitale gebied en zelfs stinkende urine. Eccriene bromhidrose wordt veroorzaakt door de afbraak van zweet door bacteriën en gisten op de huid. De eccriene klieren zijn verantwoordelijk voor het produceren van het meeste zweet op ons lichaam, vooral tijdens fysieke inspanning of bij warme temperaturen. Wanneer dit zweet wordt afgebroken door bacteriën, kan het een onaangename geur veroorzaken.

Zowel apocriene bromhidrose als eccriene bromhidrose kunnen een negatieve impact hebben op het zelfvertrouwen, de sociale interacties en de algemene levenskwaliteit van een persoon.

Naast interne factoren kunnen externe omstandigheden ook een rol spelen bij het ontstaan van bromhidrosis. Warme en vochtige omgevingen creëren een gunstige omgeving voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen en zweet af te breken. Het dragen van strakke kleding en synthetische stoffen kan de luchtstroom beperken en zweetophoping bevorderen, wat de geur kan versterken.

Wat zijn de triggers:

Bepaalde factoren die bromhidrose kunnen veroorzaken of verergeren, zijn onder meer genetica, de consumptie van bepaald voedsel en andere medische aandoeningen

Chronische lichaamsgeur kan in de familie voorkomen en studies tonen aan dat er een sterke correlatie bestaat tussen genetisch aanleg en bromhidrose

Hyperhidrose of overmatig zweten kan ook bijdragen aan bromhidrose, omdat bacteriën en zweet sleutelcomponenten van de aandoening zijn. Meer over hyperhidrosis

Inname van bepaalde voedingsmiddelen of medicijnen kan eccriene bromhidrose veroorzaken

Het haar op ons lichaam kan bacteriën en zweet vasthouden, wat de ernst van bromhidrose kan verergeren. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan het onmiddellijk verwijderen of wassen van bezwete kleding. Door dit te doen, geven we bacteriën minder tijd om zweet af te breken en de onaangename geur te veroorzaken.

Wanneer we zweten, wordt het zweet geabsorbeerd door onze kleding. Als we deze bezwete kleding te lang dragen, bieden we een vochtige en warme omgeving waarin bacteriën gedijen en zich kunnen vermenigvuldigen. Deze bacteriën breken het zweet af en produceren chemische stoffen die een onaangename geur veroorzaken. Het onmiddellijk verwijderen of wassen van bezwete kleding minimaliseert de tijd waarin bacteriën actief zijn en helpt dus de geur onder controle te houden.

Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan het wassen van bezwete kleding. Het gebruik van een antibacterieel wasmiddel kan helpen bij het doden van de bacteriën die zich in de kleding hebben opgehoopt. Het grondig spoelen en drogen van de kleding kan ook helpen bij het verwijderen van eventuele achtergebleven bacteriën.

Daarnaast kan het dragen van ademende kleding gemaakt van natuurlijke vezels zoals katoen helpen om overtollig zweet te absorberen en de groei van bacteriën te verminderen.

Voeding en Bromhidrosis:

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen de geur van bromhidrosis versterken, hoewel er geen specifieke voedingsmiddelen zijn die direct de aandoening veroorzaken. Knoflook, uien, gekruid voedsel en bepaalde kruiden staan erom bekend dat ze bij sommige mensen de lichaamsgeur verergeren.

Knoflook en uien bevatten zwavelverbindingen die na consumptie door het lichaam worden afgebroken en via het zweet worden uitgescheiden. Deze zwavelverbindingen kunnen een sterke en onaangename geur veroorzaken. Gekruid voedsel en bepaalde kruiden, zoals curry, kunnen ook een vergelijkbaar effect hebben op de geur van zweet.

Bromhidrosis Knoflook En Uiten

Het kan nuttig zijn om te experimenteren met je dieet en te observeren of het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen een positief effect heeft op de geur. Door te letten op je voedingsinname en eventuele veranderingen in de geur van je zweet, kun je mogelijk bepaalde voedingsmiddelen identificeren die de geur versterken.

Het is belangrijk op te merken dat de reactie op voedingsmiddelen individueel kan verschillen. Niet iedereen zal dezelfde reactie hebben op knoflook, uien of gekruid voedsel. Daarom is het raadzaam om zelf te experimenteren en te ontdekken welke voedingsmiddelen mogelijk invloed hebben op jouw specifieke geur.

Het aanpassen van je dieet en het vermijden van voedingsmiddelen die de geur verergeren, kan een mogelijke strategie zijn om de lichaamsgeur onder controle te houden. Het is echter ook belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te behouden en voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Raadpleeg een voedingsdeskundige over het aanpassen van je dieet in relatie tot bromhidrosis.

Behandelopties:

Er zijn verschillende behandelopties beschikbaar voor bromhidrosis, variërend van eenvoudige hygiënische maatregelen tot meer geavanceerde medische procedures, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de impact op de kwaliteit van leven. Hieronder worden enkele van deze behandelingen besproken:

Bromhidrosis
Deodorant
  1. Goede hygiënepraktijken: Een goede persoonlijke hygiëne is essentieel om de geur onder controle te houden. Regelmatig douchen met water en milde zeep kan helpen bij het verwijderen van bacteriën en zweetresten die bijdragen aan de geur. Het grondig reinigen van de oksels, het anogenitale gebied en andere gebieden waar de geur zich manifesteert, is belangrijk. Zorg ervoor dat de huid goed droog is na het douchen om vochtophoping te voorkomen.
  2. Antibacteriële zeep: Het gebruik van antibacteriële zeep kan helpen bij het verminderen van de bacteriële populatie op de huid. Hierdoor wordt de afbraak van zweetklierafscheidingen door bacteriën verminderd, wat de geur kan verminderen. Het is echter belangrijk om deze zeep met mate te gebruiken, omdat overmatig gebruik de natuurlijke balans van de huid kan verstoren.
  3. Speciale deodorants en antitranspiranten: Er zijn deodorants en antitranspiranten op de markt die specifiek zijn ontworpen om de geur van bromhidrosis te bestrijden. Deze producten bevatten ingrediënten die bacteriën remmen en de geur neutraliseren. Antitranspiranten kunnen ook helpen bij het verminderen van zweten door de zweetklieren tijdelijk te blokkeren. Het is raadzaam om producten te kiezen die geschikt zijn voor gevoelige huidtypes en geen irriterende stoffen bevatten.
  4. Medicatie: In sommige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven om bromhidrosis te behandelen. Antibiotica kunnen worden gebruikt om bacteriële infecties te bestrijden die de geur veroorzaken. Daarnaast kunnen orale medicijnen, zoals anticholinergica, helpen bij het verminderen van zweten. Deze medicijnen kunnen echter bijwerkingen hebben en moeten worden voorgeschreven door een arts.
  5. Medische procedures: Voor ernstige gevallen van bromhidrosis kunnen medische procedures worden overwogen. Een voorbeeld hiervan is botulinetoxine (Botox) injectie in de zweetklieren. Botox kan de zweetproductie verminderen en de geur onder controle houden. Andere procedures, zoals chirurgische verwijdering van de zweetklieren, kunnen in zeldzame gevallen worden overwogen.
  6. Liposuctie met subdermaal schrapen onder lokale verdoving met tumescente infiltratie. Bij deze methode wordt gebruikgemaakt van een lokale verdoving met tumescente infiltratie om het gebied te verdoven en zwelling te verminderen. Vervolgens wordt aangepaste oppervlakkige liposuctie uitgevoerd, waarbij zweetklieren zorgvuldig wordt verwijderd. Subdermaal worden de zweetklieren geschraapt. Deze behandelmethode biedt verschillende voordelen. Ten eerste kan het worden uitgevoerd onder lokale verdoving, waardoor het risico en ongemak van algemene anesthesie worden verminderd. Bovendien minimaliseert het gebruik van tumescente infiltratie het bloedverlies en vermindert het de kans op blauwe plekken en zwelling na de ingreep.
  7. Chlorofyl supplement: In een onderzoek met 62 ouderen in een verpleeghuis bleek het gebruik van chlorofyl supplementen nuttig te zijn bij het beheersen van lichaams- en ontlastingsgeuren. Er werden geen toxische of andere schadelijke effecten waargenomen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het kiezen van de juiste behandeling afhangt van de individuele situatie en de ernst van de bromhidrosis.

Er is echter anekdotisch bewijs dat suggereert dat laserontharing kan helpen bij het voorkomen van ongewenste lichaamsgeur. Het is belangrijk op te merken dat het bewijs over de relatie tussen laserontharing en bromhidrose gemengd is. Verder onderzoek is nodig om de exacte relatie tussen beide vast te stellen.

Wist je dat de verkrijgbaarheid en prijs van deodorant in Oost-Azië en Korea beïnvloed worden door een gen genaamd ABCC11? Dit gen bepaalt of mensen nat of droog oorsmeer produceren. Mensen met droog oorsmeer missen een specifieke chemische stof in hun oksels die bacteriën voedt en daardoor okselgeur veroorzaakt.

Deze genetische variant is wijdverspreid in Oost-Azië en Korea, waar 80-90% van de bevolking deze eigenschap heeft, wat resulteert in geurloze oksels. In andere bevolkingsgroepen is het zeldzaam om geen lichaamsgeur te hebben, met slechts ongeveer 2% van de blanke bevolking die de ‘geen lichaamsgeur’ versie van het gen draagt.

Met andere woorden

Bromhidrosis kan een bron van schaamte en ongemak zijn, maar met de juiste kennis en behandelopties is het mogelijk om de geur effectief aan te pakken. Identificeer de oorzaken, vermijd triggers en pas je voedingspatroon aan om de geur te verminderen. Raadpleeg een dermatoloog voor advies en behandelingsopties die het beste bij jouw situatie passen.

2-Nonenal: De geur van ouderdom

We kennen het allemaal: die kenmerkende geur die soms geassocieerd wordt met oudere mensen. Maar wat is eigenlijk de oorzaak van dit “ouderdom parfum”? Wetenschappers hebben de bron gevonden: een stofje genaamd 2-nonenal. Lees meer over de wetenschap achter deze mysterieuze geur. Klik hier over 2-nonenal en de geur van ouderdom!

Foto van Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.