Ceramiden in de huid, wat doet dat precies?

Ceramiden zie je steeds vaker als een van de ingrediënten in huidverzorgingsproducten. Het is een goede aanvulling om de huid extra te verzorgen. Ceramiden zijn lipiden (vetten) en maken deel uit van je talgklier. 30% tot 40% van de lipiden in je talg bestaat uit ceramiden, de overige lipiden zijn cholesterol en vrije vetzuren. Ceramiden zitten tussen de intercellulaire ruimten van het stratum corneum (opperhuid). Voor een betere beeldvorming zijn ceramiden het cement en huidcellen (corneocyten) de baksteen. Ze vormen zo een huidbarrière tegen infecties en vochtverlies uit de huid.

Soorten Ceramiden

Ceramiden zijn gemaakt van een stof die sfingosine wordt genoemd. Sfingosine is voorloper, een bouwsteen van ceramiden en samen met een verzuur vormen ze ceramide. Er zijn inmiddels 15 verschillende soorten ceramiden.

Ceramide kunnen synthetisch gemaakt worden en ook uit natuurlijke bronnen verkregen worden. Ceramide in huidverzorging is niet afkomstig van dierlijke producten. Natuurlijke ceramiden bronnen zijn: haver, tarwe maar ook Jojoba, saffloer, druivenpit, maanzaad en zonnebloem olie.

Handig om te weten namen van ceramide in huidverzorgingsproducten:

Ceramide EOS op verpakking = Ceramide 1
Ceramide NS of NG = Ceramide 2
Ceramide NP – Ceramide 3
Ceramide AP = Ceramide 6-II
Ceramide EOP = Ceramide 9

Effect van ceramide op de huid

Na verloop van tijd nemen de ceramiden vooral type 1 tot en met 6 in de huid af, waardoor de huid droger wordt. Een droge huid veroorzaakt huid schilferingen, daarna gaat het jeuken en als het verder doorzet kan er eczeem ontstaan, ook wel asteatotisch eczeem genoemd. Meer over een droge huid

Ceramiden kunnen naast uitdroging en huidirritatie voorkomen door je huidhydratatie te verbeteren, is het een van de eerste verdedigingslijn tegen huid infecties. En er zijn aanwijzingen dat ceramide een anti-aging effect heeft voor je huid.

Ceramiden
Iconic Elements selection

Een interessante studie uit 2018, ze onderzochten gedurende een jaar, ceramide concentraties in het stratum corneum van mensen met een normale huid en mensen die last hebben van acne. Het viel de onderzoekers op dat de ceramide waardes lager waren bij mensen met acne in de winter periode. De verlaagde ceramide huidwaarden zorgen voor een verminderde huidbarrière en hierdoor meer acne problemen.

De onderzoekers legde een link dat acne in de winterperiode erger wordt. Dit laatste is controversieel, de ene studie zag geen eenduidige verergering van acne patiënten in de zomer of winter periode. Een andere studie zag juist in de zomer juist een verergering van acne in de zomer periode. Maar als je in de winter periode meer last van acne hebt dan kan lage huid ceramide een van de oorzaken zijn.

Ceramide verhogen uit voeding

Dat is mogelijk in de vorm van sfingolipiden, bouwsteen van ceramide. Voornamelijk dierlijke producten bevatten veel sfingolipiden, denk aan eieren, vlees (in afnemende hoeveelheid – de meeste in kip, kalkoen, lam, rund en varkensvlees), zuivel en vis. Soja is een van de weinige hoog geconcentreerde plantaardige bron van sfingolipiden, in lage concentraties zit het in pinda’s, bananen en sinaasappelen.

Dermatologische spreekuur vragen:

Kan ceramide je poriën verstoppen? Ceramiden op zichzelf zullen de huid niet verstoppen, maar hou rekening met de samenstelling van een verzorgingsproduct. Een huid die gevoelig is voor acne en verstopte poriën, heeft baat bij een lichte ceramide crème, serum of lotion in plaats van een dikkere crème, zalf of vaseline.

Is ceramide geschikt voor een gevoelige huid? Ceramide is een goed en veilig onderdeel van de dagelijkse huidverzorging. Het is een geschikte huidverzorgingsingrediënt voor alle huidtypes, zelfs voor de gevoelige huid. Maar ook voor mensen eczeem, acne en psoriasis.

Ik ben vegan, kan ik ceramide gebruiken? Ja, het is vegan. Natuurlijke ceramide zijn niet afkomstig uit dierlijke producten, vaak is het afkomstig uit plantaardige producten. Tegenwoordig worden ceramiden ook synthetisch vervaardigd.

Als dermatoloog, zou je ceramide op de huid smeren? Ja, het heeft vele voordelen, zeker als je een gevoelige huid hebt, met neiging tot eczeem. Vooral Aziaten hebben sneller last van een gevoelige huid. Een leuk weetje, een in vitro studie is er aanwijzing dat vitamine C supplement, huid ceramide nog meer stimuleert.

Dus ceramide uit huidverzorging, eet ook dagelijks een kiwi!

Kan Niacinamide (vitamine B3) huid ceramide stimuleren? Niacinamide stimuleert niet alleen je huideigen ceramide en ook vrij vetzuur (2.3 x) en cholesterolsynthese (1.5 x). Dit zijn onderdelen van je huidbarrière. Topische toepassing van nicotinamide verhoogde de niveaus van ceramide en vrije vetzuren in het stratum corneum en verminderde transepidermaal waterverlies in de droge huid. Meer over niacinamide

Ceramide Niacinamide
Webshop
Foto van Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.