Clean beauty, een tijdelijke trend of een blijvertje?

Een van de meest besproken onderwerpen in de huidverzorging van de afgelopen jaren is de opkomst van ‘clean beauty’. Consumenten zijn steeds meer op zoek naar producten die vrij zijn van mogelijk schadelijke chemicaliën, microplastic vrij en zijn samengesteld met natuurlijke, plantaardige ingrediënten. In deze blog gaan we in op de oorsprong van clean beauty, de verschuiving naar clean beauty-producten en enkele tips voor het opnemen ervan in uw huidverzorgingsroutine.

De oorsprong van clean beauty

De clean beauty-beweging kan worden herleid tot het begin van de jaren 2000, toen milieuactivisten bezorgdheid begonnen te uiten over de impact van synthetische chemicaliën op het milieu en de menselijke gezondheid. Destijds was er een gebrek aan regulering in de cosmetica-industrie en bevatten veel populaire producten mogelijk schadelijke ingrediënten zoals parabenen, ftalaten en sulfaten.

Naarmate consumenten zich meer bewust werden van deze problemen, begonnen ze veiligere, meer natuurlijke alternatieven te eisen. Dit leidde tot de ontwikkeling van clean beauty, dat de nadruk legt op het gebruik van niet-toxische, op planten gebaseerde ingrediënten en synthetische chemicaliën vermijdt wanneer mogelijk. Het is belangrijk om op te merken dat de term “clean beauty” niet wettelijk is gedefinieerd.

Wat zijn de overwegingen

Er wordt veel gesproken over de voordelen van het gebruik van clean beauty-producten, maar het is belangrijk om deze claims kritisch te bekijken vanuit een medisch specialistisch oogpunt. Eén van de voordelen die vaak genoemd wordt, is dat deze producten over het algemeen zachter zijn voor de huid dan synthetische tegenhangers.

Veel mensen met een gevoelige huid kunnen bepaalde chemicaliën niet verdragen, zoals harde alcoholen, synthetische geuren of conserveermiddelen zoals parabenen. Clean beauty-producten worden vaak samengesteld uit minder ingrediënten en de geselecteerde ingrediënten zijn minder irriterend. Echter, het is belangrijk om te benadrukken dat niet alle natuurlijke ingrediënten per definitie veilig zijn voor de huid en dat synthetische ingrediënten ook effectief en veilig kunnen zijn.

Meer over Geurtje in je huidverzorging, is dat goed of slecht?

Daarnaast wordt er vaak gezegd dat clean beauty-producten milieuvriendelijker zijn dan traditionele cosmetica. Hoewel de meeste natuurlijke ingrediënten duurzaam geproduceerd worden, hebben sommige synthetische ingrediënten juist minder energie-intensieve verwerking nodig. Bovendien is de milieuvriendelijkheid van de verpakking afhankelijk van het specifieke product en merk.

Tot slot kunnen clean beauty-producten effectief zijn door de rijke samenstelling aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Zo kan rozenbottelolie een doffe, vermoeide huid verhelderen dankzij de rijke hoeveelheid vitamine C en kan kamille-extract roodheid en irritatie kalmeren vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen. Echter, het is belangrijk om te benadrukken dat de concentratie van deze ingrediënten in het product en de manier waarop het product is samengesteld van invloed zijn op de effectiviteit.

Clean Beauty opnemen in uw huidverzorgingsroutine

Natuurlijke ingrediënten in clean beauty-producten kunnen anders reageren op je huid dan de synthetische ingrediënten in traditionele cosmetica. Daarom is het belangrijk om langzaam te beginnen met het gebruik van nieuwe clean beauty-producten. Als je abrupt overstapt op een hele nieuwe reeks clean beauty-producten, kan dit een heftige reactie op je huid veroorzaken, zoals roodheid, droogheid of acne.

Door geleidelijk nieuwe producten in te voeren, kan je huid wennen aan de nieuwe ingrediënten en kan je beter beoordelen of het product geschikt is voor jouw huidtype en eventuele gevoeligheden. Begin bijvoorbeeld met het vervangen van één product, zoals een moisturizer of een gezichtsreiniger, en gebruik dit gedurende een paar weken voordat je een nieuw product introduceert. Als je huid goed reageert, kan je geleidelijk aan meer producten vervangen en zo jouw eigen collectie clean beauty-producten opbouwen.

Onthoud ten slotte dat ieders huid uniek is. Alleen omdat een bepaald ingrediënt of product goed werkt voor iemand anders, wil nog niet zeggen dat het ook voor jou zal werken. Let op hoe je huid reageert op verschillende producten en pas je routine zo nodig aan.

Tot slot

De opkomst van de clean beauty trend in de huidverzorgingsindustrie lijkt niet te stagneren. Mensen worden zich steeds meer bewust van de impact die hun keuzes hebben en kiezen steeds vaker voor clean beauty-producten, mede dankzij de toegang tot informatie via diverse kanalen, zoals sociale media, blogs en andere online platforms. Hierdoor kunnen mensen snel en gemakkelijk informatie vinden over de ingrediënten en processen die betrokken zijn bij de productie van cosmetica en hoe deze producten kunnen bijdragen aan het behoud van zowel het milieu als onze gezondheid.

Deze ontwikkeling heeft ertoe geleid dat mensen kritischer zijn geworden over de producten die ze gebruiken en meer neigen naar producten die aansluiten bij hun persoonlijke overtuigingen en waarden. Dit heeft geleid tot een verschuiving naar producten zonder synthetische chemicaliën en samengesteld met natuurlijke ingrediënten, waarmee niet alleen de huid kan worden gevoed en beschermd, maar ook bijgedragen kan worden aan een betere planeet.

Iconic Elements huidverzorging streeft naar een clean beauty society en dit vinden wij belangrijk:

Clean Beauty Iconic Elements
Webshop

Nu je hier bent

Plastic is niet meer weg te denken uit onze wereld. Van verpakkingen tot de kleding die we dragen tot de bouwmaterialen in onze woningen? Het is een gegeven: plastic is overal om ons heen en nog erger microplastics.

Cosmetische bedrijven vervangen natuurlijke, biologisch afbreekbare exfoliërende ingrediënten, zoals scrubkorreltjes, steeds vaker door microplastics. Deze microplastics worden op het etiket vaak beschreven als “microbeads” of “micro-exfoliants” en zijn meestal gemaakt van polyethyleen, polypropyleen, polyethyleentereftalaat (PET) of nylon.

Hoewel deze minieme plastic deeltjes aanwezig zijn in producten voor persoonlijke verzorging, kunnen ze niet volledig worden uitgefilterd door afvalwaterzuiveringsinstallaties. Als gevolg daarvan belanden de microbeads uiteindelijk in rivieren, zeeën en oceanen. Grote en kleine zeedieren krijgen deze deeltjes binnen via hun voedsel en stapelen zich op in hun lichaam. Uiteindelijk komen de microbeads zo op ons bord terecht. Het is belangrijk om te benadrukken dat deze alternatieve ingrediënten niet alleen schadelijk zijn voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid.

Tijdens de ontwikkeling van Iconic-Elements skincare ontdekte ik dat veel consumenten en huidspecialisten niet op de hoogte waren van het verband tussen hormoonverstorende cosmetische stoffen en microplastics. Dit verband is er wel degelijk en het is in mijn ogen belangrijk dat cosmetisch aanbieders én gebruikers zich hiervan bewust zijn!

Via de huid en via ons voedsel krijgen we plastics binnen. Weet jij wat dat voor gevolgen heeft? Meer over microplastics en cosmetica

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.