Coenzym Q10 – een boost voor je huid

De huid is het grootste orgaan van de mens en staat in direct contact met de omgeving en is erg kwetsbaar voor invloeden van buiten af, zoals natuurlijk de zon en weersinvloeden maar ook hebben stress, dieet, roken, een slechte slaappatroon hebben invloeden op je huid. Om de daaruit voortvloeiende schade te bestrijden, zijn huidcellen voortdurend betrokken bij weefselherstel. Met toenemende leeftijd neemt de energieproductie in de cellen en het herstel geleidelijk af waardoor er zichtbaar structurele verandering op treden, beter gezegd huidveroudering, zoals rimpels, lijntjes en verlies van elasticiteit. Coenzym Q10 kan je huid een handje helpen.

Huidveroudering in het kort

Huidveroudering is helaas onvermijdelijk en het begint al rond je twintigste jaar en vanaf je 35ste en 40ste jaar wordt het zichtbaar. Natuurlijk hangt huidveroudering af van een aantal componenten, zo spelen erfelijkheid en leefstijl een ontzettend grote rol.

‘Huidveroudering begint al rond je twintigste jaar

Coenzym Q10

Vrije radicalen of ROS (reactive oxygen species) genoemd, kan tot vroegtijdige huidveroudering leiden. Vrije radicalen zijn kleine zeer reactieve moleculen die in ons lichaam voorkomen en als een bijproduct van zuurstof zelf aanmaakt. ROS komen vrij bij processen als celdeling, eiwitomzetting, productie van energie. Een matige hoeveelheid ROS is gewenst voor verschillende cellulaire functies, waaronder stimulatie van celdeling, bestrijding van ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen en ook kankercellen.

Nu hoor ik je denken, wat is er dan zo slecht aan vrije radicalen?

Het klopt dat we vrije radicalen nodig hebben in ons lichaam om ongewenste cellen te lijf te gaan. Maar een te veel aan vrije radicalen zorgt voor oxidatieve stress.

Teveel ROS vertegenwoordigen overheersende oorzaken van schade aan de cellen die een rol spelen bij veroudering. Je kan het zien als een soort roest. Hoe meer ROS in het lichaam aanwezig is hoe sneller het lichaam verroest. Dit proces wordt versneld door roken, luchtverontreiniging, slechte eetgewoonte, blootstelling aan ultraviolete straling (UV).

Doordat ROS het huidmetabolisme belemmerd treedt er een tekort aan zuurstof in de huidcellen op en de cel activiteit vertraagt. Vervolgens vindt er een collageen afname plaats, waardoor de huid verslapt, de soepelheid van de huid neemt af en de uitstraling gaat omlaag. Huidveroudering stoppen is nog niet mogelijk, maar we kunnen zeker met de juiste behandelingen en producten het proces vertragen en de huid verjongen. Co-enzym Q10 is zo’n stofje dat daar een handje bij kan helpen.

Coenzym Q10 – energie booster in cellen en anti-oxidant

Voedingbronnen voor Q10 bevindt zich in vlees (met name in hart, nieren en lever), vis (makreel, sardientjes, zalm, forel) , soja, sinaasappel, broccoli, spinazie, bloemkool, advocado. In het lichaam wordt ook Q10 gemaakt en opgeslagen in je eigen energie centrale ookwel mitochondriën genoemd. Het wordt in alle lichaamscellen aangetroffen en is een energievormer. Het is erg belangrijk bij energieproductieprocessen in het menselijke lichaam. Het verhoogt namelijk de cellulaire energiestofwisseling en heeft daarnaast ook een anti-oxidante werking. Voor weefsel en organen is het van vitaal belang.

Naarmate de leeftijd vordert neemt dit vet oplosbare antioxidant jammergenoeg af. Als gevolg hiervan zijn de cel-en weefselfuncties verstoord en treden er zichtbare structurele verandering op, waaronder HUIDVEROUDERING! Maar niet alleen in de huid neemt dit enzym af, maar ook in organen die juist veel energie nodig hebben zoals; in het hart, lever, nieren daalt het Q10 niveau.

Een verlaagd Q10 level wordt waargenomen bij een aantal medische aandoeningen, bij personen met een slechte voeding en bij rokers. Dit zijn externe factoren die het ontstaan van vrije radicalen explosief laten groeien, wat zich vervolgens uit in de huid. Bindweefsel wordt aangetast en de huid verliest zijn elasticiteit en natural glow.

Q10 en huid

De meeste van ons hebben vast wel eens Q10 op een potje van Nivea zien staan. Een publicatie toonde aan dat globaal verlies van Q10-niveaus in muismodellen leiden tot geleidelijke verouderingsverschijnselen. Wanneer het Q10-niveau weer werd hersteld zag men een gedeeltelijk omkeerbaar effect.

Deze bevinding werd beaamt door een studie met 73 (gezonde, niet rokende) vrouwen tussen de 20 en 66 jaar. In die studie was te zien dat het regelmatig smeren van Q10 gunstig is voor iedere huid op elke leeftijd. Het bevat formules om de buitenste huidlaag te beschermen. Daarnaast werd er geconstateerd dat het aantal vrije radicalen in de huid afnam na het aanbrengen van Q10. Ook in de opperhuid (epidermis) met een verlaagde concentratie Q10 herstelt de energie metabolisme na applicatie op de huid.

Q10 is gunstig voor iedere huid en op elke leeftijd

Naast het topicaal (via de huid) aanbrengen van Q10 om huidveroudering tegen te gaan, kan het ook als supplement worden ingenomen. Zo laat een studie zien dat de toediening van voedingssupplementen met Q10 gedurende een periode van 12 weken kan bijdragen om verouderingseffecten zoals rimpels te verminderen. Daarnaast werd bij de participanten die gebruik maakten van de supplementen de huid gladder en steviger in vergelijking met de placebo groep.

Coenzym Q10
Nightcream Met Q10

Q10 en melanoom

Er zijn abnormaal lage plasmaspiegels Q10 gevonden bij patiënten met borst-, long- of pancreaskanker. Een prospectieve studie was uitgevoerd bij patiënten met melanoom om het nut van Q10-plasmaspiegels te beoordelen bij het voorspellen van het risico op metastase. Uit het onderzoek bleek dat er een relatie bestond tussen een lage Q10 plasma waarde en grotere kans op uitzaaiingen. Tweetal kanttekeningen: een vervolg studie met meer patienten met langere follow-up is ingezet en Q10 plasma waarde is geen routine bloedonderzoek. Echter extra Q10 kan geen kwaad

Webshop: Iconic Elements Nightcream

Literatuur:

Knot, A., Achterberg, V., Smuda, C., Mielke, H., Sperling, G., Dunckelmann, K., Vogelsang, A., Krüger, A., Schwengler, H., Behtash, M., Kristof, S., Diekmann, H., Eisenberg, T., Berroth, A., Hildebrand, J., Siegner, R., Winnefed, M., Teuber, F., Fey, S., Môbius, J., Retzer, D., Burklhardt, T., Lüttke, J., Blatt, T. (2015) Topical treatment with coenzyme Q10- containing formulas improves skin’s Q10 level and provides antioxidative effects. International union of biochemistry and molecular biology. 43:6, 383-390.

Zmitek, K., Pogacnik, T., Mervic, L., Zmitek, J., Pravst, I. (2016) The effect of dietary intake of coenzyme Q10 on skin parameters and condition: Results of a randomized, placebo-controlled double-blind study. International union of biochemistry and molecular biology. 43;1, 132-140.

Bijdrage Door Dionne – Huidtherapeute

Nu je hier bent

Als we aan anti-aging crème denken, dan associëren we dit vaak met een mooi, gehydrateerde, soepele en egale huid na het aanbrengen van de crème. Soms zijn de verwachtingen zo hoog dat dit niet wordt behaald.  Vaak ontstaan er dan twijfels over het dagelijks verzorgingsritueel en de gebruikte middelen. Hierdoor verliezen we de motivatie om de huid in conditie te houden.

Lees meer over: anti-aging creme vanuit dermatologisch oogpunt

Picture of Dionne Smits

Dionne Smits

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.