Coenzym Q10 en de huid

Terwijl retinol en vitamine C alle aandacht krijgen in de wereld van de cosmetica zit het co-enzym Q10 stilletjes in de hoek van de huid- en lichaamsverzorging. Co-enzym Q10 (CoQ10) doet een heel pak meer dan de laboratoriumnaam doet vermoeden. Het is eigenlijk een antioxidant die ‘achter de schermen’ werkt.

Toch weten veel mensen niet hoe deze voedingsstof precies werkt en waarom het zo belangrijk is. Daarom maken we een diepe cellulaire duik in de krachtige eigenschappen van CoQ10.

Wat is Co-enzym Q10 (CoQ10)?

CoQ10, ook wel ubiquinon genoemd, is een in vet oplosbare stof die in alle lichaamscellen voorkomt. De term “co-enzym” betekent dat het nodig is om andere enzymen te laten functioneren. Het is een soort BFF waar je bepaalde dingen niet zonder kunt doen.

Alle cellen hebben CoQ10 nodig om energie te produceren, aangezien het onder andere wordt gebruikt in de mitochondriën, beter bekend als de “energiecentrale” van de cel. In die energiecentrale bewegen elektronen zich langs chemische wegen om energie op te wekken. CoQ10 helpt die elektronen als het ware de weg te vinden door ze in deze paden te sturen. De energie die door deze routes wordt geproduceerd, wordt vervolgens gebruikt voor normale cellulaire functies, waaronder ook de gezondheid van de huid.

CoQ10 is niet alleen broodnodig voor het lichaam, maar is ook een krachtige antioxidant. Het is de enige in vet oplosbare antioxidant die van nature door het menselijk lichaam wordt gemaakt. Helaas dalen je CoQ10-niveaus naarmate je ouder wordt.

Sommige voedingsmiddelen zoals vlees, vis, noten, sojabonen, spinazie, bloemkool en broccoli mogen dan wel rijk zijn aan CoQ10, toch is het moeilijk om er genoeg van binnen te krijgen via alleen voeding. Maar een kleine 25% van je dagelijkse CoQ10 behoefte komt uit wat je eet en drinkt.

Hoe wordt CoQ10 gebruikt in huidverzorging?

Als krachtige antioxidant en elektronentransporter speelt CoQ10 een belangrijke rol bij de gezondheid van de huid.
Ik zet even op een rijtje hoe CoQ10 je huidgezondheid kan boosten:

1. Bye-bye oxidatieve stress

Oxidatieve stress treedt op wanneer schadelijke moleculen, ook wel bekend als vrije radicalen, zich ophopen en het niveau van antioxidanten in je lichaam overstijgen. Dat kan een gevolg zijn van uv-zonnestralen, rook of luchtverontreiniging, maar ook door een ongezond dieet, stress of slechte nachtrust.
Oxidatieve stress bevordert de afbraak van collageen en belemmert ook de functie van de huidcel. In het ergste geval kan oxidatieve stress zelfs DNA beschadigen, en pre-kankers en kankers veroorzaken.

CoQ10 beschermt tegen peroxidatie van lipiden, een proces waarbij vrije radicalen celmembranen beschadigen. Dankzij CoQ10 worden de membranen van mitochondriën afgeschermd en worden andere antioxidanten gestimuleerd. Daarbij gaat het onder andere om vitamine C en E die beide net zo belangrijk zijn voor een gezonde huid.

2. Minder fijne lijnen en rimpels

Als antioxidant beschermt het de huid tegen uv-straling, een van de belangrijkste bronnen van oxidatieve stress in de huid. Langdurige blootstelling aan uv-straling kan leiden tot vroegtijdige huidveroudering en kan de collageenvezels kapotmaken. UV-straling, met name UVA vernietigt ook fibroblasten, cellen die collageen produceren en wonden helpen genezen, die uiteindelijk leiden tot fijne lijntjes en rimpels.

Je huid gebruikt in normale omstandigheden antioxidanten zoals CoQ10, vitamine C, vitamine E om zichzelf te beschermen tegen uv-straling. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat uv-straling het niveau van CoQ10 en vitamine E in de huid vermindert. Naarmate je ouder wordt, en je antioxidantenniveaus afnemen, is het daarom belangrijk om ze aan te vullen. Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat CoQ10 rimpels in het gezicht kan verminderen.

3. Energieboost voor je huidcellen

Als we op microscopisch niveau gaan kijken naar de huid, zien we dat elke cel energie nodig heeft om goed te functioneren. Dit omvat belangrijke huidcellen zoals fibroblasten, die collageen maken, en keratinocyten, die keratine & huidlipiden maken en barrièrefunctie. Naarmate je ouder wordt en je CoQ10-niveau afneemt, neemt ook de mitochondriale activiteit en energievorming af. Die verminderde energie zal ervoor zorgen dat je huidcellen minder goed functioneren. Door CoQ10 te gebruiken, ga je eigenlijk de energiebehoeften van je huidcellen ondersteunen en help je je lichaam om vrije radicalen bestrijden.

Coenzym Q10 Night Cream Iconic Elements

De kracht van CoQ10 in het kort

CoQ10 is een krachtige antioxidant die van nature in ons lichaam voorkomt, maar afneemt met de leeftijd. De antioxidant ondersteunt onze mitochondriale functie, helpt cellulaire energievorming en vecht mee tegen oxidatieve schade. Meer lezen over Co-enzym Q10.

Wist je dat?

Iconic Elements biedt een Night Cream, verrijkt met co-enzym Q10. Deze nachtcrème heeft een lichte textuur, waardoor hij prettig aanvoelt op de huid.


Literatuur:

Barcelos IP, Haas RH. CoQ10 and Aging. Biology (Basel). 2019;8(2):28.

Hernández-Camacho JD, Bernier M, López-Lluch G, Navas P. Coenzyme Q10 Supplementation in Aging and Disease. Front Physiol. 2018;9:44.

Passi, S., De Pità, O., Puddu, P., & Littarru, G. P. (2002). Lipophilic Antioxidants in Human Sebum and Aging. Free Radical Research, 36(4), 471–477.

Prahl S, Kueper T, Biernoth T, Wöhrmann Y, Münster A, Fürstenau M, Schmidt M, Schulze C, Wittern KP, Wenck H, Muhr GM, Blatt T. Aging skin is functionally anaerobic: importance of coenzyme Q10 for anti aging skin care. Biofactors. 2008;32(1-4):245-55.

Kalen, A., Appelkvist, E. L., and Dallner, G. (1989). Age-related changes in the lipid compositions of rat and human tissues. Lipids 24, 579–584.

Nu je hier bent

Als we aan anti-aging crème denken, dan associëren we dit vaak met een mooi, gehydrateerde, soepele en egale huid na het aanbrengen van de crème. Soms zijn de verwachtingen zo hoog dat dit niet wordt behaald.  Vaak ontstaan er dan twijfels over het dagelijks verzorgingsritueel en de gebruikte middelen. Hierdoor verliezen we de motivatie om de huid in conditie te houden.

Lees meer over: anti-aging creme vanuit dermatologisch oogpunt

Foto van Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Aanbevolen berichten

Lipoma are adipose tumors located in the subcutaneous tissues.
Geen onderdeel van een categorie

NPO-1 Zorgwaakhond

Eerder hadden we in maart 2018 over een zeer zeldzaam probleem, de ziekte van Dercum, geschreven. Een aandoening gekenmerkt door pijnlijke vetbulten en ook andere

Lees meer »
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.