Cosmetisch ingredient – Appelzuur (malic acid) wat je moet weten

Appelzuur, ook bekend als malic acid, is een veelzijdig ingrediënt dat steeds populairder wordt in de wereld van huidverzorging. Het is een natuurlijk voorkomend zuur dat in verschillende planten en vruchten wordt aangetroffen, waaronder appels, druiven, peren, kersen en citrus vruchten. In deze dermatologische blog duiken we dieper in de wereld van appelzuur, onderzoeken we hoe het wordt geproduceerd en ontdekken we de vele huidvoordelen die dit ingrediënt te bieden heeft.

Appelzuur Afkomstig Van Verschillende Soorten Fruit

Productie van Appelzuur (Malic Acid)

Appelzuur heeft een natuurlijke oorsprong, wat het aantrekkelijk maakt voor liefhebbers van natuurlijke en plantaardige huidverzorgingsproducten. Het wordt vaak gewonnen uit appels en andere fruitsoorten, waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk ingrediënt is.

Beschrijving van het productieproces:

  1. Extractie: Het proces begint met het selecteren van rijpe appels of andere vruchten die een hoog gehalte aan appelzuur bevatten. De vruchten worden fijngemaakt en onderworpen aan een extractieproces, waarbij het appelzuur wordt geïsoleerd uit het vruchtvlees en de schil.
  2. Purificatie: Na de extractie wordt het verkregen sap of extract gezuiverd om onzuiverheden en andere componenten te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat het resulterende appelzuur van hoge kwaliteit is en geschikt is voor gebruik in huidverzorgingsproducten.
  3. Formulering: Het gezuiverde appelzuur kan vervolgens worden gebruikt als ingrediënt in verschillende huidverzorgingsproducten, zoals toners, serums, en exfolianten. Het wordt vaak gecombineerd met andere ingrediënten om de effectiviteit en stabiliteit te verbeteren.

Leuk weetje!

Appelzuur is een natuurlijk zuur dat in het menselijk lichaam wordt geproduceerd. Het speelt een belangrijke rol in de citroenzuurcyclus, waarbij het samen met andere verbindingen energie produceert die onze cellen aandrijft. Dit proces staat bekend als het metabolisme en is essentieel voor allerlei lichaamsfuncties. Appelzuur is een sleutelmolecuul dat helpt bij het behouden van onze energie en het functioneren van onze cellen.

Werkzaamheid

Het werkzame stofje van malic acid (appelzuur) is het malic acid-molecuul zelf. Het is een alfa-hydroxyzuur (AHA) en staat bekend om zijn exfoliërende eigenschappen, waardoor het effectief dode huidcellen kan verwijderen en de huid kan vernieuwen.

De zuurgraad van malic acid varieert, afhankelijk van de concentratie in een product. Over het algemeen heeft appelzuur een pH-waarde tussen 3 en 3.5, waardoor het als mild wordt beschouwd in vergelijking met sommige andere AHA’s. Dit betekent dat het zachtjes exfolieert en geschikt kan zijn voor verschillende huidtypen, inclusief de gevoelige huid. Het is echter nog steeds belangrijk om de aanbevolen concentraties en gebruiksfrequentie te volgen om eventuele huidirritatie te voorkomen.

Wat doet het op de Huid?

Appelzuur is een uitstekend ingrediënt vanwege zijn exfoliërende eigenschappen, die de huid een echte oppepper geven. Door voorzichtig de dode huidcellen van het huidoppervlak te verwijderen, stimuleert het de huidvernieuwing en zorgt voor een stralende, gezondere teint. Deze milde exfoliatie helpt ook om de textuur van de huid te verbeteren, poriën te verkleinen en fijne lijntjes te verminderen, wat resulteert in een gladdere, jeugdig uitziende huid.

Daarnaast heeft het een hydraterend effect op de huid. Het helpt de huid om vocht vast te houden, waardoor het droogheid kan verminderen en de huid er zacht en soepel uitziet. Dit maakt appelzuur niet alleen geschikt voor exfoliatie, maar ook als een vochtinbrengend ingrediënt om de huid te voeden en gehydrateerd te houden. Door deze dubbele werking kan het een waardevolle toevoeging zijn aan je huidverzorgingsroutine, vooral als je op zoek bent naar een gladde, gehydrateerde en stralende huid.

Verschillende concentraties

Lage concentraties (1-2%): Zachte exfoliatie: Malic acid in lage concentraties kan helpen bij het verwijderen van dode huidcellen van het huidoppervlak, wat zorgt voor een gladdere en helderdere teint. Verbeterde textuur: Regelmatig gebruik van producten met een lage concentratie malic acid kan de algehele textuur van de huid verbeteren, waardoor deze gladder en gelijkmatiger oogt.

Gemiddelde concentraties (5-10%): Verhoogde exfoliatie: Malic acid in middelmatige concentraties kan dieper exfoliëren, waardoor verstopte poriën worden verwijderd en de verschijning van acne en mee-eters wordt verminderd. Verbeterde huidvernieuwing: Door celvernieuwing te bevorderen, kan malic acid helpen bij het verminderen van fijne lijntjes, rimpels en hyperpigmentatie, met als resultaat een jeugdiger ogende teint. Verbeterde hydratatie: Malic acid kan ook helpen om de huid beter te hydrateren, door vocht vast te houden.

Hoge concentraties (10-30%): Intensieve exfoliatie: Behandelingen met een hoge concentratie malic acid, zoals chemische peelings, kunnen een intensievere exfoliatie bieden door diepere lagen van de huid aan te pakken. Deze behandelingen worden meestal uitgevoerd door professionals en kunnen helpen bij ernstigere huidproblemen, zoals diepe rimpels, acne littekens en een ongelijkmatige huidskleur.

Het is belangrijk op te merken dat de effecten van malic acid kunnen variëren afhankelijk van individuele huidtypes en gevoeligheden.

Voor- en Nadelen

Het gebruik van appelzuur in huidverzorging biedt vele voordelen, zoals een verbeterde huidtextuur, verheldering van de teint en hydratatie. Het is een milde exfoliant, waardoor het geschikt is voor de meeste huidtypen. Voor degenen die een gevoelige huid hebben, biedt appelzuur een zachte exfoliatie zonder de huid te irriteren. Dit maakt het een uitstekende keuze voor mensen die gevoelig zijn voor andere exfoliërende zuren zoals glycolzuur of salicylzuur. Meer over 5 fruitzuren, de verschillen en voor welke huidtypen

Echter, bij het gebruik van producten met appelzuur is voorzichtigheid geboden. Overmatig gebruik kan leiden tot huidirritatie en roodheid. Het is essentieel om de aanbevolen concentraties en gebruiksfrequentie te volgen, en altijd een zonbescherming te gebruiken, omdat de huid na het exfoliëren gevoeliger kan zijn voor de zon.

Hoewel appelzuur over het algemeen als veilig wordt beschouwd, is het belangrijk om op te merken dat de geschiktheid ervan voor specifieke huidaandoeningen kan variëren.

Hier is een overzicht van de mogelijke effecten van appelzuur op verschillende huidaandoeningen:

  1. Acne: Appelzuur kan gunstig zijn bij de behandeling van acne vanwege de exfoliërende eigenschappen. Het kan helpen bij het verwijderen van dode huidcellen en het ontstoppen van poriën, waardoor acne-uitbraken kunnen verminderen. Het kan echter ook irriterend zijn voor de gevoelige huid, dus het is belangrijk om het gebruik ervan te beperken en te testen op een klein deel van de huid voordat u het op het hele gezicht aanbrengt.
  2. Rosacea: Rosacea is een chronische huidaandoening die wordt gekenmerkt door roodheid, bloedvaatjes en ontsteking. Hoewel appelzuur geen directe behandeling is voor rosacea, kan het exfoliërende effect helpen bij het verwijderen van dode huidcellen en het verbeteren van de textuur van de huid. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn, omdat appelzuur bij mensen met rosacea kan irriteren en roodheid kan verergeren.
  3. Psoriasis: Hoewel er geen specifiek onderzoek is naar de effecten van appelzuur op psoriasis, kan het exfoliërende effect helpen bij het verwijderen van schilfers en het verbeteren van de huidtextuur. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn, omdat appelzuur de psoriasis huid kan irriteren.
  4. Eczeem: Eczeem is een ontstekingsaandoening van de huid die gepaard gaat met jeuk, roodheid en droogheid. Appelzuur kan de gevoelige huid irriteren en de symptomen van eczeem verergeren. Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om het te gebruiken bij actieve eczeemplekken. Het is belangrijk om de huidbarrière te beschermen en te hydrateren met geschikte producten.

Breed Toepassingsgebied

Het kan worden gevonden in verschillende huidverzorgingsproducten, zoals toners, serums en exfolianten. Het is een uitstekende keuze voor diegenen die een milde, maar effectieve exfoliatie zoeken, evenals hydratatie en verheldering van de huid.

Met andere woorden

Appelzuur is een waardevol ingrediënt in huidverzorging, dat de huid kan verjongen, hydrateren en een gezonde gloed kan geven. Het is belangrijk om te onthouden dat elk huidtype anders kan reageren op appelzuur, dus het is aan te raden om een patch-test uit te voeren en de reactie van je huid te observeren voordat je het op het hele gezicht aanbrengt. Met de juiste aanpak kan appelzuur je helpen om een prachtige, stralende huid te bereiken.

Iconic Elements

Het Iconic Elements Targeted Pigment Serum bevat onder andere malic acid (appelzuur), een ingrediënt dat zorgt voor een milde exfoliatie van de huid. Hierdoor kunnen ongewenste pigmentvlekken sneller uit de huid worden verwijderd. Het serum helpt de huidtextuur te verbeteren en zorgt voor een egalere teint door het verminderen van hyperpigmentatie. Door de exfoliërende werking van het appelzuur worden dode huidcellen voorzichtig verwijderd, waardoor de huid vernieuwd en verjongd wordt.

Malic Acid Appelzuur Pigment Reductie Arbutine Niacinamide
Iconic Elements Selection
Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Aanbevolen berichten

qr-code
Cosmetische ingrediënten

Fysische UV filters

Zonnebrandcrèmes zijn er volop in keuze en geeft de nodige bescherming tegen de schadelijke gevolgen van UVA en UVB stralen. Echter bevatten sommige zonnebrandcrèmes stoffen

Lees meer »
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.