Waarom kiezen mensen voor cosmetische behandelingen?

Cosmetische behandelingen zijn de afgelopen jaren steeds meer in opkomst en worden steeds meer geaccepteerd. Hierbij denken mensen vaak aan injectables zoals botuline toxine en fillers, maar ook aan behandelingen zoals peelings en verschillende laserbehandelingen om de huid te laten stralen en er minder vermoeid uit te zien. Er zijn echter ook andere cosmetische behandelingen, zoals het verwijderen van storende moedervlekken, acne-littekens, rosacea teleangiectasia, verdikte littekens, alopecia, overbeharing, cellulitis, hardnekkige buikvetjes die resistent zijn tegen diëten, wijnvlekken, overmatig transpireren, HIV-lipodystrofie in het gezicht en het verwijderen van tatoeages.

Studie

In deze studie werden 30 personen, die een ingreep al hebben ondergaan of overwegen om een ingreep te laten doen, geïnterviewd. Er deden 7 mannen en 23 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 41,9 jaar.

Hier zijn de acht verschillende thema’s die aan bod zijn gekomen:

  1. Emotionele en mentale gezondheid, waaronder zelfvertrouwen, zelfbewustzijn en stigmatisering.
  2. Cosmetisch uiterlijk, zoals er normaal, beter en jonger uitzien en beter op de foto staan.
  3. Lichamelijke gezondheid, waaronder angst voor verval en infecties.
  4. Succes op werk en/of school.
  5. Sociaal welzijn, zoals sociale angsten, relaties en binnenkort sociale evenementen.
  6. Kosten en/of gemak van behandelingen.
  7. Procedurele percepties, zoals kliniekbeoordelingen en de reputatie van artsen.
  8. Timing van behandeling, inclusief lifestyleveranderingen en financiën.

Wat zijn de redenen:

Verschillende motivaties spelen een rol bij het overwegen van een cosmetische ingreep. Zo kan men bijvoorbeeld streven naar verbetering van de emotionele toestand en het geluksgevoel, of naar verhoging van het mentale welzijn en zelfrespect. Ook een algemene verbetering van het uiterlijk, vermindering van lichamelijke klachten, meer zelfvertrouwen in een professionele omgeving en minder sociale angst kunnen redenen zijn om een ingreep te laten doen. Bovendien kan men minder tijd, energie en geld willen besteden aan het verbergen van fysieke onvolmaaktheden.

Naast deze persoonlijke motivaties zijn ook de reputatie van de zorgverlener en de effectiviteit en levensduur van de werkwijze van belang voor patiënten. Het is dan ook van belang om deze factoren mee te nemen in de besluitvorming rondom een cosmetische ingreep.

Vooral fysieke en psychosociale aspecten spelen een rol bij de beslissing om een cosmetische behandeling te ondergaan. Verschillende interpretaties van een aandoening leiden tot een verschuiving van een patiëntgerichte benadering. Daarom is het van belang om de diverse belevingen van het probleem centraal te stellen.

Cosmetische Behandeling

Populaire behandelingen onder jongeren omvatten acnebehandelingen, huidpeelings, en soms milde cosmetische procedures zoals lasertherapie voor littekens. Het belangrijkste is dat elke beslissing zorgvuldig wordt overwogen en besproken met een deskundige.

Sociale media kunnen aanzienlijke druk uitoefenen op jongeren om er op een bepaalde manier uit te zien, wat kan leiden tot een verhoogde belangstelling voor cosmetische behandelingen. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en je eigenwaarde niet alleen op je uiterlijk te baseren.

Overweeg je motivaties zorgvuldig, onderzoek de procedure, bespreek de risico’s en mogelijke resultaten met een gekwalificeerde professional, en zorg ervoor dat je beslissing niet impulsief is maar goed doordacht.

Vele cliënten streven naar een ‘natuurlijke look’ die verbeteringen biedt zonder overduidelijk bewerkt te lijken. Zij zoeken behandelingen die subtiele, doch effectieve resultaten leveren, waarbij het belangrijk is dat de behandelaar begrijpt wat de cliënt wenst te bereiken.

Ja, de meningen van vrienden en familie kunnen zeker een rol spelen. Sommige mensen kiezen voor cosmetische behandelingen vanwege de positieve feedback of aanmoediging die ze van dierbaren krijgen, terwijl anderen zich misschien laten beïnvloeden door kritiek of suggesties.

Het consultatiegesprek is cruciaal. Het stelt je in staat om je verwachtingen te bespreken, vragen te stellen en meer te leren over wat je kunt verwachten. Het helpt ook de specialist om jouw wensen te begrijpen en een behandeling op maat te adviseren.

Absoluut, cosmetische behandelingen kunnen een positieve invloed hebben op je sociale leven door je zelfvertrouwen te vergroten. Wanneer mensen beter over zichzelf voelen, kunnen ze socialer en opener zijn in hun interacties met anderen.

Literatuur

Waldman A, Maisel A, Weil A, Iyengar S, Sacotte K, Lazaroff JM, Kurumety S, Shaunfield SL, Reynolds KA, Poon E, Robinson JK, Alam M. Patients believe that cosmetic procedures affect their quality of life: An interview study of patient-reported motivations. J Am Acad Dermatol. 2019 Jun;80(6):1671-1681.

Nu je hier bent

De definitie van schoonheid is subjectief en verschilt voor iedereen. Het bekende gezegde luidt immers: ‘Beauty is in the eye of the beholder’. Schoonheid wordt bepaald door cultuur en door de persoon die het waarneemt. Daarnaast hebben de schoonheidsindustrie, social media influencers en reclames een sterke invloed op hoe we schoonheid zien. Franse onderzoekers waren nieuwsgierig naar hoe vrouwen over schoonheid denken en welke methoden ze gebruiken om huidveroudering tegen te gaan. Methoden zoals injectables (botuline toxine, fillers), lasers en huidverzorging werden in het onderzoek ook meegenomen. In totaal hebben 1000 vrouwen tussen de 25-70 jaar deelgenomen aan het onderzoek.Voor meer: beauty is voor iedereen anders

Wil jij een ander artikel lezen van Inconic Elements? Klik dan hier.

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.