Darmflora onderzoek! UV-B straling heeft positieve invloed op je darmen

Darmflora. Ook via je huid wordt een prikkel afgegeven aan de samenstelling van je microbioom, zo blijkt uit een gloednieuwe, hetzij nog kleine studie. En mensen die vitamine D bijslikken hebben hierop al een voorsprong, zo blijkt uit verrassende studie

Darmontstekingen en verstoringen in het darmflora evenwicht

De meeste onderzoeken gaan momenteel over de invloeden van je darmstelsel op de huid. Ontstekingen en verstoorde evenwicht van verschillende darmflora (dysbiose) zijn geassocieerd met verstoring van de darmbarrière en is in verband gebracht met een aantal ziekten.

De passage van zg antigenen die immuunsysteem alarmeren

De gedachte is dat verstoorde darmbarrière functie de passage van antigenen (stofje die het afweersysteem activeert) uit de darm mogelijk maakt, en het immuunsysteem stimuleert om een ontstekingsreactie te produceren bij mensen.

De positieve invloed van zonlicht

Een zeer recent onderzoek uit Canada toonde aan dat de huid onder invloed van zonlicht je darmflora veranderen. De andere kant op in plaats van darm invloeden op de huid.

Invloed Zonlicht Op Darmflora

Hoe zit het ookal weer met zonlicht en ultraviolette straling?

Het  licht van de zon bestaat uit een aantal elementen: Ultraviolet A (UVA), Ultraviolet B (UVB), zichtbaar licht en infrarood (IR).

UVA stralen zijn gedurende alle uren daglicht het hele jaar door met een relatief gelijke intensiteit aanwezig, en kunnen wolken en glas binnendringen. UVA stralen vormen de grootste deel van de ultraviolette straling, dus meer dan UVB. Geen vitamine D aanmaak.

Hoewel de intensiteit van UVA stralen minder is dan UVB, dringt het dieper in de huid door, tot zelfs in de lederheid (dermis).

Ze dringen dieper door in de huid

In de lederheid worden door UVA stralen, vrije radicalen gevormd. Dit geeft in de lederheid beschadigingen aan elastine en collagene vezels, die voor de elasticiteit van de huid zorgen en huidfibroblasten. Huidfibroblasten zijn onder meer verantwoordelijk voor de synthese van collageen en elastine

Even voor de duidelijkheid: UVA – A staat voor aging, uva duidt geen spf filter aan.

UVB straling dringt tot in de oppervlakkige epidermis en is verantwoordelijk voor onze vitamine D productie en voor een trage en langduriger bruine tint.

Darmflora Dokters Van Morgen Zonneallergie Uva Stralen Uvb Stralen Zonkracht, Uva, Uvb Stralen Huidverzorging

Vitamine D productie, maar ook verbranding!

Teveel UVB veroorzaakt roodheid, zonverbranding en op den duur ook huidveroudering en huidkanker. In tegenstelling tot UVA, dringt UVB niet door glas. UVB straling kan tot wel 1000x sterker zijn dan UVA stralen en veroorzaken beschadiging in onze erfelijk materiaal, DNA. Sun Protection Factor (SPF) beschermt alleen tegen UVB en niet tegen UVA.

Even voor de duidelijkheid: UVB – B staat voor burn ofwel verbranding, maar ook voor bruining van de huid. De spf is gekoppeld aan UV-B straling.

Canadese studie: UV-B en darmflora

In deze studie is onderzocht of blootstelling van de huid aan Narrow Band Ultraviolet B (NB-UVB) –licht (311 nm), de vitamine D waarde in het bloed verhoogt en of daarmee ook de samenstelling van de menselijke darmflora kan veranderen.

Bij dit onderzoek waren 21 gezonde vrouwelijke vrijwilligers betrokken. Ze kregen elk drie sessies van één minuut volledige blootstelling aan UV-B gedurende een week.

De deelnemers werden verdeeld in twee groepen: degenen die vitamine D supplementen (VDS) al namen voorafgaand aan de start van de studie (VDS met) en degenen die dat niet deden (VDS zonder).

Na drie NB-UVB-lichtblootstellingen binnen dezelfde week namen vitamine D waarden in het bloed toe. De samenstelling van de darmbacteriën werden door middel van ontlasting onderzocht.

Toename in microbioom bij hen die géén suppletie slikten

De resultaten onthulden een significante toename van de diversiteit van alfa- en bèta-microbiomen alleen bij personen die geen vitamine D-supplementen hadden gebruikt.

Diversiteit nam toe bij hen die voorafgaand een minder evenwichtig darmflora hadden

Voorafgaand aan UV-B blootstelling hadden deze vrouwen minder diverse en evenwichtige darmbacteriën dan degenen die reguliere vitamine D-supplementen gebruikten.

Op niveau van de supplement gebruikers

UV-B blootstelling verhoogde de diversiteit en gelijkmatigheid van hun darmbacteriën tot niveaus die niet te onderscheiden waren van de vitamine D supplement groep. Bij de suppletie-gebruikers waren de darmbacteriën niet significant onder invloed van UV-B veranderd.

Minstens 1 goede bacteriefamilie nam toe

Het grootste effect in de de groep die geen supplementen slikten, was een een toename van de relatieve overvloed van ten minste één “gezonde” familie van bacteriën, Lachnospiraceae. Dit wordt geassocieerd met een verbeterde gezondheidstoestand. Lachnospiraceae zijn minder overvloedig aanwezig bij mensen met ontstekingsziekten.

Nieuwe Jaar Nieuwe Voornemens Darmflora

Via de huid naar gezondere darmen

Het is waarschijnlijk dat blootstelling aan UV-B licht op de een of andere manier het immuunsysteem in de huid lokaal verandert, en vervolgens in het bloed en tenslotte op zijn beurt de biodiversiteit van darmbacteriën gunstig beïnvloedt .

Voorzover is dit de eerste studie bij mensen die een direct verband ontdekte tussen blootstelling aan UV-B in de huid en microbioomafwisselingen in de darm. Kom maar op met de winterzon!!

Literatuur

Bosman ES, Albert AY, Lui H, Dutz JP, Vallance BA. Skin Exposure to Narrow Band Ultraviolet (UVB) Light Modulates the Human Intestinal Microbiome. Front Microbiol. 2019;10:2410

Nu je hier bent

Het belang van je darmbacteriën. Een nieuwe manier van kijken is het kijken naar de skin-gut axis, oftewel huid-darm as.  De invloed van darmbacteriën en de huid krijgt steeds meer aandacht. Darmbacteriën reageren op je voeding en een disbalans van goede bacteriën door slechte eetgewoonten hebben invloed op het immuunsysteem.  Dat heeft gevolgen voor je huid en darmen. Meer over huidziekten en lekkende darm

Foto van Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.