Wat is een gevoelige huid?

 

Een gevoelige huid komt veel voor en er is zelfs een toename onder mannen. Het bijzondere van een gevoelige huid is dat het geen officiële dermatologische diagnose is. Een van de vele quotes van mijn AMC-dermatologie opleider:

 

‘Er zijn meer dan 2000 dermatologische diagnoses! Als het niet in The Rook (Dermatologie Bijbel – bestaande uit 4 delen) staat, dan bestaat het niet’    Professor J.D. Bos (AMC – 2004)

 

Gevoelige huid

 

Dit zijn de meest genoemde huidklachten bij mensen met een gevoelige huid:

 

Last van roodheid, droge huid gebieden in het gezicht, prikkend of brandend gevoel, gevoelig en/of jeuk, vooral in het gezicht. Meest genoemde huidklachten van mensen die een gevoelige huid hebben

 

Er is weinig  bekend over de onderliggende mechanisme van de gevoelige huid. Er bestaan geen dermatologische testen. Het is een zelf gestelde diagnose, gedefinieerd als een huid dat minder tolerant is voor een regelmatig gebruik van cosmetica.

Vaker eczeem in de jeugd

Er wordt wel geschat dat minstens 50% van de vrouwen en 40% van de mannen hun huid als gevoelig ervaren. Het wordt zelfs een dermatologische aandoening genoemd door 31.2% van de mensen met een zeer gevoelige huid. 17.6% van de mensen met een gevoelige huid en 8.7% van de mensen die een beetje een gevoelige huid hebben.  Patiënten met een gevoelige of zeer gevoelige huid hebben ook vaker eczeem in hun jeugd gehad. Omdat een gevoelige huid nu zo veel voorkomt, zijn cosmetische producenten gedwongen nieuwe producten en merken te ontwikkelen voor mensen met een gevoelige huid, en dat doen ze dan ook.

Betekent alle huidirritatie ook meteen dat je een gevoelige huid hebt?

Minder tolerant voor regelmatig gebruik van cosmetica Omdat een gevoelige huid niet gespecificeerd is als een aandoening in de medische handboeken, blijft het meestal bij een eigen analyse door de patiënt/consument en eventueel in samenspraak met de arts. Het is geen huidziekte. Het komt er eigenlijk op neer dat je een huid hebt die minder goed tegen regelmatig gebruik van cosmetica kan. Over het algemeen uit het zich in de vorm van roodheid, een prikkend of brandend gevoel, gevoeligheid en/of jeuk, vooral in gebieden die blootgesteld worden aan verschillende factoren, zoals chemische producten (cosmetica, zeep, water, vervuiling), fysieke invloeden (ultraviolette straling, extreme temperaturen (hitte of kou), en zelfs overmatig veel wind), psychologische factoren (stress), of veranderingen in de hormoonhuishouding (zwangerschap, de menstruatiecyclus). Irritatie na cosmeticagebruik: binnen enkele minuten tot soms pas na dagen Een gevoelige huid vertoont symptomen na blootstelling aan cosmetische producten. Het verschijnt vaak meteen, maar soms ontstaan symptomen ook wel na een periode van minuten, uren of zelfs dagen. Specialisten hebben weinig informatie over de onderliggende pathofysiologie van een gevoelige huid.

Factoren die aanleg van een gevoelige huid vergroten

De epidermis van een vrouw is minder dik dan die van een man, dit kan de huid gevoeliger maken…. Er zijn wel een aantal factoren bekend die de aanleg voor een gevoelige huid vergroten; experts zeggen dat er zowel persoonlijke factoren als omgevingsfactoren zijn die de kans op een gevoelige huid vergroten, zoals: * Leeftijd, jonge mensen hebben een gevoeligere huid dan ouderen. In de medische literatuur zijn er bijna geen gegevens van een gevoelige huid bij kinderen. Mogelijk dat de verhoudingen lichaamsoppervlak tot lichaamsmassa in kinderen erg hoog is, waardoor ze een hogere blootstelling aan huidverzorgingsproducten ervaren en dus gevoeliger zijn. * Biologisch geslacht, er wordt wel geloofd dat vrouwelijke hormonen en de epidermale dikte (die bij vrouwen lager is dan bij mannen) de huid gevoeliger kan maken voor irritatie. * Etniciteit, het lijkt er op dat Aziaten bijvoorbeeld sneller een gevoelige huid ontwikkelen. * Lichaamsdeel, de huid op het gezicht is vaak gevoeliger dan de huid op andere plekken van het lichaam. Preciezer gezegd; de neus-lippen (nasolabiaal) plooi is het gevoeligste deel van het gezicht, gevolgd door de jukbeenderen, kin, voorhoofd en bovenlip. * Cultuur, in sommige culturen worden vaker parfums, crèmes, of make-up gebruikt die agressief zijn en de huid irriteren.

De rol die geuren spelen

Er zijn meer dan 2000 verschillende geurtjes die vandaag de dag gebruikt worden. In één cosmetisch product kunnen vele verschillende geurtjes gebruikt worden. In het algemeen zullen geurstoffen in ‘stay on’ cosmetica meer huidproblemen veroorzaken dan in ‘rinse off’ producten zoals shampoo, tandpasta en doucheschuim. Deze geurtjes kunnen van natuurlijke bronnen (dieren of planten) komen, meestal van botanische origine zoals balsems, essentiële oliën en kruiden zoals kaneel, kruidnagel, vanille. Meer dan 90% van alle gebruikte geurstoffen is synthetisch. Niet alle geuren kunnen irritaties veroorzaken maar als je een gevoelige huid hebt, kun je de volgende ingrediënten het beste ontwijken.

De lijst met geurstoffen die je moet zien te vermijden bij een gevoelige huid

Geraniol, kaneelaldehyde, hydroxycitronellal, cinnamylalcohol, a-amylcinnamaldehyde, isoeugenol, eugenol, eiken mos, cumarine, lyral, limonene, citronellol, farnesol, citral, a-hexylcinnamicaldehyde, geraniol, cinnamal, cassia aldehyde, hydroxycitronellal, citronellal hydrate, lily aldehyde, oxydihydrocitronellal, allylguaiacol, 2-methoxy-4-allylphenol, 4-hydroxy-3-methoxyallylbenzene, 3-phenylallyl alchohol, 4-propenylguaiacol ,2-methoxy-4-(1-propenyl)phenol , 4-hydroxy-3-methoxypropenylbenzene , amylcinnamaldehyde, amyl cinnamal, jasmine aldehyde , benzylideneheptanal, Cedarwood oil, Santalum album (sandalwood oil), Bisabolol (kamille-olie), de lichen acid mix (met als bestanddelen Atranorin, Egyptische jasmijn absoluut, synthetische jasmijn, juniper tar, citroen olie, menthol, Mentha piperita (pepermuntolie),  Musk mix, sinasappel olie, alpha-pinene, rozen olie, Cananga odorata (ylang-ylang olie). * Omgevingsfactoren, het seizoen (vooral de winter), besmetting en waterkenmerken kunnen de huid gevoeliger maken voor irritatie. * Persoonlijke factoren, sommige onderliggende ziektes of het gebruik van bepaalde medicijnen (zoals orale anticonceptie) kunnen het skinoppervlak aantasten.

Factoren die de oorzaak kunnen zijn van een gevoelige huid

Op dit moment is de oorzaak van een gevoelige huid nog niet goed gedefinieerd, maar het is al wel gelinkt aan een aantal zaken:

 • verminderde barrièrefunctie
 • een verhoogde neuro-zintuiglijke prikkeling
 • een verhoogde immuunrespons
 • een onderliggende huidziekte

De verminderde barrièrefunctie is de breedst gedragen theorie. In algemene bewoordingen houdt deze hypothese in dat de doordringbaarheid van de hoornlaag verhoogd is, zodat irriterende substanties de huid gemakkelijker kunnen binnendringen dan normaal.

Wat merk je van een verminderde barrièrefunctie?

 • Meer vochtverlies, dus een trekkerige huid.
 • Cytokine afgifte (eiwitten die in het lichaam een functie vervullen als chemische boodschapper tussen verschillende cellen) . Niet direct merkbaar.
 • Huidirritatie zoals branderigheid en jeuk, niet altijd zichtbaar.
 • Eczeem, roodheid, jeuk en schilferingen, zichtbare huidsymptomen.

Ook de zenuweinden in de huid kunnen een rol spelen. Ze zijn verantwoordelijk voor pijn, gevoel, warmte en kou kunnen interactie vertonen met mestcellen, die een onderdeel zijn van je immuunsysteem in de huid. Dit leidt tot een verhoogte prikkeling. Dit is nieuw inzicht. Omdat er in de medische handboeken geen klinische symptomen zijn vastgelegd, verlaten de dokter en de patiënt zich meestal op eigen (subjectieve) waarnemingen. In sommige gevallen is de oorzaak een onderliggende huidziekte (rosacea, atopisch eczeem, psoriasis, galbulten en clownseczeem) die gediagnosticeerd wordt tijdens een lichamelijk onderzoek; hier hoort een specifieke behandeling voor de desbetreffende ziekte bij.

Zo test je thuis over je gevoelig bent voor een cosmeticaproduct

Wat Is Een Gevoelige Huid Sensitive Cream Iconic ElementsDe ROAT test is hiervoor geschikt (Repeated Open Application Test, of herhaaldelijke open aanbrengingstest). En je doet het zo: Zoek een stukje haarloze normale huid en die niet recent in de zon geweest is. Een geschikte plek kan de haarloze kant van de onderarm zijn, de binnenkant van de elleboog, achter het oor of aan de zijkant van de nek.

 • Breng het cosmetische product aan op een gebied van ongeveer 5cmx5cm.
 • Als het product een reinigingsmiddel of shampoo is, was het er ongeveer een minuut later weer af.
 • Breng het product twee weken lang, twee keer per week steeds op dezelfde plek aan.
 • Als je op deze plek irritatie krijgt, heb je een allergie voor dat product en stop je met de test.
 • Als de irritatie langer dan twee dagen aanhoudt oo kal ben je gestopt, neem dan contact op met de huisarts of dermatoloog.

Wat moet je wel en niet doen met je gevoelige huid?

NIET:

 • Vermijd middelen die irritatie veroorzaken bij een huidtest als ROAT.
 • Als een cosmetisch product bij het aanbrengen een brandend of onprettig gevoel veroorzaakt, stop onmiddellijk met het gebruik.
 • Gebruik zo min mogelijk verschillende producten.
 • Let op reacties van de huid op alcohol, koffie of kruiden.

WEL:

 • Gebruik cosmetica die gemakkelijk met water te verwijderen is.
 • Als je blootgesteld wordt aan airconditioning of sterk verhitte ruimtes, aarzel niet om deze crèmes meermaals per dag aan te brengen.
 • Kies een zonbescherming met alleen mineraal filter.

Gevoelige Huid Geirriteerde Huid Eczeem Psoriasis

Heb je meer last van een gevoelige huid, Calming cream.

 

Dit artikel is ook gepubliceerd op BeautyJournaal.nl (link)

Nu je hier bent

De huid schilfert, het is droog en jeukt enorm. Wat is dit, heb ik nu eczeem of een hele droge huid? Er zijn enkele clues om deze twee huidaandoeningen van elkaar te onderscheiden. Het grote verschil tussen een droge huid en eczeem is de aanwezigheid van ontstekingen (inflammatie). Bij eczeem werkt de huidbarrière niet goed, wat leidt tot vochtverlies uit de huid en verstoringen in de bovenste huidlaag (epidermis). Als je huid rood, jeukend en schilferig is, is het waarschijnlijk meer dan alleen een droge huid en heb je waarschijnlijk eczeem. Een andere belangrijk clue tussen eczeem en een droge huid is dat eczeem erger wordt als het niet goed wordt behandeld. Het kan vervolgens leiden tot andere klachten zoals scheurtjes, barsten, huidverdikking en intense jeuk. Mensen met eczeem zijn ook meer vatbaar voor huidinfecties door een de verstoorde huidbarrière. Als gebieden zoals elleboogsplooien, knieholtes ook zijn aangedaan. Dus rood, schilferingen en jeuk dan is de kans groot dat het eczeem is. Meer over droge huid of eczeem

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Aanbevolen berichten

Menopauze en huidveranderingen
Dermatologie

Menopauze en huidveranderingen

De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd. De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar; de gemiddelde leeftijd is

Lees meer »
lip eczeem
Gevoelige huid & allergie

Lip eczeem – er zijn verschillen!

Lip eczeem kan in twee verschillende groepen worden onderverdeeld: contactallergisch en irritatief eczeem. Het is essentieel om de oorzaken van deze twee typen goed te

Lees meer »
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.