De creatie van Iconic Elements huid verzorging, van een dermatoloog

We krijgen van onze klanten regelmatig de vraag hoe een creatie van een huidverzorgingslijn tot stand komt, en het (productie)proces van begin tot eind? Bij de vervaardiging speelt naast inhoud, het zoeken naar de juiste ingrediënten voor een product en geschikte verpakking waar een crème ingaat. Daarnaast spelen ook logistiek, zoals het samenbrengen van ontwerpen, drukwerk en verpakkingen, een belangrijke rol. Uitgangspunt van onze crème is veilig, natuurlijk met keurmerk en de samenstelling moet uiteraard effect hebben.

Recept, de allereerste creatie stap

Op basis van deze doelstellingen was de zoektocht naar actieve ingrediënten voor de Iconic Elements crème lijn begonnen. Dit is een hele klus, want er zijn ontelbare natuurlijke- en synthetische ingrediënten. Naast het kiezen van de juiste ingrediënten moet er ook rekening gehouden worden met interacties van tussen de ingrediënten. Soms kunnen ze elkaars effecten nog meer versterken zoals vitamine C en E, wat gunstig is. Ook is de concentratie van een ingrediënt net zo belangrijk voor een goede werking.

Er zijn talloze informatiebronnen waar de effecten van stoffen staan beschreven. Het is niet altijd duidelijk waar de conclusies op zijn gebaseerd. Daarom raadplegen we enkel medische vakbladen en medische databases. Dr. Francis Wu is in 2011 begonnen met zijn onderzoek naar ingrediënt samenstellingen en op dit moment lopen er diverse studies om nieuwe inzichten te verkrijgen.

Natuurlijke keuze

Bij het kiezen van de juiste ingrediënten, hebben we de keuze gemaakt om natuurlijke ingrediënten te gebruiken in onze producten.  We zijn niet zozeer tegen synthetisch, er lopen volop innovatieve onderzoeken om synthetische ingrediënten te verfijnen.

Deze keuze voor natuurlijke ingrediënten is van vele factoren afhankelijk. Natuurlijke etherische oliën met hun gunstige effecten op de huid zijn niet synthetisch te evenaren. Ook bedrijfsfilosofie vormen belangrijke overwegingen om te kiezen voor natuurlijke stoffen. De aanduiding ‘natuurlijk’ of ‘biologisch’ op een product heeft betrekking op het ontwikkelingsproces van het ingrediënt. Natuurlijke cosmetica-ingrediënten worden alleen geproduceerd met zachte extractie- en verwerkingsmethoden, zoals stoomdistillatie en koude persing. Om te garanderen dat alle grondstoffen ook daadwerkelijk natuurlijk zijn, hebben we keurmerken, die er ook op toeziet dat onze grondstoffen op de juiste manier zijn vervaardigd.

Creatie Iconic Elements Huidverzorging

Test fase en no big pharma

Voor de productie van Iconic Elementscrème lijn, zijn we een partnership aangegaan met een fabrikant die gespecialiseerd is in het vervaardigen van natuurlijke crèmes. Dit heeft het voordeel dat het logistieke proces soepel verloopt. De fabrikant onderhoudt nauwe contacten met grondstofleveranciers en hebben de knowhow om de smeerbaarheid en geur van een crème te verbeteren.

Samen lopen we door meerdere crème ontwikkelrondes waarbij eerst een aantal test samples geproduceerd worden. Deze crème samples worden allemaal eerst op onszelf en een testpanel van vrijwilligers getest om te zien hoe effectief de crème is en of er irritaties zoals roodheid, branderigheid of jeukklachten zijn. Met de verkregen terugkoppeling verfijnen we verder de geur en smeerbaarheid.

Creatie, Alle Cremes Op Een Rij

De productie proces

Onze producten worden vervaardigd in speciale ketels. De ketels worden verhit en diverse ingrediënten worden continu geroerd totdat er een egale crème ontstaat. Het is vergelijkbaar met het maken van een soep, waarin je de juiste basis bestanddelen en hoofd ingrediënten toevoegt voor de juiste smaak en specerijen voor de geur. Door het goed te verhitten in combinatie met gelijkmatig mengen wordt er een mooie soep gemaakt.

Gelukkig gebeurt hier alles machinaal en hoeven we zelf niets te doen. Als de crème gereed is, worden de pompjes gevuld met behulp van een speciale vulmachine. Deze pompjes oftewel airless dispensers zijn speciaal geselecteerd om de crème inhoud niet verder met zuurstof in contact te laten komen.  Het voordeel is dat de crème langer ‘vers’ en effectief blijft.

Gebruiksklaar maken

Het pompje met crème is klaar voor gebruik, maar nog niet klaar voor het verkoop. Er zijn allerlei wettelijke voorwaarden waar een product aan moet voldoen naast visuele eigenschappen. Zo moet een verpakking onder meer de INCI namen (International Nomenclature Cosmetic Ingredient) vermelden. De INCI-namen zijn internationaal gestandaardiseerde namen voor stoffen, die in cosmetica zijn verwerkt.  Aan het etiket van een product kan de consument bepalen of het product voor hem of haar geschikt is. Dat is nuttig als iemand allergisch is voor bepaalde stoffen.

Om er zeker van te zijn dat de teksten de juiste informatie verschaft over het product, kijken we met een heel team met verschillende expertises hiernaar. Als het akkoord is, worden teksten en ontwerpen naar een speciale drukker gestuurd. Op de pompjes wordt een etiket aangebracht en netjes in een doosje geplaatst. Tenslotte kan het gedistribueerd worden naar onze webshop en verkooppunten.

Hoe staan jullie ervoor?

EU Business News heeft Iconic Elements uitgeroepen tot ‘Best Holistic Skincare Line Netherlands’ van 2022.  Ze beoordeelde ons merk op het merk verhaal, onze communicatie door de blogs en een goede dermatologische onderbouwing in de producten.

In 2021 hebben we Zero Plastic Inside certificaat behaald. Dit certificaat krijg je als alle producten Zero Plastic inside zijn. Volgens een eerder bericht in het AD bevatten in negen van de tien meest verkochte cosmetica producten microplastics. Deze deeltjes kunnen onbedoeld in het riool terecht komt en niet volledig wordt uitgefilterd door waterzuiveringsinstallaties.

Uiteindelijk komen de microbeads terecht in rivieren, zeeën en oceanen. Van kleine tot grote zeedieren: allemaal krijgen ze – via hun voedsel – deeltjes binnen en zo stapelt de hoeveelheid zich steeds verder op. Via een omweg belanden de microbeads uit cosmeticaproducten dus uiteindelijk op je bord.

Creatie, Professionals, Egale Huid, Synthetische Kleding, Vaseline, Hoogwaardige Cremes
Dit Vinden Wij Belangrijk

In 2016 hadden we een andere beauty prijs gewonnen voor Iconic Elements Spotreducer cream. Deze prijs ontvingen op basis van de unieke samenstelling en werkzaamheid. De combinatie van Niacinamide (Vitamine B3) met Ectoïne beviel goed voor mensen met een Aziatische huid.

En ondertussen hebben vele samenwerkingen met dermatologen, huidtherapeutische praktijken en schoonheidspecialistes.

Heb jij ook een vraag? Laat het ons weten op ons contactformulier of mail naar: info@iconic-elements.com

Nu je hier bent

Er zijn veel verzorgingsproducten op de markt maar wat maakt Iconic Elements producten anders? Hieronder geven we 10 redenen om voor Iconic Elements te kiezen: lees meer over 10 redenen voor Iconic Elements

Foto van Paul Wu

Paul Wu

Paul Wu is co-founder van Iconic Elements. Hij heeft een bedrijfskundige achtergrond en heeft internationaal voor meerdere grote organisaties gewerkt zowel als consultant als op management niveau.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.