De impact van roken op 4 huidaandoeningen: wat zijn de effecten?

Updated 18 mei 2024

Roken van sigaretten brengt niet alleen ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee, maar heeft ook schadelijke effecten op de huid. In deze blog gaan we dieper in op hoe roken verschillende huidaandoeningen, zoals psoriasis, acne en hidradenitis suppurativa, kan verergeren. Daarnaast bespreken we positieve stappen die je kunt nemen om een gezonde huid te behouden door te stoppen met roken.

Roken en huid effecten?

Nicotine, als belangrijkste component van sigaretten. Samen met nicotine inhaleren mensen die roken ongeveer 7.000 andere chemicaliën in sigarettenrook, waarvan er veel afkomstig zijn van verbranding van tabaksbladeren.

Naast nicotine bevat sigarettenrook andere schadelijke stoffen, zoals teer, koolmonoxide en aromatische koolwaterstoffen. Deze stoffen kunnen het immuunsysteem onderdrukken en ontstekingsreacties in het lichaam verergeren. Ze kunnen ook de haarzakjes beschadigen en bijdragen aan de vorming van littekenweefsel. Door de bloedvaten te vernauwen, kan roken ook de bloedtoevoer naar de huid verminderen, waardoor het genezingsproces wordt vertraagd en ontstekingen langer aanhouden.

De effecten van tabaksrook op het circulatiesysteem omvatten een verhoogde bloeddruk en hartslag, vernauwing (samentrekking) van bloedvaten in de huid, resulterend in een daling van de huidtemperatuur, minder zuurstof die tijdens lichaamsbeweging door het bloed wordt vervoerd, ‘plakkerig’ bloed dat vatbaarder is voor stolling, schade aan de bekleding van de slagaders, wat wordt beschouwd als een bijdragende factor aan aderverkalking (de opbouw van vettige afzettingen op de arteriewanden), verminderde bloedtoevoer naar de ledematen (vingers en tenen), en een verhoogd risico op een beroerte en hartinfarct als gevolg van blokkades van de bloedtoevoer.

Psoriasis

Roken kan een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling en ernst van psoriasis, een chronische huidaandoening die wordt gekenmerkt door ontstoken, schilferende huidplekken. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat roken het risico op het ontwikkelen van psoriasis verhoogt en de symptomen ervan verergert.

Studies hebben aangetoond dat rokers een hoger risico hebben om psoriasis te ontwikkelen in vergelijking met niet-rokers. De chemische stoffen in tabaksrook kunnen een ontstekingsreactie in het lichaam veroorzaken, waardoor het immuunsysteem overactief wordt en psoriasis kan triggeren of verergeren. Daarnaast hebben rokers vaak een ernstigere vorm van psoriasis, met meer uitgebreide huidletsels, een groter aangetast lichaamsoppervlak en een hogere frequentie van flare-ups.

Roken kan ook de respons op behandelingen verminderen, waardoor het moeilijker wordt om de symptomen onder controle te houden.Het exacte mechanisme achter de relatie tussen roken en psoriasis is nog niet volledig begrepen.

Roken kan invloed hebben op de immuunrespons en ontstekingsprocessen in het lichaam, wat kan bijdragen aan de ontwikkeling en verergering van psoriasis. Bovendien kan roken de bloedcirculatie verminderen, waardoor de huid minder goed wordt gevoed en het genezingsproces wordt verstoord.Het is belangrijk op te merken dat stoppen met roken een positief effect kan hebben op psoriasis. Het kan de ernst van de symptomen verminderen, de frequentie van flare-ups verminderen en de respons op behandelingen verbeteren.

Acne

Het roken van sigaretten kan negatieve effecten hebben op de huid, met name op het gebied van acne-uitbarstingen. Het veroorzaakt oxidatieve stress, een proces waarbij er een onbalans ontstaat tussen de productie van vrije radicalen en het vermogen van het lichaam om deze schadelijke stoffen te neutraliseren.

Oxidatieve stress kan de aangeboren en gastheer-immuunresponsen van de huid verstoren. Deze immuunresponsen spelen een belangrijke rol bij het bestrijden van ontstekingen en het genezingsproces van acne-uitbarstingen. Wanneer deze responsen verstoord worden, kan dit leiden tot een verhoogde ontstekingsreactie en een langzamere genezing van acne plekken.

Bovendien heeft roken ook invloed op de bloedcirculatie naar de huid. De schadelijke stoffen in sigarettenrook vernauwen de bloedvaten, waardoor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de huid wordt verminderd. Dit kan de genezing verder vertragen en de vorming van littekens bevorderen.

Naast het verstoren van de immuunrespons en het verminderen van de bloedcirculatie, kan roken ook de talgproductie verhogen. Talg is een olieachtige substantie die de huid hydrateert, maar overmatige talgproductie kan bijdragen aan de vorming van acne.

Hidradenitis Suppurativa

Hidradenitis suppurativa is een chronische inflammatoire huidaandoening die wordt gekenmerkt door terugkerende ontstekingen van de haarzakjes en de zweetklieren. Hoewel de exacte oorzaak van hidradenitis suppurativa nog niet volledig begrepen is, is bekend dat roken een negatieve invloed heeft op de aandoening.

Het roken van sigaretten introduceert een complexe mix van schadelijke stoffen in het lichaam, die allemaal een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling en verergering van hidradenitis suppurativa.

Een van de belangrijkste stoffen in sigarettenrook is nicotine. Nicotine is een verslavende stof die het immuunsysteem kan verstoren. Het kan ontstekingsreacties in het lichaam veroorzaken door de afgifte van pro-inflammatoire cytokines te stimuleren. Deze ontstekingsreacties kunnen bijdragen aan de vorming van ontstekingen en abcessen in de haarzakjes bij mensen met hidradenitis suppurativa.

Bovendien heeft nicotine invloed op de talgproductie in de huid. Het kan de talgklieren stimuleren om meer talg te produceren. Overmatige talgproductie kan leiden tot verstopping van de haarzakjes, wat op zijn beurt kan leiden tot de vorming van abcessen, cysten en ontstekingen. Meer over Hidradenitis

Vroegtijdige veroudering

Roken heeft aantoonbaar schadelijke effecten op de huid en kan leiden tot vroegtijdige veroudering. Een van de manieren waarop roken dit veroorzaakt, is door de productie van een enzym genaamd metalloproteinase (MMP’s) te stimuleren.

MMP’s zijn enzymen die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van collageen, een eiwit dat de huid stevigheid en elasticiteit geeft. Door de overmatige productie van MMP’s door het roken, wordt het natuurlijke evenwicht tussen de aanmaak en afbraak van collageen verstoord. Dit resulteert in een versnelde afbraak van collageen in de huid.

Het verlies van collageen heeft directe gevolgen voor de huid, zoals verslapping en verlies van stevigheid. Hierdoor ontstaan vroegtijdige rimpels en fijne lijntjes, waardoor het gezicht er ouder uitziet dan het werkelijk is. Daarnaast kan het roken ook leiden tot een doffe teint en een verminderde huidtextuur.

Naast de afbraak van collageen kan roken ook de bloedvaten vernauwen en de bloedtoevoer naar de huid verminderen. Hierdoor krijgt de huid minder zuurstof en voedingsstoffen, wat het herstelproces vertraagt en de huid er vaal en futloos uit laat zien.

Het is belangrijk om te beseffen dat vroegtijdige veroudering als gevolg van roken niet alleen beperkt blijft tot het gezicht. Het kan ook invloed hebben op andere delen van het lichaam, zoals de handen, waar de huid dunner en gevoeliger is.

Roken kan negatieve effecten hebben op tylotisch handeczeem door verschillende mechanismen. Tylotisch handeczeem is een huidziekte die zorgt voor verdikte, droge, soms gebarsten plekken en jeukende blaasjes op de handen. Deze vorm van eczeem komt vaak voor bij mensen die veel met hun handen werken in vochtige omgevingen, waardoor de huid uitdroogt en geïrriteerd raakt. Het roken kan de huidbarrière beschadigen, waardoor de huid vatbaarder wordt voor irritaties en allergenen. Deze verslechtering van de barrièrefunctie kan bijdragen aan het ontstaan en de verergering van handeczeem.

Daarnaast kunnen de chemische stoffen in sigarettenrook, zoals formaldehyde, teer en nicotine, de microcirculatie in de huid verstoren, wat de zuurstoftoevoer naar de huid vermindert en het genezingsproces van wonden vertraagt. Deze factoren samen kunnen het herstel van de huidbarrière bij mensen met handeczeem vertragen en de symptomen van eczeem verergeren.

Hoewel het verband tussen roken en het verergeren van handeczeem wordt ondersteund door sommige studies, is verder onderzoek nodig om de precieze effecten op deze aandoening te begrijpen en om effectieve behandelingen te ontwikkelen voor patiënten die roken. Het verminderen of stoppen met roken kan een belangrijke stap zijn in het beheersen van handeczeem en het verbeteren van de algemene huidgezondheid

Roken kan de huid negatief beïnvloeden door de bloedtoevoer naar de huid te verminderen, wat leidt tot een verminderde zuurstof- en voedingsstoffen levering. Dit kan resulteren in vroegtijdige veroudering, een doffere huid, en verergering van huidaandoeningen zoals psoriasis en acne.

Ja, stoppen met roken kan significante voordelen hebben voor de huid. Het verbetert de bloedcirculatie en verhoogt de toevoer van essentiële voedingsstoffen, wat kan helpen bij het herstellen van de huid en het verminderen van de ernst van bestaande huidaandoeningen.

Roken kan het wondgenezingsproces van de huid vertragen. Het vermindert de bloedtoevoer en beperkt de beschikbaarheid van essentiële voedingsstoffen, wat leidt tot langzamere genezing, verhoogd risico op infectie en mogelijk meer zichtbare littekens.

Roken verhoogt het risico op het ontwikkelen van verschillende soorten huidkanker, waaronder plaveiselcelcarcinoom. Met name op de lip of rond de mond aanwezig. De chemische stoffen in sigaretten kunnen bijdragen aan celbeschadiging en de vorming van kankercellen op de huid versnellen.

Positieve stappen naar een gezonde huid

Nadat je gestopt bent met roken, is het belangrijk om je huid te helpen herstellen van de schadelijke effecten van roken. Hier zijn enkele tips om je huid te ondersteunen bij het herstelproces:

  1. Hydrateer je huid: Roken kan de huid uitdrogen, dus het is essentieel om je huid goed gehydrateerd te houden. Gebruik een vochtinbrengende crème die geschikt is voor jouw huidtype en breng deze regelmatig aan om vocht vast te houden en de huidbarrière te versterken.
  2. Reinig grondig: Een goede reiniging van de huid is belangrijk om eventuele opgehoopte onzuiverheden en resten van tabaksrook te verwijderen. Kies een milde gezichtsreiniger die de huid niet uitdroogt en gebruik deze dagelijks, zowel ‘s ochtends als ‘s avonds.
  3. Exfolieer regelmatig: Door te exfoliëren kun je dode huidcellen verwijderen en de vernieuwing van de huid stimuleren. Kies voor een zachte exfoliant die geschikt is voor jouw huidtype, zoals een enzymatische peeling of een milde scrub. Exfolieer de huid niet te vaak, 1-2 keer per week is voldoende.
  4. Bescherm je huid tegen de zon: Roken kan de gevoeligheid van de huid voor de zon vergroten. Bescherm je huid daarom altijd met een breed-spectrum zonnebrandcrème met een SPF van minimaal 30. Breng de zonnebrandcrème royaal aan en herhaal dit elke 2 uur, vooral als je langdurig aan de zon wordt blootgesteld.
  5. Voed je huid van binnenuit: Een gezond dieet kan bijdragen aan het herstel van je huid na roken. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals groene bladgroenten, bessen, noten en vis, om je huid te voeden en te beschermen tegen vrije radicalen.
Roken

Onthoud dat het herstel van de huid na roken een geleidelijk proces is. Geef het tijd: Het herstel van je huid na roken kost tijd. Wees geduldig en geef je huid de kans om te herstellen. Blijf consistent met je huidverzorgingsroutine en geef je huid de nodige voedingsstoffen en hydratatie.Het is belangrijk om positieve veranderingen in je levensstijl door te voeren en je huid met zorg te behandelen. Raadpleeg indien nodig een dermatoloog voor professioneel advies dat specifiek is afgestemd op jouw huidbehoeften en -conditie.

Hoe kan Iconic Elements voor je helpen

Iconic Elements kan je helpen om de impact van roken op je huid te verbeteren door een assortiment hoogwaardige huidverzorgingsproducten aan te bieden. Roken kan aanzienlijke schade aan je huid veroorzaken, waaronder vroegtijdige veroudering, een doffe teint en pigmentatieproblemen. Hier is hoe Iconic Elements kan helpen:

Roken
webshop

Stap 1: Grondige reiniging met cleansingmilk – Stap 1 Onze Cleansingmilk – Step 1, verrijkt met zonnebloemolie, amandelolie en jojobaolie, is een uitstekende keuze om de huid te reinigen na blootstelling aan rook en verontreinigende stoffen. Deze milde, alcoholvrije formule verwijdert effectief onzuiverheden en make-up, en laat je huid fris en gehydrateerd achter.

Stap 2: Voortijdige huidveroudering verzorgen met Anti-Aging cream Onze Anti-Aging Cream, verrijkt met vitamine C, E en ferulazuur, kan helpen bij het verminderen van de tekenen van veroudering die vaak geassocieerd worden met roken. Deze krachtige antioxidanten beschermen je huid tegen schade door vrije radicalen en bevorderen een jeugdige uitstraling.

Stap 3: Verminder pigmentatie met Spotreducer cream Roken kan leiden tot ongelijkmatige teint en pigmentvlekken. Onze Spotreducer met niacinamide en ectoine kan helpen bij het verminderen van deze pigmentatieproblemen, waardoor je huid er egaler en stralender uitziet.

Stap 4: Kalmeer en herstel met Calming cream De schadelijke effecten van roken kunnen leiden tot irritatie en ontsteking van de huid. Onze Calming Cream, met ingrediënten zoals marshmallow root, avena sativa en ectoine, biedt kalmerende en herstellende eigenschappen om je huid te helpen zich te herstellen.

Samengevat kan Iconic Elements je helpen om de negatieve impact van roken op je huid te minimaliseren en je te ondersteunen bij het behouden van een gezondere, stralende huid, zelfs in de aanwezigheid van schadelijke omgevingsfactoren. Kies voor Iconic Elements en investeer in de gezondheid en schoonheid van je huid.

Foto van Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.