De invloed van elektronische apparaten op acne – het effect van licht

Er is een opvallende relatie tussen het gebruik van elektronische apparaten en het ontstaan van acne. In dit artikel richten we ons daarnaast op de invloed van verschillende soorten licht op de huid.

Onderzoekers toonde aan dat blootstelling aan zichtbaar licht van digitale schermen, zoals die van smartphones en tablets, de groeisnelheid van S. aureus bacteriën bevordert. Deze bevindingen suggereren dat kortgolvig zichtbaar licht de bacteriegroei kan stimuleren, mogelijk bijdragend aan een verhoogd risico op acne. Een ander onderzoek suggereert dat computergebruik tot 2 uur per dag een beschermende factor kan zijn tegen acne.

Licht is een complex onderwerp dat kan worden onderverdeeld in verschillende categorieën: ultraviolet (UV) licht, zichtbaar licht en infrarood. Elk van deze lichtsoorten heeft een uniek effect op onze huid.

Verschillende lichtsoorten

Ultraviolet (UV) licht is een vorm van elektromagnetische straling die afkomstig is van de zon en kan worden onderverdeeld in verschillende categorieën, waaronder UVA en UVB straling. Deze UV-straling staat bekend om zijn schadelijke effecten op onze huid. Hier zijn de belangrijkste kenmerken van UVA en UVB straling:

 1. UVA straling:
  • UVA staat voor “ultraviolet A” en is een vorm van UV-licht met langere golflengtes.
  • Het dringt dieper door in de huidlagen dan UVB-straling en veroorzaken vrije radicalen. Wanneer UVA-straling diep in de huid doordringt, kan het schade veroorzaken aan cellen en weefsels. Bovendien wordt er vermeld dat UVA-straling vrije radicalen kan veroorzaken. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die schade aan cellen kunnen aanrichten doordat ze elektronen van naburige moleculen stelen. Deze schade kan leiden tot vroegtijdige veroudering van de huid en mogelijk bijdragen aan het ontstaan van huidaandoeningen
  • UVA -straling is Altijd even sterk aanwezig, ongeacht het seizoen of weer of bewolking.
  • UVA-straling is geassocieerd met vroegtijdige huidveroudering, zoals rimpels en verslapping van de huid.
  • Het kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van huidkanker, hoewel het minder direct schadelijk is dan UVB-straling.
 2. UVB Straling:
  • UVB staat voor “ultraviolet B” en heeft kortere golflengtes dan UVA-straling.
  • UVB-straling is het sterkt in de lente en zomer periode en als het bewolkt is, is de intensiteit minder sterk.
  • Het heeft meer directe schadelijke effecten op de huid, waaronder zonnebrand, roodheid en bruine vlekken.
  • UVB-straling is een belangrijke oorzaak van huidkanker, waaronder het melanoom, dat een agressieve vorm van huidkanker is.
  • Het kan ook leiden tot DNA-schade in huidcellen, wat bijdraagt aan huidkanker ontwikkeling.

Belangrijke verschillen

UVA dringt diep in de lederhuid door en veroorzaakt de vorming van vrije radicalen. Aan de andere kant komt UVB in de opperhuid terecht en veroorzaakt directe DNA-schade.

Het zichtbare lichtspectrum omvat alle kleuren die we met het blote oog kunnen zien, variërend van violet en blauw tot groen, geel, oranje en rood. Dit spectrum wordt ook wel aangeduid als het regenboogspectrum van kleuren.

Zichtbaar licht, kan enige invloed hebben op de huid, maar de schade is over het algemeen minder ernstig dan bij UV-straling. Zichtbaar licht heeft een lager energieniveau dan UV-straling en dringt minder diep door in de huid.

Recent onderzoek suggereert echter dat zichtbaar blauw licht, voornamelijk afkomstig van elektronische apparaten zoals smartphones en computers, en van zonlicht, enige invloed kan hebben op de huid. Het wordt geassocieerd met de vorming van vrije radicalen, die celbeschadiging kunnen veroorzaken en vroegtijdige veroudering van de huid kunnen bevorderen.

Het is belangrijk op te merken dat de mate van schade door zichtbaar licht over het algemeen lager is dan die veroorzaakt door UV-straling. Toch is het raadzaam om huidverzorgingsmaatregelen te nemen, zoals het gebruik van antioxidantrijke producten, om de huid te beschermen tegen mogelijke schade door zichtbaar licht.

Zichtbaar licht

Zichtbaar licht, vooral blauw licht afkomstig van elektronische apparaten en zonlicht, kan vrije radicalen in de huid genereren, wat celbeschadiging en vroegtijdige veroudering kan bevorderen.

Hoewel voor het menselijk oog onzichtbaar, is infrarood licht een andere speler in dit verhaal.

Infrarood (IR) straling bestaat uit elektromagnetische golven met langere golflengtes dan zichtbaar licht, wat betekent dat deze golven buiten het bereik van wat we met het blote oog kunnen zien vallen. IR-straling staat erom bekend warmte te genereren, en het kan verschillende effecten op de huid hebben, waaronder verwijding van de bloedvaten.

Er zijn drie belangrijke categorieën van infraroodstraling:

Infrarood type A (IRA): Dit omvat golflengtes tussen golflengtes tussen 780-1.400 nanometer (nm). Het wordt soms aangeduid als nabij-infrarood. Het is verantwoordelijk voor het grootste deel van de warmte die we voelen wanneer we blootgesteld worden aan zonlicht. Het heeft invloed op de diepere lagen.

Infrarood type B (IRB): golflengtes tussen 1.400-3.000 nm. Het wordt ook wel middelgolf-infrarood genoemd. IRB kan ook diep in de huid doordringen en heeft invloed op de diepere lagen.

Infrarood type C (IRC): golflengtes tussen 3.000 nm – 1 millimeter (mm). IRC heeft de langste golflengtes en kan niet diep in de huid doordringen. Het wordt meestal geassocieerd met thermografie en medische toepassingen.

De rol tussen elektronische apparaten en acne

De studie van Taheri en zijn team onderzocht van blootstelling aan zichtbaar licht gegenereerd door het scherm van een commerciële smartphone (Sony Xperia) en een commerciële tablet (Samsung Galaxy Note 10.1) op de groeisnelheid van S. aureus bacteriën. De hoogste bacteriële groeiverhoudingen voor smartphone/controle en tablet/controle werden waargenomen in monsters die gedurende 300 minuten aan licht van digitale schermen waren blootgesteld (verhoudingen van respectievelijk 3,71 en 3,95). Deze bacteriele groei namen af als er meer dan 300 minuten aan licht van schermen waren blootgesteld.

Dus digitale scherm licht blootstelling van zowel een smartphone en tablet stimuleren S. aureus groei met een piek tot 300 minuten en na 300 minuten daalde de bacteriele groei. En concludeert dat kortgolvig zichtbaar licht de groei van deze bacterie kan bevorderen, wat op zijn beurt mogelijk kan leiden tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van acne.

De bacterie S. aureus, die van nature op onze huid voorkomt, speelt een complexe interactie. De precieze rol van S. aureus in het ontstaan van acne blijft echter nog grotendeels onduidelijk. Kolonisatie door S. aureus bij zowel patiënten als in gezonde populaties kan een mogelijke bron van infecties zijn, en het is van groot belang om effectieve strategieën te ontwikkelen om S. aureus infecties te voorkomen.

Opmerkelijk is dat S. aureus vaker wordt aangetroffen in ontstoken acne laesies, wat suggereert dat het een mogelijke rol kan spelen in het ontstaan van acne. En onder normale omstandigheden is deze bacterie onschadelijk. Echter, onder bepaalde omstandigheden kan ze huidinfecties en ontstekingen veroorzaken.

Een ander studie concludeerde dat het gebruik van de computer, minder dan 2 uur per dag werd beschouwd als een beschermende factor voor acne.

Bescherming en preventie

Het is cruciaal om je bewust te zijn van de effecten van licht uitgestraald door elektronische apparaten op je huid. Hier zijn enkele stappen die je kunt ondernemen om je huid te beschermen:

 • Beperk je schermtijd voor het slapengaan: Blootstelling aan licht ‘s nachts kan je slaappatroon verstoren en mogelijk de kans op acne vergroten. Probeer minstens een uur voor het slapengaan geen schermen meer te gebruiken.
 • Huidcontact: Als je regelmatig je gezicht tegen het scherm van elektronische apparaten drukt, kunnen de oliën en bacteriën op je huid overgedragen worden naar het apparaat en vice versa. Dit kan bijdragen aan verstopte poriën en acne, vooral als je de huid niet regelmatig reinigt.
 • Hygiëne: Het onregelmatig reinigen van elektronische apparaten, zoals smartphones, kan leiden tot de ophoping van bacteriën op het oppervlak. Bij direct contact met de huid kan dit de kans op huidproblemen vergroten.
 • Gebruik huidverzorging tegen vrije radicalen: Probeer ook huidverzorgingsproducten te integreren met antioxidanten, zoals vitamine C en vitamine E, om je huid een krachtige bescherming te bieden tegen de schadelijke effecten van licht. Iconic Elements Anti-Aging Cream is verrijkt met een speciale combinatie van vitamine C, E en ferulinezuur, waardoor het een doeltreffende formule is die je huid nog beter beschermt tegen schadelijke vrije radicalen.
Elektronische Aparaten Anti-Aging Cream Anti-Oxidante Boost
Iconic Elements Selectie

Het is belangrijk op te merken dat individuele reacties kunnen variëren, dus wat voor de een geldt, geldt niet noodzakelijk voor de ander. Het raadplegen van een dermatoloog is altijd een verstandige keuze voor persoonlijk advies.

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.