De juiste zuurgraad van je huid

Belang van de juiste zuurgraad van je huid

Updated 4 mei 2024

Vele van ons douchen dagelijks en smeren diverse huidproducten, maar welke gevolgen heeft het voor onze natuurlijke huidbarrière?

De huidbarrière beschermt ons tegen invloeden van buitenaf, zoals schadelijke micro-organismen, ultraviolette straling en uitdroging. De huidbarrière bestaat uit een hoornlaag en een dun huidfilmpje opgebouwd uit een mix van 25% cholesterol en 15% vrije vetzuren en 50% ceramiden. De laatsten zijn lipiden-moleculen die vetverbindingen vormen en ze zijn deels verantwoordelijk voor de structuur en het functioneren van de huid.

Het laagje zorgt ervoor dat de ‘normale’ huid zuurder wordt: een huid zuur mantel.

Maar wat betekent dit? pH is de maat van zuurtegraad van een waterige oplossing. De zuurtegraad loopt van 0 (zuur) tot 14 (basisch). pH neutraal heeft een waarde van 7.  Zo heeft citroen (zuur) een pH waarde van 2 en vloeibare zeep (alkalisch) een pH waarde van 10. Uit onderzoek is gebleken dat voor de huid de ‘ideale’ pH 4.7 is. Dit in tegenstelling tot de algemene veronderstelling dat de huidoppervlakte pH tussen 5,0 en 6,0 zou liggen.

Huidzuurgraad, Chloor, Microbioom, Sebum, Talg, Huid Barriere Mierenzuur Zuurgraad En Iconic Elements Producten
Huid En Zuurgraad Iconic Elements

Wat veroorzaakt pH veranderingen?

Zowel interne als externe factoren kunnen pH schommelingen van de huid teweeg brengen.

Naarmate we ouder worden stijgt de pH waarde van de huid. De huid kan zich minder goed herstellen en vermindert de buffercapaciteit.  Ook weersveranderingen kunnen de pH uit balans brengen.

pH van de huid niet overal het zelfde

Niet overal op ons lichaam is de pH hetzelfde. Afhankelijk van de huidlocatie is de pH hoger in de ruimte tussen de tenen/vingers, oksels, liezen en onder de borsten. Met name in de oksels leidt een hogere pH waarde tot kolonisatie van bepaalde geurproducerende bacteriën zoals Propionibacterie en Staphylococcus. Deodorant met citraten (citroenzuur) verlagen de pH en hebben een bacterieremmende werking. Naast bacteriën houden Candida schimmels ook van een hoge pH omgeving. Daarnaast beïnvloedt de talglaag, hydratie en zweten de pH waarden van de huid.

Douchen verhoogt de pH waarde van de huid – het duurt 6 uur voordat dit hersteld is

Waar we zelf enigszins invloed op hebben, zijn de factoren van buitenaf. Ons kraanwater in Europa ligt gemiddeld rond pH 8,0. Na een douchesessie verhoogt onze huid pH zodanig dat het 6 uur duurt om de natuurlijke pH terug te brengen tot het ideale 4.7 pH. Daarnaast kunnen ook cosmetische producten, waaronder zepen, de pH waarden verhogen.

Wat gebeurt er in de huid door de pH veranderingen?

De bovenste laag van de opperhuid, oftewel het stratum corneum, wordt beïnvloed door de wisselende pH. Hoe alkalischer de huid, hoe meer minder de integriteit, minder binding en meer schilferingen. Een lage huid pH draagt bij aan een hydraterende werking van de huid.

Een lagere pH waarde geeft een betere hydratatie

Een Koreaanse studie onderzocht de invloed van pH en rimpel diepte bij 300 vrijwillige vrouwen uit Korea, Singapore en Vietnam. Hieruit werd geconcludeerd dat factoren zoals hydratatie, melanine (pigment), transepidermaal waterverlies (TEWL), talg en huidtemperatuur de pH waarde beïnvloedt.  De vorming van rimpels nam significant af als de huid pH zuurder werd.

Minder rimpels bij een lagere pH waarde

De normale huidflora is het meest gebaat in een zure omgeving terwijl schadelijke Staphylococcus Aureus (veroorzaker van steenpuisten, krentenbaard en verergering van eczeem) het liefst in een neutraal milieu bevindt.

Huidaandoeningen en pH invloeden:

Bij mensen met eczeem ligt de pH waarde hoger dan bij mensen zonder eczeem. Oorzaken zijn een verlaagde hoeveelheid vrije aminozuren en urocaanzuur in het stratum corneum (bovenste huidlaag), ook lactaatzuur in zweet is bij mensen met eczeem verlaagd, waardoor de huid dus alkalischer is.

Te hoge pH kan leiden tot bacteriële infecties van de huid

Door deze verstoorde huidbarrière, gedijt de Staphylococcus Aureus bacterie in een neutrale pH omgeving bij eczeem patiënten. Hierdoor zijn mensen met eczeem gevoeliger voor bacteriële infecties. Des te belangrijker is het voor eczeempatiënten om een juiste leefstijl te hebben om de huidbarrière zo optimaal mogelijk te houden.

Luiereczeem en schimmelinfecties

Verschillende factoren spelen een rol bij luiereczeem, elementen zoals urine, ontlasting, broeien, verandering van de huidflora en huid pH waarden. Door blootstelling aan urine en ontlasting wordt meer ammonia gevormd, hierdoor ontstaat er een alkaline (hoge) pH omgeving. Bepaalde ontlastingenzymen worden door de hoge pH waarde geactiveerd en verstoren de huidbarrière. De eerder genoemde Candida (schimmel) infectie is ook gevoelig voor een hoge pH omgeving. Luiereczeem en schimmelinfectie worden vaak samen gezien.

Was je vagina niet met zeep

Zeep is niet altijd gewenst om de huid schoon te houden, zo ook niet voor de intieme zones zoals de genitale regio. Zeep met een gemiddelde pH waarde van 7-9, kan zelfs de pH waarde van de vagina ernstig uit balans brengen wat kan leiden tot infecties. Geadviseerd wordt dan ook om de vagina alleen met water te wassen.

Je menstruatie verhoogt de pH van de vagina

Een interessant weetje: de vaginale pH bij gezonde en pre-menstruele vrouwen ligt tussen de 3.5-4.5. Onder invloed van menstruatiebloed (7,4 pH) wordt de vagina alkalischer. Met als gevolg meer gevoeligheid voor schimmelinfecties.

Acne huid wassen met zuurdere producten

In een studie gebruikten een deel van de mensen met acne vier weken lang een alkalische zeep met hoge pH waarde versus een zure zeep met lage pH waarde. De hoeveelheid huidontstekingen waren significant hoger bij mensen die de alkalische zeep gebruikten in tegenstelling tot de zure zeep.

De kracht van zuur: hydrateren, rimpel afremmend, bacterie afremmend

We weten nu dat een lagere zuurtegraad micro-organismen en rimpels tegengaat maar daarnaast ook hydraterend werkt. Door middel van de juiste huidverzorgingsproducten en huidbehandeling kun je de pH waarde van de huid (tijdelijk) wat zuurder maken en zo profiteren van de voordelen van een lagere pH. Laat je altijd goed adviseren door een dermatoloog,  huidtherapeute of schoonheidsspecialisten met specialisaties in acne bijvoorbeeld, over de behandeling die bij jouw huid past.

Samenvattend

Het belang van de juiste pH van de huid is een onderbelicht item en er zijn vele factoren die hier van invloed zijn. Het is belangrijk om goede cosmetische producten te gebruiken die een lage pH waarden hebben om je huid goed te hydrateren, te beschermen en die daarnaast mogelijk ook een anti-aging effect hebben. Jammer genoeg zie je dat vaak niet terug op de verpakking.

Dit bericht van dr. Francis Wu is gepubliceerd op Beautyjournaal.nl

Wist je dat de zuurgraad van alle Iconic Elements huidverzorgingsproducten rond de ideale pH 5 ligt

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.