De kracht van Argan Olie: wat je moet weten

Argan olie is een waardevol en veelzijdig product dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele Marokkaanse geneeskunde en schoonheidsbehandelingen. Het wordt steeds populairder over de hele wereld vanwege de talloze voordelen voor de huid, het haar en de algehele gezondheid. In deze blog zullen we de herkomst, samenstelling en voor- en nadelen van argan olie bespreken.

Herkomst van Argan 0lie

Argan olie wordt geproduceerd uit de zaden van de arganboom, die alleen voorkomt in bepaalde gebieden van Marokko. In de regio’s van Essaouira, Agadir en Taroudant. De arganboom is goed aangepast aan de extreme omstandigheden van deze regio’s, zoals droogte en zware wind. De arganboom kan tot 10 meter hoog worden en heeft een levensduur van ongeveer 200 jaar. De productie van argan olie gebeurt handmatig en is een belangrijke bron van werkgelegenheid voor de lokale bevolking. Het proces van het verkrijgen van argan olie is tijdrovend en arbeidsintensief, wat de hoge kosten van het product verklaart.

De arganboom en zijn olie hebben een belangrijke rol gespeeld in de traditionele Berber-cultuur in Marokko. De Berberse vrouwen gebruikten argan olie voor zowel culinaire als cosmetische doeleinden. Het werd gebruikt als een geneesmiddel voor verschillende gezondheidsproblemen, waaronder huidziekten en spijsverteringsproblemen. Ook werd het gebruikt als een schoonheidsbehandeling voor het haar en de huid. Ontdekt: Podcast over Argan olie

Samenstelling van Argan olie

Argan bevat veel voedingsstoffen en antioxidanten, waardoor het een zeer populaire keuze is voor cosmetische doeleinden.

Argan Olie
  • Essentiële vetzuren: Argan olie bevat een hoog gehalte aan essentiële vetzuren zoals linolzuur (omega-6) en alfa-linoleenzuur (omega-3). Deze vetzuren kunnen niet door ons lichaam worden aangemaakt, maar zijn wel essentieel voor een gezonde huid. Ze helpen bij het reguleren van de talgproductie en het behouden van een gezonde vochtbalans in de huid.
  • Tocopherolen (vitamine E): Argan olie is een rijke bron van tocopherolen, waaronder alfa-, beta-, gamma- en delta-tocopherol. Vitamine E staat bekend om zijn krachtige antioxidanteigenschappen, die kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen die worden veroorzaakt door blootstelling aan de zon en andere omgevingsfactoren. Tocopherolen kunnen ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de elasticiteit van de huid.
  • Polyfenolen: Argan olie bevat polyfenolen, waaronder flavonoïden en fenolzuren. Deze stoffen hebben antioxidanteigenschappen en kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het beschermen van de huid tegen schade veroorzaakt door UV-straling.
  • Sterolen: Argan olie bevat ook sterolen, waaronder spinasterol en schottenol. Sterolen kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de barrièrefunctie van de huid, waardoor vocht beter wordt vastgehouden en de huid gezond blijft.
  • Fytosterolen: Argan olie bevat fytosterolen, waaronder beta-sitosterol en stigmasterol. Deze stoffen hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het verminderen van roodheid en irritatie van de huid. Fytosterolen kunnen ook helpen bij het verminderen van de tekenen van huidveroudering, zoals fijne lijntjes en rimpels.

Door de aanwezigheid van deze voedingsstoffen en antioxidanten heeft argan olie vele voordelen voor de huid en het haar. Het kan helpen bij het hydrateren van de huid, het verminderen van ontstekingen, het bestrijden van vrije radicalen en het beschermen van de huid tegen schade veroorzaakt door UV-straling. Bovendien heeft argan olie antibacteriële eigenschappen, waardoor het kan worden gebruikt om acne te behandelen.

Voor- en Nadelen van Argan olie

Voordelen

1. Hydraterende eigenschappen

Een van de belangrijkste voordelen van arganolie is de uitstekende hydraterende eigenschappen. Arganolie bevat hoge niveaus van vitamine E, die de huid hydrateert en beschermt tegen uitdroging en vroegtijdige veroudering. Het helpt ook bij het herstellen van de natuurlijke vochtbalans van de huid, waardoor deze zacht en soepel aanvoelt.

2. Verzacht en kalmeert de huid

Arganolie staat bekend om zijn verzachtende en kalmerende eigenschappen. Het kan helpen bij het verminderen van huidirritatie en ontstekingen. arganolie bevat een hoog gehalte aan voedingsstoffen en antioxidanten die de huid op verschillende manieren kunnen helpen. Vitamine E, een van de belangrijkste voedingsstoffen in arganolie, is een krachtige antioxidant.

Daarnaast bevat arganolie essentiële vetzuren zoals linolzuur en oliezuur, die helpen bij het hydrateren van de huid. Deze vetzuren spelen een belangrijke rol bij het behouden van een gezonde huidbarrière, die vochtverlies voorkomt en de huid beschermt tegen schade. De combinatie van deze voedingsstoffen en antioxidanten maakt arganolie een goede keuze voor mensen met een droge, geïrriteerde of beschadigde huid. Het kan helpen om de huid te hydrateren, beschermen en kalmeren.

3. Versterkt het haar

Arganolie is niet alleen goed voor de huid, maar ook voor het haar. De olie zit boordevol vetzuren en vitamine E, die helpen om het haar te voeden en te hydrateren. Door regelmatig arganolie te gebruiken, kunnen beschadigde haarpunten worden hersteld, waardoor het haar er gezonder en glanzender uitziet. Voor mensen met droog, beschadigd of breekbaar haar kan arganolie een uitkomst zijn.

De olie is een natuurlijke en effectieve manier om het haar te voeden en te hydrateren. Het kan worden gebruikt als conditioner of haarmasker om het haar te laten stralen. Naast het gebruik van arganolie als conditioner of haarmasker, kan het ook worden gebruikt als serum om het haar extra glans te geven en kroeshaar te verminderen. Het kan zelfs worden gebruikt om de hoofdhuid te masseren, wat kan helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en de haargroei te stimuleren.

4. Natuurlijk anti-aging effect

Arganolie staat bekend om zijn anti-aging effecten, vooral vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten. Deze antioxidanten helpen vrije radicalen te neutraliseren, die schade aan de huid kunnen veroorzaken en vroegtijdige veroudering kunnen veroorzaken. Door regelmatig arganolie te gebruiken, kan de huid er gezonder uitzien en kan de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels worden verminderd. Het is echter belangrijk om op te merken dat arganolie alleen niet alle tekenen van veroudering kan voorkomen of omkeren en dat andere factoren, zoals UV-straling en levensstijlkeuzes, ook een belangrijke rol spelen bij de veroudering van de huid.

Nadelen

1. Kan allergische reacties veroorzaken

Allergische reacties op arganolie zijn inderdaad mogelijk, vooral voor mensen met notenallergieën. Dit komt doordat arganolie wordt gewonnen uit de zaden van de vrucht van de arganboom, die botanisch gezien een noot is. Bij blootstelling aan arganolie kunnen sommige mensen een allergische reactie ervaren, zoals jeuk, roodheid, zwelling of huiduitslag. Mensen met notenallergieën moeten daarom voorzichtig zijn bij het gebruik van arganolie en het gebruik ervan vermijden als ze merken dat ze symptomen vertonen. Het is ook aan te raden om een patchtest uit te voeren voordat je arganolie op een groot oppervlak van de huid aanbrengt, om mogelijke allergische reacties te voorkomen. Of doe een zelftest (ROAT) thuis.

2. Niet geschikt voor alle huidtypen

Hoewel arganolie veel voordelen heeft voor de huid, kan het in sommige gevallen niet geschikt zijn voor alle huidtypen. Mensen met een vette huid moeten bijvoorbeeld voorzichtig zijn bij het gebruik van arganolie, omdat het een zwaardere olie is en kan leiden tot puistjes en acne. Het is altijd het beste om een kleine hoeveelheid arganolie op een klein deel van de huid te testen voordat je het regelmatig gebruikt om eventuele negatieve reacties te voorkomen.

3. Een ander nadeel van arganolie is de prijs.

Omdat het een zeldzame en arbeidsintensieve olie is, kan het duurder zijn dan andere oliën op de markt. Echter, door te investeren in kwalitatief hoogwaardige arganolie van een betrouwbare leverancier, kun je er zeker van zijn dat je een product krijgt dat vrij is van verontreinigingen en dat de beoogde voordelen zal bieden.

Met andere woorden

Als je op zoek bent naar een natuurlijk en veelzijdig verzorgingsproduct voor je huid, haar en nagels, dan is arganolie zeker de moeite waard om te proberen. Het is belangrijk om op te merken dat hoewel arganolie vele voordelen biedt, het niet de enige oplossing is voor al je huid- en haarproblemen. Het kan wel een goede aanvulling zijn op je bestaande verzorgingsroutine en je helpen om uw doelen voor een gezondere huid en glanzender haar te bereiken.

Nu je hier bent

Een van de meest besproken onderwerpen in de huidverzorging van de afgelopen jaren is de opkomst van ‘clean beauty’. Consumenten zijn steeds meer op zoek naar producten die vrij zijn van mogelijk schadelijke chemicaliën, microplastic vrij en zijn samengesteld met natuurlijke, plantaardige ingrediënten. In deze blog gaan we in op de oorsprong van clean beauty, de verschuiving naar clean beauty-producten en enkele tips voor het opnemen ervan in uw huidverzorgingsroutine. Ontdekt een tijdelijke trend clean beauty of een blijvertje

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.