De mysterieuze geur van tijd: 2-Nonenal, de geur van ouderen

2-nonenal: de geur van ouderdom? We kennen het allemaal: die kenmerkende geur die soms geassocieerd wordt met oudere mensen. Maar wat is eigenlijk de oorzaak van dit “ouderdom parfum”? Wetenschappers hebben de bron gevonden: een stofje genaamd 2-nonenal. Vandaag duiken we in de wetenschap achter deze mysterieuze geur!

2-Nonenal is een aldehyde, een vluchtige chemische verbinding die in ons lichaam geproduceerd wordt. Met de leeftijd neemt de productie van 2-nonenal toe. 2-Nonenal is één van de stoffen die vrijkomt uit de huid, met een specifieke geur tot gevolg: onaangenaam vettig en grasachtig.

2-Nonenal

Interessant is dat onderzoekers ontdekten dat nonenal vanaf je 40ste levensjaar echt waarneembaar wordt in de lichaamsgeur. De verklaring hiervoor is tweeledig:

Allereerst omega-7 vetzuren en lipidenoxiden: Naarmate we ouder worden, nemen de omega-7 vetzuren en lipidenoxiden in de huid toe. Deze stoffen spelen een rol in de vorming van nonenal. Het blijkt dat het gehalte omega-7-vetzuren op het huidoppervlak tot zes keer toe te nemen met de leeftijd. De oorzaak van de stijging is echter niet duidelijk.

Ten tweede oxidatieve afbraak: Nonenal ontstaat wanneer omega-7 vetzuren afbreken door oxidatie, een proces waarbij zuurstof een rol speelt. De toename van lipiden oxiden met de leeftijd bevordert dit proces.

Houd er rekening mee dat andere factoren ook een rol kunnen spelen bij de geur van ouderen, zoals hormonale veranderingen, medicijnen en voeding. Raadpleeg altijd een arts als je je zorgen maakt over je lichaamsgeur. Een medische conditie genaamd Bromhidrosis kan een rol spelen.

Meer over Bromhidrosis weten

Omega-7 is een essentieel vetzuur, wat betekent dat ons lichaam het niet zelf kan produceren en we het via voeding of supplementen binnen moeten krijgen. Het is een belangrijk onderdeel van onze huidbarrière en speelt een cruciale rol in verschillende huidfuncties.

Omega-7 bevindt zich in de buitenste laag van de huid, de epidermis. Het is een belangrijk bestanddeel van de celmembranen van huidcellen, waar het zorgt voor:

  • Hydratatie: Omega-7 helpt de huid vocht vast te houden, waardoor deze zacht en gehydrateerd blijft.
  • Bescherming: Het vormt een barrière tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals UV-straling en vervuiling.
  • Ontstekingsremming: Omega-7 heeft ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.

We kunnen omega-7 binnenkrijgen via verschillende voedingsmiddelen (plantaardig en dierlijk), waaronder:

  • Vette vis: Zalm, makreel, haring en sardines zijn rijke bronnen van omega-7.
  • Plantaardige oliën: Macadamia-olie, en duindoornbesolie bevatten hoge concentraties omega-7.
  • Noten en zaden: Walnoten, chiazaad en lijnzaad bevatten kleine hoeveelheden omega-7.

Er is geen direct verband aangetoond tussen het vermijden van omega-7-vetzuren in de voeding en het verminderen van nonenal geur. Hoewel nonenal een natuurlijk onderdeel is van het ouder worden, zijn er manieren om de geur te verminderen:

  • Wasbeurt: Douchen helpt bacteriën en zweet te verwijderen, die de geur van nonenal versterken.
  • Hydratatie: Een goed gehydrateerde huid kan nonenal gemakkelijker afvoeren. Gebruik daarom hydraterende crèmes en zalven.
  • Levensstijl: Roken en stress kunnen de oxidatieve stress in de huid verhogen, wat de productie van nonenal kan bevorderen. Een gezonde levensstijl kan dus positief bijdragen.
  • Gebruik van parfum: Gebruik een parfum of een geurige crème om de geur van 2-nonenal te maskeren.

Hoewel ouderdomsgebonden lichaamsgeur vaak wordt geassocieerd met slechte hygiëne, blijkt uit recent onderzoek dat dit waarschijnlijk niet het geval is. Hoewel de reden voor deze toename nog niet helemaal duidelijk is, suggereert dit dat veranderingen in de huid, en niet onvoldoende hygiëne, de oorzaak kunnen zijn van ouderdomsgebonden lichaamsgeur.

De geur van ouderen is een complex fenomeen dat beïnvloed wordt door diverse factoren. Hoewel nonenal een belangrijke rol speelt, is het een natuurlijk onderdeel van het ouder worden. Gelukkig zijn er manieren om de geur te verminderen en te zorgen voor een frisse, aangename geur, ongeacht je leeftijd.

Een geurtje in je huidverzorging, de een vindt het lekker de andere niet. Bij enkelen kan het zelfs een allergie veroorzaken. Een geur is blijkbaar heel persoonlijk en ook cultureel bepaald. Tijd om eens te onderzoeken wat parfum voor je huid doet en wat de feiten zijn.

2-Nonenal, Geurtje In Je Huidverzorging Iconic Elements

Er zijn duizenden chemische stoffen die een geur hebben. In de parfumindustrie worden meer dan 2000 chemische ingrediënten gebruikt, waarvan slechts 300 tot 400 een natuurlijke oorsprong hebben.

Een parfum bestaat uit vele honderden geuringrediënten en een parfumeur voert een lange reeks experimenten uit om de optimale balans te creëren. Een geurkarakter in een parfum verandert doorheen de tijd en de volatiliteit van de parfumgrondstoffen speelt daarbij een belangrijke rol.

Parfum is opgebouwd uit twee zaken: topnoten en de bodem of basis.
1. De meest vluchtige ingrediënten zijn de topnoten. Dat kan bijvoorbeeld citrus zijn gevolgd door hartnoot, wat een bloemige, fruitige of kruidige geur kan hebben.
2. De bodem of de basis ruik je het langst en bestaat uit amber, vanille en houtsoorten.

De concentratie parfum in eau de parfume, cologne en toilette varieert van 3 tot 15%, in huidverzorging van 0.2 tot 2% en in lipstick rond de 1%.

Meer weten over parfum

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.