Stress en huidproblemen: hoe verminder je de impact?

Huidproblemen kunnen aanwezig zijn, vooral bij stress – een alomtegenwoordig aspect van ons moderne leven. Maar wist je dat stress niet alleen invloed heeft op je mentale welzijn, maar ook op de conditie van je huid? In deze dermatologische blog gaan we dieper in op de complexe relatie tussen stress en huidproblemen. Daarnaast zullen we bespreken hoe voeding en specifieke supplementen een cruciale rol kunnen spelen bij het kalmeren van je huid, zelfs in stressvolle tijden.

Stress en huid: Een onverwachte connectie

Huidproblemen Stress

Stress kan een complexe reeks fysiologische reacties in je lichaam en huid teweegbrengen. Het begint met de activering van je stressrespons, waarbij hormonen zoals cortisol worden vrijgegeven. Deze hormonen kunnen vervolgens verschillende effecten hebben op je huid.

De stressrespons wordt geactiveerd door de hypothalamus, een deel van de hersenen. De hypothalamus stuurt een signaal naar de hypofyse, een andere klier in de hersenen. De hypofyse stuurt vervolgens een signaal naar de bijnieren, twee klieren die zich boven de nieren bevinden. De bijnieren geven vervolgens hormonen af, waaronder cortisol.

Cortisol is een stresshormoon dat een aantal belangrijke functies heeft in het lichaam. Het helpt om je lichaam te beschermen tegen stress en schade. Cortisol kan echter ook negatieve effecten hebben op je huid.

Huidproblemen door stress

Een van de mogelijke gevolgen is een verhoogde talgproductie. Onder invloed van stresshormonen kan je lichaam meer talg aanmaken, wat kan leiden tot verstopte poriën en de ontwikkeling van acne. Het is bekend dat stressgerelateerde acne vaak hardnekkig en moeilijk te behandelen kan zijn. Meer over Acne

Daarnaast kan stress de barrièrefunctie van je huid verzwakken. De huidbarrière is essentieel om vocht vast te houden en schadelijke stoffen buiten te houden. Wanneer deze barrière verzwakt, kan je huid meer vocht verliezen, waardoor deze droog en gevoelig wordt. Bovendien kan de verzwakte barrière ontstekingen bevorderen, wat kan resulteren in roodheid en irritatie.

Cortisol kan ook ontstekingen bevorderen. Ontstekingen zijn een natuurlijke reactie van het lichaam op schade. Bij chronische stress kan cortisol echter de ontstekingsreactie in de huid verergeren. Het kan ook de celdeling in de huid versnellen. Dit kan leiden tot een versnelde groei van huidcellen, wat kan resulteren in schilfering en jeuk.

De exacte manier waarop cortisol deze effecten op de huid heeft, is nog niet volledig bekend. Wel is duidelijk dat cortisol de hypothalamus-hypofyse-bijnieras (HPA-as) moduleert. De HPA-as is een systeem van hormonen dat betrokken is bij de stressrespons. Cortisol kan de HPA-as verstoren, wat kan leiden tot een verhoogde ontstekingsreactie in de huid.

Daarnaast kan cortisol neuropeptiden, neurotrofinen, lymfokinine en andere chemische mediatoren vrijgeven uit zenuwuiteinden en huidcellen. Deze mediatoren kunnen ook bijdragen aan de ontstekingsreactie in de huid.

Lees ook: Langdurige stress heeft negatieve invloed op je huid

 1. Eczeem: Eczeem is een chronische huidaandoening die wordt gekenmerkt door jeuk, roodheid en schilfering. Stress kan eczeem verergeren doordat het de huidbarrière verzwakt en ontstekingen bevordert. Meer over Eczeem
 2. Rosacea: Dit is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door roodheid, puistjes en ontstekingen in het gezicht. Stress kan rosacea verergeren doordat het de bloedvaten in de huid verwijdt en ontstekingen bevordert. Meer over Rosacea
 3. Psoriasis: Is een chronische huidaandoening die wordt gekenmerkt door schilferende, rode plekken op de huid. Stress kan psoriasis verergeren doordat het de celdeling in de huid versnelt. Meer over Psoriasis
 4. Wondgenezing: Stress kan de wondgenezing vertragen. Dit komt doordat stress het immuunsysteem onderdrukt.
 5. Pruritus: Is de medische term voor jeuk. Jeuk kan een symptomen van een aantal huidaandoeningen zijn, maar kan ook door andere factoren worden veroorzaakt, zoals droge huid, insectenbeten of bepaalde medicijnen. Meer over jeuk
 6. Alopecia areata: Is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam haarzakjes aanvalt. Dit kan leiden tot kale plekken op het hoofd, het gezicht of andere delen van het lichaam. Er is geen duidelijk bewijs dat stress de enige oorzaak van alopecia areata is. Er zijn echter veel studies die hebben aangetoond dat stress een rol kan spelen bij de ontwikkeling of verergering van de aandoening. Een studie uit 2023 vond dat mensen met alopecia areata vaker last hadden van angst en depressie dan mensen zonder alopecia areata. Meer over haaruitval, herken de verschillende vormen
 7. Lichen planus: Lichen planus is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door kleine, rode, jeukende bultjes op de huid. De bultjes kunnen ook op de slijmvliezen voorkomen, zoals in de mond of vagina.
 8. Seborrhoïsche eczeem: Is een chronische huidaandoening die wordt gekenmerkt door schilfering en roodheid van de huid, met name op het hoofd, het gezicht en de borst. De aandoening wordt veroorzaakt door een overmatige aanmaak van talg. Meer over Seborrhoisch eczeem
 9. Urticaria: Ook wel netelroos genoemd, is een allergische reactie die wordt gekenmerkt door jeukende, rode bultjes op de huid. De bultjes kunnen variëren in grootte en kunnen gepaard gaan met zwelling.

Het is belangrijk op te merken dat de exacte reactie op stress en de ernst van huidproblemen variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen kunnen meer vatbaar zijn voor stressgerelateerde huidproblemen dan anderen. Het beheersen van stressniveaus is dus van cruciaal belang, niet alleen voor je mentale welzijn, maar ook voor het behoud van een gezonde, stralende huid.

Voeding als middel tot gezonde huid

Hoewel stress niet altijd te vermijden is, kunnen we wel invloed uitoefenen op wat we in ons lichaam stoppen. Een uitgebalanceerd dieet met voedingsstoffen die de huid ondersteunen, kan helpen om de effecten van stress te verzachten. Overweeg de volgende voedingsmiddelen en supplementen:

 1. Omega-3 Vetzuren: Vette vis zoals zalm en walnoten zijn rijk aan omega-3 vetzuren. Deze kunnen ontstekingen verminderen en de huidbarrière versterken.
 2. Antioxidantrijke Voeding: Groenten en fruit boordevol antioxidanten, zoals vitamine C (sinaasappels, aardbeien) en vitamine E (amandelen, spinazie), kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en het bevorderen van een gezonde huid.
 3. Probiotica: Een gezonde darmflora kan huidproblemen verminderen. Overweeg probiotische voedingsmiddelen zoals yoghurt of supplementen.
 4. Collageen: Collageensupplementen kunnen de elasticiteit en hydratatie van de huid bevorderen.

Hier zijn de 5 voedingssupplementen tegen stress:

 1. Magnesium speelt een vitale rol in het ondersteunen van het lichaam bij stressvermindering en het bevorderen van een gezonde werking van het zenuwstelsel. Magnesium helpt spieren te ontspannen en kan bijdragen aan het verlagen van gevoelens van angst en onrust. Voor diegenen die magnesium willen gebruiken om angst en onrust te verminderen, is het kiezen van een goed opneembare vorm cruciaal. Magnesium L-Threonaat onderscheidt zich hierin als een bijzonder effectieve vorm van magnesium voor het brein. Dit mineraal draagt niet alleen bij aan de algemene voordelen van magnesium, zoals spierontspanning en ondersteuning van het zenuwstelsel, maar is ook specifiek gericht op het verbeteren van de hersenfunctie en het verminderen van stress. Magnesium L-Threonaat is uniek omdat het de bloed-hersenbarrière kan oversteken, wat betekent dat het direct kan werken op het brein om cognitieve functies te verbeteren en stress en angst te verminderen. Naast Magnesium L-Threonaat zijn er andere goed opneembare vormen van magnesium, zoals magnesiumcitraat, magnesiumtauraat, magnesiummalaat, en magnesiumglycinaat. Deze vormen zijn ook effectief in het ondersteunen van het lichaam bij het omgaan met stress, maar Magnesium L-Threonaat is bijzonder aanbevolen voor diegenen die op zoek zijn naar een magnesiumsupplement dat specifiek gericht is op het verbeteren van de geestelijke gezondheid en cognitieve functies.
 2. Vitamine B5 (pantotheenzuur) Vitamine B5 speelt een cruciale rol in het lichaam, vooral omdat het essentieel is voor de productie van energie en het metabolisme van koolhydraten, vetten, en eiwitten. Daarnaast is vitamine B5 betrokken bij de synthese van cortisol, een belangrijk stresshormoon dat wordt geproduceerd door de bijnieren. Hoewel vitamine B5 niet direct stress vermindert, draagt het bij aan de bescherming van het lichaam tegen de negatieve effecten die stress kan hebben. Dit is te danken aan zijn rol in de productie van cortisol, dat een belangrijke functie vervult in de stressrespons van het lichaam.
 3. Vitamine B6 is onmisbaar voor de productie van energie en het metabolisme van koolhydraten, vetten en eiwitten, wat het een essentiële voedingsstof maakt voor het lichaam. Bovendien speelt het een belangrijke rol in de synthese van cortisol, een stresshormoon geproduceerd door de bijnieren, waardoor het betrokken is bij onze stressrespons. Een ander belangrijk aspect van vitamine B6 is dat het bijdraagt aan de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, wat essentieel is voor een goede nachtrust. Een goede nachtrust is van cruciaal belang voor stressvermindering. Hier speelt vitamine B6 een sleutelrol; het kan indirect helpen bij het verminderen van stress door de biologische klok te reguleren en gezonde slaap te bevorderen. Dit maakt vitamine B6 tot een waardevolle voedingsstof die niet alleen ons vermogen om met stress om te gaan ondersteunt, maar ook bijdraagt aan het behoud van de algehele lichaamsbalans.
 4. Vitamine C is een antioxidant die helpt om de cellen te beschermen tegen schade. Het kan ook helpen om de immuunfunctie te verbeteren, wat belangrijk is om stress te weerstaan.
 5. Valeriaanl staat al eeuwenlang bekend om zijn natuurlijke kalmerende eigenschappen. Dit krachtige kruid wordt gewaardeerd voor zijn vermogen om de slaapkwaliteit te bevorderen en gevoelens van angst en onrust effectief te verminderen. Door in te werken op het zenuwstelsel, helpt valeriaan het lichaam te ontspannen en de geest tot rust te brengen, wat het een uitstekende natuurlijke remedie maakt voor mensen die worstelen met slaapproblemen of stress gerelateerde kwesties. De rustgevende effecten van valeriaanwortel maken het niet alleen een populaire keuze voor het verbeteren van de nachtrust, maar ook voor het creëren van een gevoel van innerlijke vrede en kalmte in tijden van verhoogde stress.

Deze supplementen zijn niet in staat om stress volledig te elimineren, maar ze kunnen helpen om de negatieve gevolgen van stress te verminderen.

Adaptogenen tegen stress

Een adaptogeen is een stof die het lichaam helpt om zich aan te passen aan stress. Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam op uitdagingen of bedreigingen. Het kan echter ook negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Adaptogenen kunnen helpen om de negatieve gevolgen van stress te verminderen of te voorkomen.

Adaptogenen werken op verschillende manieren. Ze kunnen helpen om de niveaus van stresshormonen te verminderen, de stemming te verbeteren, de energie te verhogen en de prestaties te verbeteren.

Er zijn veel verschillende adaptogenen, waaronder kruiden, planten en paddenstoelen.

 1. Ashwagandha is een kruid dat al duizenden jaren in de Ayurvedische geneeskunde wordt gebruikt. Het helpt om de niveaus van cortisol, het stresshormoon, te verminderen. Ashwagandha kan ook helpen om de slaap te verbeteren, de energie te verhogen en de angst en depressie te verminderen.
 2. Rhodiola rosea is een kruid dat helpt om het stressvermogen van het lichaam te verbeteren. Rhodiola kan ook helpen om de stemming te verbeteren, de cognitieve functie te verbeteren en de prestaties te verbeteren.
 3. Ginseng is een kruid dat helpt om de energie te verhogen en de stress te verminderen. Ginseng kan ook helpen om het immuunsysteem te versterken en de prestaties te verbeteren.
 4. Maca is een knol die helpt om de energie te verhogen, de stemming te verbeteren en de seksuele prestaties te verbeteren. Maca kan ook helpen om de stress te verminderen en het stressvermogen van het lichaam te verbeteren bij postmenopauzale vrouwen.
 5. Reishi (Ganoderma lucidum) is een paddenstoel die helpt om de stress te verminderen, de angst en depressie te verminderen en het immuunsysteem te versterken. Reishi kan ook helpen om de slaap te verbeteren en de prestaties te verbeteren.

Deze adaptogenen werken allemaal op verschillende manieren, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: het lichaam helpen om zich aan te passen aan stress. Ze kunnen helpen om de niveaus van stresshormonen te verminderen, de stemming te verbeteren, de energie te verhogen en de prestaties te verbeteren.

Andere stressverlichtende gewoonten

Naast voeding en supplementen zijn er andere stressverlichtende gewoonten die je kunt overwegen:

 1. Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan de bloedcirculatie verbeteren en stress verminderen.
 2. Meditatie en Ademhalingsoefeningen: Deze kunnen helpen om stressniveaus te verlagen.
 3. Voldoende Slaap: Een goede nachtrust is essentieel voor een gezonde huid en een gezond lichaam.
 4. Huidverzorging: Een zorgvuldige huidverzorgingsroutine met milde producten kan bijdragen aan het kalmeren van de huid.

Het nummer “Weightless” van Marconi Union wordt vaak genoemd als het meest ontspannende nummer ooit gemaakt. Onderzoek heeft aangetoond dat het nummer de hartslag, bloeddruk en cortisolspiegel (een stresshormoon) kan verlagen.

Een onderzoek toonde aan dat mensen die “Weightless” luisterden, een significante afname van stress ervoeren. De deelnemers aan het onderzoek hadden een lagere hartslag, bloeddruk en cortisolspiegel na het luisteren naar het nummer.

De onderzoekers geloven dat de kalmerende effecten van “Weightless” te wijten zijn aan een aantal factoren, waaronder:

 • De tempo: het nummer heeft een tempo van 60 beats per minuut, wat vergelijkbaar is met het tempo van de hartslag in een ontspannen toestand.
 • De frequentie: het nummer bevat frequenties die in de natuur voorkomen, zoals golven en regen. Deze frequenties kunnen een kalmerend effect hebben op de hersenen.
 • De instrumenten: het nummer bevat een mix van instrumenten, waaronder harpen, strijkinstrumenten en chimes. Deze instrumenten kunnen een ontspannende en meditatieve sfeer creëren.

Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen hetzelfde reageert op muziek. Wat voor de één ontspannend is, kan voor de ander juist stressvol zijn. Het is daarom aan te raden om verschillende nummers uit te proberen om te zien wat voor jou het beste werkt.

Huidverzorgingsingrediënten

Een zorgvuldige huidverzorgingsroutine met milde producten kan inderdaad helpen bij het kalmeren van de huid, vooral als je last hebt van stressgerelateerde huidproblemen. Hier zijn enkele ingrediënten die in huidverzorgingsproducten voorkomen en kunnen bijdragen aan het kalmeren van de huid:

 1. Aloë Vera: Heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan de huid hydrateren en verzachten.
 2. Kamille: De extracten hebben kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen.
 3. Haverextract: Oatmeal staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen en kan irritatie verminderen.
 4. Groene Thee-extract: Het bevat antioxidanten die de huid kunnen kalmeren en beschermen tegen schade door vrije radicalen.
 5. Niacinamide (Vitamine B3): Niacinamide kan de huidbarrière versterken en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
 6. Panthenol (Vitamine B5): Het heeft hydraterende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van roodheid.
 7. Ceramiden: Ceramiden helpen de huidbarrière te herstellen en vochtverlies te verminderen.
 8. Hyaluronzuur: Is een uitstekende vochtinbrenger die de huid kan hydrateren en kalmeren.
 9. Shea Butter: Shea butter heeft verzachtende eigenschappen en kan helpen bij het kalmeren van een droge huid.
 10. Allantoïne: Allantoïne is een organische verbinding die van nature voorkomt in bepaalde planten, zoals smeerwortel, tarwekiemen en mosterdzaad. Het wordt ook vaak synthetisch geproduceerd en toegevoegd aan huidverzorgingsproducten vanwege de gunstige effecten ervan op de huid.
 11. Marshmallow Root (Heemstwortel): Dit staat bekend om zijn kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan helpen om huidirritatie te verminderen en de huid te verzachten.
 12. Ectoine: Ectoine is een natuurlijk aminozuur dat de huid kan beschermen tegen schadelijke omgevingsinvloeden en irritaties kan verminderen. Het helpt de huidbarrière te versterken en vocht vast te houden.

Bij het kiezen van huidverzorgingsproducten is het belangrijk om te zoeken naar die producten die deze kalmerende ingrediënten bevatten en vrij zijn van agressieve ingrediënten, zoals fruitzuren of alcohol, die de huid verder kunnen irriteren.

Onthoud dat iedereen anders reageert op stress en dat huidproblemen complex kunnen zijn. Als je ernstige huidproblemen ervaart, is het raadzaam om een dermatoloog te raadplegen voor professioneel advies. Stress zal altijd een deel van ons leven zijn, maar met de juiste benadering kun je de effecten ervan op je huid minimaliseren en je huid laten stralen, zelfs in stressvolle tijden.

Zorg goed voor jezelf, zowel van binnen als van buiten!

Iconic Elements Calming Cream

Een van de sterren van deze kalmerende formule is Marshmallow Root (Heemstwortel). Dit natuurlijke ingrediënt staat bekend om zijn verzachtende eigenschappen en wordt al eeuwenlang gebruikt voor huidverzorging. Het helpt de geïrriteerde huid te kalmeren en te hydrateren.

Huidproblemen Calming Cream
Webshop: Calming cream

Avena Sativa, ook wel bekend als haver extract, is een ander ingrediënt in Calming Cream. Het staat bekend om zijn vermogen om de huid te verzachten en te hydrateren, en het is bijzonder effectief bij het verlichten van jeuk en irritatie.

Ectoine is de derde bondgenoot in deze verzachtende mix. Het is een natuurlijke stof die de huid helpt beschermen tegen schadelijke omgevingsfactoren, zoals UV-straling en luchtvervuiling.

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.