De voordelen van gezichtsmassage: Een diepe duik in huidverzorging

Gezichtsmassage is een onderwerp dat veel aandacht krijgt in de wereld van huidverzorging. We ontvangen vaak vragen over de effecten en relevantie van deze praktijk tijdens onze spreekuren. Deze ontspannende behandeling biedt niet alleen rust, maar heeft ook aanzienlijke voordelen voor de gezondheid van je huid.

In deze uitgebreide blog gaan we dieper in op zowel de voordelen als mogelijke nadelen, verschillende massage technieken en voor wie deze behandeling het meest geschikt is. Lees verder om alles te ontdekken wat je moet weten over gezichtsmassages.

Wat gebeurt er tijdens een gezichtsmassage?

Tijdens een gezichtsmassage worden de spieren, weefsels en de bloedsomloop van je gezicht zachtjes gemasseerd. Hierdoor kunnen spanningen worden verminderd en kunnen de volgende effecten optreden:

 1. Verbeterde bloedcirculatie: De massage stimuleert de bloedvaten in je gezicht, wat de bloedstroom verbetert. Dit betekent dat je huid beter wordt voorzien van zuurstof en voedingsstoffen.
 2. Verhoogde lymfedrainage: Door zachte druk tijdens de massage wordt het lymfestelsel gestimuleerd, wat kan helpen bij het afvoeren van toxines en het verminderen van vochtophoping.
 3. Spierontspanning: De massage kan helpen bij het ontspannen van de gezichtsspieren, waardoor fijne lijntjes en rimpels tijdelijk kunnen verminderen.
 4. Stressvermindering: Gezichtsmassage staat bekend om zijn kalmerende effecten, wat stress en spanning kan verminderen.
 5. Glowing skin: Een verbeterde bloedcirculatie kan leiden tot een stralendere teint.

Een simpele techniek voor je gezicht en hals

Een gezichtsmassage kan ontspannend zijn en kan helpen de gezichtsspieren te ontspannen. Hier is een stapsgewijze handleiding voor het uitvoeren van een eenvoudige gezichtsmassage:

Stap 1: Voorbereiding

 • Begin met schone handen en een schone huid. Was je handen grondig om te voorkomen dat er bacteriën op je gezicht komen.
 • Breng een kleine hoeveelheid gezichtsolie of crème aan op je vingertoppen. Kies een product dat geschikt is voor jouw huidtype.

Stap 2: Begin bij het voorhoofd

 • Plaats je vingertoppen (meestal je wijs- en middelvinger) in het midden van je voorhoofd, tussen je wenkbrauwen.
 • Beweeg je vingers naar buiten, over je voorhoofd, met lichte druk. Herhaal dit enkele keren.

Stap 3: Werk aan je slapen

 • Beweeg je vingers vanaf het midden van je voorhoofd naar je slapen toe in cirkelvormige bewegingen. Herhaal dit meerdere keren.

Stap 4: Masseer de oogcontouren

 • Plaats je wijsvingers onder je wenkbrauwen, beginnend bij de binnenste hoek van je ogen.
 • Masseer zachtjes met opwaartse bewegingen richting je slapen. Herhaal dit een paar keer.

Stap 5: Ga naar de wangen

 • Plaats je vingers op je wangen, net onder je jukbeenderen.
 • Masseer met lichte druk in opwaartse bewegingen richting je slapen. Herhaal dit enkele keren.

Stap 6: Werk aan de neus en de bovenlip

 • Plaats je duimen net onder je neusvleugels en masseer zachtjes in opwaartse bewegingen naar je jukbeenderen toe.
 • Herhaal deze beweging een paar keer. Vervolgens kun je je duimen boven je bovenlip plaatsen en in opwaartse bewegingen masseren.

Stap 7: Ga naar de kaaklijn en de kin

 • Plaats je vingers op je kaaklijn en masseer met lichte druk in opwaartse bewegingen naar je oren toe.
 • Masseer dan je kin in cirkelvormige bewegingen. Herhaal deze stappen enkele keren.

Stap 8: Eindig bij de nek

 • Masseer de zijkanten van je nek met opwaartse bewegingen richting je kin. Begin eerst aan één kant en vervolgens aan de andere kant. Het is belangrijk om niet beide zijden van de nek tegelijkertijd te masseren, omdat dit eventueel duizeligheid kan veroorzaken.

Stap 9: Herhaal indien gewenst

Je kunt deze stappen meerdere keren herhalen, afhankelijk van hoe lang je wilt masseren.

Ademhaling

Beëindig je massage door enkele langzame, diepe ademhalingen te nemen om tot rust te komen, zoals de 4-7-8 ademhalingstechniek.

De 4-7-8 ademhalingstechniek is een ontspanningsoefening die helpt bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning. Hier is hoe het werkt:

 1. Adem in (4 seconden): Adem rustig in door je neus, tel in je hoofd tot drie seconden terwijl je inademt. Hierbij vul je je longen met lucht.
 2. Houd je adem vast (7 seconden): Nadat je volledig hebt ingeademd, houd je je adem zeven seconden lang in. Probeer je adem niet vast te houden met veel inspanning, maar houd het comfortabel.
 3. Adem uit (8 seconden): Laat nu de lucht langzaam en gecontroleerd uit je mond ontsnappen gedurende acht seconden. Hierbij adem je volledig uit.

Deze techniek kan helpen om stress te verminderen en ontspanning te bevorderen, en het kan een waardevolle toevoeging zijn aan je massage-afsluiting om jezelf nog meer te ontspannen.

Dit is een eenvoudige gezichtsmassage die je dagelijks kunt doen. Onthoud dat je geen harde druk moet uitoefenen, en als je ongemak ervaart, stop dan onmiddellijk. Over het algemeen zou een gezichtsmassage ontspannend en aangenaam moeten zijn.

Hoe vaak en hoe lang moet je masseren – studie 2023

De frequentie en duur van gezichtsmassages kunnen variëren, afhankelijk van je huidtype en doelen. Een open, prospectieve klinische studie werd uitgevoerd in Parijs. De zichtbare tekenen van veroudering in het gezicht werden beoordeeld aan de hand van een objectieve 10-puntenschaal en een subjectieve beoordeling van de huid en het welzijn met behulp van een online zelfvragenlijst. Gedurende een periode van 2 weken voerden deelnemers dagelijks een voorgeschreven zelfmassage van 3 minuten uit met een botanische olie om te masseren.

Gezichtsmassage Postmenopausal Postmenopauzaal

Franse studie uit 2023

Dagelijks 3 minuten masseren

In totaal werden 50 vrouwen tussen de 40 en 60 jaar met Fitzpatrick huidtype II of III ingeschreven in de studie. Er werden aanzienlijke verbeteringen waargenomen in tekenen van huidveroudering, zoals verslapping, fijne lijntjes, vollerheid en stralendheid. Subjectieve voordelen werden ook gemeld. De meeste deelnemers (meer dan 85%) waren het erover eens dat hun huid er gladder uitzag, meer veerkrachtig was en dat fijne lijntjes verminderd waren. Bovendien gaf 100% van de vrouwen aan dat de massage hun gevoel van welzijn versterkte.

Hoe snel zie je resultaat?

De resultaten van gezichtsmassage kunnen variëren van persoon tot persoon. Sommigen zullen direct na de massage een gladdere en meer ontspannen huid opmerken, terwijl anderen mogelijk enkele weken regelmatige massage nodig hebben om significante veranderingen te zien. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de massage regelmatig in je huidverzorgingsroutine op te nemen voor langdurige effecten.

Is het geschikt voor iedereen?

Over het algemeen zijn er weinig nadelen aan gezichtsmassage als het op de juiste manier wordt uitgevoerd. Het kan echter voor sommige mensen bepaalde ongemakken of risico’s met zich meebrengen:

 1. Huidirritatie: Bij te veel druk of wrijving kan de huid geïrriteerd raken. Dit kan roodheid of tijdelijke uitslag veroorzaken. Het is belangrijk om zachtjes te masseren en de juiste massageolie of crème te gebruiken om wrijving te verminderen.
 2. Acne-opflakkering: Mensen met actieve acne moeten voorzichtig zijn, omdat overmatige massage de acne kan verergeren. Een Indiase studie zag bij 72,3% een acne-achtige uitbarsting na elke gezichtsmassage ontwikkelen na bezoek in een beauty salon. Mogelijk door het gebruik van bepaalde gezichtsoliën wat de porien afsluiten en acne veroorzaken.
 3. Allergische Reacties: Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor bepaalde oliën of crèmes die tijdens de massage worden gebruikt. Test altijd een kleine hoeveelheid van het product op je huid voordat je een volledige massage uitvoert. Lees meer over zelftest cosmetica
 4. Infecties: Bij onhygiënische praktijken kan er een risico op infecties bestaan, vooral als vingers of instrumenten niet schoon zijn. Zorg ervoor dat je handen en eventuele hulpmiddelen schoon zijn voor de massage.
 5. Gevoelige Huid: Mensen met een zeer gevoelige huid kunnen sneller reageren op massage. Het is belangrijk om de druk aan te passen aan de gevoeligheid van je huid.
 6. Medische Aandoeningen: Mensen met bepaalde medische aandoeningen zoals huidinfecties, open wonden, of bloedstollingsproblemen moeten extra voorzichtig zijn en mogelijk een arts raadplegen voordat ze een gezichtsmassage ondergaan.
 7. Spierpijn: In zeldzame gevallen kunnen sommige mensen na een massage last krijgen van spierpijn, vooral als er veel spanning in de gezichtsspieren was. Dit is meestal tijdelijk en verdwijnt snel.

Het is belangrijk om te onthouden dat de meeste mensen baat hebben bij gezichtsmassage en dat mogelijke nadelen meestal gemakkelijk kunnen worden vermeden door de massage op een zachte en hygiënische manier uit te voeren

Extra Iconic Elements ondersteuning – tijdens de massage

De volgende drie huidverzorgingsproducten zijn geschikt voor gebruik tijdens gezichtsmassages:

Verzorg Witte Vlekken Vitiligo Gezichtsmassage Calming Cream Natural Moisturizer Sensitive Cream
Iconic Elements Selectie

Natuurlijke Kalmerende Calming Cream: Verzacht en kalmeert een geïrriteerde, trekkerige huid met behulp van zorgvuldig geselecteerde kalmerende ingrediënten zoals Marshallow root en Ectoine

Hydraterende Natural Body Cream: Verzorgt en hydrateert intensief een droge huid dankzij rijke, natuurlijke ingrediënten zoals Balsem, Ceramide en Squalane.

Delicate Gevoelige huid Sensitive cream: Speciaal samengesteld om de gevoelige huid te beschermen en in balans te brengen, met kalmerende componenten zoals Avena Sativa en Jojoba-olie

Extra Iconic Elements verzorging – na de massage

Na je verkwikkende gezichtsmassage is het tijd om je huid extra te verwennen met onze krachtige huidverzorgingsproducten.

Onze Anti-Aging Cream, bevat Vitamine C, E en ferulinezuur, biedt je huid de nodige antioxidanten om te beschermen tegen vrije radicalen en tekenen van veroudering te verminderen. Deze crème zorgt voor een stralende teint en helpt bij het vervagen van fijne lijntjes en rimpels.

Onze Firming Booster Serum, is samengesteld met Bakuchiol, Cyclopeptide-5 en Witte Thee extract. Dit serum is ontworpen om de stevigheid en elasticiteit van je huid te verbeteren, terwijl het tegelijkertijd de collageenproductie stimuleert. Samen met de anti-aging eigenschappen van ons serum, wordt je huid beschermd tegen verlies van stevigheid en ziet ze er jeugdig en strak uit.

Geef je huid de liefdevolle zorg die ze verdient en geniet van de voordelen van een gezondere, jeugdiger uitziende teint met onze Iconic Elements Anti-Aging Cream en Firming Booster Serum. Het perfecte einde van je verwen moment.

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.