Dokters van morgen – interview over zonbescherming

Recentelijk zijn dermatologen Francis Wu en Petra Dikrama van het Erasmus MC en co-founder van Dikrama clinics, voor Trosradar dokters van morgen geïnterviewd. Er wordt ingegaan over onze dagelijkse huidverzorging. Vragen over onder andere SPF in dagcrème: werkt dat wel, en waarop kun je letten als je een dagcrème zoekt die ook beschermt tegen de zon? En: omdat we richting de wintertijd gaan en minder te maken krijgen met zonbescherming wat is dan zinvol.

Dokters van morgen – de interview

61 Procent van de poll respondenten, zegt een dagcrème met een beschermingsfactor voor de zon te gebruiken. Een goede bescherming tegen huidkanker en het werkt ook nog eens tegen huidveroudering, zo schrijven enkele respondenten ons. Klopt dat wel?

In die dagcrèmes zit vaak alleen een SPF factor, deze geeft bescherming tegen UVB-straling, legt Wu uit. Vanaf september tot april is de UVB-sterkte laag tot nihil in Nederland, dat komt door de geografische ligging van Nederland. Fabrikanten die SPF dagcrèmes produceren zetten het af voor een groot gebied zoals Europa en Nederland is een klein afzetgebied. In de herfst- en winterperiode is in Nederland een UVB-bescherming niet zo belangrijk als bescherming voor UVA. Juist die UVA-straling komt eigenlijk overal doorheen, en voor die straling is bescherming gedurende het hele jaar nodig’.

Zonlicht bestaat uit een heel spectrum van stralen, waaronder dus ultraviolette straling, of wel UV-straling. ‘Ik gebruik een ezelsbruggetje’, vertelt Wu, ‘de ‘A’ van ‘UVA’ staat voor ‘aging’ en de ‘B’ van UVB voor ‘burning’. Dus van die eerste straling kun je vooral rimpels krijgen, en geeft net iets meer kans op het ontwikkelen van melanoom. Van die tweede straling kun je vooral verbranden, en UVB kan de kans op huidkanker ook iets vergroten. Maar: UVB zorgt óók voor de aanmaak van vitamine D’.

Dokters Van Morgen Zonneallergie Uva Stralen Uvb Stralen Zonkracht, Uva, Uvb Stralen Huidverzorging
Verschillen In Zonkracht Uva En Uvb Stralen

Gebruik jij dagcrème met een factor (SPF – Sun Protection Factor)?

Bijna 900 mensen vulden onze poll in: gebruik jij een dagcrème met SPF? 61 procent zegt zo’n crème standaard te gebruiken, 5 procent alleen op zonnige dagen. 19 procent gebruikt naast een crème ook zonnebrand als die de zon in gaat. 11 procent gebruikt geen dagcrème met SPF.

Dikrama: ‘Als we richting de winter gaan heb ik het liefst dat alleen UVA-straling geblokkeerd wordt. Vitamine D wordt in de huid gemaakt onder invloed van UVB. Ik ben zelf een beetje getint en werk veel binnen dus krijg in de winter al weinig UV-licht te zien. Als ik ook nog iets smeer dat UVB-straling blokkeert, maakt mijn huid minder vitamine D aan’. Wu voegt daar nog aan toe: ‘Uit een studie onder Nederlandse mannen bleek dat 36 procent een te laag vitamine D-gehalte heeft in de zomer, en in de winter gold dat zelfs voor 60 procent’.

Wat is raadzaam?

Het advies van beide dermatologen is dan ook om ‘s morgens een zonnebrandcrème te smeren die in ieder geval beschermt tegen UVA-straling. Ben je langere tijd buiten, met name in de lente, zomer of tijdens wintersport, dan is het aan te raden om zowel UVA al UVB protectie te hebben. Je moet het smeren van zonnebrandcrème iedere twee uur herhalen.

‘s Avonds kun je eventueel een crème gebruiken met een ‘actief ingrediënt’, bijvoorbeeld een crème met vitamine C of vitamine A’, vertelt Dikrama. ‘En als je echt goed voor je huid wil zorgen, dan betekent dat gewoon niet te veel zonlicht én niet roken. Het heeft geen zin om je in te smeren, en ondertussen te bruinen onder de zonnebank’.

En hoe kies je een goede nachtcrème? Dikrama heeft daar nog een aantal tips voor: kies in de eerste plaats niet voor een crème in een potje met een draaidop. ‘Veel actieve ingrediënten kunnen zo inactief worden, en je zit ook nog eens steeds met je vinger in die crème waardoor je allemaal bacteriën meeneemt’. Kies dus liever voor een exemplaar dat luchtdicht en UV-dicht verpakt is, bijvoorbeeld in een flacon met pomp.

Grote wonderen hoef je van die tubes trouwens niet te verwachten: ‘Je moet je realiseren: alles wat je zelf kunt kopen, daar mogen geen medicijnen inzitten, daar zitten vaak afgeleiden of hele kleine hoeveelheden van aangetoond werkende bestanddelen in. Dermatologen kunnen veel sterkere middelen voorschrijven dan de producten die je in de winkel kunt kopen.

Link: Dokters van Morgen – Trosradar

Nu je hier bent

Groot nieuws! Onze samenwerking breidt uit. Vanaf 2021 gaan Iconic Elements en Dikrama Clinics samenwerken. Dikrama Clinics bestaat uit een uniek team van vakbekwame artsen (cosmetisch artsen en dermatoloog) gespecialiseerd in injectables zoals botuline toxine en fillers, infuustherapie en huidverbetering. Iconic Elements is dan ook heel blij om met deze team te gaan samenwerken. De gecombineerde kennis van huidverzorgende ingrediënten waar dermatologen achter staan en huidverbeterende behandelingen maakt deze samenwerking heel bijzonder. Wordt vervolgt en binnenkort meer…

Dokters: Petra, Monique En Jocelyne Dikrama

Volg Ons Iconic Elements Op Facebook En Instagram
Foto van Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.