De donkere zijde van het licht

Het lichtspectrum is enorm veel breder dan dat wat wij kunnen waarnemen. Het zichtbare spectrum van licht heeft een golflengte tussen de 380 nm en de 750 nm. De verschillen in golflengten worden door het oog gezien als verschillende kleuren

Tot voor kort werd gedacht dat zichtbaar licht relatief inert was in vergelijking met zijn spectrale buren, ultraviolette en infrarode straling. In de literatuur is echter recent beschreven dat zichtbaar licht roodheid kan veroorzaken bij een lichte huid, en pigmentveranderingen bij personen met een donkerder huidtype. In de dermatologie worden huidtypes geclassificeerd volgens fitzpatrick, waarbij men onderscheid maakt tussen 6 verschillende huidtypen:

Licht


Onderstaande afbeelding worden deze zes huidtypes weergegeven.

HuidtypeKenmerkHuidverbrandingHuidkanker risico
1Lichte ogen, rossig haar, sproetenAltijdGrootste risico
2Lichte huid en ogen, blond haarSnelHoog risico
3Licht getinte huid, donkere ogenZeldenHoog risico
4Getinte huid, donkere ogen en donker haar (Mediterraan)Bijna nooit, bruint zeer goedMatig risico
5Donker getinte huid (Aziatisch)Zeer goed bestand tegen zonKomt weinig voor, wel hoog risico op vitamine D gebrek
6Zeer donkere huid (Negroïde)Zeer goed bestand tegen zonKomt weinig voor, wel hoog risico op vitamine D gebrek

Door deze recent beschreven literatuur heerst er zowel in de medische gemeenschap als in de sociale media bezorgdheid over de potentieel schadelijke huideffecten van licht.

Hoe werkt het?

In 2010 zetten Mahmoud en zijn collega’s een onderzoek op poten met 22 gezonde vrijwilligers. Deze vrijwilligers hadden een huidtype dat uiteenliep van huidtypes twee tot en met zes. De vrijwilligers werden bestraald met ultraviolette A (UVA), één van de 3 uv-stralen en blauw licht. Deze stralen dringen tot de dieper gelegen lederhuid (dermis) binnen. Het bleek dat zowel UVA als blauw licht pigmentvlekken en roodheid konden veroorzaken vanaf huidtype drie. De pigmentaties die ontstonden onder invloed van zichtbaar licht waren donkerder en hielden een langere tijd aan.

Lees meer over de verschillende uv-stralen

De grootste en meest natuurlijke bron van zichtbaar en blauw licht is natuurlijk  de zon. Het zal je dan ook niet verbazen dat de verstrooiing van het blauwe licht in de atmosfeer ervoor zorgt dat de lucht blauw lijkt. Naast de natuurlijke bron zijn er ook apparaten die zorgen voor het uitzenden van blauw licht. Daarbij gaat het om apparaten met LED-schermen zoals smartphones, tablets, computermonitoren, laptops en televisies. Als gevolg van dit moderne leven worden mensen niet alleen overdag, maar ook in de avonden en zelf ’s nachts blootgesteld aan blauw licht. Dit kan voor de huid een uitlokkende factor zijn voor oxidatieve stress, of ook wel vrije radicaal vorming genaamd.

Oxidatieve stress (vrije radicalen)

Oxidatieve stress ontstaat bij een overschot aan vrije radicalen en een tekort aan antioxidanten. Vrije radicalen ontstaan door invloeden van buitenaf zoals roken, verontreinigde lucht, stress, maar ook de zon. Het verband tussen oxidatieve stress en veroudering is goed gedocumenteerd. Dit is vooral het geval bij extrinsieke huidveroudering (huidveroudering door invloeden van buiten af). Dus blauw licht kan direct en indirect voor huidveroudering zorgen.

Een belangrijke factor in dit proces is het Opsine-3 eiwit (OPN3). Het eiwit speelt niet enkel een rol in de fotoreceptie van het oog, maar komt ook tot expressie in de menselijke melanocyten (pigmentcellen) en keratinocyten (huidcellen). OPN3 wordt gezien als een sleutelsensor in de melanocyten en is verantwoordelijk voor de hyperpigmentatie door de kortere golflengten van het blauwe licht. Dit eiwitcomplex wordt voornamelijk gevormd in de melanocyten van een donkere huid. Vooral wanneer deze worden bestraald met blauw licht is de expressie duidelijk kenbaar. Dit verklaart de hyperpigmentatie en roodheid die wordt waargenomen bij huidtypes drie of hoger na bestraling met blauw licht.

Hoe kan je tegen zichtbaar licht beschermen?

Laten we dan ook benadrukken dat naast zonnebrand voor UV licht, bescherming tegen zichtbaar licht, in zekere zin nodig is. Met name voor huidtypes drie en hoger. Momenteel beschikbare organische (chemische) UV-filters zijn niet voldoende om de huid te beschermen tegen het effect van zichtbaar licht. Minerale filters zoals zinkoxide en titaniumdioxide zijn breedspectrum filters met enige bescherming tegen zichtbaar licht. Het enige nadeel dat deze filters met zich meebrengen is de witte waas die het product achterlaat op de huid. Dit wordt soms als cosmetisch storend ervaren. Lees meer over zonnebrand filters

Naast deze zonnefilters kunnen ook antioxidanten in de vorm van crèmes en of voeding bescherming bieden tegen de vrije radicalen oxidatieve stress, die je cellen en DNA beschadigen. Zo kan de oxidatieve stress die een uitlokkende factor is voor extrinsieke huidveroudering worden tegen gegaan.

Licht
Cell Anatomy And How Antioxidant Works Against Free Radicals. Antioxidant Donates Missing Electron To Free Radical, Now All Electrons Are Paired.

Hoe kan Iconic Elements je helpen?

Ontdek Iconic Elements met de krachtige combinatie van vitamine C, E en ferulinezuur. Geef je huid de antioxidantenboost die het verdient, help vrije radicalen te verminderen en vertraag voortijdige huidveroudering.

Literatuur

Cohen, L., Brodsky, M. A., Zubair, R., Kohil, L., Hamzavi, I.H., Sadeghour, M. (2020). Cutaneous interaction with visible light: What do we know. Journal of the American Acadmy of Dermatology.

Duteil, L., Esdaile, J., Maubert, Y., Cathelineau, A.-C., Bouloc, A., Queille-Roussel, C., & Passeron, T. (2017). A method to assess the protective efficacy of sunscreens against visible light-induced pigmentation. Photodermatology, Photoimmunology & Photomedicine, 33(5), 260–266. 

Kohli I, Chaowattanapanit S, Mohammad TF, et al. (2018) Synergistic effects of long-wavelength ultraviolet A1 and visible light on pig- mentation and erythema. Br J Dermatol. 178(5):1173–1180. 

Narla, S., Kohli, I., Hamzavi, I. H., Lim, H. W., (2020) Visibli light in photodermatology. Royal society of chemistry. 19,99-104.

Schalka, S., de Paula Corrêa, M., Yumi Sawada, L., Canale, C. C., & de Andrade, T. N. (2019). A novel method for evealuating sun visible light protecion factor and pigmentation protection factor of sunscreens.  Clinical, Cosmetic and ingestigational Dermatologu, 12, 605-616.

Licht
Dionne Smits – Huidtherapeute Io

Foto van Dionne Smits

Dionne Smits

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.