Dragons Blood: een cosmetische ingrediënt uit de oudheid.

Dragons Blood is een van de meest unieke ingrediënt die de afgelopen jaren steeds meer aandacht krijgt in de huidverzorgingsindustrie, waar natuurlijke en zeldzame cosmetische ingrediënten steeds populairder worden. Dragons blood is een cosmetisch ingrediënt dat wordt verkregen uit het sap van verschillende bomen, voornamelijk van soorten uit het geslacht Croton Lechleri. Deze boom staat ook bekend onder de naam sangre de drago, wat in het Spaans ‘drakenbloed’ betekent.

Het gebruik van dragons blood als cosmetisch ingrediënt dateert uit de oudheid, waar het werd gebruikt vanwege de helende en beschermende eigenschappen in diverse culturen zoals de Maya’s en de oude Grieken. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt het al duizenden jaren gebruikt om verschillende kwalen te behandelen. De exacte datum van het eerste gebruik van dragons blood is onbekend, maar het wordt al eeuwenlang gebruikt en heeft een rijke geschiedenis in de traditionele geneeskunde en cosmetica.

De hars van Dragons Blood wordt verkregen door de schors van de boom op een speciale manier af te snijden, waardoor de hars eruit komt. Deze bloedrode hars bevat verschillende bioactieve verbindingen die de huid beschermen tegen beschadiging door vrije radicalen en ontstekingen verminderen.

Werkzame stoffen

Dragons Blood bevat proanthocyanidine, een krachtige antioxidant die vrije radicalen bestrijdt en schade aan de huid helpt te voorkomen. Het is een belangrijke werkzame stof in dit ingrediënt. Proanthocyanidine is bekend om zijn vermogen om schade door vrije radicalen te verminderen en kan daardoor de huid helpen beschermen. Het helpt ook om de huid te verjongen en kan helpen bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels.

Dragons Blood bevat verschillende alkaloïden, waaronder taspine en dimethylcedrusine. Deze alkaloïden hebben antioxiderende eigenschappen, wat betekent dat ze de huid kunnen beschermen tegen schade door vrije radicalen veroorzaakt door UV-straling en andere omgevingsfactoren. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die schade kunnen veroorzaken aan de cellen en weefsels van de huid, waardoor deze vroegtijdig verouderd.

Taspine is een alkaloïde die specifieke eigenschappen heeft om de genezing van wonden en ontstekingen te bevorderen. Het vermindert de bloedstroom naar de wond, waardoor het bloeden stopt en helpt bij het herstellen van de huid. Daarom wordt taspine vaak gebruikt in de traditionele geneeskunde voor de behandeling van wonden en ontstekingen.

Dimethylcedrusine is een andere alkaloïde die in Dragons Blood wordt aangetroffen. Het heeft ook antioxiderende eigenschappen en heeft aangetoond dat het ontstekingen in de huid kan verminderen. Het is ook effectief gebleken bij het verminderen van de productie van melanine, wat kan helpen bij het verminderen van hyperpigmentatie en het verbeteren van de algehele teint van de huid.

Maar wat zijn de voordelen van Dragons Blood voor de huid?

Antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen: De antioxiderende eigenschappen van Dragons Blood zijn zeer effectief in het bestrijden van vrije radicalen die de huid kunnen beschadigen. Vrije radicalen zijn schadelijke moleculen die worden geproduceerd door factoren zoals vervuiling, blootstelling aan Ultraviolette-straling en stress. Het bevat bioactieve verbindingen zoals proanthocyanidinen en alkaloïden die deze vrije radicalen neutraliseren en de schade aan de huid verminderen. Daarnaast heeft Dragons Blood ook ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het de huid kan helpen kalmeren en roodheid en irritatie kan verminderen.

Voortijdige Huidveroudering

Collageen en elastine zijn onmisbare eiwitten die de huid gezond, stevig en elastisch houden. Naarmate we ouder worden, neemt de natuurlijke aanmaak van deze eiwitten af, waardoor de huid haar veerkracht verliest en rimpels en fijne lijntjes kunnen ontstaan. Dragons Blood hierbij helpen door de aanwezige bioactieve verbindingen die de productie van collageen en elastine in de huid stimuleren. Dit zorgt voor een stevigere en elastische huid, wat resulteert in een vermindering van fijne lijntjes en rimpels. Meer weten over rimpels

Dragons Blood staat bekend om zijn hydraterende eigenschappen, wat het een perfecte keuze maakt voor mensen met een droge of vochtarme huid. Door regelmatig producten te gebruiken die Dragons Blood bevatten, kan de huid gehydrateerd blijven en beter beschermd worden tegen uitdroging.

Vanwege de eigenschappen van Dragons Blood is het populair geworden als actief ingrediënt in huidverzorginsproducten. Echter door de zeldzaamheid van het ingrediënt is het echter niet goedkoop en kan het moeilijk te vinden zijn in de cosmetische industrie. Het is echter belangrijk om te onthouden dat niet alle producten van dezelfde kwaliteit zijn en dat de hoeveelheid Dragons Blood in een product kan variëren. Maar als je op zoek bent naar een natuurlijk en zeldzaam ingrediënt om je huid te verbeteren, is Dragons Blood zeker het overwegen waard.

Nadeel

Het is mogelijk dat plantenharsen irritatie kunnen veroorzaken op de huid. Er bestaat een risico op irritatieve contactdermatitis bij contact met dragons blood poeder of hars. In cosmetica is de dosering veel lager gedosseerd waardoor de kans op contacteczeem kleiner is. Bij twijfel kan je altijd ROAT doen. Het staat voor Repeated open Application Test (ROAT), het wordt gebruikt om te onderzoeken of je een allergie hebt voor een bepaald (huidverzorgings-) product. Het voordeel van de ROAT is dat je deze gemakkelijk thuis kan uitvoeren, zonder dat je hiervoor naar een dermatoloog moet. Als er echter een huidreactie ontstaat, maak dan een afspraak met een arts of met je dermatoloog. Meer over allergie zelftest

Met andere woorden

Als je op zoek bent naar een natuurlijk en zeldzaam ingrediënt om je huid te verbeteren en te beschermen tegen beschadiging door vrije radicalen, dan is Dragons Blood een mooi alternatief. Het biedt een effectieve manier om de gezondheid van je huid te bevorderen en een jeugdige uitstraling te behouden. Maar vergeet niet dat een goede huidverzorgingsroutine omvat een gezonde levensstijl, regelmatige lichaamsbeweging, voldoende hydratatie en een uitgebalanceerd dieet.

Nu je hier bent

Exposomen

Heb je ooit gehoord van exposomen? Waarschijnlijk niet, maar je wordt er wel dagelijks aan blootgesteld. Exposomen zijn de combinatie van alle invloeden van buitenaf, zoals de lucht die je inademt, het voedsel dat je eet, de cosmetica die je gebruikt, en de omgeving waarin je leeft. Al deze factoren kunnen een enorme impact hebben op je lichaam en huid.

Ons lichaam en onze huid worden voortdurend beïnvloed door verschillende omgevingsfactoren, zoals vervuiling, UV-straling en veranderingen in het weer. Dit wordt ook wel het Exposoom genoemd en omvat alle externe en interne factoren die onze gezondheid en uiterlijk beïnvloeden. Wil je meer weten over Exposomen

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.