Droge huid en supplementen

Eerder berichten we over de oorzaken en behandeling van een droge huid. Naar aanleiding daarvan kregen we heel veel vragen hierover en wat er nog meer aan gedaan kan worden. Zoals het nut van water drinken, het nut van supplementen en welk type moisturizers wat doen op, in en voor de huid.

De oorzaken van een droge huid

Variëren van leeftijd, gure weersomstandigheden, lage luchtvochtigheid ten gevolge van airconditioning of verwarming, frequent douchen en zeepgebruik. Daarnaast kunnen verschillende lichamelijke condities zoals nierfunctie problemen, vertraagde schildklier, erfelijkheid (zoals atopie en ichthyosis vulgaris) en bepaalde medicaties zoals diuretica (hydrochloorthiazide, furosemide) tegen een hoge bloedruk, isotretinoine tegen acne, de huid droger maken.

De gevolgen van een droge huid

De huid heeft een watergehalte tussen de 10-15% nodig om het soepel en intact te houden. Onder de 10% watergehalte is een droge huid zichtbaar in de vorm van schilferigheid. Wanneer de bovenste huidlaag, het stratum corneum, verder uitdroogt, leidt dat tot schilferingen maar ook tot ruwheid en zelfs kleine barstjes.

Asteatotisch eczeem

Wannneer de droogheid aanhoudt kan het zelfs tot asteatotisch eczeem leiden. Asteatotisch eczeem is een niet-allergische vorm van eczeem. De meeste patiënten ervaren dit als een rode, jeukende, droge en schilferige huid vooral aan de handruggen en onderbenen.

Helpt water drinken tegen een droge huid?

Een recent artikel uit 2018 verzamelde vele artikelen omtrent dit fenomeen en concludeerde dat de hydratie van de bovenste huidlaag, het stratum corneum, inderdaad verbeterde. Hoe het hydratatieproces precies tot stand komt is onbekend. Ook is niet bekend hoeveel je moet drinken.

Droge Huid

Hebben supplementen nog een toegevoegde hydraterende waarde?

Er zijn weinig supplementen bekend die de huid kunnen hydrateren. Maar een daarvan is hyaluronzuur, onderdeel van de glucosaminoglycanen (GAG). Hyaluronzuur zit van nature in de tweede laag van de huid (dermis) en heeft onder andere een wateraantrekkende functie waardoor de huid soepel en gehydrateerd aanvoelt.

Hyaluronzuur

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat een hyaluronzuur supplement van dagelijks 37.5 mg – 240 mg na 4 tot 6 weken een soepeler en significante huidhydratatie gaf.

Collageenpeptide

Een ander supplement is collageenpeptide. Collageen is het meest voorkomende eiwit in het lichaam. Collageen type 1 en in mindere mate type 3 en GAG  zijn beide verantwoordelijk voor stevigheid en houden vocht in de huid vast. Twee kleine placebo-gecontroleerde studies toonden een verbeterde huidhydratie door het gebruik van een collageenpeptide supplement. Zowel het collageen als GAG waren na 8 weken in de huid toegenomen.

Hoe de ingenomen hyaluronzuur en peptidesupplementen in de huid terecht komen is onbekend.

Welke typen moisturizers zijn er?

Er zijn veel moisturizers op de markt en ze kunnen eigenlijk in 3 verschillende categorieën onderverdeeld worden, elk met een eigen functie.

Emollentia (ruimtevullers) zijn voornamelijk lipiden en oliën en vullen de ruimte tussen de huidcellen (keratinocyten) in de bovenste huidlagen op. Vergelijk het met cement tussen de bakstenen. Bekende voorbeelden hiervan zijn ceramide, squalene, canola, olijf-, palm- en kokosolie.

Belangrijk voor de huidbarrière

Ceramide en squalene worden ook in onze huid gemaakt en spelen een belangrijke rol in de huidbarrière. Uit onderzoek blijkt dat een droge huid in de winterperiode onder andere te maken heeft met een verminderde ceramide aanmaak in de huid. Dit leidt tot een verstoorde huidbarrière waardoor de huid droger wordt.

Hormoonzalf? Gebruik daar dan een ceramide crème bij!

Een ander onderzoek toonde aan dat door de toevoeging van een ceramide-houdende crème naast een sterke hormoonzalf de behandeling bij patiënten met eczeem de symptomen verminderden, ziekteduur verkortte en genezing versnelde.

Humectants (wateraantrekkers) zijn stoffen die water aantrekken, hierdoor verbetert de hydratatie van de stratum corneum, betere cohesie van de keratinocyten en vermindering van schilferingen.

Glycerine, ureum, hyaluronzuur, AHA’s

Typische humectants zijn glycerine, sorbitol, hyaluronzuur, ureum, honing en alpha hydroxy acids (AHA). Tegenwoordig zit hyaluronzuur in veel huidverzorgingsproducten.

Hyaluronzuur is een polysaccharide, oftewel een lange suiker die aan elkaar vastzitten. Een bekend voorbeeld van een polysaccharide is zetmeel. Hyaluronzuur lost niet op in water maar heeft een sterke wateraantrekkende werking, per gram hyaluronzuur kan het enkele liters water aan trekken.

Hyaluronzuur zit van nature in onze huid en bevindt zich voornamelijk in de dermis de tweede laag van de huid en in mindere mate in de opperhuid (epidermis).

Hyaluronzuur in huidverzorging blijft in de bovenste laag van de huid en door water aan te trekken zorgt dat de huidcellen beter zorgt voor een betere hydratatie van de bovenste huidlaag.

Let op: soms maken ze je huid droger

Humectants onttrekken het vocht uit de huid en niet uit vocht van de omgeving. Dit kan bij sommigen meer droogheid en trekkerig gevoel in de huid geven.

Occlusieven (barrière) houdt het vocht in de huid vast door het fysiek te blokkeren. De TEWL wordt hierdoor tegengehouden.

Vaseline, lanoline, siliconen

Voorbeelden van occlusieven zijn vaseline, lanoline, siliconen en wassen. 5% Vaseline vermindert heel efficiënt de TEWL met 98% gevolgd door lanoline, minerale olie (paraffine) en siliconen dat slechts 20-30% TEWL reductie geeft. Op de huid kunnen occlusieven  glimmen, zwaar en plakkerig aanvoelen.

Verschillende Moisturizers: Occlusief, Humectant, Emollients
Shop voor meer moisture

Literatuur

Asserin J, Lati E, Shioya T, Prawitt J. The effect of oral collagen peptidesupplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. J Cosmet Dermatol. 2015;14:291-301.

Kawada C, Yoshida T, Yoshida H, et al. Ingested hyaluronan moisturizes dry skin. Nutr J. 2014;13:70.

Garibyan L, Chiou AS, Elmariah SB. Advanced aging skin and itch: addressing an unmet need. Dermatol Ther. 2013;26:92-103.

Foto van Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.