We kennen het allemaal wel. De iconische grijze duct tape: olie- en waterbestendig en altijd handig voor kleine en grote ingrepen. Al sinds de eerste ruimtevluchten namen de astronauten van NASA de tape mee aan boord om spoedreparaties uit te voeren. Maar misschien heb je wel eens gehoord dat je met de grijze tape ook voetwratten kunt behandelen! Fact or fiction?
Voor wie kan dit werken?
Mensen met hardnekkige voetwratten die niet reageren op de gebruikelijke methoden zoals vloeibare stikstof en anti-wrattentinctuur. Mensen met uitbreidende voetwratten ondanks de conventionele behandelingen. En niet onbelangrijk, als de pijn na een vloeibare stikstof behandeling teveel wordt.
Hoe ga je precies te werk?
Je kunt de tape heel makkelijk krijgen in een doe-het-zelfzaak bij jou in de buurt. Maak je voet ’s avonds net voor het slapengaan schoon met water. Plak de voetwrat daarna af met een stuk duct tape dat net iets groter is dan de wrat zelf. Laat de tape vervolgens 6 dagen zitten. Wanneer je die eraf haalt, zal je dien dat de wrat er week en wit uitziet. Dat is volledig normaal.
Verwijder de bovenste hoornlaag zoveel mogelijk met fijn schuurpapier of met een wegwerp nagelvijl. Als het gevoelig wordt stop je en laat je de huid een dag rusten zonder die af te plakken. De volgende nacht herhaal je het volledige proces weer tot de wrat verdwijnt.
Als je sport, zweet of de tape vies wordt binnen de 6 dagen, kan je de tape tussentijds gewoon vervangen.
Waarom werkt duct tape nou precies?
Waarom het werkt is eigenlijk niet helemaal duidelijk. Het heeft waarschijnlijk iets te maken met de combinatie van de lokale irritatie van de lijm, de vochtigheid en de warmte waardoor je eigen afweersysteem het wrattenvirus beter herkent en aanpakt.
Hoelang duurt de duct tape behandeling ?

Bij kinderen werkt duct tape beter dan bij volwassenen. De kans op succes ligt rond de 70 Ã 80% na een behandeling van 4 tot 6 weken. De grote voordelen zijn dat het pijnloos is, het amper inspanning vergt en je niet met littekens blijft zitten. Let wel op als het afgetapete gebied rood begint te zien of begint te jeuken. Dat is namelijk een teken dat je lichaam overgevoelig reageert op de tape. Je zet de behandeling dan tijdelijk stop.
In 2013 bracht dr. Francis P.K. Wu een gratis kinderboek over wratten uit onder het pseudoniem F.Pique. Tijdens zijn spreekuur zag hij zag veel kinderen met hardnekkige voetwratten. Aangezien de meesten angstig naar de cryotherapie container op de hoek van de tafel keken, besloot hij om die angst weg te nemen. Zijn eerste openingszin was standaard ‘ik doe je geen pijn’. Om kinderen en ouders extra inzicht te geven over wratten en hoe je het kan behandelen is dit ebook samengesteld.
Grafisch ontwerper: René de Haan: http://www.renedehaan.net/visio/illustratie/80/http://www.renedehaan.net/visio/illustratie/80/
De kinderboek ‘Warts that’ is alleen op iBook apple store gratis te downloaden.
Wil je meer weten over wratten – lees deze blog:
Alles wat je moet weten over wratten: Oorzaken, besmettelijkheid en behandelingen
Nu je hier bent
In onze andere post duiken we dieper in het onderwerp wratten, ook wel bekend als verruca vulgaris. Deze veelvoorkomende dermatologische aandoening treft zowel volwassenen als kinderen. Ontdek in onze blog wat wratten precies zijn, wat de mogelijke oorzaken zijn, hoe besmettelijk ze kunnen zijn, en verken de verschillende beschikbare behandelingsopties, samen met hun respectievelijke voordelen en nadelen.
Er zijn verschillende varianten van wratten
Verruca vulgaris, ofwel de gewone wrat, is een veelvoorkomende wratvorm die doorgaans op de handen en vingers voorkomt. Deze ronde gezwellen hebben een sterk verhoornde textuur en vertonen vaak een bloemkoolachtig uiterlijk. Ze kunnen zich in clusters ontwikkelen, meestal op de handen, maar soms ook op de knieën, ellebogen en zelfs het gezicht.
VERRUCA PLANA (Vlakke wrat): Vlakke wratten, ook bekend als verruca plana, zijn gladde, platte bultjes van slechts enkele millimeters groot. Ze hebben meestal een huidkleurige of lichtbruine tint en verschijnen vaak in grote aantallen, voornamelijk op het gezicht, de armen en de benen.
Wil je meer lezen over: Alles wat je moet weten over wratten: Oorzaken, besmettelijkheid en behandelingen. Klik hier