Duct tape voor hardnekkige voetwratten

Dermatologie Iconic Elements

Duct tape, een olie en waterbestendige tape voor noodreparaties. Al sinds de vroege ruimtevluchten van de NASA werd duct tape meegenomen aan boord om spoedreparaties uit te voeren.  Maar misschien heb je wel eens gehoord, je voetwratten met duct tape behandelen?

Voor wie is dit geschikt?

Voor mensen met hardnekkige voetwratten die niet reageren op de gebruikelijke methoden zoals vloeibare stikstof en anti-wrattentinctuur. Voor mensen met uitbreidende voetwratten ondanks de conventionele behandelingen. En niet onbelangrijk, als de pijn na een vloeibare stikstof behandeling teveel wordt.

Hoe duct tape je voetwratten?

Bij je lokale bouwmarkt is deze tape verkrijgbaar. In de avond voor het slapen gaan maakt je eerst je voet schoon met water. Plak voetwrat af met tape, dat net iets groter is dan de wrat. Laat het vervolgens 6 dagen zitten, de wrat ziet er week en wit uit. Dit is volledig normaal. Verwijder zoveel mogelijk de bovenste hoornlaag met fijn schuurpapier of met een wegwerp nagelvijl. Als het gevoelig wordt stop je en de 6 de dag laat je huid rusten zonder af te plakken. De volgende nacht weer opnieuw voor 6 dagen afplakken.

Als je sport, zweet of de tape vies wordt binnen 6 dagen, dan kan je de tape tussentijds verwijderen en vervangen voor een nieuwe schone stuk duct tape.

Hoe werkt duct tape voor voetwratten?

Eigenlijk is de werking nog onbekend. Waarschijnlijk een combinatie van lokale irritatie van de lijm, vochtigheid en warmte waardoor je eigen afweersysteem de wratten virus beter herkent en aanpakt.

Hoe lang duurt de duct tape behandeling ?

Bij kinderen werkt duct tape beter dan volwassenen. De kans op succes ligt rond de 70-80% na 4-6 weken behandelen. Het grote voordeel is dat het pijnloos is, inspanning om de voetwrat te verwijderen is laag en er treedt geen littekens op. Let op als het afgetapte gebied rood en jeukt dan is er een overgevoeligheidsreactie op de tape. Stoppen is dan het advies.

In 2013 heeft dr. Francis P.K. Wu, onder zijn pseudoniem naam F.Pique, een gratis kinderboek over wratten uitgebracht. Hij zag vele kinderen met hardnekkige voetwratten op zijn spreekuur. De meeste keken angstig naar de cryotherapie container die op de hoek van de tafel staat.  Zijn eerste openingszin was standaard ‘ik doe je geen pijn’. Om kinderen en ouders extra inzicht te geven over wratten en hoe je het kan behandelen is dit ebook samengesteld.

Grafisch ontwerper: René de Haan: http://www.renedehaan.net/visio/illustratie/80/

De kinderboek ‘Warts that’ is alleen op iBook apple store gratis te downloaden.

Nu je hier bent

De echte term voor Maskne is acne mechanica, lokale uitbraak van uitslag als gevolg van lokale wrijving, druk en strekken van de huid. Een aandoening voornamelijk beschreven bij sporters (strakke kledingstukken, voorhoofd zweetbanden, helmen, hockey/worstelaars gezichts en hoofdbescherming ) en werk gerelateerd (wrijving van de rug bij vrachtwagen, bus chauffeurs).

Het dragen van een mondmasker ter preventie van de coronavirus is zinvol, echter is er een onverwachte bijkomende huidaandoening: Maskne. Puistjes veroorzaakt door het langdurig dragen van een mondmasker. Meer over Maskne

volg ons Iconic Elements of instagram en facebook

Aanbevolen berichten

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment