Ik heb eczeem, een huidroutine kan mijn huid niet verdragen?

Wanneer je eczeem hebt, lijkt het soms alsof de huidroutine adviezen over huidverzorging niet opgaan voor jouw unieke huidtype. Eczeem maakt de huid niet alleen gevoeliger en vatbaarder voor irritatie, maar zorgt er ook voor dat de reactie op veelgebruikte huidverzorgingsproducten totaal anders kan zijn. Dit kan leiden tot frustratie en verwarring over welke producten veilig en effectief zijn om te gebruiken.

Gelukkig betekent dit niet dat je geen huidverzorgingsroutine kunt hebben die werkt voor jouw gevoelige huid. Het vraagt alleen om een meer doordachte benadering en wat aanpassingen om ervoor te zorgen dat je huid de zorg krijgt die het nodig heeft zonder verdere irritatie te veroorzaken.

Zelfs voor diegenen met eczeem of een gevoelige huid, blijft de kern van een effectieve verzorgingsroutine onveranderd: reinigen, beschermen, en verbeteren. Het vinden van de juiste balans en geschikte cosmetische ingrediënten vormt weliswaar een uitdaging, maar is zeker niet onbereikbaar.

Huidroutine Eczeem

De basis van elke huidverzorgingsroutine, ook voor mensen met eczeem, begint met een grondige maar zachte reiniging. Het is essentieel om een reiniger te gebruiken die specifiek is ontworpen voor een gevoelige huid of eczeem, omdat deze formuleringen mild zijn en het vuil effectief verwijderen zonder de natuurlijke oliën van de huid te onttrekken of de huidbarrière te beschadigen. Deze producten zorgen ervoor dat je huid schoon blijft zonder extra stress of irritatie te veroorzaken.

Het is van groot belang om reinigers te vermijden die agressieve chemicaliën of alcohol bevatten. Dergelijke ingrediënten kunnen de gevoelige huid verder irriteren en ontstekingen verergeren. In plaats daarvan zou je moeten zoeken naar producten die hydraterende bestanddelen bevatten, zoals glycerine of aloë vera, die helpen de huid te verzachten en te kalmeren tijdens het reinigingsproces.

Bescherming tegen de zon is een cruciaal aspect van huidverzorging, ongeacht het huidtype. Voor mensen met eczeem wordt aangeraden om zonnebrandcrèmes te gebruiken met minerale filters met zowel zinkoxide en titaniumdioxide. Deze ingrediënten zijn bekend om hun mildheid en veroorzaken minder vaak irritatie dan chemische zonnefilters.

Minerale zonnebrandcrème met zowel zinkoxide en titaniumdioxide

Minerale zonnebrandcrèmes bieden een fysieke barrière die helpt om schadelijke UV-stralen te reflecteren en te verspreiden, waardoor ze een veilige keuze zijn voor eczeemgevoelige huid. Het kiezen van een zonnebrandcrème die ook hydraterende ingrediënten bevat, kan extra voordelen bieden door de huid gehydrateerd en comfortabel te houden.

Een studie uit 2022 onderzocht de relatie tussen atopische eczeem en het risico op huidkanker. Na analyse van 16 studies met in totaal 9.638.093 deelnemers bleek dat mensen met eczeem een significant hoger risico hebben op huidkanker, specifiek basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Dit risico gold echter niet voor melanoom. De studie concludeert dat er een verband is tussen atopisch eczeem en een verhoogd risico op sommige soorten huidkanker.

Meer over huidkanker, wat nu

Bij het kiezen van huidverzorgingsproducten gericht op het verbeteren van je huidconditie, is het van cruciaal belang om te zoeken naar ingrediënten die kalmerende en hydraterende eigenschappen hebben. Ingrediënten zoals hyaluronzuur, ceramiden, ectoine, Avena Sativa (haverextracten), Marshmallow root en niacinamide zijn bijzonder gunstig omdat ze helpen bij het herstellen van de huidbarrière en het verminderen van roodheid en jeuk. Deze ingrediënten werken door vocht in de huid vast te houden, de lipidenlaag van de huid te versterken en ontstekingsreacties te verminderen. Om de huid te verstevigen is een peptide geschikt voor mensen met een gevoelige huid.

Meer weten over Peptide

Bij het selecteren van correctieve producten is het ook belangrijk om producten te vermijden die agressieve actieve ingrediënten bevatten die potentieel de huid kunnen irriteren of uitdrogen, zoals retinoïden of hoge concentraties vitamine C bij gevoelige huidtypes.

Een huidroutine voor mensen met eczeem hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door te focussen op zachte reiniging, bescherming tegen de zon, en de juiste correctieve maatregelen, kun je een effectieve huidverzorgingsroutine ontwikkelen die je huid kalmeert, beschermt en verzorgt zonder irritatie te veroorzaken. Het is belangrijk om producten te kiezen die specifiek zijn ontworpen met het oog op gevoeligheid en eczeem, en om altijd attent te zijn op hoe je huid reageert, zodat je eventueel aanpassingen kunt maken.

Als je huidverzorgingsroutine al is aangepast voor een gevoelige of eczeemgevoelige huid en je merkt nog steeds geen verbetering, dan is het mogelijk dat je reageert op specifieke allergenen in je cosmetica. Dermatologen testen vaak op een reeks veelvoorkomende allergenen die in huidverzorgingsproducten kunnen voorkomen. Hier zijn enkele van deze stoffen die je zou moeten controleren in de ingrediëntenlijst van je producten:

Huidroutine
  1. Parfum: Een van de meest voorkomende allergenen. Ook producten gemarkeerd als “ongeparfumeerd” kunnen verborgen geurstoffen bevatten om de geur van andere ingrediënten te maskeren. Echter niet alle parfum is een allergeen. Dermatologen testen parfum mixen en niet individuele geur ingredient. Meer weten over Parfum
  2. Conserveermiddelen: Ingrediënten zoals parabenen, methylisothiazolinone (MI), en methylchloroisothiazolinone (MCI) kunnen allergische reacties uitlokken. Meer weten over Conserveermiddelen
  3. Lanoline: Een natuurlijk vet afkomstig van schapenwol dat in veel moisturizers en verzachtende crèmes wordt gebruikt, maar dat bij sommige mensen allergische reacties kan veroorzaken.
  4. Formaldehyde en formaldehyde-afgevende conserveermiddelen: Gebruikt om cosmetica langer houdbaar te maken, kunnen deze stoffen allergische reacties veroorzaken bij daarvoor gevoelige individuen.
  5. Cocamidopropyl betaïne: Een oppervlakte-actieve stof die in shampoos en lichaamsreinigers wordt gevonden en allergische reacties kan uitlokken. Hoewel cocamidopropyl betaïne gewaardeerd wordt om zijn reinigende eigenschappen en het vermogen om schuim te produceren, is het ook bekend dat het allergische reacties kan veroorzaken bij sommige mensen. Deze reacties kunnen variëren van milde irritatie tot meer ernstige huidreacties, zoals contactdermatitis. Dit laatste is een vorm van eczeem die ontstaat als reactie op direct contact met een irriterende stof, in dit geval cocamidopropyl betaïne.
  6. Propyleenglycol en butyleenglycol: Gebruikt in veel producten als een vochtinbrengend middel, maar kan bij sommige mensen irritatie of allergieën veroorzaken.
  7. Nikkel: Hoewel vaker geassocieerd met sieraden, kunnen sporen van nikkel ook voorkomen in make-up producten en een allergische reactie uitlokken. Meer weten over NIkkel

Als je vermoedt dat je huid reageert op een specifiek ingrediënt, overweeg dan om producten te elimineren die dit ingrediënt bevatten om te zien of je huidconditie verbetert. Het kan ook nuttig zijn om een patch-test te ondergaan bij een dermatoloog, die kan helpen identificeren op welke specifieke stoffen je mogelijk reageert.

Wanneer je bij een dermatoloog komt en om huidverzorgingstips vraagt, is een veelgehoord advies: “Gebruik vaseline.” Vaseline, oftewel petrolatum, staat al jaren bekend om zijn vermogen om droge en geïrriteerde huid te kalmeren. Het legt een occlusieve laag over de huid die vocht vasthoudt en zo uitdroging tegengaat. Vanwege zijn hypoallergene eigenschappen en veiligheid in zuivere vorm, is vaseline een belangrijk element in veel verzorgingsrituelen. In deze blog, klik hier, verkennen we de facetten van huidverzorging die verder reiken dan het eenvoudige gebruik van vaseline.

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Aanbevolen berichten

Closeup wang van een vrouw
Supplementen

Droge huid en supplementen

Eerder berichten we over de oorzaken en behandeling van een droge huid. Naar aanleiding daarvan kregen we heel veel vragen hierover en wat er nog

Lees meer »
jeuk wat je moet weten. prurigo, pruritus
Dermatologie

Alles over jeuk en wat je kan doen

Jeuk komt veel voor. Eigenlijk heeft iedereen er wel eens last van. De medische term voor jeuk zonder zichtbare huidafwijkingen is pruritus. Jeuk met huidafwijkingen

Lees meer »
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.