Eczeem in de mondhoeken – wat kun je doen?

Eczeem van de mondhoeken gaat gepaard met chronische, soms acute ontstekingen in de mondhoeken. De medische namen zijn “chelitis angularis” of “perlèche”. Vaak aangeduid als “scheurtjes in de mondhoeken”. Het is te beschouwen als een soort ‘smetplek’ van de mondhoek plooien. Er zijn veel oorzaken van eczeem in de mondhoek. De aandoening kan op elke leeftijd voorkomen. Eczeem van de mondhoek komt vaak voor.

Samenvatting eczeem mondhoeken

Hoe ontstaat eczeem van de mondhoeken?

Eczeem van de mondhoeken wordt veroorzaakt door ophoping van speeksel in de mondhoeken; het veroorzaakt een ontstekingsreactie in de huid. Niet zelden wordt de ontsteking gecompliceerd door een infectie veroorzaakt door schimmels (Candida albicans) of bacteriën in de huid. Candida albicans zitten van nature in de mondholte en een vochtige omgeving is een ideale voedingsbodem. Bij jonge kinderen en baby’s kan uitslag in de mondhoek worden veroorzaakt door speeksel.

Speeksel bevat verschillende enzymen die voedsel in de mond voor verteren. Je mondslijmvlies biedt een natuurlijke bescherming daar tegen, en als het speeksel langdurig en chronisch op de huid terecht komt kan de huid aangetast worden. Kinderen met een aangeboren vergrote tong (bijvoorbeeld het syndroom van Down of congenitale hypothyreoïdie) kan ook meer dan normaal kwijlen. Oudere kinderen en volwassenen kunnen uitslag in de mondhoek krijgen door atopisch eczeem (gevoelige huid!).

Mensen met diepe hoekige plooien zijn bijzonder vatbaar.

Oudere mensen kunnen uitslag in de mondhoek krijgen als gevolg van een verkeerd uitgelijnd kunstgebit en ontspanning van de mondspieren, waardoor ze ‘s nachts gaan kwijlen.

Acuut mondhoek eczeem treedt weer op na een langdurig bezoek aan de tandarts, waarbij de mond lang open heeft gestaan ​​en/of is beschadigd door toedoen van de tandarts of instrumenten. Vaak is slechts één mondhoek aangetast; in andere gevallen zijn beide hoeken ontstoken.

Bij eenzijdige mondhoek eczeem denk ook aan je voorkeurshouding in bed, zoals zijslapers of buikliggers die hun hoofd aan een kant draaien. Door deze ligging kan de mondhoek licht openen en speeksel naar de huid lekken.

Het kan voorkomen bij mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Gevoeligheid voor Candida infectie wordt vergroot door het gebruik van prednison, astma-inhalers met steroïde, immunosuppressiva, biologicals en chemotherapie. Acne medicatie die de huid uitdrogen zoals oraal isotretinoine, differin gel of benzyolperoxide (Benzac) crème.

Verder bij rokers, snel afvallen en habituele ticks zoals frequent lip likken.
In zeldzame gevallen zien we uitslag in de mondhoek, wat duidt op een tekort aan vitaminen of mineralen zoals ijzer, riboflavine (vitamine B2), foliumzuur (vitamine B9), cobalamine ( vitamine B12) of zink. Dit staat onderaan het rijtje en moet alleen worden overwogen nadat alle andere mogelijke oorzaken zijn uitgesloten.

Wat kun je ertegen doen?

Check eerst de mondholte of er geen Candida overgroei is, bekijk het gebit, is er kaakatrofie en zit de prothese goed. Consulteer je tandarts als het kunstgebit niet goed zit.

Zijn er huidaandoeningen zoals psoriasis, atopisch eczeem, contactallergisch of seborrhoish eczeem aanwezig.

Eczeem bestrijden door middel van een milde hormoonzalf. Meer over hoe smeer je een hormoonzalf goed

Infectie behandelen met een antibioticum bij infectie met bacteriën en antischimmel crème als er schimmel infectie is.

Je gebit goed schoonhouden om Candida overgroei te temperen. Na het poetsen je mondhoeken schoonmaken met water om rest tandpasta te verwijderen en droog deppen met een schone handdoek.

Behandel en bescherm de mondhoeken met een kalmerende crème, vaseline, hypoallergene lippenbalsem of zinkzalf.

Als het ‘genezen’ is kan er soms een donkere vlek achterlaten, ookwel een postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH) genoemd. PIH is een donkere verkleuring van de huid op de plek waar de huid beschadigd is geweest. De PIH is meestal gelijk in vorm, grootte en aantal als het ziektebeeld of als de beschadiging. PIH is onschuldig, maar kan wel als cosmetisch storend worden ervaren. Bescherm je huid tegen de zon met een minerale zonnebrand crème en in de avond een mild product die het pigment sneller doet verdwijnen. Gebruik niet te agressieve ingrediënten zoals retinol of vitamine C omdat de huid kan irriteren.

Hoe kan Iconic Elements je helpen?

Iconic Elements Spot Reducer en Targeted Pigment Serum zijn beide effectieve producten om postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH) te verminderen.

Hieronder meer uitleg hoe deze twee producten je postinflammatoire hyperpigmentatie kunnen verminderen:

Suplement Pigment, Spotreducer, Pigmentvlekken, Zonneschade
Webshop: Spotreducer
  1. Niacinamide (Vitamine B3): Zowel de Spot Reducer als het Targeted Pigment Serum bevatten niacinamide, een krachtig ingrediënt dat bekend staat om zijn huidverhelderende eigenschappen. Niacinamide helpt de productie van melanine, het pigment in de huid, te reguleren. Hierdoor kunnen donkere vlekken en pigmentatie geleidelijk vervagen.
  2. Arbutin: Het Targeted Pigment Serum bevat arbutine, een ingrediënt dat afkomstig is van planten en bekend staat om zijn vermogen om hyperpigmentatie te verminderen. Arbutine remt de activiteit van tyrosinase, het enzym dat betrokken is bij de aanmaak van melanine, waardoor het helpt om de huidskleur egaler te maken.
  3. Malic Acid: Dit ingrediënt, dat aanwezig is in het Targeted Pigment Serum, heeft milde exfoliërende eigenschappen. Het kan helpen bij het verwijderen van dode huidcellen en het verbeteren van de textuur van de huid, waardoor donkere vlekken minder zichtbaar worden.
  4. Drievoudige werking: De combinatie van deze ingrediënten in Targeted Pigment Serum zorgt voor een drievoudige werking tegen hyperpigmentatie. Ze verminderen niet alleen de aanmaak van melanine, maar helpen ook bij het verminderen van de overdracht van pigment naar huidcellen en exfoliëren voorzichtig de bovenste laag van de huid.

Door regelmatig deze producten te gebruiken, kun je de tekenen van postinflammatoire hyperpigmentatie verminderen en geleidelijk een egalere en stralendere teint bereiken. Vergeet niet om altijd zonnebrandcrème te dragen om verdere pigmentatie te voorkomen, vooral als je deze producten gebruikt.

Wat zijn de vooruitzichten?

Mondhoek eczeem is een zeer beheersbare aandoening en is meestal te genezen. Het resulteert zelden in permanente littekens. Het verbetert binnen de eerste paar dagen na het starten van een behandeling en doorgaans na twee weken is het genezen. In één onderzoek dat gedurende 5 jaar werd uitgevoerd, had mondhoek eczeem een recidief percentage van 80%. Zoeken naar onderliggende risicofactoren is een noodzaak om herhaling te voorkomen. Stoppen met roken kan zinvol zijn en probeer je lippen niet te likken.

Foto van Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.