Eczeem klachten verminderen met een ‘cup of tea’

Van achter mijn laptop viel mijn oog op een klinisch onderzoek: A trial of oolong tea in the management of recalcitrant atopic dermatitis. Hardnekkig eczeem behandelen met oolong thee.

Toevallig genoot ik op dat moment net van een kopje oolong thee. De rokerige en houterige smaak met lichte toetsen van citrus bood een welkome afwisseling voor koffie. Maar dat oolong thee tegen eczeem kan helpen, wekte onmiddellijk mijn dermatologische nieuwsgierigheid.

Eczeem studie uit 2001

Tijdens een studie bij 118 patiënten met hardnekkig eczeem werd hen gevraagd hun dermatologische behandeling voort te zetten. Deze behandeling bestond uit standaard hormoonzalven, antihistaminicum en het vermijden van uitlokkende eczeemfactoren. Als aanvulling op hun normale dermatologische behandeling kregen de patiënten de instructie om oolong thee te drinken.

De benodigdheden? Eén oolong theezakje van 10 gram, 1 liter kokend water en 5 minuten geduld. De thee moest daarna in drie porties verdeeld worden, een portie om na elke gewone maaltijd te drinken: het ontbijt, het middag- en het avondmaal.

Resultaat: al na 1 à 2 weken begon de behandeling zichtbare vruchten af te werpen. Na 1 maand de gewone behandeling aan te vullen met oolong thee was bij 74 van de 118 patiënten (63%) het eczeem zichtbaar verbeterd. Bij 64 patiënten (54%) bleef de behandeling na 6 maanden nog steeds positieve resultaten vertonen.

Oolong thee, wat is dat nu precies?

Dit onderzoek had mijn interesse gewekt, daarom ben ik verder in de wereld van thee gaan duiken. Oolong is van origine een Chinese theesoort en betekent eigenlijk “zwarte draak thee”. Die naam heeft de thee te danken aan de vorm van de opgedroogde theeblaadjes. Oolong mag dan wel bekend zijn in China, in het Westen weten relatief weinig mensen van het bestaan af. Op werk  krijg ik regelmatig de vraag wat ik nu eigenlijk drink. Glazige blikken zijn een duidelijk antwoord.

Oolong Thee Eczeem Iconic Elements

Alle theesoorten komen van de camillia sinensis. Voor oolong thee wordt een ouder uitgegroeid theeblad gebruikt. Wat nog opvalt, is dat bij de bewerking van oolong het blad half wordt geoxideerd, terwijl dat bij zwarte thee volledig wordt gedaan en bij groene thee zelfs helemaal niet.

De smaak heeft iets houterigs en rokerigs en verraadt lichte hinten van citrus; sommigen vinden dat de smaak iets weg heeft van abrikozen of perziken.

 Wat maakt het zo speciaal?

Naast cafeïne is oolong thee ook rijk aan vele andere plantaardige anti-oxidante polyfenolen. Deze polyfenolen helpen je jouw vetstofwisseling te controleren en zo af te vallen. Maar dit verklaart natuurlijk niet waarom oolong doet wat het doet met eczeem. Het antwoord op die vraag vinden we in een recent onderzoek uit 2019.

Oolong thee beïnvloedt de gunstige darmbacteriën en zorgt dus voor een gezond lichaam. De thee vormt namelijk een bron aan goede pre-biotica, voeding voor je darmbacteriën. Dankzij die pre-biotica maak je je darmbacteriën blij – short chain fatty acids (SCFA). Deze vetstofjes hebben een anti inflammatoire werking in het lichaam, waar mensen met eczeem kunnen baat bij hebben.

Ik zou zeggen cheers to oolong thee.

Hoe kan Iconic Elements je helpen?

Voor een zorgvuldige en doeltreffende huidverzorging bij een gevoelige en geprikkelde huid zijn de Iconic Elements-producten Sensitive Cream, Calming Cream en Natural Moisturizer Body uitstekende keuzes.

Eczeem Tsw Aziatische Huid Vitiligo Moisturizer Squad, Aziatische Huid Vitiligo Moisturizer Squad, Zout Eten, Zomergist, Litteken Verzorg Witte Vlekken Vitiligo Gezichtsmassage Calming Cream Natural Moisturizer Sensitive Cream

Sensitive Cream: Deze crème is speciaal ontworpen om de gevoelige huid te kalmeren en te hydrateren. Het bevat ingrediënten zoals Avena Sativa (haverextract), bekend om hun verzachtende eigenschappen. Ideaal voor het verminderen van roodheid en het beschermen van de huid.

Calming Cream: Als je een gevoelige huid hebt die gevoelig is voor irritatie, biedt Calming Cream verlichting. Het bevat ingrediënten zoals Marshmallow Root en Avena Sativa om roodheid en ontstekingen te verminderen. Dit product biedt kalmerende en hydraterende oplossingen voor de gevoelige huid.

Natural Moisturizer Body: Deze bodycrème is verrijkt met natuurlijke ingrediënten en biedt uitstekende hydratatie voor het hele lichaam. Het helpt de huid soepel en gehydrateerd te houden, vooral in koudere klimaten waar droogheid een uitdaging kan zijn.

Literatuur:

Uehara M, Sugiura H, Sakurai K. A trial of oolong tea in the management of recalcitrant atopic dermatitis. Arch Dermatol. 2001 Jan;137(1):42-3.

Liu, YC., Li, XY. & Shen, L. Modulation effect of tea consumption on gut microbiota. Appl Microbiol Biotechnol 104, 981–987 (2020). 

Nu je hier bent

Het grote belang van een intacte en gezonde huidbarrière is duidelijk voor een aantal huidziekten, waaronder acne, psoriasis, ichthyosis (visschubbenziekte) en atopische dermatitis (AD). Slechte huidbarrière verhoogt doorlaatbaarheid van allergenen.

Dierexperimentele onderzoeken toonde een slechte huid barrière functie een hogere penetratie van allergenen door de huid heen. Waarbij het immuunsysteem gesensibiliseerd wordt, met als gevolg eczeem. Meer over huidziekten en lekkende darm.

Volg Ons Iconic Elements Of Instagram En Facebook
Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.