Een diepgaande blik op Sinus Pilonidalis: Oorzaken, behandelingen en preventie!

In deze blogpost duiken we dieper in op sinus pilonidalis, een aandoening die vaak voorkomt in het stuitje en kan leiden tot pijnlijke symptomen. We zullen de oorzaken van deze aandoening verkennen, evenals de verschillende behandelingen, waaronder de opkomende techniek van laserontharing. Bovendien zullen we alternatieve behandelopties bespreken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor de aanpak van sinus pilonidalis.

Wat is Sinus Pilonidalis?

Sinus Pilonidalis is een aandoening die zich kenmerkt door de vorming van een holte of cyste in het gebied van het stuitje, ook wel het sacrococcygeale gebied genoemd. Het komt vaak voor bij jongvolwassenen en treft vaker mannen dan vrouwen. De term “sinus” verwijst naar de holte of gang die zich vormt en “pilonidalis” betekent “nest van haar” in het Latijn, omdat de aandoening vaak wordt geassocieerd met ingegroeide haren.

Locatie en Symptomen: Sinus Pilonidalis komt meestal voor in de bilspleet, net boven het stuitbeen. Het kan zich manifesteren als een kleine put, een abces, een pijnlijke zwelling of een open wond. De symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen het volgende omvatten:

 1. Pijn: Patiënten ervaren vaak pijn of ongemak in het getroffen gebied. Dit kan variëren van een zeurende pijn tot hevige pijn bij het zitten, staan of bewegen.
 2. Zwelling en Roodheid: Het gebied rond de sinus pilonidalis kan opgezwollen en rood worden. In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van ontsteking.
 3. Drainage: De cyste kan pus, bloed of ander vocht afvoeren, wat kan leiden tot het ontstaan van een abces of een open wond.
 4. Gevoeligheid en Jeuk: Het getroffen gebied kan gevoelig zijn voor aanraking en kan gepaard gaan met jeuk.

Wat zijn de oorzaken?

Het wordt verondersteld te ontstaan door een combinatie van factoren, waarvan de belangrijkste betrekking hebben op de haarzakjes in het sacrococcygeale gebied (de regio boven het stuitje).

Er is een verband tussen haarzakjes en de ontwikkeling van sinus pilonidalis: Haarzakjes spelen een cruciale rol bij de ontwikkeling van Sinus Pilonidalis. In dit gebied bevinden zich vaak meerdere haarzakjes dicht bij elkaar, en soms kunnen er haren ingroeien of terugkrullen in de huid. Dit kan leiden tot irritatie, ontsteking en uiteindelijk het ontstaan van een sinus pilonidalis.

Risicofactoren en mogelijke triggers van de aandoening:

Verschillende factoren kunnen het risico op het ontwikkelen van Sinus Pilonidalis verhogen. Enkele belangrijke risicofactoren zijn:

 1. Haarstructuur: Mensen met stugge en dikke haren hebben mogelijk een verhoogd risico, omdat deze haren gemakkelijker kunnen krullen, ingroeien of vast komen te zitten in de haarzakjes.
 2. Langdurig zitten: Het langdurig zitten of druk uitoefenen op het sacrococcygeale gebied, zoals bij mensen die veel tijd doorbrengen in een zittende positie, kan de kans op het ontwikkelen van Sinus Pilonidalis vergroten. Dit komt doordat de druk en wrijving de haargroei en ingroei kunnen beïnvloeden.
 3. Overmatig zweten: Overmatig zweten kan bijdragen aan het ontstaan van Sinus Pilonidalis. Zweet kan de huid irriteren en de poriën verstoppen, waardoor de kans op ontsteking en ingegroeide haren toeneemt. Echter een recente studie uit 2021, suggereerde dat sinus pilonidalis-patiënten minder zweten dan de gecontroleerde groep. Zweten kan dus een beschermend effect hebben bij PSD in plaats van een risicofactor te zijn.
 4. Geslacht: Sinus Pilonidalis komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Dit kan te maken hebben met hormonale factoren en de dikte van de huid.
 5. Erfelijkheid: Er is een genetische component geassocieerd met Sinus Pilonidalis. Als er familieleden zijn die de aandoening hebben gehad, kan dit het risico op het ontwikkelen ervan verhogen.

Het is belangrijk op te merken dat de exacte oorzaken van Sinus Pilonidalis nog niet volledig begrepen zijn. Hoewel de bovengenoemde factoren als risicofactoren worden beschouwd, kan het ook voorkomen zonder bekende triggers.

Behandeling

Het is belangrijk om te benadrukken dat elke behandeloptie zijn eigen voor- en nadelen heeft, en de keuze van de behandeling moet worden gemaakt in overleg met een dermatoloog of chirurg. Het is van essentieel belang om alle aspecten van de behandeling te bespreken, inclusief de effectiviteit, hersteltijd en mogelijke complicaties, om een weloverwogen beslissing te nemen die het beste past bij jouw individuele situatie.

Traditionele Behandelmethoden voor Sinus Pilonidalis:

Er zijn verschillende traditionele behandelmethoden beschikbaar voor Sinus Pilonidalis, waarvan de meest voorkomende chirurgische ingrepen zijn. De twee belangrijkste chirurgische benaderingen zijn incisie en drainage, en excisie.

 1. Incisie en drainage: Deze procedure omvat het maken van een snede in het getroffen gebied om de pus en vloeistof uit de sinus pilonidalis te laten weglopen. Het doel is om de ontsteking te verminderen en de symptomen te verlichten. Hoewel deze procedure relatief eenvoudig is, kan het herstelproces enige tijd duren. Het kan nodig zijn om regelmatig de wond te reinigen en verbanden te vervangen totdat de genezing voltooid is.

Effectiviteit: Incisie en drainage kunnen de acute symptomen van Sinus Pilonidalis verlichten en infectie behandelen. Het kan echter niet garanderen dat de aandoening niet terugkeert.

Hersteltijd: De hersteltijd varieert per persoon, maar het kan enkele weken duren voordat de wond volledig geneest en de normale activiteiten kunnen worden hervat.

Mogelijke complicaties: Hoewel zeldzaam, kunnen er bij incisie en drainage complicaties optreden, zoals bloedingen, infectie, littekenvorming of het terugkeren van Sinus Pilonidalis.

 1. Excisie: Excisie is een operatieve procedure waarbij het gehele getroffen gebied, inclusief de sinus pilonidalis en het omliggende weefsel, wordt verwijderd. Deze benadering is effectiever in het voorkomen van herhaling van de aandoening.

Effectiviteit: Excisie biedt een hogere kans op definitieve genezing en vermindert de kans op terugkerende episodes van Sinus Pilonidalis.

Hersteltijd: De hersteltijd na excisie kan variëren, afhankelijk van de omvang van de operatie en de individuele genezingscapaciteit. Over het algemeen kan het enkele weken tot maanden duren voordat de wond volledig geneest.

Mogelijke complicaties: Hoewel zeldzaam, kunnen er bij excisie complicaties optreden, zoals bloedingen, infectie, littekenvorming of wondproblemen.

Laserontharing:

Laserontharing is een innovatieve behandelmethode die steeds vaker wordt toegepast bij de behandeling van Sinus Pilonidalis. Deze techniek maakt gebruik van geconcentreerde lichtenergie om ongewenste haargroei te verminderen of te verwijderen. Hoewel laserontharing traditioneel wordt geassocieerd met het verwijderen van ongewenst gezichts- of lichaamshaar, heeft het ook positieve resultaten laten zien bij de behandeling van Sinus Pilonidalis.

Voordelen van laserontharing voor Sinus Pilonidalis:

 1. Vermindering van haargroei: Laserontharing richt zich op de haarfollikels in het getroffen gebied, waardoor de haargroei wordt verminderd of gestopt. Door het verminderen van de haargroei, kan de kans op ingegroeide haren en het ontwikkelen van Sinus Pilonidalis worden verminderd.
 2. Precisie en gerichte behandeling: Met laserontharing kan de dermatoloog de behandeling nauwkeurig richten op het specifieke gebied van de sinus pilonidalis. Dit minimaliseert schade aan omliggende weefsels en vergroot de effectiviteit van de behandeling.

Werkingsmechanisme van laserontharing:

Laserontharing maakt gebruik van gecontroleerde lichtpulsen die worden geabsorbeerd door het pigment in de haarzakjes. Dit zorgt ervoor dat de haarzakjes beschadigd raken, waardoor de haargroei wordt geremd. Het proces is relatief pijnloos en veilig, met minimale bijwerkingen.

Mogelijke resultaten van laserontharing:

 1. Vermindering van symptomen: Door het verminderen van de haargroei in het getroffen gebied, kan laserontharing helpen om de symptomen van Sinus Pilonidalis, zoals pijn, zwelling en ontsteking, te verminderen.
 2. Preventie van recidief: Door het gericht behandelen van de haarzakjes in het getroffen gebied, kan laserontharing helpen om recidiverende episoden van Sinus Pilonidalis te voorkomen.

Het is belangrijk op te merken dat de resultaten van laserontharing voor Sinus Pilonidalis kunnen variëren, afhankelijk van de individuele situatie en de ernst van de aandoening.

Endoscopische verwijdering

Er wordt momenteel geëxperimenteerd voor het verwijderen van de fistel van binnenuit, genaamd endoscopische verwijdering.

Endoscopische verwijdering is een innovatieve benadering die momenteel wordt onderzocht voor de behandeling van fistels. Het maakt gebruik van endoscopische technieken om toegang te krijgen tot de fistel en deze van binnenuit te behandelen. Deze methode heeft verschillende voor- en nadelen, die hieronder worden besproken:

Voordelen van endoscopische verwijdering:

 1. Minder invasief: Een van de belangrijkste voordelen van endoscopische verwijdering is dat het een minder invasieve procedure is in vergelijking met traditionele chirurgische ingrepen. Er zijn geen grote incisies nodig, wat resulteert in kleinere wonden en minder weefselschade.
 2. Sneller herstel: Doordat er geen grote incisies zijn, is de hersteltijd meestal korter in vergelijking met traditionele chirurgie. Dit betekent dat patiënten sneller weer hun normale activiteiten kunnen hervatten.
 3. Minder pijn en ongemak: Omdat er minder weefselschade is, ervaren patiënten over het algemeen minder pijn en ongemak na de procedure. Dit kan leiden tot een comfortabeler herstelproces.
 4. Minder littekenvorming: Bij endoscopische verwijdering zijn de incisies kleiner, waardoor de kans op zichtbare littekens kleiner is. Dit kan voordelig zijn voor patiënten die zich zorgen maken over cosmetische resultaten.

Nadelen van endoscopische verwijdering:

 1. Technische expertise: Endoscopische verwijdering vereist gespecialiseerde vaardigheden en expertise van de behandelaar. Het is belangrijk om een ervaren chirurg te hebben die bekend is met deze techniek om de beste resultaten te garanderen.
 2. Beperkte toepasbaarheid: Niet alle fistels zijn geschikt voor endoscopische verwijdering. De geschiktheid van de procedure hangt af van verschillende factoren, zoals de locatie en de complexiteit van de fistel. Sommige gevallen kunnen nog steeds een traditionele chirurgische ingreep vereisen.
 3. Mogelijke complicaties: Hoewel endoscopische verwijdering over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn er nog steeds risico’s op complicaties, zoals bloedingen, infecties en schade aan omliggende structuren. Deze complicaties zijn zeldzaam, maar het is belangrijk om ze te begrijpen en met de behandelaar te bespreken.

Het is essentieel om te benadrukken dat endoscopische verwijdering nog steeds een onderzoeksgebied is en niet op grote schaal wordt toegepast in de klinische praktijk.

Fenol

Een andere methode die wordt toegepast, is het inspuiten van de fistel met fenol. Deze procedure begint met het vergroten van de fistelopeningen, wat kan worden gedaan met behulp van een geschikte biopteur. Vervolgens wordt de sinus gecuretteerd, waarbij haren, pus en hypergranulatie worden verwijderd. Na grondige reiniging van de holte met waterstofperoxide, wordt fenol in de holte geïnjecteerd en gedurende ongeveer een minuut achtergelaten. Voorafgaand aan de injectie wordt de omliggende huid zorgvuldig beschermd met vaseline. Na de behandeling wordt de fenol geneutraliseerd met alcohol. Indien nodig kan deze procedure twee tot drie keer herhaald worden.

Het gebruik van fenol heeft als doel het epitheel dat de binnenkant van de fistelholte bekleedt te vernietigen. Dit draagt bij aan het verminderen van de ontsteking en het bevorderen van genezing. Door de vernietiging van het epitheel wordt het risico op herhaling van de fistel verminderd.

Het inspuiten van fenol wordt niet routinematig toegepast en wordt alleen in bepaalde situaties gebruikt. Het is van groot belang om een ervaren dermatoloog of chirurg te raadplegen die bekend is met deze technieken. Zij kunnen de geschiktheid en veiligheid van het inspuiten van fenol beoordelen voor jouw specifieke situatie.

Preventie en wat je zelf eventueel nog kan doen

Het is ook belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om het risico op Sinus Pilonidalis te verminderen. Dit omvat het zorgvuldig scheren van het gebied, het vermijden van langdurig zitten en het regelmatig reinigen en drooghouden van het sacrococcygeale gebied. Meer over scheren en scheerbulten

Naast medische behandelingen zijn er ook enkele thuiszorgmaatregelen die kunnen helpen bij het beheersen en voorkomen van sinus pilonidalis.

Het gebruik van cosmetische producten, zoals antibacteriële zepen en crèmes, kan bijdragen aan het behoud van een schone en gezonde huid. Deze producten kunnen helpen bij het verwijderen van bacteriën en het voorkomen van infecties in het getroffen gebied. Het is echter belangrijk om milde producten te kiezen die de huid niet irriteren of uitdrogen.

Hoewel er geen specifieke voedingssupplementen zijn die rechtstreeks sinus pilonidalis kunnen genezen, kunnen bepaalde voedingssupplementen mogelijk bijdragen aan het bevorderen van een gezonde huid en het versterken van het immuunsysteem, wat indirect kan helpen bij de behandeling en preventie van sinus pilonidalis. Hier zijn enkele voedingssupplementen die nuttig kunnen zijn:

 1. Vitamine C: Vitamine C is een krachtige antioxidant die betrokken is bij de vorming van collageen, een eiwit dat essentieel is voor de gezondheid en het herstel van de huid. Het kan ook de weerstand tegen infecties versterken en ontstekingen verminderen. Het nemen van vitamine C-supplementen kan helpen bij de wondgenezing en het verminderen van ontstekingen in het getroffen gebied. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C zijn onder andere citrusvruchten, bessen en kiwi’s.
 2. Zink: Zink is een mineraal dat belangrijk is voor een gezonde huid en weefselherstel. Het speelt een rol bij de immuunfunctie en kan helpen bij de genezing van wonden. Door zinksupplementen te nemen, kun je mogelijk het genezingsproces bevorderen en het risico op infecties verminderen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink zijn onder andere schelpdieren, rood vlees, noten en zaden.
 3. Omega-3-vetzuren: Omega-3-vetzuren, zoals die gevonden in visolie, hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Ze kunnen ook de immuunrespons verbeteren en de huidgezondheid bevorderen. Het nemen van omega-3-supplementen kan mogelijk bijdragen aan een betere algehele gezondheid en de genezing van de huid ondersteunen.

Het is echter belangrijk op te merken dat voedingssupplementen geen vervanging zijn voor een uitgebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl. Het is altijd raadzaam om met een medisch professional te praten voordat je begint met het nemen van supplementen, vooral als je al medicijnen gebruikt of onder behandeling bent voor andere aandoeningen.

Het is ook essentieel om goede hygiënepraktijken te volgen om de kans op infectie te verminderen. Regelmatig wassen en drogen van het getroffen gebied kan helpen bij het verwijderen van bacteriën en het voorkomen van verdere complicaties.

Het is belangrijk op te merken dat deze thuiszorgmaatregelen mogelijk niet voldoende zijn om sinus pilonidalis volledig te genezen. Als je last hebt van symptomen of de aandoening verergert, is het raadzaam om een dermatoloog of een andere medisch professional te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Iconic Elements huidverzorgingstips

Bij Iconic Elements begrijpen we het belang van natuurlijke ingrediënten en effectieve producten voor de huidverzorging.

Sinus Pilonidalis Huidverzorging
Webshop
 1. Zorg voor een milde reiniging: Kies voor een zachte reiniger die de huid niet irriteert of uitdroogt. Natuurlijke ingrediënten, zoals marshmallow root en avena sativa (haver), hebben kalmerende eigenschappen en kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen.
 2. Gebruik een kalmerende crème: Een kalmerende crème kan helpen om irritatie en roodheid te verminderen. Iconic Elements Calming Cream, met ingrediënten zoals marshmallow root, ectoine en avena sativa, is speciaal ontwikkeld om de huid te verzachten en te kalmeren. Deze natuurlijke ingrediënten hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde huid.
 3. Hydrateer de huid: Een goede hydratatie is essentieel voor het herstel van de huid. Kies voor een natuurlijke moisturizer bodycream die rijk is aan voedende ingrediënten zoals ceramide, squalane, glycerine en plantaardige was. Deze ingrediënten helpen de huidbarrière te versterken, vocht vast te houden en de huid te beschermen tegen uitdroging.
 4. Iconic Elements producten bevat geen microplastics: Microplastics zijn kleine plastic deeltjes die in veel cosmetische producten aanwezig kunnen zijn, zoals scrubs en peelings. Het is belangrijk om producten te vermijden die microplastics bevatten, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Iconic Elements streeft naar duurzaamheid en gebruikt geen microplastics in hun producten.
 5. Herstel de huideigen zuurgraad: De huid heeft een natuurlijke zuurgraad die helpt bij het behouden van een gezonde huidbarrière. Het is belangrijk om producten te gebruiken die de pH-waarde van de huid respecteren en herstellen. Iconic Elements-producten zijn pH-gebalanceerd en helpen de huid te beschermen en in evenwicht te houden.
Foto van Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.