Een zonbeschadigde huid, kan je het überhaupt wel herstellen?

Een zonbeschadigde huid is een veelvoorkomend probleem bij mensen die veel tijd in de zon doorbrengen. Overmatige blootstelling aan de zon kan leiden tot huidbeschadiging, zoals pigmentvlekken, fijne lijntjes, gesprongen bloedvaten en actinische keratose. Maar wees gerust, er zijn manieren om verdere schade te voorkomen en de schade te minimaliseren.

Hoewel het niet mogelijk is om de huid volledig te herstellen, zijn er enkele tips die je kunt volgen, zoals het gebruik van zonnebrandcrème, het dragen van beschermende kleding en het vermijden van de zon tijdens de heetste uren van de dag. Door deze maatregelen te nemen, kun je je huid beschermen en de schade minimaliseren, zodat je kunt blijven genieten van de zon zonder je zorgen te maken over de gevolgen.

Chemische peeling

Chemische peeling is een populaire en effectieve methode om de huid te vernieuwen en te verjongen. Het proces van chemische peeling verwijdert de bovenste lagen van de huid, waardoor de huid een frissere uitstraling krijgt en fijne lijntjes en rimpels worden verminderd. Bovendien kan het helpen bij het verminderen van pigmentvlekken, zonneschade en andere oneffenheden in de huid.

Door de bovenste laag van de huid te verwijderen, worden nieuwe, gezonde huidcellen gestimuleerd om aan de oppervlakte te komen en dit kan helpen om de algehele textuur en uitstraling van de huid te verbeteren. Er zijn verschillende soorten chemische peelings die variëren in intensiteit, afhankelijk van het gewenste resultaat en de behoeften van de huid.

De peeling variëren van zeer mild tot zeer intense zure peeling (zoals een TCA-peeling) die downtime vereisen. Het type zuur dat wordt gebruikt, de concentratie en de duur van de behandeling hangen af van het huidtype en de specifieke behoeften van de patiënt. Bijvoorbeeld, glycolzuur heeft de kleinste moleculaire structuur van alle alfa-hydroxyzuren en kan dieper in de huid doordringen, terwijl salicylzuur beter geschikt is voor de behandeling van acne vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Hoewel sterkere peeling de meest opvallende resultaten kunnen opleveren, is het niet voor iedereen geschikt. Laat je adviseren door je huidspecialist op basis van uw huidskleur en specifieke wensen.

Hoewel een professionele chemische peeling doorgaans sterker zijn (rond pH 2,0), kan je thuis kiezen voor de minder sterke peeling met fruitzuren AHA’s en BHA’s, melkzuur en amandelzuur. Deze oppervlakkige peeling, hebben bijna geen downtime en helpen goed bij milde huidproblemen zoals lichte verkleuring en ruwe textuur. Wil je meer weten over fruitzuren en welke geschikt zijn voor je huid?

Cosmetische ingrediënten tegen een zonbeschadigde huid

Vitamine A:

Als het gaat om het verminderen van een zonbeschadigde huid, zijn producten met vitamine A zoals tretinoïne een krachtige en effectieve optie. Een vrij verkrijgbare alternatief is retinol, dat verkrijgbaar is in verschillende concentraties en formuleringen. Het gebruik van retinol kan al effectief zijn bij een concentratie van 0.3%, hogere concentraties zijn niet altijd beter. Een te hoge concentratie kan namelijk huidirritatie veroorzaken en de opname in het lichaam vergroten. Retinol kan helpen bij huidproblemen zoals het verminderen van fijne lijntjes, het verwijderen van de opperhuid en het verbeteren van de teint van de huid.

Vitamine B3 (Niacinamide):

Niacinamide, één van de acht B-vitamines, is de zogeheten essentiële vitamines. Dat houdt in dat er slecht een klein deel opgeslagen kan worden in ons lichaam.

Niacinamide kan de kans op huidkanker kan verkleinen! Uit een Australische studie is gebleken dat het gebruik van niacinamide een vermindering kan hebben op actinische keratose (voorloper van huidkanker, plaveiselcelcarcinoom). In de test werd gebruik gemaakt van een 1% niacinamide zalf. Zelfs lage doses uv-straling kunnen meetbare DNA schade in de huid aanrichten. Niacinamide is in staat dit herstel te verbeteren en vermindert de door uv-straling veroorzaakte onderdrukking van immuunreacties van de huid.

Mondhoeken Zonbeschadigde Huid Pigmentvlekken Acne Rosacea Niacinamide Ectoine
Webshop: Spotreducer

Iconic Elements Spotreducer bevat ectoine en niacinamide als actieve ingrediënten.

Laserbehandeling

Een zonbeschadigde huid kan soms leiden tot verkleuring, bloedvaatjes, dofheid en een ruwe textuur. Gelukkig zijn er verschillende laserbehandelingen beschikbaar die deze problemen effectief kunnen aanpakken. Er zijn verschillende soorten lasers die elk gericht zijn op specifieke huidproblemen. Een CO2 fraxel laserbehandeling kan helpen om fijne lijntjes en rimpels te verminderen en de huidtextuur te verbeteren. Voor bloedvaatjes op het gezicht kan een nd:YAG 1064 nm laserbehandeling worden overwogen. IPL (Intense Pulsed Light) of pigment laser kan dan weer helpen om pigmentvlekken te verminderen en de huidtint te egaliseren.

Om de gewenste resultaten te bereiken, zijn meestal drie tot vier laserbehandelingen nodig, met een tussenpoos van 3-4 weken. Het is belangrijk om te weten dat er na elke behandeling een herstelperiode van minimaal vijf dagen nodig is, waarbij je de huid goed moet verzorgen en beschermen tegen de zon. Laserbehandelingen kunnen een goede oplossing zijn voor wie op zoek is naar een effectieve manier om de schade door de zon te verminderen

Wat je zelf kan doen

Zonbescherming is en blijft de belangrijkste remedie. Er zijn twee soorten ultraviolette zonnestralen: ultraviolet A en B.

De intensiteit van UVB hangt af van het seizoen, de locatie in de wereld en de tijd van de dag, en zorgt voor huidverbranding. Hoewel minder intens dan UVB, zijn UVA stralen zijn gedurende alle uren daglicht het hele jaar door met een relatief gelijke intensiteit aanwezig. Deze kunnen door wolken en glas binnendringen.

UVA dringt diep door in de dermis, en heeft effect op je collagene en elastine huidvezels. De elastine en collagene vezels zorgen voor de elasticiteit van de huid. Op termijn kunnen UVA stralen leiden tot huidveroudering zoals rimpelvorming, fijne lijntjes, huidverkleuringen en zelfs huidkanker. Wat veel mensen niet realiseren is dat UVA stralen aan een zonbeschadigde huid bijdraagt.

Uva Uvb Stralen Zonschade Huidveroudering Rimpels Huidaging Zonbescherming
Uva Huidschade Bij Een Vrachtwagenchauffeur, Slappe Huid, Grove Textuur, Diepe Rimpels

UVB stralen komen tot in de opperhuid (epidermis) en zijn verantwoordelijk voor onze vitamine D productie. Teveel UVB veroorzaakt DNA schade, roodheid, zonverbranding en op den duur huidveroudering en huidkanker. In tegenstelling tot UVA, dringt UVB niet door glas en is UVB minst sterk gedurende herfst en winterperiode in Nederland.

Heb je vragen, laat het ons weten: info@iconic-elements.com

Nu je hier bent

Minimaal invasieve cosmetische behandelingen nemen jaarlijks toe. Tegenwoordig is het meer en meer geaccepteerd. Aan cosmetische ingrepen denk je al snel aan injectables zoals botuline toxine, fillers, maar ook peelings en verschillende laser behandelingen om minder vermoeid uit te zien en de huid stralender te maken.  Meer over: Cosmetische behandeling, wat zijn de redenen om het te laten doen?

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.