Eiwitpoeder en acne: Kunnen we hier zinnigst over zeggen?

Als je actief bezig bent met sporten, heb je vast wel eens gehoord van eiwitpoeder. Het is een populair supplement onder sporters om hun eiwitinname te verhogen. Maar is er een verband tussen eiwitpoeder en acne? Acne is een veelvoorkomend dermatologisch probleem dat individuen wereldwijd treft, en het kan verergeren door verschillende factoren, waaronder mogelijk het gebruik van eiwitpoeder. In dit artikel bespreken we de relatie tussen eiwitpoeder en acne, onderzoekt of alle eiwitpoeders hetzelfde zijn en bespreken we of het nodig is om het gebruik van eiwitpoeder te staken bij het ontstaan van acne.

Het is een geconcentreerde bron van eiwitten. Het wordt vaak gebruikt door sporters om hun spierherstel en -groei te bevorderen. Er zijn verschillende soorten eiwitpoeder, maar whey protein (wei-eiwit) is veruit het populairst. Wei is een bijproduct van kaas en wordt gedroogd en gefilterd tot poeder.

Eiwitpoeder

Hier zijn de meest voorkomende soorten eiwitpoeders en hun herkomst, eigenschappen en voordelen:

1. Whey Protein (Wei-eiwit):

 • Bron: Wei is een bijproduct van kaasproductie, verkregen uit de vloeistof die overblijft na het stremmen en filteren van melk.
 • Eigenschappen: Whey protein is snel verteerbaar en bevat alle essentiële aminozuren die nodig zijn voor spierherstel en -groei.
 • Voordelen: Het is rijk aan leucine, een aminozuur dat een sleutelrol speelt bij de spiereiwitsynthese.

2. Casein Protein (Caseïne-eiwit):

 • Bron: Caseïne wordt ook gewonnen uit melk, maar in tegenstelling tot wei, wordt caseïne langzaam verteerd en geleidelijk aan het lichaam afgegeven.
 • Eigenschappen: Caseïne-eiwit is ideaal voor langdurige afgifte van aminozuren, wat kan helpen bij spierherstel en groei gedurende langere perioden, zoals ‘s nachts.
 • Voordelen: Het kan verzadiging bevorderen en spierafbraak verminderen tijdens periodes van vasten, zoals tijdens de slaap.

3. Plantaardige poeders:

 • Bronnen: Plantaardige eiwitpoeders worden verkregen uit verschillende plantenbronnen, waaronder erwten, rijst, hennep, soja, en quinoa.
 • Eigenschappen: Plantaardige eiwitpoeders bieden een alternatief voor mensen met lactose-intolerantie of die een veganistisch dieet volgen. Ze kunnen ook een breed scala aan essentiële aminozuren bevatten.
 • Voordelen: Ze zijn over het algemeen licht verteerbaar en bevatten vaak extra voedingsstoffen en vezels afkomstig van de planten waaruit ze zijn gemaakt.

4. Collageen poeder:

 • Bron: Collageen wordt gewonnen uit dierlijke bronnen, zoals botten en huiden van runderen, varkens of vis.
 • Eigenschappen: Collageenpoeder is rijk aan collageen, een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de gezondheid van de huid, gewrichten en botten.
 • Voordelen: Het kan helpen bij het behoud van een jeugdige huid, het verminderen van gewrichtspijn en het ondersteunen van een gezonde botdichtheid.

5. Rijst poeder:

 • Bron: Rijsteiwit wordt gewonnen uit bruine of witte rijst en is een goede optie voor mensen met allergieën voor zuivel of soja, of voor diegenen die een veganistisch dieet volgen.
 • Eigenschappen: Rijsteiwit is licht verteerbaar en bevat vaak weinig tot geen koolhydraten of vetten.
 • Voordelen: Het is een goede bron van eiwitten voor mensen die geen dierlijke producten consumeren, en het kan helpen bij spierherstel en -groei.

6. Soja poeder:

 • Bron: Wordt gewonnen uit sojabonen en is een complete plantaardige eiwitbron die alle essentiële aminozuren bevat.
 • Eigenschappen: Soja-eiwit is rijk aan fyto-oestrogenen, wat het een populaire keuze maakt voor vrouwen in de menopauze.
 • Voordelen: Het kan helpen bij het verminderen van cholesterol en het ondersteunen van een gezonde hartfunctie, naast het bevorderen van spierherstel en -groei.

7. Hennep poeder:

 • Bron: Hennep-eiwit wordt gewonnen uit hennepzaden en is een plantaardige eiwitbron die ook rijk is aan gezonde vetten, vezels en mineralen.
 • Eigenschappen: Het bevat alle essentiële aminozuren en heeft een nootachtige smaak.
 • Voordelen: Het kan helpen bij het ondersteunen van een gezonde spijsvertering, het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van een gezonde huid en haar.

8. Ei-eiwitpoeder:

 • Bron: Het wordt gewonnen uit het eiwitgedeelte van eieren en is een complete eiwitbron met alle essentiële aminozuren.
 • Eigenschappen: Ei-eiwit is vetvrij, cholesterolarm en bevat veel hoogwaardige eiwitten.
 • Voordelen: Het is een uitstekende optie voor mensen met een lactose-intolerantie of die geen zuivelproducten willen consumeren, en het kan helpen bij het bevorderen van spierherstel en -groei.

9. Erwten poeder:

 • Bron: Erwten-eiwit wordt gewonnen uit gele erwten en is een populaire plantaardige eiwitbron.
 • Eigenschappen: Erwten-eiwit is van nature vetvrij, cholesterolvrij en hypoallergeen.
 • Voordelen: Het is een uitstekende optie voor mensen met allergieën voor zuivel, soja of gluten, en het kan helpen bij het bevorderen van spierherstel en -groei, naast het ondersteunen van een gezonde spijsvertering.

De vraag of eiwitpoeder direct acne veroorzaakt blijft een onderwerp van discussie. Acne is een complexe huidaandoening met meerdere oorzakelijke factoren, en de relatie met eiwitpoeder is niet eenduidig.

Een studie onderzocht een mogelijke link tussen het gebruik van wei-proteïnesupplementen en het ontwikkelen van acne op de romp. Uit het onderzoek blijkt een potentieel verband, omdat sommige mensen een toename van acne meldden na het consumeren van deze supplementen. De onderzoekers benadrukken de noodzaak van verder onderzoek om deze relatie te verduidelijken. De bevindingen suggereren dat er mogelijk een belangrijk verband is voor mensen die wei-proteïne gebruiken en kampen met acne, wat mogelijk aanbeveelt om het gebruik van dergelijke supplementen te heroverwegen als ze gevoelig zijn voor acne.

study

Wei-eiwit poeder kan mogelijk acne veroorzaken

Ook niet eenduidig!

Net als wei-eiwit is caseïne een melk eiwit dat een vergelijkbaar risico kan vormen voor mensen die gevoelig zijn voor acne. Caseïne kan de productie van insuline verhogen, wat op zijn beurt kan leiden tot een verhoogde productie van huidolie en potentieel de ontwikkeling van acne bevorderen.

Soja-eiwit bevat fyto-oestrogenen, plantaardige stoffen die de oestrogeenactiviteit in het lichaam kunnen nabootsen. Hoewel de effecten van soja op acne niet eenduidig zijn, suggereren sommige theorieën dat de hormoonachtige effecten van soja bij sommige mensen acne kunnen verergeren.

Erwten eiwit is over het algemeen beschouwd als een huid vriendelijker alternatief, maar zoals bij alle voedingsmiddelen, kunnen individuele reacties variëren. Mensen met een gevoelige huid moeten kijken hoe hun huid reageert op de introductie van nieuw eiwitpoeder.

Hennep eiwit wordt vaak geprezen om zijn voedingsprofiel en de afwezigheid van allergenen die voorkomen in andere eiwitpoeders. Het wordt als minder waarschijnlijk beschouwd om acne te veroorzaken, maar individuele toleranties en reacties kunnen nog steeds variëren.

Rijst eiwit wordt beschouwd als een van de meer hypoallergene eiwitpoeders, wat het een goede optie maakt voor mensen met voedselallergieën of gevoeligheden. De impact op acne is echter nog steeds afhankelijk van de individuele huidreactie.

Het is belangrijk te benadrukken dat de relatie tussen eiwitpoeders en acne niet absoluut is en sterk afhankelijk van het individu. Bovendien kunnen andere factoren, zoals persoonlijke hygiëne, dieet, stressniveaus en genetische aanleg, ook een significante rol spelen in het ontstaan en de ernst van acne.

Hieronder staan andere mogelijke verbanden tussen eiwitpoeder en acne, rekening houdend met hormonen, genetica, stress, voeding, en hoe deze factoren interacties hebben met het gebruik van eiwitpoeder.

Wil je meer weten over Acne

Eiwitpoeders, vooral die welke zijn afgeleid van zuivelproducten zoals wei, kunnen bioactieve peptiden bevatten die de productie van insuline en insuline-achtige groeifactor 1 (IGF-1) kunnen stimuleren. Deze hormonen kunnen de talgproductie verhogen en de kans op verstopte poriën vergroten, wat kan leiden tot acne. Bij sommige mensen kan deze verhoogde hormonale activiteit de huid vatbaarder maken voor acne.

Genetica speelt een cruciale rol in de gevoeligheid van een individu voor acne. Personen met een familiegeschiedenis van acne kunnen een hogere aanleg hebben voor de aandoening. Als zodanig kan de consumptie van eiwitpoeder bij deze individuen de bestaande neiging tot acne verergeren, vooral als het product ingrediënten bevat die de huid kunnen beïnvloeden.

De rol van voeding bij acne is complex en niet volledig begrepen, maar bepaalde voedingsmiddelen zijn in verband gebracht met acne-uitbraken, waaronder voedingsmiddelen met een hoge glycemische index en zuivelproducten. Eiwitpoeders, vooral die met toegevoegde suikers of die zijn afgeleid van zuivel, kunnen bijdragen aan een dieet dat de kans op acne vergroot. Bovendien kunnen levensstijlfactoren zoals stress ook de huidconditie beïnvloeden en mogelijk de impact van eiwitpoeder op acne versterken.

Iedereen reageert anders op bepaalde voedingsmiddelen of supplementen, en dit geldt ook voor eiwitpoeders. Sommige individuen kunnen gevoelig zijn voor bepaalde ingrediënten in eiwitpoeders, zoals lactose, kunstmatige zoetstoffen, of specifieke additieven, die acne kunnen verergeren of triggeren. Het is belangrijk om te observeren hoe je huid reageert na het consumeren van bepaalde eiwitpoeders en dit te bespreken met een dermatoloog of voedingsdeskundige.

Niet alle eiwitpoeders zijn gelijk als het gaat om hun invloed op acne. Sommige eiwitpoeders bevatten toegevoegde ingrediënten zoals suikers, kunstmatige zoetstoffen en hormonen die acne kunnen veroorzaken of verergeren. Het is belangrijk om de ingrediëntenlijst van het eiwitpoeder te controleren en te kiezen voor merken die natuurlijke en schone ingrediënten bevatten.

Als je merkt dat eiwitpoeder bijdraagt aan acne, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om dit te voorkomen. Ten eerste kun je overschakelen naar een eiwitpoeder met eenvoudige, natuurlijke ingrediënten en zonder toegevoegde hormonen en suikers. Daarnaast is het belangrijk om je dieet in het algemeen in de gaten te houden en te zorgen voor een uitgebalanceerde voeding met voldoende groenten, fruit en volle granen.

Als je merkt dat het acne veroorzaakt of verergert, kan het verstandig zijn om te stoppen met het gebruik ervan en te kijken of je huid verbetert. Het is echter ook belangrijk om andere mogelijke oorzaken van acne te overwegen en indien nodig professioneel advies in te winnen van een dermatoloog.

Door bewust te zijn van de mogelijke impact van eiwitpoeder op acne en door gezonde keuzes te maken, kun je ervoor zorgen dat je huid gezond en stralend blijft, zelfs als je regelmatig eiwitpoeder gebruikt.

Vitamine B12 is een vrij populaire supplement en vooral vegetariërs, veganisten en mensen die weinig vlees eten. Het gevonden in veel vlees en zuivelproducten. Het zorgt voor een betere hersenfunctie en voorkomt bloedarmoede. In de huid kan deze vitamine de genetische samenstelling van acne bacteriën veranderen, waardoor een huid ontsteking ontstaat en zo de vorming van puistjes bevorderd. Wil je meer hierover weten, klik hier.

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.