Elektrische epilatie, als laserontharing niet mogelijk is

Veel vrouwen krijgen onder invloed van hormonen last van haargroei in het gezicht. Dit zijn vaak stugge haren. Omdat de laser alleen donkere haren pakt, is er voor de blonde, grijze, witte en rode haren elektrische epilatie. Hierbij wordt er per haartje een dun naaldje in het haarzakje gestoken welke warmte afgeeft aan de haarwortel. Deze wordt op deze manier beschadigd en zorgt ervoor dat de haren niet meer terug kunnen groeien.  In deze blog zullen we bespreken wat elektrische epilatie inhoudt en hoe het kan worden gebruikt wanneer laserontharing niet effectief is.

Elektrische epilatie

Elektrische epilatie, ook wel bekend als elektrolyse, is een ontharingsmethode waarbij een naald in de haarfollikel wordt gestoken en elektrische stroom wordt gebruikt om deze te vernietigen, waardoor toekomstige haargroei wordt voorkomen. In tegenstelling tot laserontharing, die afhankelijk is van de haarkleur en huidskleur van de persoon, is elektrische epilatie geschikt voor alle haartypes en haarkleuren.

Electrische Epilatie

Elektrische epilatie kan op verschillende delen van het lichaam worden uitgevoerd, zoals het gezicht, de benen, de armen en de bikinilijn. Het kan echter wel meer tijd in beslag nemen dan laserontharing omdat elk haartje individueel wordt behandeld. Dit betekent dat het proces tijdrovend kan zijn, vooral als er veel haartjes zijn die behandeld moeten worden.

Het succes van elektrische epilatie hangt af van verschillende factoren, zoals de vaardigheden van de behandelaar, de hoeveelheid haar die behandeld moet worden en de haargroei cyclus. Haar groeit namelijk in verschillende fasen en alleen haarfollikels die zich in de groeifase bevinden, kunnen worden vernietigd door elektrische epilatie. Dit betekent dat meerdere sessies nodig kunnen zijn om alle haartjes te behandelen en het gewenste resultaat te bereiken.

Haargroei cyclus

De haargroeicyclus is het proces waarbij haar groeit, uitvalt en weer opnieuw begint te groeien. Het bestaat uit drie verschillende fasen: de anagene fase, de catagene fase en de telogene fase.

Elektische Epilatie
  1. Anagene fase: dit is de actieve groeifase van het haar. Tijdens deze fase delen de cellen in de haarfollikel zich snel en wordt het haar langer. De anagene fase kan variëren van enkele maanden tot enkele jaren, afhankelijk van de locatie van het haar op het lichaam.
  2. Catagene fase: dit is de overgangsfase waarin de haargroei stopt. Tijdens deze fase krimpt de haarfollikel en stopt de bloedtoevoer naar de haarwortel. Dit duurt meestal enkele weken.
  3. Telogene fase: dit is de rustfase waarin het oude haar nog in de haarfollikel zit, maar niet meer groeit. Tijdens deze fase wordt er een nieuwe haarfollikel gevormd en wordt het oude haar uiteindelijk uitgestoten. Dit duurt meestal enkele maanden.

Na de telogene fase begint de haargroeicyclus opnieuw met de anagene fase, waardoor er nieuw haar groeit. Het is belangrijk om te weten dat niet alle haren zich tegelijkertijd in dezelfde fase bevinden. Dit betekent dat tijdens een haarbehandeling zoals elektrische epilatie of laserontharing, alleen de haren die zich in de anagene fase bevinden, effectief kunnen worden behandeld. Hierdoor zijn meerdere behandelingen nodig om alle haren te kunnen verwijderen.

Voor wie is elektrische epilatie geschikt? 

Als laserontharing niet werkt, kan elektrische epilatie een alternatieve optie zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als iemand een donkere huidskleur heeft, omdat laserontharing minder effectief kan zijn bij mensen met een donkere huidskleur. Ook kan het zijn dat sommige haartjes te fijn of te licht zijn voor laserontharing, terwijl elektrische epilatie deze haartjes wel kan behandelen.

Het is belangrijk op te merken dat zowel elektrische epilatie als laserontharing professioneel moeten worden uitgevoerd. Het is niet aan te raden om deze behandelingen thuis uit te voeren. Zoek een gekwalificeerde en ervaren behandelaar om deze behandelingen uit te voeren.

De behandeling is dus geschikt voor iedereen met lichte haren in het gelaat, welke niet met de laser behandeld kunnen worden.  

Hoe ziet de behandeling eruit? 

Eerst wordt er met u een intakegesprek gedaan, waarbij alle belangrijke medische gegevens worden uitgevraagd en er uitleg over de behandeling wordt gegeven. Hierna wordt de behandeling gestart. Er wordt per haartje gewerkt, waarbij er in het haarzakje een dun naaldje wordt gestoken en energie wordt afgegeven. De haar laat uit zichzelf los en wordt eruit getrokken.

Zo worden alle haren bij langs gegaan. De behandeling kan warm aanvoelen. Nadat de naald uit het haarzakje is voelt u niets meer. Na de behandeling kan de huid rond het haartje wat gezwollen zijn en de huid wat rood. Dit trekt vrijwel altijd dezelfde dag weg. Er kan daarna nog even gekoeld worden of een herstellende crème worden aangebracht.  

Kortom, als laserontharing niet het gewenste resultaat oplevert, kan elektrische epilatie een alternatieve optie zijn. Elektrische epilatie is een ontharingsmethode waarbij het haarfollikel individueel wordt behandeld met behulp van elektrische stroom. Deze methode is geschikt voor alle haartypes en haarkleuren.  Het aantal behandelingen is afhankelijk van de hoeveelheid haren er zijn. 

Nu je hier bent

Haaruitval is iedere vorm van haarverlies op het lichaam. Haaruitval wordt vaak in verband gebracht met meerdere oorzaken tegelijk. Daarom kan het heel moeilijk zijn om een ​​diagnose te krijgen die al je klachten verklaart, en ook je haaruitval succesvol te behandelen. Haaruitval is bijna altijd ongevaarlijk, maar kan ernstige psychische problemen veroorzaken. Daarom kan het fijn zijn om te weten welke diagnose op jou van toepassing is en zo mogelijk haaruitval te voorkomen.

Elektische Epilatie Haarverlies Alopecia

Raadpleeg daarom altijd je arts als je zorgen maakt of psychische klachten heeft. De arts zal je veel vragen stellen en de hoofdhuid in detail onderzoeken om de verschillende oorzaken te achterhalen en de meest geschikte diagnose en behandeling te stellen. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vormen van haaruitval. Meer over hoe onderscheidt je de verschillende vormen van haaruitval

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.