Exposomen: Wat is dat en hoe beïnvloeden ze jouw lichaam en huid?

Heb je ooit gehoord van exposomen? Waarschijnlijk niet, maar je wordt er wel dagelijks aan blootgesteld. Exposomen zijn de combinatie van alle invloeden van buitenaf, zoals de lucht die je inademt, het voedsel dat je eet, de cosmetica die je gebruikt, en de omgeving waarin je leeft. Al deze factoren kunnen een enorme impact hebben op je lichaam en huid.

Wat is Exposoom en de invloed op het lichaam en huid

Ons lichaam en onze huid worden voortdurend blootgesteld aan verschillende omgevingsfactoren, zoals vervuiling, UV-straling en veranderingen in het weer, die een aanzienlijke invloed kunnen hebben op onze gezondheid en ons uiterlijk. Deze blootstelling wordt “Exposoom” genoemd en omvat alle externe en interne factoren die ons lichaam en onze huid beïnvloeden.

De huid is het grootste orgaan in ons lichaam en is de eerste verdedigingslinie tegen het Exposoom. Maar de constante bombardement van verontreinigende stoffen en straling kan de natuurlijke beschermende barrière van de huid beschadigen en leiden tot verschillende huidproblemen zoals droogheid, irritatie, vroegtijdige veroudering en huidkanker.

Een van de meest voorkomende Exposoom factoren is UV-straling van de zon. Langdurige blootstelling aan de schadelijke UV-stralen van de zon kan leiden tot huidbeschadiging en huidkanker. Meer over UVA, UVB stralen en SPF

Vervuiling is een andere belangrijke factor in het Exposoom die de huid kan beschadigen. Luchtvervuiling kan de huid binnendringen en oxidatieve stress veroorzaken, wat leidt tot ontsteking, vroegtijdige veroudering en hyperpigmentatie. Vervuilde lucht kan ook eczeem, psoriasis en andere huidaandoeningen veroorzaken.

Naast het beschadigen van de huid, kan het Exposoom ook invloed hebben op onze algehele gezondheid. Blootstelling aan luchtvervuiling is bijvoorbeeld in verband gebracht met hartziekten, ademhalingsproblemen en zelfs cognitieve stoornissen. Naast externe factoren zoals UV-straling en luchtvervuiling, hebben ook andere zaken zoals wat we eten, hoe we leven en onze genetische aanleg ook een invloed hebben op ons “Exposoom”. Dit kan uiteindelijk een invloed hebben op onze algehele gezondheid. Met andere woorden, ons “Exposoom” omvat alle factoren die onze gezondheid en uiterlijk beïnvloeden, zowel van buitenaf als van binnenuit.

Wat kun je doen om de invloed van Exposomen te verminderen?

Helaas kun je niet voorkomen dat je blootgesteld wordt aan exposomen, maar je kunt wel een aantal dingen doen om de invloed ervan te verminderen.

  1. Bescherm je huid tegen de zon: Gebruik dagelijks een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30 om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling. Draag daarnaast beschermende kleding, zoals een hoed en een shirt met lange mouwen, wanneer je buiten bent.
  2. Eet gezond: Een gezond dieet met veel groenten en fruit kan helpen om je lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen en antioxidanten die kunnen helpen om de schadelijke effecten van Exposomen te verminderen.
  3. Verminder stress: Stress kan de effecten van Exposomen verergeren, dus probeer stress te verminderen door bijvoorbeeld te mediteren, te sporten of yoga te doen.
  4. Kies voor cosmetica producten met antioxidanten: Anti-oxidanten zoals vitamine A, C, E, Groene thee extract, Resveratrol, Co-enzym Q10 (ubiquinone), Niacinamide (vitamine B3), Ferulic acid, Lycopene, zwarte bes extract.
  5. Lucht je huis: Zorg voor voldoende ventilatie in huis om de luchtkwaliteit te verbeteren en blootstelling aan luchtvervuiling te verminderen.
  6. Stop met roken: Tabaksrook bevat een groot aantal schadelijke stoffen, waaronder polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s). Deze stoffen kunnen de huid beschadigen en het risico op huidkanker verhogen. Door te stoppen met roken, kun je de schadelijke effecten van PAK’s verminderen.
  7. Eet gezond: Voeding speelt een belangrijke rol bij het verminderen van exposomen. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals groenten en fruit. Antioxidanten helpen om vrije radicalen te neutraliseren en zo schade aan de huid en het lichaam te verminderen.
  8. Vermijd luchtvervuiling: Luchtvervuiling is een andere bron van exposomen. Probeer drukke verkeersgebieden te vermijden en gebruik een luchtreiniger in huis om de lucht schoon te houden.
  9. Gebruik de juiste huidverzorgingsproducten: Kies huidverzorgingsproducten die zijn ontworpen om de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van exposomen. Producten met antioxidanten en vitamine C kunnen helpen om vrije radicalen te neutraliseren en de huid te beschermen tegen schade.
Anti-Oxidant En Vrije Radicaal Exposomen
Een Anti-Oxidant (Uit Voeding Of Cosmetische Ingredienten) Doneert Een Elektron Aan Een Vrij Radicaal, Waardoor Deze Onschadelijk Wordt Gemaakt.

Door deze stappen te volgen, kun je de schadelijke effecten van exposomen verminderen en je huid en lichaam gezond houden. Vergeet niet dat het verminderen van exposomen een levenslange inspanning is en dat je regelmatig gezonde gewoonten moet blijven volgen om jezelf te beschermen tegen deze schadelijke invloeden.

Elektronische Apparaten Mondhoek Rimpels Exposomen Anti-Aging Cream Anti-Oxidante Boost Exposomen Anti-Aging Cream Anti-Oxidante Boost
Webshop: Anti-Aging cream
Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.