3 Gewoontes die je huid teveel irriteren – uit de dermatologische praktijk

Er zijn bepaalde huidverzorgingsgewoonten waarvan we allemaal weten dat ze niet geweldig voor je huid zijn: zoals naar bed gaan zonder je make-up te verwijderen, onvoldoende zonbescherming wanneer je op het water/strand bent of gezicht wassen met een gewone blok handzeep. Deze zijn vrij logische voorbeelden, maar toch zijn er andere gewoontes die niet altijd goed zijn voor je huid. Deze vallen dan onder de noemer ‘bad habits’ voor je huidbarrière.

Even een dermatologische opfrisbeurt, wat is je huidbarrière?

In de basis is de huidbarrière het natuurlijke beschermingsmechanisme van je huid tegen externe factoren. Deze barrière bestaat uit verschillende componenten, zoals de talglaag, de zuurgraad en het huidmicrobioom. De talglaag, ook wel bekend als het sebum, is een olieachtige substantie die wordt geproduceerd door de talgklieren in je huid. Deze laag zorgt ervoor dat vocht wordt vastgehouden en voorkomt dat de huid uitdroogt.

De zuurgraad van je huid, ook wel pH-waarde genoemd, speelt een belangrijke rol in het behoud van de huidbarrière. Een gezonde zuurgraad ligt tussen de 4,5 en 5,5 en helpt bij het beschermen van de huid tegen schadelijke bacteriën en infecties. Het huidmicrobioom bestaat uit miljarden goede bacteriën die de huid gezond houden en beschermen tegen externe factoren.

Echter kan het ecosysteem van je huidbarrière verstoord raken door verschillende invloeden van binnenuit en buitenaf. Zo kunnen stress, slechte voeding, medicijnen en slecht slapen een negatieve invloed hebben op je huidbarrière. Ook seizoenswisselingen en het gebruik van verwarming of airco kunnen de huidbarrière aantasten. Wanneer dit gebeurt, kan dit leiden tot een hele reeks problemen, waaronder droogheid, roodheid en huidirritatie.

Een goed functionerende huidbarrière is dus van essentieel belang voor een gezonde huid. Het is dan ook belangrijk om de huidbarrière te beschermen en te ondersteunen. Dit kun je doen door een gezonde levensstijl aan te houden, zoals voldoende slaap, gezonde voeding en voldoende beweging. Daarnaast is het belangrijk om de huid te verzorgen met producten die de huidbarrière ondersteunen, zoals een milde reiniger, een hydraterende crème en een zonnebrandcrème met een hoge SPF. Een goede huidverzorgingsroutine kan bijdragen aan het herstellen en versterken van de huidbarrière.

Een van de gewoontes – bodylotion op droge huid

Een bodylotion smeert lekker uit, plakt niet en trekt ‘goed’ in. Maar wist je dat de huid juist droger maakt? Een bodylotion bevat meer water in vergelijking met een crème of een zalf. Doordat het relatief meer water bevat glijdt het soepeler over de huid, maar water verdampt op de huid. Door de verdamping onttrekt er meer vocht uit de huid wat leidt tot een drogere huid. Een drogere huid gaat schilferen, daarna jeuken en tenslotte kan het eczemateus worden. Dermatologisch wordt dan de diagnose: asteatotisch eczeem gesteld, eczeem op basis van en droge huid.

Een crème of zalf is vaak effectiever dan een lotion of bodymilk vanwege het verschil in watergehalte en consistentie:

  1. Watergehalte: Lotions en bodymilks hebben meestal een hoger watergehalte. Dit water verdampt snel bij blootstelling aan lucht, wat kan leiden tot een tijdelijke hydratatie van de huid, maar ook tot vochtverlies na verloop van tijd.
  2. Consistentie: Crèmes en zalven hebben een dikkere consistentie en bevatten minder water. Hierdoor kunnen ze beter vocht vasthouden in de huid en een effectievere barrière vormen om verdamping van het natuurlijke vocht van de huid te voorkomen.
  3. Diepere hydratatie: Crèmes en zalven dringen dieper in de huid door en bieden langdurige hydratatie, terwijl lotions en bodymilks vaak meer op het huidoppervlak blijven.

Iconic Elements Natural Moisturizer Cream biedt een drievoudige werking om een droge huid effectief te hydrateren en te voeden:

  1. Natuurlijke Balsem: Deze crème bevat een natuurlijke balsem. Deze balsem fungeren als een beschermende laag op de huid, vergrendelen vocht en voorkomen dat water uit de huid verdampt. Hierdoor blijft de huid gehydrateerd en soepel.
  2. Ceramiden en Squalane: Iconic Elements Natural Moisturizer Cream bevat ceramiden en squalane. Ceramiden zijn natuurlijke lipiden in de huid die helpen bij het versterken van de huidbarrière en het vasthouden van vocht. Squalane is een lichte, niet-vette olie die diep in de huid doordringt en hydratatie biedt zonder de poriën te verstoppen. Samen dragen ze bij aan een gezonde vochtbalans in de huid.
  3. Glycerine: Dit is een bevochtigingsmiddel dat vocht aantrekt en vasthoudt in de bovenste lagen van de huid. Dit helpt om de huid goed gehydrateerd te houden en het vochtverlies te verminderen.

Door deze drie componenten te combineren, biedt Iconic Elements Natural Moisturizer Cream intensieve hydratatie en helpt het bij het herstellen van een droge huid, waardoor deze soepel en comfortabel aanvoelt.

Heet of frequent douchen

Warme douche is rustgevend voor je geest. Een ochtend ritueel om wakker te worden en in de avond om lekker te ontspannen.

Heet water is echt iets wat schadelijk kan zijn voor de huid, het kan je huid strippen van essentiële lipiden en eiwitten en je huid zuurgraad is verstoord. Hierdoor kan het veel makkelijker leiden tot een drogere huid, verstoring van je huid microbioom en eczeem.

In het ideale geval is je douche warm (niet te heet) en kort. Als je echt niet zonder die stomende douches kunt leven, probeer het dan kort te houden. Zorg ervoor dat je een hydraterende crème, zalf of olie gebruikt om je huidbarrière te herstellen.

Frequent exfoliëren

Gewoontes Die Je Huid Irriteren

Teveel je huid scrubben of exfoliëren. Scrubben van je huid, om de oppervlakkige dode huidcellen te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat je huid frisser uitziet.

Als je een normale of een vette huid hebt dan kun je 2-3 x per week scrubben. Is de huid gevoelig beperkt het tot maximaal 2 x per week.

Er zijn verschillende manieren om je huid te scrubben. 1. suiker, zout of plastic microbeats scrubs – het laatste is minder duurzaam en slecht voor het milieu 2. fruitzuren – AHA, BHA, glycolzuur, salicylzuur en 3. borstels. 

Borstels werken goed maar kan de huid meer irriteren. 

Voor degene met een gevoelige huid bouw het voorzichtig op en begin met 1x per week en met laag geconcentreerde fruitzuur zoals BHA.

Tekenen van over exfoliatie zijn: droge huid, geïrriteerd, rood, branderigheid, glans op de huid zonder huidverzorgingscrème en soms ook pustels omdat de huidbarrière verstoord is.

Bonus: Citrus sap masker – uit je Do It Yourself lijst

Een peeling om je huid lente klaar te maken door je overtollige huidcellen te verwijderen. Hiervoor wordt weleens citrusvruchten in gezichtsmaskers of peeling gebruikt om het lekker te laten ruiken. De lekkere frisse geur is limonene, een van de bestanddelen van citrus vruchten. Maar tegelijkertijd kan het voor veel mensen een huidallergie veroorzaken. En ook kan bepaalde stoffen in citrusvruchten in combinatie met zonlicht een foto-toxische huid reactie veroorzaken. Deze huidreactie gaat gepaard met roodheid, jeuk en soms blaasjes na enkele uren in de zon. Limonene bevattende huidverzorgingsproducten die je in de winkel koopt, is gebalanceerd en laag geconcentreerd.

Gewoontes
Mioduszewski M, Beecker J. Phytophotodermatitis From Making Sangria: A Phototoxic Reaction To Lime And Lemon Juice.&Nbsp;

Literatuur

Mioduszewski M, Beecker J. Phytophotodermatitis from making sangria: a phototoxic reaction to lime and lemon juice. CMAJ. 2015;187(10):756.

Nu je hier bent

De huid schilfert, het is droog en jeukt enorm. Wat is dit, heb ik nu eczeem of een hele droge huid? Er zijn enkele clues om deze twee huidaandoeningen van elkaar te onderscheiden. Het grote verschil tussen een droge huid en eczeem is de aanwezigheid van ontstekingen (inflammatie). Bij eczeem werkt de huidbarrière niet goed, wat leidt tot vochtverlies uit de huid en verstoringen in de bovenste huidlaag (epidermis). Als je huid rood, jeukend en schilferig is, is het waarschijnlijk meer dan alleen een droge huid en heb je waarschijnlijk eczeem.

Een andere belangrijk clue tussen eczeem en een droge huid is dat eczeem erger wordt als het niet goed wordt behandeld. Het kan vervolgens leiden tot andere klachten zoals scheurtjes, barsten, huidverdikking en intense jeuk. Mensen met eczeem zijn ook meer vatbaar voor huidinfecties door een de verstoorde huidbarrière. Meer over: heb ik nou eczeem of een hele droge huid.

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.