Glycolzuur wat doet het op je huid?

Glycolzuur is zoals de naam al suggereert een zuur en valt het onder de AHA’s fruitzuren (alpha hydroxy acids) groep. Fruitzuren zijn stoffen in cosmetica die de zuurgraad (pH) zuurder maakt. Het is niet altijd afkomstig van een fruit. De herkomst van glycolzuur is veelal afkomstig van rietsuiker en is wateroplosbaar. Glycolzuur is verkrijgbaar in serums, tonic en foamer. Het is een van de aanvullingen in je huid verzorgingsritueel.

Waarom een zuur op je huid?

De concentratie van glycolzuur ligt tussen de 5-15% en heeft een zuurgraad (pH) tussen 2.5-3.8. Hoe langer glycolzuur contact maakt op de huid en hoe hoger de concentratie, hoe dieper het in de bovenste hoornlaag (epidermis) terecht komt.

Wat glycolzuur doet is ‘dode’ huidcellen verwijderen waardoor je huid tijdelijk gaat schilferen. De dode huidcellen in je bovenste hoornlaag kan op zich geen kwaad. Maar als deze cellen op blijft stapelen dan kan je huid er dof uitzien en huidporiën verstoppen.

Glycolzuur kan je helpen om overtallige dode huidcellen te verwijderen, door deze laag dus weg te peelen. De peeling zorgt voor een dunnere oppervlakkige huidcel laag, waardoor je huid gladder wordt en frisser uit gaat zien. Ook kan glycolzuur pigmentvlekken, grove poriën, huid onzuiverheden verminderen en verbetering van je huidhydratatie geven. Bij concentraties hoger dan 15% kan het collageen aanmaak in je huid stimuleren.

Schilfering zonder aanhoudende huidirritatie, roodheid en branderigheid is normaal. Heb je snel een gevoelige huid dan is glycolzuur minder geschikt. Aanbrengen van een verzorgende kalmerende ingrediënten daarna zorgen voor betere huidhydratatie en minder irritatie.

Glycolzuur is een tussenstap in je ritueel?

Glycolzuur is een stap na reiniging van je huid. Breng je het in de ochtend aan dan is zonbescherming uitermate belangrijk, minimaal SPF30. Je huid is kwetsbaarder en gevoeliger in de zon. Als je huid niet goed tegen de zon beschermt dan kan je sneller pigmentvlekken  

Glycolzuur in de avond kan je daarna een huidverzorging met kalmerende ingrediënten, zoals bijvoorbeeld producten met avena sativa (haver), komkommer extract, Aloe Vera, Ectoine, aanbrengen.

Bouw in het begin glycolzuur langzaam op om te zien hoe je huid erop reageert. Bijvoorbeeld in de avond en om de twee tot drie dagen. Is er geen huidreactie (aanhoudende jeuk, roodheid, branderigheid) dan kan je het om de dag of dagelijks gebruiken. Is je huid van nature droog, dan is beter om het drie keer per week te gebruiken.

Zodra je huid gladder wordt en meer glanst dan kan je het onderhouden door de frequentie te verlagen naar een tot twee keer per week.  

Waar moet je glycolzuur niet mee combineren?

Wat je niet wil is dat je huid door glycolzuur overprikkelt. Deze huidirritatie kan leiden tot pigmentvlekken, ookwel postinflammatoire hyperpigmentatie genoemd. Bij mensen met donkere huidtype, Fitzpatrick 4 en hoger, kan donkere vlekken herstel lang duren.

Wat je niet moet doen:

Wanneer je acne behandeling krijgt met topicale middelen zoals tretinoine creme, differin gel, benzoylperoxide creme en isotretione kuur. Je huid is door de acne behandeling al geprikkeld en glycolzuur erbij geeft meer huidirritaties.

Combineren met andere zuren zoals salicylzuur, melkzuur (lactic acid), citroen (citric acid) zuur, appel/peren (malic acid) zuur en amandel (mandalic acid) zuur.

Glycolzuur combineren met vitamine C.  Vitamine C is van nature een zuur. En niet combineren met licht irriterende ingredient als retinol (vitamine A).

Het klinkt logisch, je huid niet scrubben.  Je huid scrubben verwijder je mechanisch ook je bovenste dode huidcellen laag. Door glycolzuur met scrubben te combineren kan meer huidbeschadiging geven waardoor er irritatie kan ontstaan.

Glycolzuur is niet geschikt voor mensen met een gevoelige of eczeem huid.

Literatuur

Tang SC, Yang JH. Dual Effects of Alpha-Hydroxy Acids on the Skin. Molecules. 2018;23(4):863.

Nu je hier bent

Als je huidverzorging uit reinigen, hydrateren en beschermen bestaat, dan kan een serum een extra stap zijn om je huid in conditie te houden. Meer over wat is een serum en hoe past het in mijn huidroutine?

Foto van Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Aanbevolen berichten

Haar
Geen onderdeel van een categorie

Biologische haargroei processen

Op 15 juni 2019 geeft dr. Francis Wu een lezing aan collega dermatologen over biologische haargroei processen op de halfjaarlijkse NCVD symposium, waar hij als

Lees meer »
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.