Heb ik nou eczeem of een hele droge huid?

De huid schilfert, het is droog en jeukt enorm. Wat is dit, heb ik nou eczeem of een hele droge huid? Er zijn een aantal clues om deze twee huidaandoeningen van elkaar te onderscheiden.

Zelfdiagnose clues

Het grote verschil tussen een droge huid en eczeem is de aanwezigheid van ontstekingen (inflammatie). Bij eczeem werkt de huidbarrière niet goed, wat resulteert in vochtverlies uit de huid en verstoringen in de bovenste huidlaag (epidermis). Als je huid rood, jeukend en schilferig is, is het waarschijnlijk meer dan alleen een droge huid en heb je waarschijnlijk eczeem.

Een andere belangrijk clue tussen eczeem en een droge huid is dat eczeem erger wordt als het niet goed wordt behandeld. Het kan vervolgens leiden tot andere klachten zoals scheurtjes, barsten, huidverdikking en intense jeuk. Mensen met eczeem zijn ook meer vatbaar voor huidinfecties door een de verstoorde huidbarrière.

Als gebieden zoals elleboogsplooien, knieholtes ook zijn aangedaan. Dus rood, schilferingen en jeuk dan is de kans groot dat het eczeem is.

Wat is eczeem?

Eczeem is een niet besmettelijke ontstekingsreactie van de huid. Eczeem wordt veroorzaakt door een tekort aan onder andere filaggrine eiwit die de bovenste huidlaag bevindt. Een tekort aan filaggrine wordt veroorzaakt door een genetische mutatie die bij 8 tot 10 procent van de bevolking voorkomt. De huid van deze mensen houdt vocht in de huid niet goed vast, wat tot eczeem leidt. Wanneer de huid dit eiwit mist, wordt het vermogen om te beschermen tegen invloeden van buitenaf verminderd. Het kan door koud weer, infecties, droge lucht, irriterende huidproducten en stress getriggerd worden.

Een onbehandelde droge huid kan gaan jeuken en leiden tot asteatotisch eczeem.

Wat kan je doen?

Het goede nieuws is dat er dingen zijn die je kan doen.  Het verzorgingsregime voor een droge huid en eczeem is vergelijkbaar, omdat in beide gevallen het doel is om uw huidbarrière te herstellen en te beschermen om waterverlies van de huid te voorkomen.

De huid heeft een watergehalte tussen de 10-15% nodig om het soepel en intact te houden. Onder de 10% watergehalte is een droge huid zichtbaar in de vorm van schilferigheid. En wanneer de bovenste huidlaag, stratum corneum, verder uitdroogt dan leidt dat tot schilferingen maar ook tot ruwheid en zelfs kleine barstjes.

Moisturizer categorieeën

Er zijn veel moisturizers op de markt en kunnen eigenlijk in 3 verschillende categorieën onderverdeeld worden, elk met een eigen functie. De meest bekende en vaak door dermatoloog voorgeschreven is vaseline en het werkt als een occlusief. Andere varianten zijn vaseline lanette, vaseline cetomacrogol en al deze producten hebben als functie de opperhuid af te sluiten (occlusieve barrière) zodat vocht ookwel transepidermaal water verlies (TEWL) wordt beperkt. Nadelen van een occlusieve barriere is dat het zwaar aanvoelt en glimt. Met name als het warm is dan voelt het niet fijn.

Humectants zijn stoffen die water aantrekken, hierdoor verbetert de hydratatie van de opperhuid, betere cohesie van de huidcellen en vermindering van schilferingen. Typische humectants zijn hyaluronzuur, glycerine, sorbitol, ureum, honing en alpha hydroxy acids (AHA).

Emollients, zijn voornamelijk lipiden en oliën en vullen de ruimte tussen de huidcellen in de bovenste huidlagen op. Vergelijk het met cement tussen de bakstenen van een huid. Emollentia hebben ook een lichte barrièrefunctie om waterverlies in de huid tegen te gaan, waarbij het  een soepele, gehydrateerde en zachtere huid geeft. Bekende voorbeelden hiervan zijn ceramide, squalene, canola, olijf-, palm- en kokosolie.

Meer over droge huid

Moisturizer-Occlusief-Humectant-Emolliens Droge Huid Eczeem
Verschillende Moisturizers: Occlusief, Humectant, Emollients

Iconic Elements Natural Moisturizer Cream biedt een drievoudige werking om effectief te hydrateren en voeden:

Ceramiden en Squalane: Deze crème bevat ceramiden en squalane. Ceramiden zijn natuurlijke lipiden in de huid die helpen bij het versterken van de huidbarrière en het vasthouden van vocht. Squalane is een lichte, niet-vette olie die diep in de huid doordringt en hydratatie biedt zonder de poriën te verstoppen. Samen dragen ze bij aan een gezonde vochtbalans in de huid.

Glycerine: Dit is een bevochtigingsmiddel dat vocht aantrekt en vasthoudt in de bovenste lagen van de huid. Dit helpt om de huid goed gehydrateerd te houden en het vochtverlies te verminderen.

Natuurlijke Balsem: Daarnaast bevat deze crème een natuurlijke balsem, wat betekent dat het een mix is van natuurlijke oliën en boters. Deze oliën fungeren als een beschermende laag op de huid, vergrendelen vocht en voorkomen dat water uit de huid verdampt. Hierdoor blijft de huid gehydrateerd en soepel.

Door deze drie componenten te combineren, biedt Iconic Elements Natural Moisturizer Cream intensieve hydratatie en helpt het bij het herstellen van een droge huid, waardoor deze soepel en comfortabel aanvoelt.

Enkele actieve ingrediënten om je droge geïrriteerde huid te verzorgen

Avena Sativa

Avena Sativa kernel extract zit in de kern van het graan en heeft antioxiderende, kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen. Op de huid bewijst het zijn effect bij een heel aantal dermatologische ontstekingsziekten zoals jeukklachten (pruritus), insectenbeten, atopische dermatitis, huidontstekingen zoals acneïforme dermatitis. Bovendien is het ook vaker te vinden in zonbeschermingsproducten.

Een klinische studie in 2015 toonde aan dat Avena Sativa op de huid significante klinische effecten heeft op droge huid, schilfering, ruwheid en jeukintensiteit. Avena sativa wordt goed verdragen, kan veilig worden gebruikt voor alle huidtypes en is ook geschikt voor kinderen. Voor mensen met een droge, jeukende of gevoelige huid zal het zeker het leven aangenamer maken. Meer over Avena Sativa

Marshmallow root 

De Griekse benaming voor deze plant is Althaea Officinalis, wat letterlijk genezer, werkplaats van een apotheker betekent. In Nederland is het bekend als heemstblad. Marshmallow root heeft een ontsteking werende en kalmerende werking op de huid. Het uitwendig gebruik op eczeemplekken en dermatitis is beschreven.
Althaea officinalis 1% zalf bleek effectiever te zijn dan hydrocortison 1% hormoonzalf bij de behandeling van eczeem bij kinderen. Bovendien wordt heemstwortel extern gebruikt om steenpuisten te behandelen. Ontdek meer over Marshmallow root

Ectoine

Ectoine is een natuurlijk ingrediënt dat steeds populairder wordt in de huidverzorgingsindustrie vanwege de vele voordelen die het biedt voor de huid. Een van de belangrijkste voordelen van Ectoine is de sterk wateraantrekkende eigenschap. Dit betekent dat het in staat is om watermoleculen aan te trekken en vast te houden, wat leidt tot een betere hydratatie van de huid.

Wanneer de huid goed gehydrateerd is, voelt deze gladder en soepeler aan en kan het helpen bij het verminderen van de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels. Dit is met name nuttig voor mensen met een droge huid die vaak te maken hebben met een gebrek aan vocht en een doffe, vermoeide uitstraling van de huid.

Bovendien kan Ectoine helpen bij het verminderen van irritaties en ontstekingen op de huid, zoals roodheid en jeuk. Het kan ook bijdragen aan het herstel van beschadigde huidcellen door de beschermende barrière van de huid te versterken.

literatuur

Silverberg JI, Lei D, Yousaf M, Janmohamed SR, Vakharia PP, Chopra R, Chavda R, Gabriel S, Patel KR, Singam V, Kantor R, Hsu DY, Cella D. Association of itch triggers with atopic dermatitis severity and course in adults. Ann Allergy Asthma Immunol. 2020 Nov;125(5):552-559.e2.

Perrelli A, Goitre L, Salzano AM, Moglia A, Scaloni A, Retta SF. Biological Activities, Health Benefits, and Therapeutic Properties of Avenanthramides: From Skin Protection to Prevention and Treatment of Cerebrovascular Diseases. Oxid Med Cell Longev. 2018;2018:6015351.

Hon KL, Kung JSC, Ng WGG, Leung TF. Emollient treatment of atopic dermatitis: latest evidence and clinical considerations. Drugs Context. 2018;7:212530.

Nu je hier bent

De menopauze is de tijd die het einde van je menstruatiecyclus markeert. Het is een natuurlijk biologisch proces. Tijdens de menopauze hebben lagere oestrogeenspiegels een grote impact op je huid. Minder oestrogeen maakt je vatbaar voor een drogere huid, meer huidverslapping en rimpels. Meer over menopauze en  huidverzorging

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.