Hebben mannen een andere huidverzorging nodig dan vrouwen?

Traditioneel verzorgen mannen hun huid vrij simpel. De focus ligt voornamelijk op scheren, douche producten en haarverzorging. Vaak grijpen ze vaak producten wat er in de badkamer staat. De laatste jaren, ook door social media streven mannen naar een gezondere en een frissere huid. Is de huidverzorging bij mannen nou anders dan bij vrouwen?

Wat zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen huidverzorging

Gezichtshaar is de meest voor de hand liggende verschil.

Huidverzorging Scheren Baardhaar

De meeste mannen beginnen rond de leeftijd van 14-15 jaar het gezicht en nek te scheren. De gemiddelde scheergebied van een man is 300 cm2. Het mannelijke gezicht heeft gemiddeld 500 haarfollikels per cm2.

De eigenschap van het haar heeft invloed op het scheren De kracht die nodig is om een ​​haar te scheren of knippen neemt toe met de dikte van het haar. Er is dus meer kracht nodig om een ​​dikkere haar te scheren. Het blijkt dat er bijna drie keer zoveel kracht nodig is om een baardhaar dan een hoofd of beenhaar te scheren. Als het scheer techniek ontoereikend is dan is de kans groter dat de huid geïrriteerd en ruw wordt.

Uit onderzoek is gebleken dat haar een uitdagend biologisch materiaal is om te scheren. Droog haar komt overeen met een koperdraad van vergelijkbare diameter en heeft een gelijkwaardige kracht nodig om te scheren.

Droog haar komt overeen met een koperdraad van vergelijkbare diameter. Nat haar komt overeen met een aluminium draad

Draelos 2018

Scheertechniek

De eerste stap is preshave, de voorbereiding wat nodig is om de scheer kracht van een baardhaar te verminderen. Hierdoor verbeterd het scheercomfort en geeft minder huidirritatie en roodheid. Keratine is een lichaamseigen eiwit en bouwstof voor je haar. Haar heeft een hoge affiniteit voor water en wordt aanzienlijk zachter. De kracht die nodig is om een haar te scheren neemt drastisch af naarmate de hydratatie toeneemt. De meest significante scheerkracht vermindering van ruim 35% treedt op na 2 min voorweken met water. Langer dan 2 minuten voorweken wordt de snijkracht van een baard niet minder.

Na de eerste preshave stap kan je met behulp van een scheerproduct (crème, gel of olie) de baard scheren. Het product zorgt voornamelijk voor minder huid frictie waardoor er veel minder roodheid, jeuk, irritatie en ontstekingen ontstaan.

En tenslotte na scheren is huidhydratatie belangrijk. Vaak wordt er naar after shave met alcohol gegrepen, echter kan dat meer huidirritatie en roodheid geven. Een hydraterende crème werkt vaak beter. Het herstel van de huidbarrière na scheren zorgt voor een rustige en gladdere huid.

In hetzelfde scheer onderzoek (dubbel blind, split face gerandomiseerd) hebben ze ook gekeken naar het effect van topicale 5% niacinamide (vitamine B3) vs placebo en glycerine op huidhydratatie (TEWL). Bij 90 mannen (leeftijdscategorie 18-45 jaar) met zelfbeoordeelde matige tot zware baardgroei werd gevraagd om te scheren (scheermes met 3 mesjes en commercieel scheergel) en hun gezicht niet smeren met een hydraterend product. Setting twee scheren en de ene gezichtshelft smeren met glycerine en de andere met een placebo. Setting 3 scheren, de ene gezichtshelft smeren met 5% niacinamide en de andere helft met een placebo middel. Na 1,2 en 3 weken scheren en smeren blijkt dat 5% niacinamide de huid het beste hydrateert (minste TEWL verlies) tov placebo.

Iconic Elements Spotreducer bevat Niacinamide 5% met Ectoine – meer informatie producten. Wil je meer weten over effecten van niacinamide

Wist je dat? Scheren, ook een vorm van huidpeeling is. De dode opperhuid laag wordt mechanisch verwijderd, dus ook eventueel open en gesloten mee-eters.

Sebum (Talg)

De productie hoeveelheid van talg bij mannen is anders dan bij vrouwen. Talg wordt door je talgklieren in de lederhuid (dermis) gevormd. Het zorgt als het ware voor een coating op onze huid en haren om onder andere vocht in je huid vast te houden. Mannen produceren in vergelijking tot vrouwen veel talg na de puberteit. Deze hogere talgproductie is het gevolg van hogere testosteronspiegels.  Door de aanwezigheid van meer talg hebben mannen een grotere kans op verstopte poriën, mee-eters en puistjes dan vrouwen. Ook kan mannen huid zichtbaar vettig of glanzend uitzien. Dus huidreiniging om overmatige talg te verwijderen geeft meer frisheid in het gezicht.

Maar wist je dat ?
Amerikaans survey onderzoek onder 1000 mannen: 33% Van de mannen wassen hun gezicht NIET dagelijks. Gezicht nooit wassen komt 2 x vaker voor bij mannen tussen 18-24 jaar tov 40 plussers. En als ze hun gezicht wassen gebruikt 33% gewone handzeep.

Een gerandomiseerde studie uit 2006, onderzocht het effect van gezicht reiniging en acne vulgaris bij mannen. De proefpersonen waste hun gezicht twee keer per dag gedurende 2 weken met een standaard milde reiniger.  Daarna werden ze verdeeld in een van de drie groepen. Groep 1, één keer per dag gezicht wassen. Groep 2, twee keer per dag gezicht wassen en groep 3, moest vier keer per dag gezicht wassen gedurende 6 weken wassen.

Conclusie van het onderzoek. Verergering van de acne werd significant waargenomen in de studiegroep die eenmaal per dag was. Significante acne verbetering in de groep die tweemaal per dag gezicht wast met een milde reiniger. Zoek je naar een milde reiniger?

Collageen

Mannen hebben meer collageen in hun huid dan vrouwen. Een voordeel is dat mannen minder snel rimpels en fijne lijnen ontwikkelen. En een ander voordeel is dat lijnen rond de ogen zoals lachrimpels meer is geaccepteerd, stoer en mannelijk wordt bestempeld.

Dat betekent niet dat mannen immuun zijn voor rimpels en andere tekenen van veroudering zoals pigmentvlekken. De cosmetische ingrediënten tegen rimpels/fijne lijnen en pigmentvlekken zijn hetzelfde als bijvrouwen.

Hydratatie

De huid hydratatie bij de man is ook anders. Transepidermaal waterverlies, ookwel TEWL genoemd is de hoeveelheid water die huid verlaat/verdampt is minder bij vrouwen dan bij mannen. Hoewel peilingen laten zien dat vrouwen denken dat hun huid droger is. Dus bij mannen droogt de huid sneller uit dan bij vrouwen. Een goed gehydrateerde huid zorgt op termijn minder klachten zoals jeuk, schilferingen en eczeem.

Droge Huid, Jeuk, Droogheid Mannenhuid
Meer informatie over droge huid en wat je kan doen

Overige verschillen tussen mannen en vrouwen huid

De huid van een vrouw reageert sneller dan bij een man. Bij een lagere temperatuur treedt vaatverwijding (vasodilatatie) bij een vrouw eerder op. Ook de huid van een vrouw reageert sneller op irriterende stoffen en hebben een verhoogde sympathische tonus. Dit zou mogelijk verklaren waarom vrouwen meer roodheid vertonen en meer last van irritatie door huidverzorgingsproducten. De term ‘last van een gevoelige huid’ wordt vaker door vrouwen genoemd. Mannen, hebben minder last daarvan en zijn weinig geïnteresseerd in een gevoelig huidproduct.

Huidverzorgingsroutine voor mannen

Hoewel er belangrijke verschillen zijn tussen de huid van mannen en vrouwen, is de basis voor een effectief huidverzorging hetzelfde.

Was je gezicht dagelijks in de ochtend en avond en na het sporten. Gebruik geen gewone zeep. Het bevat vaak agressieve ingrediënten, die de huid meer uitdrogen. Gebruik een milde gezichtscleanser en was was je gezicht met lauw – niet heet – water.

Let op je scheertechniek. Een preshave is je baard eerst nat maken met warm water (voorweken) gedurende 2 minuten. Gebruik een ongeparfumeerd scheerschuim, gel of olie. Scheermessen met meerdere mesjes kunnen voor sommige mannen goed werken, maar aan de andere kant ook juist te dicht op de huid scheren. Hierdoor meer kans op roodheid en huid irritatie. Als je vaak last hebt van scheerbulten, irritaties, ingegroeide baardharen gebruik een scheermes met 1 tot 2 mesjes. Trek je huid niet te strak tijdens het scheren. Vervang je scheermes na 5-7 scheerbeurten om huidirritaties te beperken.

Hydrateer je huid dagelijks, het liefst 2 x per dag. De huid van een man droogt sneller uit dan bij een vrouw. Voor het beste resultaat breng je direct na het baden, douchen of scheren een hydraterende crème aan op je gezicht of lichaam terwijl de huid nog vochtig is.

Huidinspectie, is niet onbelangrijk, ook dit hoort bij een huidverzorgingsroutine. Er komt veel huidkanker en huidbeschadiging (aktinische keratose) voor bij mannen. Plots ontstane nieuwe plekken of moedervlekken die makkelijk bloeden zonder voorafgaand trauma, kleur verandering of een moedervlek met meerdere kleuren (bruin, zwart, donkerbruin, grijs blauw) zijn vaak vroege waarschuwingssignalen van huidkanker. Mannen ouder dan 50 jaar hebben een hoger risico op het ontwikkelen van een melanoom, de dodelijkste vorm van huidkanker. Ontdekking in een vroeg stadium heeft een goede prognose.

Zonbescherming ook voor mannen. Zonschade kan leiden tot rimpels, ouderdomsvlekken en zelfs huidkanker. Breng voordat je naar buiten gaat zonnebrandcrème aan op alle blootgestelde huiddelen inclusief uw hoofdhuid, oren, achter de oren, nek en lippen.

 Gebruik voor de beste bescherming een breedspectrum, met een SPF van 30 of hoger en breng het om de twee uur of onmiddellijk na het zwemmen of zweten opnieuw aan. Meer over UV-stralen, zoals UVA, UVB en SPF bescherming

Nu je hier bent

Er zijn bepaalde huidverzorgingsgewoonten waarvan we allemaal weten dat ze niet geweldig voor je huid zijn, zoals naar bed gaan zonder je make-up te verwijderen, op een zonnige dag zonder zonbescherming naar buiten gaan of gezicht wassen met een gewone blok handzeep. Deze zijn vrij logische voorbeelden maar toch zijn er andere gewoontes die niet altijd goed zijn voor je huid. Deze vallen dan onder de noemer ‘bad habits’ voor je huidbarrière. Meer over
Gewoontes die je huid teveel irriteren – uit de dermatologische praktijk

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.