Herfst – nieuw seizoen andere huidbehoefte

Het weer verandert, zo verandert je huid ook. Een van de meest voelbare verandering is dat je huid droger wordt.

1. Droge huid

De huid heeft een watergehalte tussen de 10-15% nodig om het soepel en intact te houden. Onder de 10% watergehalte is een droge huid zichtbaar in de vorm van schilferigheid. En wanneer de bovenste huidlaag, stratum corneum, verder uitdroogt dan leidt dat tot schilferingen maar ook tot ruwheid en zelfs kleine barstjes.

De oorzaken hiervan zijn invloeden van buitenaf:

Gure weersomstandigheden, lage luchtvochtigheid ten gevolge van airconditioning of verwarming. Een verhoogde kans op uitdroging van de huid zijn de herfst en winter seizoenen. Kamers met centrale verwarming in woon-en werkomgeving zorgen voor een droge atmosfeer. De koude wintermaanden brengen ook koude droge lucht met zich mee.

Gebruik van veel water, zeep en andere huidreinigingsmiddelen. Het gebruik hiervan doen de natuurlijke huidvetten verdwijnen en worden letterlijk weggespoeld. Hierdoor verliest de huid zijn barrière en daarmee ook juist veel water. Vaak denken mensen: warm water en zeep wordt de huid lekker schoon, echter juist hierdoor wordt de huid juist droger. Mensen die in het dagelijks leven veel met water, zeep en reinigingsmiddelen werken zoals schoonmakers, verpleegkundigen, artsen, koks, monteurs, horeca medewerkers hebben meer risico. Daarnaast door de COVID-19 epidemie, waarbij het advies je handen vaak en lang met zeep te wassen is een van de goede strategieën om verspreiding van het COVID-19 virus te voorkomen. Hebben dus een verhoogd risico op droge handen. Door je handen frequenter te wassen, desinfecterende handalcohol en andere invloeden van buitenaf kan het dunne vetlaagje verdwijnen. Hierdoor kan je huid het vocht niet goed vasthouden en ontwikkel je een droge huid. 

Als dermatoloog zie ik mensen met jeuk en droogte van de handen de neiging hebben om deze minutenlang een onder een stromende koude kraanwater te zetten omdat dit de jeuk stilt. Helaas geeft dit maar een tijdelijk effect; nadat de handen afgedroogd zijn, worden ze nog droger dan vóór het wassen en komt de jeuk net zo hard weer terug.

Invloeden van binnenuit:

Daarnaast kunnen verschillende condities van binnenuit, dus lichamelijke invloeden zoals nierfunctie problemen, vertraagde schildklier, erfelijkheid (zoals atopie en ichthyosis vulgaris) en bepaalde medicatie voor acne zoals isotretinoine de huid  droger maken. 

Gevolgen van een droge huid:

In een milde vorm geeft een droge huid vaak alleen schilferigheid zonder klachten, maar je kan naast schilferingen ook roodheid, een trekkerig gevoel en zelfs eczeem (asteatotisch eczeem) ontwikkelen.

Wat kan je doen?

Er zijn veel moisturizers op de markt en kunnen eigenlijk in 3 verschillende categorieën onderverdeeld worden. Deze hebben elk met een eigen functie.

Emollentia (ruimtevullers) 

Emollentia zijn voornamelijk lipiden en oliën en vullen de ruimte tussen de keratinocyten in de bovenste huidlagen op. Vergelijk het met cement tussen de bakstenen. Emollentia hebben ook een lichte barrièrefunctie om waterverlies in de huid tegen te gaan. Dit resulteert in een gehydrateerde huid. Bekende voorbeelden hiervan zijn ceramide, squalene, canola, olijf-, palm- en kokosolie. Onze natuurlijke ceramide en squalene spelen een belangrijke rol in de huidbarrière.  Een onderzoek toonde aan dat door de toevoeging van een ceramide-houdende crème naast een sterke hormoonzalf de behandeling bij patiënten met eczeem de symptomen verminderden, ziekteduur verkortte en genezing versnelde.

Humectants (wateraantrekkers) 

Humectants zijn stoffen die water aantrekken, hierdoor verbetert de hydratatie van de hoornlaag en vermindering van schilferingen. Typische humectants zijn glycerine, sorbitol, hyaluronzuur, ureum, honing en alpha hydroxy acids (AHA). Humectants onttrekken het vocht uit de huid en niet uit vocht van de omgeving. Dit kan bij sommigen meer droogheid en trekkerig gevoel in de huid geven.

Occlusieven (barrière) 

Occlusieven houdt het vocht in de huid vast door het fysiek te blokkeren. De vochtverlies in de huid, oftewel transepidermaal waterverlies (TEWL) wordt hierdoor tegengehouden. Voorbeelden van occlusieven zijn vaseline, lanoline, siliconen en wassen. 5% Vaseline vermindert de TEWL met 98% gevolgd door lanoline, minerale olie en siliconen dat slechts 20-30% TEWL reductie geeft. Op de huid kunnen occlusieven  glimmen, zwaar en plakkerig aanvoelen. Een ander nadeel is het afsluiten van de poriën en afvoergang van talg. Met ontstekingen als gevolg, een fenomeen dat comedogeen wordt genoemd. Met name zijn cacaoboter, myristyl myristate, synthetisch

2. Zonnestralen

Allereerst de licht van de zon, bestaat uit een aantal elementen: Ultraviolet A (UVA), Ultraviolet B (UVB), zichtbaar licht en infrarood (IR).

UVA stralen zijn gedurende alle uren daglicht het hele jaar door met een relatief gelijke intensiteit aanwezig, en kunnen wolken en glas binnendringen. Deze UVA stralen vormen de grootste deel van de ultraviolette straling, dus meer dan UVB. UVA is 30 tot 50 keer frequenter aanwezig dan UVB licht

Hoewel de intensiteit van UVA stralen minder is dan UVB, dringt het dieper in de huid door, tot zelfs in de lederheid (dermis). In de lederheid worden door UVA stralen, vrije radicalen gevormd. Dit geeft in de lederheid beschadigingen aan elastine en collagene vezels, die voor de elasticiteit van de huid zorgen en huidfibroblasten. Huidfibroblasten zijn onder meer verantwoordelijk voor de synthese van collageen en elastine  

Op termijn kunnen UVA stralen leiden tot huidveroudering zoals rimpelvorming, fijne lijntjes, huidverkleuringen en zelfs huidkanker. Zonnebank kunnen, varierend van de sterkte, tot wel 12 x meer UVA stralen dan de zon uitzenden. In de huid geeft het een snelle bruine tint, wat kortdurend is. Mensen die zonnestudio’s regelmatig bezoeken kunnen 2.5x meer kans hebben op het ontwikkelen van plaveiselcelcarcinoom. 1.5x Meer kans hebben om basaalcelcarcinoom te ontwikkelen. Volgens een recent onderzoek verhoogt de eerste blootstelling aan zonnebanken in de jeugd het melanoomrisico met 75 procent.

UVA Stralen – Onthou de 3 A’s

Aging. Veroorzaken op termijn voortijdige huidveroudering

Altijd. Overdag altijd aanwezig, zelfs als het regent, bewolkt en sneeuwt

Asymptomatisch. Je voelt de stralen niet, geen roodheid, geen branderigheid

UVB stralen dringt tot in de oppervlakkige epidermis en is verantwoordelijk voor onze vitamine D productie. Dus voor een trage en langduriger bruine tint. Teveel UVB veroorzaakt roodheid, zonverbranding en op den duur ook huidveroudering en huidkanker. In tegenstelling tot UVA, dringt UVB niet door glas. UVB straling kan tot wel 1000x sterker zijn dan UVA stralen en veroorzaken beschadiging in onze erfelijk materiaal, DNA. De beschadigingen kunnen de genen die de normale celdeling controleren, doen ontregelen. De beschadigingen kunnen in de loop der jaren oplopen met als gevolg kanker.

UVB – B VOOR BURN, HUIDVERBRANDING & BRUIN

Zonkracht, Uva, Uvb Stralen
Verschillen In Zonkracht Uva En Uvb Stralen

3. Pigmentvlekken

Nadat je egale zomerkleurtje langzaam verdwijnt, zie je plots pigmentvlekken verschijnen. Pigmentvlekken zijn of te licht of te donker voor de huidtype van de persoon. Daardoor vallen ze op. Pigmentvlekken die in het gezicht zitten kunnen dan cosmetisch erg storend zijn. Soms zitten ze pal op de neus of op de wangen waardoor iedereen in de omgeving ze kan zien. Mensen met donkere pigmentvlekken in het gezicht worden vaak ouder ingeschat dan dat ze werkelijk zijn. Hoe lichter uw huidskleur hoe beter donkere pigmentvlekken te zien zullen zijn.

De oorzaken van lokale ongewenste pigmentatie

Hyperpigmentatie wordt veroorzaakt door overmatige blootstelling aan zonlicht, hormonale veranderingen, zoals anticonceptie medicatie of in de overgang, huidirritatie door agressieve chemische stoffen, diverse huidaandoeningen, zoals bijvoorbeeld acne, eczeem of psoriasis en ook door medicijnen (Antibiotica: tetracycline/ doxycycline/ minocycline, hartmedicatie: amiodarone). Pigmentvlekken kan op elk deel van het lichaam voorkomen maar het vaakst in het gezicht, op de handen en in de nek en is om cosmetische redenen ongewenst.

Wat kan je doen?

Preventie

Allerbelangrijkst is preventie door de huid te beschermen tegen de zon. Zowel UVA als UVB kunnen pigmentvlekken veroorzaken. Het is raadzaam om in de lente en zomer een goede SPF factor (20-30) met UVA-bescherming te gebruiken. In het najaar en winterperiode is de UVB sterkte in Nederland laag, maar daarentegen is UVA-bescherming zeer zinvol.

Zonkracht Gehele Jaar Door
Zonkracht Gehele Jaar Door
Pigmentvermindering:

Camouflage is een simpel en veilige manier om je huid een egale tint te geven.

Anti pigment (ingrediënten) crèmes kunnen tot op zekere hoogte helpen om de donkere vlekken te verminderen. Op 3 verschillende wijzen zijn pigmentvermindering aan te pakken. Er zijn ingrediënten zoals hydrochinon, botanical: arbutin/deoxyarbutin (zit in bessen, cranberry, peren), kojic zuur, azelaïnezuur, aloesin (Aloe Vera), vitamine C (L-Ascorbic Acid) & E (Tocopherol) die het klieven van de aminozuur tyrosine (tyrosinase) verhinderen. Een andere mogelijkheid is het transport van melanosomen naar keratinocyten transport verhinderen, waarbij vitamine B3 (Niacinamide) een bekend voorbeeld is. Tenslotte, door het versnellen van je epidermale turnover oftewel je oppervlakkige hoornlaag sneller vernieuwen, wordt de donkere tint vermindert. Ingrediënten die dat ondersteunen zijn vitamine A (Tretinoine), α-hydroxyacids (AHA-fruitzuur) en salicylzuur.

Peelings:

Chemische peeling wordt de opperhuid en de oppervlakkige dermis (lederhuid) met een chemisch middel oppervlakkig vernieuwd. Geschikt om naast fijne rimpels, maar ook ongewenste donkere pigmentvlekken te behandelen. Stoffen die worden gebruikt zijn trichloorazijnzuur (TCA), fenol en glycolzuur (AHA, alpha hydroxyzuren). De huid wordt eerst ontvet en vervolgens wordt TCA, AHA of fenol met behulp van een wattenstok of gaas op de huid aangebracht. Een nadeel is de kans op pigmentverschuiving in de huid, vaak is dit tijdelijk. Meer over peelings – SKN2

Mechanische peeling of microdermabrasie is net als chemische peelings geschikt donkere pigmentvlekken en fijne tot middelfijne rimpels aan te pakken. De oppervlakkige opperhuid wordt afgeslepen, oftewel abrasie. De huid wordt lokaal onder vacuüm door middel van een continu stroom van micro-kristallen (aluminiumoxide) afgeslepen.  De huid wordt nauwkeurig tot het gewenste niveau en zonder huidbeschadiging gepeeld.

Laser:

Pigment (donker) laser therapie heeft als doel specifieke verwijdering van ongewenste en overmatige pigment in de huid. De laser werkt heel oppervlakkig en gaat niet dieper dan 0.5-1 mm. De laser stuurt gericht een energiepuls die specifiek door het pigment in de huid wordt opgenomen en ten gronde gaat. Overige structuren in de huid blijven

Nu je hier bent

Er zijn zoveel verschillende huidverzorgingsproducten en welke product is nou geschikt voor mijn huid! Wij krijgen deze vragen ook en om je daarbij te helpen, hebben wij een Iconic Elements infographic gemaakt. Voor meer info over welke keuzes

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.